MonikaP Posted September 22, 2007 Posted September 22, 2007 [quote name='Karena']Jak pierwszy raz byliśmy z Małym u weta, wet zanim sprawdził płeć powiedział: "O, ta świnka jest chyba w ciąży?". A ja na to: "Ale to samczyk". :lol: Dodam tylko, że ta ciąża do dziś nie jest rozwiązana :evil_lol:[/quote] To samo było z Juli, którą miałam na "tymczasie" zanim zamieszkała u moich Rodziców :evil_lol:. Alarmowałam Puckę, że Juli chyba jest w ciąży, bo biorąc ją na ręce nie umiałam objąć jej brzuszka, taki był grubiutki. Na szczęście teraz, gdy prowadzi życie świnki ogrodowej (tzn. prowadziła przez całe lato), schudła i zmężniała :loveu:. Quote
Halo (Alfa i Zuzia) Posted September 22, 2007 Posted September 22, 2007 [quote name='Neris']Jak Bazyl sie wspina na łapki i stoi, to ma figurę gruszki...:oops: Dostają jedną marchew i jedno jabłko na trzech dziennie, do tego łyżkę stołową granulatu CAVIA cośtam, 2 łyżki mieszanki ziaren. I trawę. Co robię źle?[/quote] nic.. ale skoro Bazyl jest za gruby to albo więcej ruchu albo mniej paszy treściwej (granulat i ziarna), a za to więcej warzywek i siana. Albo mu w ogóle narazie odstaw ziarna. Najlepiej to i więcej ruchu i mniej granulatu i ziaren;) Tak w ogóle to chyba ciężko zmusić osoby do ruchu? Przynajmniej moje...Jak ich wypuszczę to przejdą się kawałek, wejdą do jakiegoś kąta i zaczynają się kłócić i DonKichot sika..:shake: co za świnie.. Quote
invictus hilaritas Posted September 22, 2007 Posted September 22, 2007 moje swinki na wybiegu to siedza w miejscu, albo szukaja gdzies kata, kocyka zeby sie ukryc.. a w klatce to zazwyczaj spia rozwalone na hamaczku badz wtulone w norce.. tak jak jest wlasnie teraz .. :loveu: uroczy widok :cool1: Quote
Korenia Posted September 22, 2007 Posted September 22, 2007 Uszyłam hamaczki :lol: :cool3: Czy ktoś jeszcze jest chętny? Chyba Karena była i ktoś jeszcze, Ty Monika? Czy 2 osoby czy więcej chce hamak ? Invi - rurki chyba nie uszyję... tzn nie wiem za bardzo jak połączyć, żeby było ładnie i chyba futro się do tego nie nadaje, bo będzie się rozciągać, ale spróbuje jeszcze może rozrysować i zobaczymy. Quote
invictus hilaritas Posted September 22, 2007 Posted September 22, 2007 jak rurki nie to czyli ze i norka nie wchodzi w rachube ? musze cos jeszcze poszukac dla ciebie ;) cos pokombinuje dla swinek :) Quote
agamika Posted September 22, 2007 Posted September 22, 2007 :crazyeye::crazyeye: tak czytam o tych waszych świnkach i dochodze do wniosku ze ja jakies sprinterki mam. Grube Zady jak wypuszcze to łazą biehgają po całym pokoju, sprawdzają co sie do jefdzenia nadaje, znoiwu biegają, próbują do królika wejść ( nie pozwalam o mu wszystko by wyżarły ) . Dziś Filipina wbiegła mojej Mice (psu) w brzuch jak byk na corridzie :roll: . Quote
MonikaP Posted September 22, 2007 Posted September 22, 2007 [quote name='Korenia']Uszyłam hamaczki :lol: :cool3: Czy ktoś jeszcze jest chętny? Chyba Karena była i ktoś jeszcze, Ty Monika? Czy 2 osoby czy więcej chce hamak ? Invi - rurki chyba nie uszyję... tzn nie wiem za bardzo jak połączyć, żeby było ładnie i chyba futro się do tego nie nadaje, bo będzie się rozciągać, ale spróbuje jeszcze może rozrysować i zobaczymy.[/quote] Tak, tak, ja chcę hamaczek :-)! Quote
Karena Posted September 22, 2007 Posted September 22, 2007 Korenia - zgadza się, chcę hamaczki i to 2 dla moich i dla Ugryzia. Co do wybiegu, to chyba świnki z wiekiem coraz mniej chętne są do ruszania się. Teraz Mały jeszcze nie wszedł w te fazę, no i Jurand go motywuje (ten to potrafi biegać :lol: ) Quote
pucka69 Posted September 22, 2007 Posted September 22, 2007 Nerisek napisała[B] " ...do tego łyżkę stołową granulatu CAVIA cośtam, 2 łyżki mieszanki ziaren...."[/B] Nerisku - ja daję 1-1,5 łyżki granulatu na dzień na świnkę . I już . Żadnych ziaren. Jak dzis mówiłam to wetce - to kazała dawać 1 łyżkę. Helen - będzie kąpana w Nizoralu. Bo niby nic nie ma, ale profilaktycznie wetka kazała ... Quote
Neigh Posted September 22, 2007 Posted September 22, 2007 Nikomu jeszcze nizoral nie zaszkodził, ja w tym wszystkie stworzenia przyciągnięte do domu kąpię...... Przechodziliśmy grzybicę podłapaną od kota ze schronu, to teraz na zimnie dmucham Quote
