Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 9.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

koszatniczek jest sporo do adopcji :cool1:

no i maluch po wizycie, lekarka stwierdzila u niego:
zapalenie pluc, grzyba prawdopodobnie tez ma swierzba, jak to lekko okreslila twardy brzusio :-(
dostal znow zastrzyki i do domku dostalam plyn na brzucholek (prosze nie pytajcie nazw bo ja ich nie pamietam) mam mu podawac bobki od zdrowych swinek :roll: i jutro na kontrole i na zastrzyk...
ogolnie maluch zrobic takiego halasu ze wszyscy lekarze sie zbiegli co sie tu dzieje.. :evil_lol: doktor tylko go podniosla spr te lapki a on juz piszczal jakby mu nie wiadomo co robili :evil_lol:

a teraz maluch spi i odpoczywa :loveu:

Posted

[quote name='Elurin']A w jakiej formie maleństwo? Co weci powiedzieli, jakie rokowania?[/quote]

forma malego jest dobra, chce zyc :cool3: je sam, glodomorek z niego rosnie :lol:
a weci powiedzieli ze rokowania sa dobre potrzeba tylko duzo ciepla i dawania regularnie lekow a chlopak za jakis czas bedzie szalec jak nowo narodzony i bedzie mogl szukac domku :evil_lol: (a moze i juz znalazl :roll::oops:)

Posted

[quote name='Karena']Ayia czy znajomy się odzywał. Boję się, że ten chłopak ze Stargardu znowu kręci. A może to już tylko moja chora wyobraźnia... :shake:[/quote]

czekam.. znajomy powiedzial ze dzis podjedzie po pracy po nia.. tylko wiesz ten chlopak wczoraj kecil ze jego nie ma w domu nie wiem jak to tam jest z nim...

Posted

Byłam u weta... eh... Lucuś miał wyciskany ropniak. Jeszcze takiego dużego dr Monika nie widziała, a ropa była ciemnozielona :-(

Wetka powiedziała, że wszystkie świnki mają jakieś zgrubienia na brzuszkach. To mogą być początki ropniaków. Dlatego cała 6 dostała zastrzyki-antybiotyki. Kolejne zastrzyki w czwartek. Fakturę wystawi za cały koszt leczenia, dzisiaj poszło 60,43 zł

Kupiłam Trilac, ale to są kapsułki. Mogę je otworzyć i ten proszek zmieszać z wodą? W strzykawce lepiej podawać świnkom do pysia. Takiej dużej kapsułki nie połkną... 1 kapsułka na dwie świnki?

Posted

[quote name='seledynek']
Kupiłam Trilac, ale to są kapsułki. Mogę je otworzyć i ten proszek zmieszać z wodą? W strzykawce lepiej podawać świnkom do pysia. Takiej dużej kapsułki nie połkną... 1 kapsułka na dwie świnki?[/quote]
Tak, otwórz i zrób zawiesinę z wody i proszku.
Jedna kapsułka na 2 świnki - podajemy 2 razy dziennie. Czyli jakby odwrotnie liczyć, to jedna kapsułka na świnkę na cały dzień :D

Aya... mały chyba w czepku urodzony :laugh2_2:

Posted

[quote name='Maitris'][B]Baffi2[/B], tu są koszatniczki [URL]http://www.gryzonie.info/viewtopic.php?f=51&t=23024[/URL][/quote]
dzięki, przedstawię koleżance propozycje.

Posted

mHmm... czy jest to mozliwe ze brzusio jest twardy od tego ze nie siusia? :roll:
no ale czy to jest mozliwe ze nie siusia? :roll:
chyba juz przewrazliwiona jestem na jego punkcie :-(

Posted

Ale jaki basen? Chodzi Ci o taki do kąpania się, czy raczej jako dekorację taki stawik/oczko wodne?
Ja raczej bym odradzała, bo od wilgoci świnki mogą się przeziębić, albo złapać grzyba. W każdym razie ja się za bardzo na tym nie znam.

Mokisia długo czekała na świnkę i myśli o tym, żeby samego Nikusia wziąć a za jakiś czas do niego dołączyć samiczkę. Chciałaby Nikusia poddać kastracji. Napisałam jej, że to bardzo niebezpieczne i doradziłam, że lepiej później dołączyć innego samczyka. Łatwiej do starszego dołączyć młodszego, wtedy się tak często nie biją. Zobaczymy co na to odpowie.

