bebebe1 Posted January 12, 2008 Posted January 12, 2008 [quote name='BIANKA1']Coś wyczytałam na króliczym wątku , że w niedzielę nie wydają .Lepiej to sprawdzić .[/quote] Ale my to mamy załatwione :eviltong: Quote
BIANKA1 Posted January 12, 2008 Posted January 12, 2008 [quote name='bebebe1']Ale my to mamy załatwione :eviltong:[/quote] To dobrze . :loveu: Quote
Zytka Posted January 12, 2008 Posted January 12, 2008 [FONT='Times New Roman']Mam dwie klatki nie potrzebne Kiedyś mieszkały w nich moje świnki (oddzielnie) a teraz jak są w jednaj to leża na strychu i się kurzą. Co prawda 60-tki, ale zawsze. Jeśli będzie potrzeba mogę je pożyczyć. Najchętniej wzięłam bym świnkę, ale nie mogę, więc chociaż w ten sposób mogę pomoc. [/FONT] Quote
Zytka Posted January 12, 2008 Posted January 12, 2008 [FONT='Times New Roman']Tak. Bebebe1 martwych było 5. Z tego, co wiemy trzy dziewczyny i dwóch panów.:([/FONT] Quote
kimera Posted January 12, 2008 Posted January 12, 2008 Nie wiem, czy już ten link był: [url]http://www.allegro.pl/item294189070_swinka_morska_klatka_sliczny_wwa_dowioze.html[/url] Świnka Tosiek. Duchnów pod W-wą, możliwość dowiezienia. Aukcja do jutra, nie ma chętnych. Świnka z Bolszewa, samiczka "Jeśli masz pytania związane z kupnem _ pisz na GG 9472737. lub e-mail [email][email protected][/email] tel. po 16:00 7782979 25zł świnka morska " [url]http://www.allegro.pl/item292999183_swinka_morska_25_zl_tanioo_samiczka_.html[/url] Quote
Hala Posted January 12, 2008 Posted January 12, 2008 Gościu z Bolszewa zarobkowo sprzedaje prosięta, nie ma co mu nakręcać interesu. Quote
Korenia Posted January 12, 2008 Posted January 12, 2008 A widzieliście te świniaczki ? [URL]http://allegro.pl/item296178915_nowonarodzona_swinka_morska_od_hasbro_tanio.html[/URL] :cool3::loveu: Quote
pucka69 Posted January 12, 2008 Posted January 12, 2008 no właśnie, beznadziejna! seledynku - jak rozety i Wiktor? Warszawiacy - ale nie tylko - ta świnka potrzebuje naszej pomocy : [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=103363[/URL] Quote
Karena Posted January 12, 2008 Posted January 12, 2008 Znalazłam na stronie TOZ-u podobny przypadek, z tym, że tam chodziło o ptaki: [URL]http://www.toz.pl/interwencje.php?wm=wybrana_interwencja&interwencja=3[/URL] Tylko, że myśmy sami zgodziliśmy się na taki rodzaj transportu, i nie wiem czy to tez nie jest łamanie prawa. Przydałby się jakiś prawnik :cool1: Quote
invictus hilaritas Posted January 12, 2008 Posted January 12, 2008 ale jestem zla, wczoraj i dzisiaj caly dzien bylam poza domem i dogomania mi tam nie dzialala.. ja nie wiem dlaczego tak jest? wchodzilam na dogomanie, logowalam sie ale posty konczyly sie na dniu wczorajszym albo wyskakiwal error :( swinke z palucha trzeba zabrac.. Quote
Karena Posted January 12, 2008 Posted January 12, 2008 Ustawa o ochronie zwierząt z 1997 r. mówi jednoznacznie (cytat): [FONT="] Art. 6. 1. Nieuzasadnione lub niehumanitarne zabijanie zwierząt oraz znęcanie się nad nimi jest zabronione. 2. Przez znęcanie się nad zwierzętami należy rozumieć zadawanie albo świadome dopuszczanie do zadawania bólu lub cierpień, a w szczególności:[/FONT][FONT="]6) transport zwierząt, w tym zwierząt hodowlanych, rzeźnych i przewożonych na targowiska, przenoszenie lub przepędzanie zwierząt w sposób powodujący ich zbędne cierpienie i stres, 12) stosowanie okrutnych metod w chowie i hodowli zwierząt,[/FONT] [FONT="]Art. 7.[/FONT][FONT="] 1. Zwierzę, które jest rażąco zaniedbywane lub okrutnie traktowane, może [/FONT][FONT="] być odebrane, czasowo lub na stałe, właścicielowi{ }bądź innej utrzymującej [/FONT][FONT="] je osobie, na podstawie decyzji wójta (burmistrza, prezydenta miasta) podjętej[/FONT][FONT="] z urzędu lub na wniosek organu Policji, lekarza weterynarii albo inspektora[/FONT][FONT="] Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami w Polsce lub upoważnionego[/FONT][FONT="] przedstawiciela innej organizacji społecznej o podobnym statutowym [/FONT][FONT="] celu działania i przekazane do schroniska dla zwierząt albo pod opiekę [/FONT][FONT="] innej osoby lub instytucji.