ania75 Posted September 4, 2013 Posted September 4, 2013 Tyle tu jadu, że też nic nie rozumiem - i znowu ucierpią psiaki ..... biała, szara, czarna tak tak trzeba je koniecznie ukarać bo ktoś coś napisał, albo nie napisał ..... brawo Quote
Ada-jeje Posted September 4, 2013 Posted September 4, 2013 [quote name='ania75']Tyle tu jadu, że też nic nie rozumiem - i znowu ucierpią psiaki ..... biała, szara, czarna tak tak trzeba je koniecznie ukarać bo ktoś coś napisał, albo nie napisał ..... brawo[/QUOTE] nastepna ktora nie widzi psiego nieszczescia w calej Polsce. Mamy w statucie teren dzialania cala Polska a nie Olkusz, radze najpierw przeczytac a pozniej glupoty pisac. Quote
ewu Posted September 4, 2013 Posted September 4, 2013 [quote name='Ada-jeje']nastepna ktora nie widzi psiego nieszczescia w calej Polsce. Mamy w statucie teren dzialania cala Polska a nie Olkusz, radze najpierw przeczytac a pozniej glupoty pisac.[/QUOTE] Ada chcę Cię uspokoić- biała sunia była i jest w Olkuszu. Tak owszem urodziła szczenięta ale możesz spać spokojnie - mają marne szanse na przeżycie!!!!! Myślę,że jak nie chcesz to nie musisz pomagać olkuszakom, to nie jest obowiązkowe.... A nieszczęście widzimy chyba wszyscy i w sam raz ta psia mama i jej maleństwa są bardzo nieszczęśliwe.... Quote
ania75 Posted September 4, 2013 Posted September 4, 2013 Czytam, kilka razy i nie rozumiem tego co napisałaś - ja też nie jestem za tym, aby rozmnażać niechciane psy. Wiem, że fundacja, którą tu reprezentujesz pomaga w sterylkach i chwała wam za to, bo moim zdaniem, to bardzo dobre, systemowe działanie.... Tylko nie wiem czemu odmawiasz pomocy psom - nawet jeśli ktoś zadziałał źle czy nawet nieuczciwie - to co one winne. Myślę, że wiele osób pomaga zwierzętom a nie ludziom (potrzebujących nie brakuje) bo one same sobie nie pomogą.... nawet jeżeli, gdzieś pojawi się nieodpowiedzialny czy nawet nieuczciwy człowiek (bo tak to zrozumiałam)..... to nie można karać za to psów. Pozdrawiam Quote
Ada-jeje Posted September 4, 2013 Posted September 4, 2013 [quote name='ewu']Ada chcę Cię uspokoić- biała sunia była i jest w Olkuszu. Tak owszem urodziła szczenięta ale możesz spać spokojnie - mają marne szanse na przeżycie!!!!! Myślę,że jak nie chcesz to nie musisz pomagać olkuszakom, to nie jest obowiązkowe.... A nieszczęście widzimy chyba wszyscy i w sam raz ta psia mama i jej maleństwa są bardzo nieszczęśliwe....[/QUOTE] Prosze Cie zastanow sie co piszesz, najbardziej zalezalao nam wszystkim wlasnie na bialej, jej ciaza byla widoczna, podejrzana byla tez Tula, ktora jak sie okazalalo byla po oszczenieniu i mozna sie bylo pomylic co do niej, cale szczescie ze ja zabrano bo miala ropomacicze. Do OL chodza osoby ktore maja dobre uklady z pala, robia regularnie fotki jak widzisz na tym watku i na innym. Pala z otwartymi rekami daje im psy, bo robia mu miejsce dla innych. [B]Wytlumacz mi prosze jaki mial interes pala nie wydac im bialej i ukryc ja przed nimi.[/B] Za dobrze znam to towarzystwo ktore tam jezdzi abym nie miala swojego wyrobionego zdania, znam ich stosunek do sterylki kiedy sunia jest w wysokiej ciazy, znam te osoby osobiscie, nie dalej jak w listopadzie byla ta sama sytuacja, ze nie zrobily sterylki aborcyjnej, bo suka byla w wysokiej ciazy. One mialy interes zeby nie robic sterylki w koncowej fazie, [B]pala zadnego[/B].KONIEC Quote
AlfaLS Posted September 4, 2013 Posted September 4, 2013 [quote name='Ada-jeje']Prosze Cie zastanow sie co piszesz, najbardziej zalezalao nam wszystkim wlasnie na bialej, jej ciaza byla widoczna, podejrzana byla tez Tula, ktora jak sie okazalalo byla po oszczenieniu i mozna sie bylo pomylic co do niej, cale szczescie ze ja zabrano bo miala ropomacicze. Do OL chodza osoby ktore maja dobre uklady z pala, robia regularnie fotki jak widzisz na tym watku i na innym. Pala z otwartymi rekami daje im psy, bo robia mu miejsce dla innych. [B]Wytlumacz mi prosze jaki mial interes pala nie wydac im bialej i ukryc ja przed nimi.