ulvhedinn Posted June 29, 2008 Posted June 29, 2008 [quote name='Karena']Wysłałam ostrzeżenie sprzedającemu o tarrarystach. .[/quote] Myślisz że się przejmie..? Quote
invictus hilaritas Posted June 29, 2008 Posted June 29, 2008 niektorzy sie przejmuja i dziekuja za ostrzezenie bo nie zdaja sobie sprawy, ze ktos moze wziasc swinke na obiad.. Quote
Ayia Posted June 29, 2008 Posted June 29, 2008 Tak, Pola nazywa sie Phoebe :cool3: czyt. sie Fibi :loveu: Quote
pucka69 Posted June 29, 2008 Posted June 29, 2008 kalciu - byłas u Apsy oglądać świnkowe brzuszki? no i co z tym dt u swinki3? Quote
kalcia Posted June 29, 2008 Posted June 29, 2008 jutro jade do apsy, jutro tez zadzwonie do swinki3 jak juz ustale jak wygladaja swinki u apsy. Quote
invictus hilaritas Posted June 30, 2008 Posted June 30, 2008 jak mam odchudzic swinki? daje im 2 lyzki cavia nature i miske warzywek.. prosze mi powiedziec czego mniej mam dawac.. slyszalam ze karma tuczy ale przeciez ja daje lyzke na glowe, to ja nie wiem.. Quote
Karena Posted June 30, 2008 Posted June 30, 2008 Invi, ja też nie wiem, czym tuczę moje świnki. Mały i Jurand są grubaskami, Jurand jest taki nabity, ciężki jak nie wiem, jak go podnoszę. Karmy tez daję im mniej niż przedtem i jeszcze wszystkiego nie zjadają. Codziennie mają wybieg :roll: Quote
Elurin Posted June 30, 2008 Author Posted June 30, 2008 Warzywa i owoce mają węglowodany i cukry. Świnki mogą od tego przytyć. To niestety samonapędzający się mechanizm, przytytej śwince nie chce się biegać, więc tyje bardziej i biega jeszcze mniej. Moja wetka sugerowała zmniejszenia o 1/3-1/2 porcji granulatu i zmniejszenie ilości soczystych (czyli bardziej siano). Quote
Karena Posted June 30, 2008 Posted June 30, 2008 [quote name='Elurin']Warzywa i owoce mają węglowodany i cukry. Świnki mogą od tego przytyć. To niestety samonapędzający się mechanizm, przytytej śwince nie chce się biegać, więc tyje bardziej i biega jeszcze mniej. Moja wetka sugerowała zmniejszenia o 1/3-1/2 porcji granulatu i zmniejszenie ilości soczystych (czyli bardziej siano).[/quote] No ale jak 2 świnki Jurand i Pruszek nie pija wody z poidełka w ogóle, to jakoś muszę im dostarczać...:roll: Quote
seledynek Posted June 30, 2008 Posted June 30, 2008 [quote name='Karena']No ale jak 2 świnki Jurand i Pruszek nie pija wody z poidełka w ogóle, to jakoś muszę im dostarczać...:roll:[/quote] Dawaj im codziennie kawałek ogórka i po sprawie. Ja przeniosłam na dietę moje prośki - Vitakraft Vita Special Balance dla otyłych świnek i ograniczenie granulatu do 1 łyżki 2x dziennie na dwie świnki bez ograniczeń warzyw i owoców (te zalecenie zaproponowała dr Wojtyś) i Lucuś schudł mi w ciągu 2 tygodni 25 gram (z 1150 na 1125 gram) :cool3: Ale Lenny nadal stoi z wagą - 700 gram dla 7miesięcznego samczyka to trochę przymało... Schudł 50 gram w ciągu dwóch tygodni po zapaleniu płuc i jakoś jeszcze nie odzyskał pierwotnej wagi. Obawiam się, że antybiotyk Baytril wpłynął na jego rozwój i już nie urośnie... Quote
invictus hilaritas Posted June 30, 2008 Posted June 30, 2008 [quote name='Elurin']Warzywa i owoce mają węglowodany i cukry. Świnki mogą od tego przytyć. To niestety samonapędzający się mechanizm, przytytej śwince nie chce się biegać, więc tyje bardziej i biega jeszcze mniej. Moja wetka sugerowała zmniejszenia o 1/3-1/2 porcji granulatu i zmniejszenie ilości soczystych (czyli bardziej siano).[/quote] hmm, czyli 1.5 lyzeczki cavia nature i polowe miski warzywek starczy na dwie? czy zaduzo? Quote
pucka69 Posted June 30, 2008 Posted June 30, 2008 seledynku - a w tej łyzce granulatu to ten Vitakraft Vita Special Balance sie mieści - czy osobno go liczysz? czy on jest tym granulatem a inne odstawiasz? bo ja go właśnie kupiłam ... Quote