Neris Posted September 22, 2007 Posted September 22, 2007 Jeszcze im kupiłam granulat lucernowy bo gdzieś tam napisali że dobra lucerna dla nich.... ja z nich robię potwory!!!! A Bazyl przyjechał z ziarnami króliczymi, on nie je granulatu. Nie chce tego. To mu kupiłam mieszankę ziaronow-owocową... I jeszcze im kupiłam ZUZALA truskawka suszona i ZUZALA hibiscus suszony. Kurde blaszka, przeginam tak? Quote
Neigh Posted September 22, 2007 Posted September 22, 2007 [quote name='Korenia']Uszyłam hamaczki :lol: :cool3: Czy ktoś jeszcze jest chętny? Chyba Karena była i ktoś jeszcze, Ty Monika? Czy 2 osoby czy więcej chce hamak ? Invi - rurki chyba nie uszyję... tzn nie wiem za bardzo jak połączyć, żeby było ładnie i chyba futro się do tego nie nadaje, bo będzie się rozciągać, ale spróbuje jeszcze może rozrysować i zobaczymy.[/quote] Oj usyj lulkę..........usyj:modla: Quote
Neigh Posted September 22, 2007 Posted September 22, 2007 [quote name='Neris']Jeszcze im kupiłam granulat lucernowy bo gdzieś tam napisali że dobra lucerna dla nich.... ja z nich robię potwory!!!! A Bazyl przyjechał z ziarnami króliczymi, on nie je granulatu. Nie chce tego. To mu kupiłam mieszankę ziaronow-owocową... I jeszcze im kupiłam ZUZALA truskawka suszona i ZUZALA hibiscus suszony. Kurde blaszka, przeginam tak?[/quote] No jeśli nie zamierzasz z nich robić szynki na Święta............ Quote
pucka69 Posted September 22, 2007 Posted September 22, 2007 mój TZ ciągle się o takie własnie szynki dopomina ;) Quote
Neris Posted September 22, 2007 Posted September 22, 2007 Skoro od dawna wiadomo, że wszystkie zwierzęta są równe ale świnie są równiejsze, to ja im muszę dogadzać... Quote
Halo (Alfa i Zuzia) Posted September 22, 2007 Posted September 22, 2007 lucerna jest wysokobiałkowa i dla dorosłych, już nie rosnących zwierząt o małym zapotrzebowaniu energetycznym (nie używane w rozrodzie, sporcie;) itp.) będzie tucząca. No ale jeśli troszeczkę dostaną,,,;) bo z białkiem jest tak: [I]Białko pełni przede wszystkim rolę budulcową, lecz zawsze część aminokwasów, niewykorzystanych do syntezy, ulega przemianom do glukozy, kwasów tłuszczowych, ciał ketonowych i staje się w ten sposób substratem energetycznym...[/I] skopiowałam z takiej strony dieteytyka jakiegoś bo zgrabnie to ujął... Quote
Korenia Posted September 22, 2007 Posted September 22, 2007 Która, który chce hamaczek :cool3: ? Tym razem zaszalałam z wzorami :roll: :lol: :evil_lol: 1.[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images28.fotosik.pl/86/513f7993806d5ec8.jpg[/IMG][/URL] 2.[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images25.fotosik.pl/86/fefbc8d0119a3a1c.jpg[/IMG][/URL] 3.[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images12.fotosik.pl/105/835816ae18d1859d.jpg[/IMG][/URL] Quote
invictus hilaritas Posted September 22, 2007 Posted September 22, 2007 fiu fiu jakie sliczne hamaczki :) Quote
Karena Posted September 23, 2007 Posted September 23, 2007 Biorę 1 i 3 a potem już się dogadam z koleżanką, który chce dla Ugryzia.:loveu: Quote
pucka69 Posted September 23, 2007 Posted September 23, 2007 ten 3 - strasznie fajny, ale ja masm juz 2 hamaki ;) Quote
Anna_33 Posted September 23, 2007 Posted September 23, 2007 Spiesze doniesc, ze bedac dzis w Leclercu na Ursynowie widzialam wyprzedaz klatek dla gryzoni w cenie 10 zł za klatke. Polecialam je obejrzec, bo gdzies tu kiedys czytalam, ze ktos szuka klatek. Defektem klatek jest to, ze maja obłuszczone prety, zdrapana farba. Ale to raczej maly problem. Nie znam rozmiaru, jakos mnie nie oswiecilo zeby sie spytac. Sa prostokatne, widzialam tez taka z zaokraglona gora. Sa w sklepie zoologicznym, jeszcze przed kasami. Quote
ziele77 Posted September 23, 2007 Posted September 23, 2007 ile taki hamaczek kosztuje?bo może wzięłabym ten ostatni który został :roll: Quote
MonikaP Posted September 23, 2007 Posted September 23, 2007 [quote name='ziele77']ile taki hamaczek kosztuje?bo może wzięłabym ten ostatni który został :roll:[/quote] Nie, nie, nie, trzeci hamaczek - w jakikolwiek deseń - jest mój :cool3:! Już się trochę pogubiłam, czy tu w wątku jest nr konta itp? A jeśli tak, to mniej więcej na której stronie? :oops: Quote
invictus hilaritas Posted September 23, 2007 Posted September 23, 2007 teraz za hamaczki placimy koreni na podane konto, zbiera ona na operacje swinki cioci- jak cos zle napisalam poprawcie ;) 10 zl za hamaczek :) Quote
Recommended Posts