Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
8 minut temu, Gusiaczek napisał:

jak Ci głupio (a innym wcale, nie wiedzieć czemu), niech Roza pieszo uda się na kolejną wizytę ....

oj mestudio, mestudio ....

Charakter się ma taki, a nie inny. Nie zmieni się pewnych spraw.

A z Rozą jest niezbyt dobrze, ja nie widzę większej poprawy, a już kilka godzin minęło od podania sterydów. Ale przynajmniej zjadła trochę mięska z puszeczki, a teraz próbuje spać bo kaszel chwilowo odpuścił.

Posted
13 godzin temu, Mattilu napisał:

No wlasnie, dobrze byloby uslyszec jakas diagnoze. Trzymam kciuki za staruszke. Oby to nie byla diagnoza, ktora moja mama osatnio slyszala: no coz prosze pani, wiek.

Diagnoza prawidłowa była postawiona za pierwszym razem. Niestety dziś weterynarz ją potwierdził. Roxi ma nowotwór w płucach, który rozwija się bardzo szybko. Pierwsza seria sterydów zadziałała na chorobę tak jak byłby to chłoniak - chłoniaki po pierwszych sterydach wyciszają się na moment i dają obraz wyleczonego zwierzaka. Nie zmienia to jednak tego, że przy drugim USG 3 osoby nie widziały tego guza, a dziś widzieliśmy jeszcze większego niż przy pierwszym badaniu! Guz ma obecnie średnicę 5 cm. Rokowania są straszne, sterydy mogą zatrzymać rozwój choroby na 3 miesiące, potem już podobno nic nie pomaga. Roxi dostaje leki w zastrzykach i tabletki doustne, mamy ją obserwować i nie dopuścić do tego aby się męczyła. W pewnym momencie trzeba będzie podjąć okropną decyzję, ale tylko ta będzie słuszna aby Roza nie utopiła się płynem w płucach albo nie odeszła zagłodzona. W tej chwili nawet jej waga spadła o 2 kg pomimo tego, że jada normalnie.

Roza bardzo źle oddycha, kaszle i pluje śliną zabarwioną na różowo, a jeszcze w niedzielę była idealnie zdrowa, a w poniedziałek zaledwie chrząkała raz na kilka godzin.

Przykro mi jest bardzo i znowu sobie myślę, jak taki pies odchodzi w męczarniach w schronie typu Radysy. Nikt nawet nie spojrzy w jego stronę.

Dzisiejsze koszty to 90 zł USG i sterydy, 37,57 zł leki w aptece, 20 zł połówka dojazdu.

Uzupełniłam rozliczenie Rozalii.

Paragony z tego tygodnia.

006.JPG

010.JPG

013.JPG

Posted
41 minut temu, Gusiaczek napisał:

i jak się czuje Rozi ?

Trudno wyczuć jak ona się czuje. Zachowuje się niby w miarę po swojemu, jednak w poniedziałek  wieczorem zwymiotowała, potem o 5:50 we wtorek nad ranem, potem jakąś godzinę po śniadaniu i znowu wieczorem. Nie wiem co o tym sądzić. Od wczorajszego wieczora jest spokój. Jeśli nie będzie dziś wymiotowała to nie będę siała paniki i tak jedziemy niedługo na kontrolę. Dostaje leki w zastrzykach i tabletki. 

Posted

Dziś byliśmy na kontroli z Rozą, dostała jeszcze kilka zastrzyków, a ja wysłuchałam co może się wydarzyć. Przemilczę i liczę na łagodny scenariusz.

Koszt 30 zł zastrzyki i 20 zł dojazd.

Posted

Witamy odwiedzających. Rozalia czuje się bdb, nic jej nie dolega - przynajmniej tak się zachowuje. Bardzo wzmógł się jej apetyt, zawsze była dzika na punkcie jedzenia, ale teraz to jakiś dodatkowy napęd jej się włączył i zjada swoją miskę na czas, a potem próbuje zjeść ile się da od innych więc trzeba murem stać i odprowadzać ją jak połknie swoje do pokoju. Niestety jak zje zbyt dużo to po pół godzinie wszystko z niej wylatuje (wymiotuje) więc naprawdę trzeba jej wydzielać porcje właściwe dla jej układu pokarmowego. Nie opuszcza mnie na krok, ładnie chodzi na spacerki. Właśnie leży przy mnie na wielkiej pufie i odpoczywa.

Zakupiłam worek karmy Josera Festival z sosem, poprzedni starczył na bardzo długo bo Roza więcej jadała gotowanego lub swoje chrupeczki wymieszane dodatkowo z porcją gotowanego. Koszt 125,50.

033.JPG

029.JPG

A to ostatnio ulubione miejsce Rozalii. Wdrapuje się na oparcie pufki, a pańcia siedzi niżej więc dobrze się jej pilnuje na górce.

022.JPG

A tu jej ulubiona nocna pufka, lubi tu spać w nocy.

015.JPG