[/FONT][FONT="] 2. Decyzja, o której mowa w ust. 1, podlega natychmiastowemu wykonaniu.[/FONT][FONT="] 3. W przypadkach nie cierpiących zwłoki, gdy dalsze pozostawanie zwierzęcia [/FONT][FONT="] u dotychczasowego właściciela lub opiekuna zagraża jego życiu, policjant, [/FONT][FONT="] a także inspektor Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami w Polsce lub [/FONT][FONT="] upoważniony przedstawiciel innej organizacji społecznej o podobnym statutowym[/FONT][FONT="] celu działania może odebrać mu zwierzę, zawiadamiając o tym [/FONT][FONT="] niezwłocznie wójta (burmistrza, prezydenta miasta), celem podjęcia przez [/FONT][FONT="] ten organ decyzji w przedmiocie odebrania zwierzęcia.[/FONT][FONT="] [COLOR=Red]Rozdział 10[/COLOR][/FONT][COLOR=Red][FONT="] Uśmiercanie zwierząt [/FONT][/COLOR][COLOR=Red][FONT="] Art. 33.[/FONT][/COLOR][COLOR=Red][FONT="] 1. Uśmiercanie zwierząt może być uzasadnione wyłącznie:[/FONT][/COLOR][COLOR=Red][FONT="] 1) potrzebą gospodarczą,[/FONT][/COLOR][COLOR=Red][FONT="] 2) względami humanitarnymi,[/FONT][/COLOR][COLOR=Red][FONT="] 3) koniecznością sanitarną,[/FONT][/COLOR][COLOR=Red][FONT="] 4) nadmierną agresywnością, powodującą bezpośrednie zagrożenie dla [/FONT][/COLOR][COLOR=Red][FONT="] zdrowia lub życia ludzkiego,[/FONT][/COLOR][FONT="][COLOR=Red] 5) potrzebami nauki, z zastrzeżeniem przepisów rozdziału 9.[/COLOR][/FONT][FONT="] Rozdział 11[/FONT][FONT="] Przepisy karne[/FONT][FONT="] Art. 35.[/FONT][FONT="] [COLOR=Red]1. Kto zabija zwierzę z naruszeniem przepisów art. 6 ust. 1, art. 33 lub art. [/COLOR][/FONT][COLOR=Red][FONT="] 34 ust. 1-4 albo znęca się nad nim w sposób określony w art. 6 ust. 2,[/FONT][/COLOR][COLOR=Red][FONT="] podlega karze pozbawienia wolności do roku, ograniczenia wolności albo[/FONT][/COLOR][FONT="][COLOR=Red] grzywny.[/COLOR][/FONT][FONT="] 2. Jeżeli sprawca czynu określonego w ust. 1 działa ze szczególnym okrucieństwem,[/FONT][FONT="] podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo[/FONT][FONT="] grzywny. [SIZE=3] Moim zdaniem, jeżeli mamy coś zrobić w tej sprawie trzeba by najpierw wyciągnąć od gadziarza, że zamroził świnki, niech to napisze, będzie dowód. Nie robilismy sekcji, a jego wypowiedź będzie jedynym dowodem, no i oczywiście zdjęcia, które zrobił Elurin oraz zeznania świadków. Jeżeli mamy to zgłosić TOZ-owi trzeba to zrobić jak najszybciej. Tylko, żeby nie zabrali tego maluszka, który przeżył!!![/SIZE] [/FONT] Quote
kimera Posted January 12, 2008 Posted January 12, 2008 Dwa lata temu przed świętami były takie w sklepie, nawet pomacałam. Kanciaste jakieś, wcale nie przypominało świnki morskiej. Dużo ładniejsze są pluszaki Hansy: [url]http://img.photobucket.com/albums/v427/webs/Gizmoall.jpg[/url] A jakie ładne i podobne do prawdziwych zwierzątek są inne - np. chomiki, fretki [url]http://www.amazon.com/s/ref=sr_pg_1?ie=UTF8&rs=&me=AIVBLXQ29IJ98&rh=p%5F4%3AHansa&page=1[/url] W serii "The Littlest Pet Shop", czasem dostępnej w polskich sklepach, jest przewidziana też laleczka-świnka morska: [url]http://ec1.images-amazon.com/images/P/B000OWD452.01-AJF0HB30PBJAV._SCLZZZZZZZ_V24889892_AA280_.jpg[/url] Quote
Karena Posted January 12, 2008 Posted January 12, 2008 Następne pytanie jakie mi się nasunęło - czy gadziarz ma pozwolenie na węża :razz: P.S. Jak się czuje Wiktor i kiedy będą jego zdjęcia??? kimero - zabawki cudne :loveu: Quote
