Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 9.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Invi, ja też nie wiem, czym tuczę moje świnki. Mały i Jurand są grubaskami, Jurand jest taki nabity, ciężki jak nie wiem, jak go podnoszę. Karmy tez daję im mniej niż przedtem i jeszcze wszystkiego nie zjadają. Codziennie mają wybieg :roll:

Posted

Warzywa i owoce mają węglowodany i cukry. Świnki mogą od tego przytyć. To niestety samonapędzający się mechanizm, przytytej śwince nie chce się biegać, więc tyje bardziej i biega jeszcze mniej. Moja wetka sugerowała zmniejszenia o 1/3-1/2 porcji granulatu i zmniejszenie ilości soczystych (czyli bardziej siano).

Posted

[quote name='Elurin']Warzywa i owoce mają węglowodany i cukry. Świnki mogą od tego przytyć. To niestety samonapędzający się mechanizm, przytytej śwince nie chce się biegać, więc tyje bardziej i biega jeszcze mniej. Moja wetka sugerowała zmniejszenia o 1/3-1/2 porcji granulatu i zmniejszenie ilości soczystych (czyli bardziej siano).[/quote]

No ale jak 2 świnki Jurand i Pruszek nie pija wody z poidełka w ogóle, to jakoś muszę im dostarczać...:roll:

Posted

[quote name='Karena']No ale jak 2 świnki Jurand i Pruszek nie pija wody z poidełka w ogóle, to jakoś muszę im dostarczać...:roll:[/quote]

Dawaj im codziennie kawałek ogórka i po sprawie.

Ja przeniosłam na dietę moje prośki - Vitakraft Vita Special Balance dla otyłych świnek i ograniczenie granulatu do 1 łyżki 2x dziennie na dwie świnki bez ograniczeń warzyw i owoców (te zalecenie zaproponowała dr Wojtyś) i Lucuś schudł mi w ciągu 2 tygodni 25 gram (z 1150 na 1125 gram) :cool3: Ale Lenny nadal stoi z wagą - 700 gram dla 7miesięcznego samczyka to trochę przymało... Schudł 50 gram w ciągu dwóch tygodni po zapaleniu płuc i jakoś jeszcze nie odzyskał pierwotnej wagi. Obawiam się, że antybiotyk Baytril wpłynął na jego rozwój i już nie urośnie...

Posted

[quote name='Elurin']Warzywa i owoce mają węglowodany i cukry. Świnki mogą od tego przytyć. To niestety samonapędzający się mechanizm, przytytej śwince nie chce się biegać, więc tyje bardziej i biega jeszcze mniej. Moja wetka sugerowała zmniejszenia o 1/3-1/2 porcji granulatu i zmniejszenie ilości soczystych (czyli bardziej siano).[/quote]

hmm, czyli 1.5 lyzeczki cavia nature i polowe miski warzywek starczy na dwie? czy zaduzo?

Posted

seledynku - a w tej łyzce granulatu to ten Vitakraft Vita Special Balance sie mieści - czy osobno go liczysz? czy on jest tym granulatem a inne odstawiasz? bo ja go właśnie kupiłam ...

Posted

seledynku, ja im daję i to nie tylko 1 raz. Może za dużo daję? Tak z 3 razy dziennie po plasterku 2-3 cm. grubości. To wystarczy, jeżeli chodzi o wodę, zwłaszcza w te upały?

Posted

[quote name='Karena']seledynku, ja im daję i to nie tylko 1 raz. Może za dużo daję? Tak z 3 razy dziennie po plasterku 2-3 cm. grubości. To wystarczy, jeżeli chodzi o wodę, zwłaszcza w te upały?[/quote]

Ja daję 1 i 1/2 ogórka na twarz (ale takiego małego, gruntowego) lub buraczka albo inne "wodniste" warzywo rano i to samo wieczorem, plus pietruszki kilka gałązek albo inne liście. Po takim posiłku wstawiam ziarno na pół godziny (wtedy się przygotowuję do pracy), a potem przed samym wyjściem ziarno wyciągam - ile dadzą rade zjeść to ich - więcej nie ma. Zostaje sianko i woda. Po południu powtórka z rozrywki - Pysia pięknie schudła na takiej diecie - 400g w ciągu 3 m-cy.

P.S. Walczę ze świerzbem u 2 świnek (Elurin! Julka zdrowa!), pracą dyplomową na studiach podyplomowych, kolejną nową robota, której nie dostałam, bo nie mam wujka prezydenta miasta, ale jestem z Wami cały czas. Jakby kto myślał, że zapomniałam, to oświadczam, że się myli:)

Posted

[quote name='pucka69']seledynku - a w tej łyzce granulatu to ten Vitakraft Vita Special Balance sie mieści - czy osobno go liczysz? czy on jest tym granulatem a inne odstawiasz? bo ja go właśnie kupiłam ...[/quote]

Hmmm, ja daje naprzemiennie. Nie chciałam rygorystycznej diety wprowadzać, bo Lenny to skóra i kości :/ Nie potrafię obliczyć objętości tych sporych kulek Balance'a. Robię tak: dla dwóch świnek pierwszego dnia CC (z 8-10 peletków - to jest te pół łyżki na świnkę) + kilka kulek Balance'a (4-6, kolejne pół łyżki na drugą świnkę i wychodzi 1 łyżka na raz) x2 (rano i wieczorem), drugiego dnia Burgess (6 półksiężyców) i znów kilka kulek Balance'a (4-6) x2, trzeciego dnia sporo kulek Balance'a (8-10) i z 4 Burgess'a lub CC x2 itd. Ważne jest, żeby na noc dawać tego Balance'a a na dzień CC lub Burgess'a. Ale niedługo pożegnam się z Excel Supa Burgess'em (jak mi się skończy te 2 kg opakowanie...). Może kiedyś do niego wrócę, bo świnki go jedzą, ale jest okropnie bogaty w proteiny, które tuczą :/

Przy tej diecie to dla mnie sukces, że Lenny nie stracił wagi a Lucuś trochę schudł.

Nawet w książce którą mi Evelin pożyczyła autor umieścił informację, że 0,5 łyżki granulatu dla świnki to norma (wcale nie dietetyczna jednostka). Głównym jedzeniem świnki jest sianko i suszone zioła, więc powinno się ograniczać granulat/ziarna.

Kareno myślę, że możesz tyle dawać. A zauważyłaś zwiększoną ilość moczu w ściółce? Ja np. zauważyłam, że moje mniej siusiają. Pewnie dlatego, że są upały.

Posted

Też nie wiem o co chodzi...

A jesli chodzi o złamane ząbki..u mnie Wolfi i Bonuś połamali po jednym zabku..odrosły i wszystko jest ok..A połamali bo sa to świniaki z upodobaniem do uporczywego piłowania krat..Wiem też ,że Pucka kiedys sie chwaliła,że u niej tymczasowiczka Tekla połamała ząb-tez wszystko bez powikłań..

Jesli prosiaczek radzi sobie z jedzeniem wszystko powinno być dobrze..

Posted

No i porac 3 sprobowalam polaczyc w kaltce dziewczyny.. niestety nic z tego :placz: Brandy tak sie uwziela ze ja pogryzła i polala sie krew :(
Na wybiegu jest dobrze, nie widze agresji takiej.. wlozylam do klatki i stało sie to czego nie chcialam :(

a wiec jednak Phoebe musi znalezc nowy domek :shake: