Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jestem ciekawa jak to jest w przypadku zgryzu u psów. Które błędy zgryzu eliminują psa jako wystawowego?
Jeżeli pies ma "zgryz nożyciwy", a lekko krzywe 4 dolne zęby?

Posted

Wszystko określa wzorzec danej rasy.

A co do wystaw to różne kwiatki widziałam. Dla jednych zęby są bardzo ważne> to tzw.dentyści ;) a inni to nawet psu w morde nie zajrzą. Zdarza się też że pies powinien być zdyskwalifikowany za zgryz ale ponieważ jest ładny przymyka się na to oko.

Posted

Jak napisała *hania wszystko zależy od rasy i jej wzorca.
Buldożki, boksery, shih tzu MUSZĄ mieć przodozgyz , zgryz nożycowy jest dyskwalifikacją.
U owczarka musi być absolutnie zgryz nożywocwy inny podlega ocenie dyskwalifikujacej.
Są rasy ze są dopuszczalne wszystkei zgryzy.

W przypadku ozdóbek z pochodzeniem kanapowym sędziowie czasem przymykają oko na brak prawidłowego zgryzu.
W rasach czysto uzytkowych sędziowie sa bardziej restrykcyjni w zakresie zgryzu i uzębienia (mocnych zdrowych i prawidłowych prostych zębów)

Posted

Ok, jeżeli rasa ozdobna ma mieć zgryz nożycowy i taki też pies ma, ale ma lekko krzywe dolnie zęby (2 przesunięte do przodu)?
Dzięki za odpowiedzi. Niestety niezbyt się znam na wystawianiu psów, dlatego pytam, a kto pyta nie błądzi :razz:

Posted

Jeśli te dwa siekacze nie są wysunięte przed siekacze z górnej szczęki to nikt nie powinien się czepnąć ;) no chyba, że trafisz na dentystę.

Posted

[quote name='aneta']
U owczarka musi być absolutnie zgryz nożywocwy inny podlega ocenie dyskwalifikujacej.
[/quote]

No nie do końca, u belgijskich nożyce są preferowane, cęgowe dopuszczalne...

Posted

Tak, są schowane za górne.
Dziękuję za odpowiedzi. Nie wiedziałam, czy te zęby odgrywaja istotną rolę. W sumie powinien sie liczyć charakter i eksterier, (a w tym, też uzębienie)

Posted

W ozdbókach jest tak, ze np. w mopsach i buldożkach to norma że zęby są w niezbyt równych liniach natomiast w pudlach preferowane są idealnie równe (rasa myśliwska ;) )

• 3 weeks later...
Posted

jeżeli to u łysego nagusa to z tego co pamietam jest dopuszczalne,chyba sporo z nich ma rózne wady i braki w uzebieniu , u pp napewno nie może być braków , co do krzywych zębów to nie wiem,często mają krzywe zabki a potem się ładnie zgryz wyrównuje[Perla miała problemy z kłami a teraz jest ok]

Posted

Lothia!Nie całkiem tak ;)
Nagus ma miec zgryz nozycowy tak mowi wzorzerzec.
A co do brakow u pp ,są sedziowie ,ktorzy liczą zeby ,a są tacy ktorzy wychodza z załozenia ,ze pies nie chodzi na zębach i przykładają do tego mniejszą wage.Jedna dogomaniakowa pp ma brak siekacza i wielu sedziow nawet tego nie zauwazyło.;)

Posted

dzięki Ress,zgryz mnie wykańcza,podobno mogą też mieć cęgowy? i jak to jest z tymi krzywymi["wykręconymi"] zębami,we wzorcu łyse mogą a pp?
zauważyłam że iwele grzywek ma problemy przy wymianie ale potem to się jakoś ustawia,czy to tylko moje wrażenia?

Posted

Wszystko zalezy od sedziego ...jeden sie przyczepi - inny nie ;)
Co do wzrostowych wad zgryzu - zdarzają sie u wielu ras - przyczyną jest to ,ze psiaki nierowno rosną rosnie szczeka ,a zuchwa dogania bądz odwrotnie.Czesto "wada" wysepuje tez przy wymianie zębow ,np gora stałe a doł mleczaki dają wrazenie lekkiego tyłozgryzu u wielu ras.