Karena Posted June 30, 2008 Posted June 30, 2008 seledynku, ja im daję i to nie tylko 1 raz. Może za dużo daję? Tak z 3 razy dziennie po plasterku 2-3 cm. grubości. To wystarczy, jeżeli chodzi o wodę, zwłaszcza w te upały? Quote
bebebe1 Posted June 30, 2008 Posted June 30, 2008 [quote name='Karena']seledynku, ja im daję i to nie tylko 1 raz. Może za dużo daję? Tak z 3 razy dziennie po plasterku 2-3 cm. grubości. To wystarczy, jeżeli chodzi o wodę, zwłaszcza w te upały?[/quote] Ja daję 1 i 1/2 ogórka na twarz (ale takiego małego, gruntowego) lub buraczka albo inne "wodniste" warzywo rano i to samo wieczorem, plus pietruszki kilka gałązek albo inne liście. Po takim posiłku wstawiam ziarno na pół godziny (wtedy się przygotowuję do pracy), a potem przed samym wyjściem ziarno wyciągam - ile dadzą rade zjeść to ich - więcej nie ma. Zostaje sianko i woda. Po południu powtórka z rozrywki - Pysia pięknie schudła na takiej diecie - 400g w ciągu 3 m-cy. P.S. Walczę ze świerzbem u 2 świnek (Elurin! Julka zdrowa!), pracą dyplomową na studiach podyplomowych, kolejną nową robota, której nie dostałam, bo nie mam wujka prezydenta miasta, ale jestem z Wami cały czas. Jakby kto myślał, że zapomniałam, to oświadczam, że się myli:) Quote
seledynek Posted June 30, 2008 Posted June 30, 2008 [quote name='pucka69']seledynku - a w tej łyzce granulatu to ten Vitakraft Vita Special Balance sie mieści - czy osobno go liczysz? czy on jest tym granulatem a inne odstawiasz? bo ja go właśnie kupiłam ...[/quote] Hmmm, ja daje naprzemiennie. Nie chciałam rygorystycznej diety wprowadzać, bo Lenny to skóra i kości :/ Nie potrafię obliczyć objętości tych sporych kulek Balance'a. Robię tak: dla dwóch świnek pierwszego dnia CC (z 8-10 peletków - to jest te pół łyżki na świnkę) + kilka kulek Balance'a (4-6, kolejne pół łyżki na drugą świnkę i wychodzi 1 łyżka na raz) x2 (rano i wieczorem), drugiego dnia Burgess (6 półksiężyców) i znów kilka kulek Balance'a (4-6) x2, trzeciego dnia sporo kulek Balance'a (8-10) i z 4 Burgess'a lub CC x2 itd. Ważne jest, żeby na noc dawać tego Balance'a a na dzień CC lub Burgess'a. Ale niedługo pożegnam się z Excel Supa Burgess'em (jak mi się skończy te 2 kg opakowanie...). Może kiedyś do niego wrócę, bo świnki go jedzą, ale jest okropnie bogaty w proteiny, które tuczą :/ Przy tej diecie to dla mnie sukces, że Lenny nie stracił wagi a Lucuś trochę schudł. Nawet w książce którą mi Evelin pożyczyła autor umieścił informację, że 0,5 łyżki granulatu dla świnki to norma (wcale nie dietetyczna jednostka). Głównym jedzeniem świnki jest sianko i suszone zioła, więc powinno się ograniczać granulat/ziarna. Kareno myślę, że możesz tyle dawać. A zauważyłaś zwiększoną ilość moczu w ściółce? Ja np. zauważyłam, że moje mniej siusiają. Pewnie dlatego, że są upały. Quote
Karena Posted July 1, 2008 Posted July 1, 2008 seledynku, leja na potęgę :evil_lol: Ale nie mam serca im odmawiać ogórka, za którego daliby wszystko! Quote
seledynek Posted July 1, 2008 Posted July 1, 2008 Ogórek nie jest tuczący, nie musisz go ograniczać. Jedynie jest obawa, że azotanami jest naszpikowany. Quote
Evelin Posted July 1, 2008 Posted July 1, 2008 Też nie wiem o co chodzi... A jesli chodzi o złamane ząbki..u mnie Wolfi i Bonuś połamali po jednym zabku..odrosły i wszystko jest ok..A połamali bo sa to świniaki z upodobaniem do uporczywego piłowania krat..Wiem też ,że Pucka kiedys sie chwaliła,że u niej tymczasowiczka Tekla połamała ząb-tez wszystko bez powikłań.. Jesli prosiaczek radzi sobie z jedzeniem wszystko powinno być dobrze.. Quote
Ayia Posted July 3, 2008 Posted July 3, 2008 No i porac 3 sprobowalam polaczyc w kaltce dziewczyny.. niestety nic z tego :placz: Brandy tak sie uwziela ze ja pogryzła i polala sie krew :( Na wybiegu jest dobrze, nie widze agresji takiej.. wlozylam do klatki i stało sie to czego nie chcialam :( a wiec jednak Phoebe musi znalezc nowy domek :shake: Quote
Recommended Posts