Posted

no to nowe zdjecia maluszka :loveu:

oczko ladnie wyglada, a nawet bardzo ladnie bym powiedziala, nosalek o wiele lepiej :roll:
[IMG]http://images30.fotosik.pl/128/be4e261eea2d4903.jpg[/IMG]
jedyny prosiaczek ktory chowa sie u mnie w sianku :loveu: tak kiedys robil moj 1 swinek.. :-( tak bardzo podobny jest do niego.. :-(
[IMG]http://images26.fotosik.pl/128/82ee73fc97de4c2e.jpg[/IMG]

zaraz po lekach ktore dostal do pysia, takie nie dobre byly :shake: ale dzielny byl i polykal slicznie..
[IMG]http://images24.fotosik.pl/128/0d0b9ceb8eaaaa02.jpg[/IMG]

no a tu juz w klatce (maluch chowa sie czasami w norce, choc woli juz siedziec przy miseczce badz w sianku:multi:
[IMG]http://images26.fotosik.pl/128/4a3577b7960d6c38.jpg[/IMG]
widzicie roznice? :evil_lol:

[COLOR=YellowGreen]______________________________________[/COLOR]

seledynek poznajesz tego kawalera? taki zboj z niego ze nie powiedzialabys ze to ten sam prosiaczek :evil_lol: [SIZE=1][COLOR=LightBlue][FONT=Times New Roman]a wczoraj gwalcil koc[/FONT] [/COLOR]:oops:[/SIZE]
[IMG]http://images27.fotosik.pl/127/25e69fd0cce4ad0b.jpg[/IMG]

Posted

Basen w zagrodzie dla świnek to nie jest dobry pomysł. Świnki żyją w naturze w miejscach suchych i wcale ich nie ciągnie do wody. Nie lubią się kąpać i w razie konieczności mogą się zadowolić niewielką ilością wody do picia.

Obawiam się, że świnka mogłaby wejść do takiego basenu i mieć potem problemy z wyjściem. Mogłaby się też zachłysnąć wodą i przede wszystkim zmarznąć od przemoczonego futra.

Oczywiście cały czas mówimy o sadzawce na wybiegu w ogródku, bo miska z wodą w klatce to całkiem bez sensu.

Posted

seledynku - jak tam świnki??? przypomnialam sobie o jeszcze jednej klatce - tej od bebebe - ma ja pani Magda. Świnka Halina umarła jej w lecie i klatka stoi w piwnicy. Czy jest potrzebna???

Posted

Ja będe mieć jeszcze jedną klatkę!
Jeśli Asia odda Pinkiego to zostaje klatka, która Gosia mi dała na tymczasy. Dopóki Kawa i Tola nie znajdą domu tymczasów brać nie mogę.....
Jeśli Pinki pójdzie ( jutro się dowiem) to będzie wolna jedna fajna klatka. Dokupiłam poidełko więc kompletna i super:-)

Posted

seledynku - p. Milena:
Wit.C dla świnek - moim zdaniem warto podawać zdrowym, dorosłym, około kilogramowym świnkom po 5 kropli Cebionu dziennie i dodatkowo pietruszki, liści porzeczki czarnej, papryki, gotowanych ziemniaków, kiwi itp. ile wlezie bo: wit. C sie wysikuje więc nie da sie jej przedawkować, chorym świnkom po 10 kropli wit C i to samo menu.

słuchajcie - bo się pogubimy:

[B]wyplynęło:
[/B]
[B]2007-12-04 zwrot PLN -55,48 gryzonie [COLOR=red]dostała invi - nie wiemy za co ???
[/COLOR]2007-12-11 PLN -195,00 gryzonie - [COLOR=red]kto dostał te pieniądze?[/COLOR][COLOR=red]apso - to Ty wysłałaś fv za ivanka? seledynku - Ty za laboświnki ? ktoś inny wysłał fv? [/COLOR][/B]
[B][/B]

Posted

Nie wysłałam żadnych faktur. Miałam Ci je podrzucić do księgarnii, ale mówiłaś, że teraz jest tam okropny ruch. Nie będzie problemu jak w nowym roku je przywiozę?

Pucko, a czy dr Milena mówiła coś o tym szkodliwym dodatku w Juvicie/Cebionie?

Posted

wkleiłam wszystko co napisała.
seledynku - moze byc w Nowym Roku, może byc teraz - kiedy Ci pasuje. Ruch jest faktycznie koszmarny ;) Masz pieniądze jeszcze na świnki ?

Posted

Od Ciebie Pucko sporo dostałam. Najpierw 150 zł i cała ta kwota poszła na leczenie gangu G (posiadam faktury). Później przelałaś mi 200 zł, z tej sumy 100 zł poszło na Animalię (będę miała fakturę). Dzisiaj wydałam 60 zł u weta (też będzie faktura), więc od Ciebie mi zostało jeszcze 40 zł, ale przelałaś mi dodatkowe 40 zł, co razem od Ciebie daje mi 80 zł Natomiast wcześniej dostałam od Kimery 30 zł, ale to poszło już na sianko, żwirki itd. (nie posiadam faktury) A jeszcze dzisiaj dostałam od Evelin 100 zł

Obecnie na koncie na świnki mam 180 zł, przy czym sianka i jedzonka idzie w koszmarnym tempie + 2 najbliższe wizyty u weta, więc pewnie bilans na nowy rok wyjdzie 0 zł :P