Posted

[quote name='Dada']Tak, są schowane za górne.
Dziękuję za odpowiedzi. Nie wiedziałam, czy te zęby odgrywaja istotną rolę. W sumie powinien sie liczyć charakter i eksterier, (a w tym, też uzębienie)[/QUOTE]

No widzisz, niekoniecznie. Są takie wady, które mogą pieskowi bardzo utrudnić normalne funkcjonowanie, jak np kły w podniebieniu.

Posted

Napisałam, ze eksterier i w tym też uzębienie. Nie chodzi mi o wadę utrudniającą życie, a jedynie lekko krzywe zęby, dwa przednie dolne schowane za górne, ale lekko wysunięte do przodu (nie idealnie w linii). Nie mówię o poważnych wadach takich jak tyłozgryz, przodozgryz itp, czy też jak to powiedziałaś.. kłach wbijających się w podniebienie.

Posted

Moja Smarkata miała lekko kieł odchylony w strone podniebienia i jakos specjalnie jej to nie przeszkadzało ( w mojej opinii) ,ale pomyslałam sobie jak ja bym sie czuła gdyby cały czas cos wbijało mi sie w podniebienie i raz dwa sie pozbyłysmy "skrzywienca" ;) .
Czytałam na jakiejs amerykanskiej stronie historię młodej pudliczki ,ktora miała tak silnie zwęzoną zuchwe ,ze oba kły wbijały jej sie w podniebienie tak mocno ,ze wdał sie stan zapalny i psiunką bardzo cierpiała - nie mogła jesc - co pociągneło za sobą osłabienie etc....
Włascicielka zdecydowała sie na spiłowanie kłow i sunia wrociła szybko do zdrowia.

Posted

Jeżeli sa tylko lekko wysuniete, ale nie zmieniają zgryzu to loozik. Moja też nie ma w zuchwie jedynek równych z innymi co do milimetra i nigdy z tego powodu problemów na wystawach nie było.

Posted

jak ktoś może, to prosiłabym o wklejenie 'zdjęć' poprawnego zgryzu oraz jego nieprawidłowości. To jednak nie takie proste do określenia na "pierwszy rzut oka". Zgryz może rożnić sie szczegółami i tym odbiegać od normy.

Posted

[quote name='Dada']jak ktoś może, to prosiłabym o wklejenie 'zdjęć' poprawnego zgryzu oraz jego nieprawidłowości. To jednak nie takie proste do określenia na "pierwszy rzut oka". Zgryz może rożnić sie szczegółami i tym odbiegać od normy.[/quote]

A może tak info, dla jakiej rasy prawidłowego? :cool3: Bo wiesz, np. u owczarka niemieckiego jedyny prawidłowy zgryz, to nożycowy, u boksera wyłącznie przodozgryz, u owczarka belgijskiego prawidłowy jest zgryz nożycowy i kleszczowy, przy czym nożycowy jest preferowany. Nie ma czegoś takiego jak "prawidłowy zgryz" ogólnie dla wszystkich ras. :evil_lol:

Posted

Przyczyna nierównego lub nie rownych kilku zębów jest często to, że podczas wymiany z zębów mlecznych na stałe ząb stały wyrasta, podczas gdy mleczny jeszcze nie wypadł. Powoduje to przekrzywienie zębów w stałych.
Jeżeli chodzi o wystawy nie stanowi to żadnej wady.

Posted

A miałam dodać, ze wszystkie możliwe prawidłowe i podpis dla jakiego psa..
Mnie to bardzo ciekawi, zapewne nie tylko mnie. ktoś tu pytał o zgryz labradora.. Jak nie zdjęcia to chociaż opis, czy nozycowny, czy inny i co jest niedopuszczalne w zgryzie danej rasy.
arnika, super, właśnie o to mi chodziło :lol: , u bull terierow zatem poprawny jest zgryz nozycowy i cęgowy:razz:
Hawana:
Myślisz, ze na oceny sędziego też to nie będzie wpływać?