seledynek Posted January 12, 2008 Posted January 12, 2008 [quote name='pucka69'] seledynku - jak rozety i Wiktor? [/quote] Myślałam, że może rozety dzisiaj pojadą do nowego domu, ale jednak pojechały rudzielce Aluś i Eduś ;) Rozety mają się dobrze. Minęły już dwa tygodnie i skończyłam kurację Dactrinem. Pytanie tylko czy na pewno zabiłam drożdżaki? :P Wikuś ożył, widać, że podoba mu się towarzystwo innych świnek w sąsiednich klatkach. Myślałam czy może za jakiś czas nie spróbować go połączyć z jakąś, ale to się jeszcze zobaczy. Zastanawiam się tylko dlaczego nie pije wody... może nie umie korzystać z poidełka? Jak w ciągu następnego dnia nie skorzysta z niego to włożę do klatki miseczkę z wodą. Z miski też raczej mało wyjada. Sianka też mało je. Jedyne co wcina w dużych ilościach to soczyste. Quote
invictus hilaritas Posted January 12, 2008 Posted January 12, 2008 [URL]http://www.gryzonie.info/viewtopic.php?f=51&t=21869&start=80[/URL] osoba z warszwy chce 1- 2 swinki !! :) Quote
seledynek Posted January 12, 2008 Posted January 12, 2008 W takim razie jak bym proponowała rozetki, bo nie wiem czy ciocia tej dziewczyny nie będzie obawiała się wzdęć Gucia i Gilbercika. Można się ją o to spytać, podesłać zdjęcia itd. Quote
Guest Elżbieta481 Posted January 13, 2008 Posted January 13, 2008 Cały czas zastanawiamy się nad tymi martwymi prosiętami,zajrzeliśmy na forum na które zostaliśmy zaproszeni.Czytaliśmy także ogłoszenie dot.tamtych świnek.On napisałżea ma karmę,a oprócz niej żywe świnki. Wkleję treśc ogłoszenia: [B]Sprzedam 3szt podrośniętych świnek morskich (prawie dorosłe). Mrożonki mogę wysłać PKS-em, oczywiście jeśli jest połączenie[/B] z Krosnem. mam także na sprzedaż żywe osobniki, jednak ich nie wysyłam, tylko odbiór osobisty. Cena jaka mnie interesuje za 3szt to 16zł. Kontakt przez gg:6673196 lub PW. Czy nie mogłoby być tak,że w przypadku tych świnek zasłoni się,że nie zrozumiał,że myślał itd..Wogóle forum jest przerażające:shake:On ma dusiciele-boa:-(:-(:-(Obejrzałem galerię... Może najpierw nawiązać z nim kolejny kontakt z dokładnym zaznaczeniem,że chodzi o żywe świnki..... Waldek Quote
Elurin Posted January 13, 2008 Author Posted January 13, 2008 Zytka ma żądać w ramach reklamacji żywych świnek. A nie może się zasłaniać, że nie wiedział, bo Zytka wyraźnie mu pisała, wielokrotnie, że mają być żywe i jechać we właściwych warunkach. Quote
Neigh Posted January 13, 2008 Posted January 13, 2008 [quote name='bebebe1']A po czym poznać chorego/zdrowego królisia? Jakieś gorące uszy, albo mokry nos, albo co? Wie ktoś? To są zdaje sie miniaturki, to może być? I czy biały, czy czarny, czy jaki? ;)[/quote] Zielonego pojęcia nie mam. Świrek nigdy nie chorował. To okaz zdrowia. Raz tylko z nim pogalopowałam do weta, jak mu taaaaaka gula na podbrzuszu wyskoczyła.......okazało się jednak, że hmmmm okazem zdrowia jak był, tak jest. Szukam klatki po znajomych.................na razie kicha. Quote
Zytka Posted January 13, 2008 Posted January 13, 2008 [FONT='Times New Roman']Waldi.... Ja podkreślałam to, że zależy mi na żywych świnkach i zapytałam od razu czy można „takie” przesłać. On się zgodził. [/FONT] [FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman']Jak będzie trzeba to pożyczę jeszcze miseczki i poidełka. Nie wiem ile sztuk, ale na pewno dwa „komplety” się znajda.. [/FONT][/FONT] Quote
bebebe1 Posted January 13, 2008 Posted January 13, 2008 No dobra, znaczy na razie go nie biorę. W razie czego w przyszłym tygodniu, jak jeszcze będziesz zdecydowana, tak? Weszłam przed chwilą na forum SPK, wszystko wskazuje na to, że akcja w katowickim schronisku zmierza ku końcowi :) Quote
Zytka Posted January 13, 2008 Posted January 13, 2008 [FONT='Times New Roman']Elurin. Reklamację już złożyłam, zobaczymy, co odpowie. [/FONT] Quote
Karena Posted January 13, 2008 Posted January 13, 2008 Ze Stardardu cisza, nie dostałam żadnej wiadomości. Dzisiaj praktycznie do późnego popołudnia nie będę na necie. Jeżeli dostanę sms-a i czegoś się dowiem, prześlę do Ciebie Elurin, ok? Quote
Elurin Posted January 13, 2008 Author Posted January 13, 2008 OK, Kareno. Zytko - to czekamy. Dziewczyny chcą coś z tym zrobić, nie odpuścić mu. Niestety, musicie radzić sobie beze mnie - pisałem, czemu.:-( Quote
Recommended Posts