[/B] Za dobrze znam to towarzystwo ktore tam jezdzi abym nie miala swojego wyrobionego zdania, znam ich stosunek do sterylki kiedy sunia jest w wysokiej ciazy, znam te osoby osobiscie, nie dalej jak w listopadzie byla ta sama sytuacja, ze nie zrobily sterylki aborcyjnej, bo suka byla w wysokiej ciazy. One mialy interes zeby nie robic sterylki w koncowej fazie, [B]pala zadnego[/B].KONIEC[/QUOTE] Jestem z drugiego końca Polski i chciałabym zrozumieć o co tu chodzi. Dlaczego te osoby, które tam bywają miały interes w tym żeby nie było sterylki??? A ten pala nie miał interesu? Dlaczego? I kto to jest właściwie??? Błagam o oświecenie w tym temacie bo chociaż czytam wątek od początku to się pogubiłam... Choć sądzę, że większość czytających doskonale wie o co chodzi i tylko jakieś nieliczne niedobitki jak ja są niezorientowane... A tak przy okazji - szukam kogoś kto bywa w schronisku w Tychach, znacie może taką osobę????????? Quote
temikotka Posted September 5, 2013 Author Posted September 5, 2013 [quote name='beataczl']na fejsie czytalam,ze biala sunia sie znalazla i ma 5 szczeniakow...jest propozycja zabrania Jej do hoteliku za 400 zl/mc . Sunia dostala imie Bialka /o ile cos nie pokrecilam...[/QUOTE] a kiedy się oszczeniła? Mam nadzieję, że ślepy miot będzie uśpiony...tyle psów szuka domów... Quote
temikotka Posted September 5, 2013 Author Posted September 5, 2013 [quote name='ewu']Ada chcę Cię uspokoić- biała sunia była i jest w Olkuszu. Tak owszem urodziła szczenięta ale możesz spać spokojnie - mają marne szanse na przeżycie!!!!! Myślę,że jak nie chcesz to nie musisz pomagać olkuszakom, to nie jest obowiązkowe.... A nieszczęście widzimy chyba wszyscy i w sam raz ta psia mama i jej maleństwa są bardzo nieszczęśliwe....[/QUOTE] Marne szanse na przezycie? Tzn. rozumiem ze mają umierać w męczarniach zamiadst zostać humanitarnie uśpione?!!!!!!!!!!!! Quote
ajw Posted September 5, 2013 Posted September 5, 2013 Ale się porobiło. Ja już sama nie wiem o co tak naprawdę chodzi... idę na bazarek... Quote
ania68 Posted September 5, 2013 Posted September 5, 2013 [quote name='ajw']Ale się porobiło. Ja już sama nie wiem o co tak naprawdę chodzi... idę na bazarek...[/QUOTE] Podpisuję się pod tym. Żal psów, zwłaszcza tych, które tam zostały i tych ,które dopiero się pojawią..... Quote
iwonamaj Posted September 5, 2013 Posted September 5, 2013 [quote name='Ada-jeje']Prosze Cie zastanow sie co piszesz, najbardziej zalezalao nam wszystkim wlasnie na bialej, jej ciaza byla widoczna, podejrzana byla tez Tula, ktora jak sie okazalalo byla po oszczenieniu i mozna sie bylo pomylic co do niej, cale szczescie ze ja zabrano bo miala ropomacicze. Do OL chodza osoby ktore maja dobre uklady z pala, robia regularnie fotki jak widzisz na tym watku i na innym. Pala z otwartymi rekami daje im psy, bo robia mu miejsce dla innych. [B]Wytlumacz mi prosze jaki mial interes pala nie wydac im bialej i ukryc ja przed nimi.[/B] Za dobrze znam to towarzystwo ktore tam jezdzi abym nie miala swojego wyrobionego zdania, znam ich stosunek do sterylki kiedy sunia jest w wysokiej ciazy, znam te osoby osobiscie, nie dalej jak w listopadzie byla ta sama sytuacja, ze nie zrobily sterylki aborcyjnej, bo suka byla w wysokiej ciazy. One mialy interes zeby nie robic sterylki w koncowej fazie, [B]pala zadnego[/B].KONIEC[/QUOTE] Pomyliłaś imiona suczek, ale skoro Tula została "wywołana" to może napiszę, że również została wysterylizowana nie będąc w ciąży ale dzięki temu uratowano jej życie. Wzięłyśmy ją, bo była bardzo gruba, wyglądała jak w ciąży, widać to na każdym zdjęciu... W czasie zabiegu okazało się, że ma mnóstwo guzów w macicy i na jajnikach oraz pękniętą śledzionę... Tyle... A z tego co wiem, jedna z suczek miała zaawansowane ropomacicze, które "wyszło" przy okazji sterylki... Quote
elik Posted September 5, 2013 Posted September 5, 2013 [quote name='ajw']Elik a u Sarci wszystko w porządku??? Ogromnie się cieszę, że sunie już bezpieczne:multi: I przyznam, że cały czas myślę też o tej białej, która zniknęła... strasznie mi jej szkoda:shake:[/QUOTE] Sarunia jest wspaniałą sunią. Nie wierzę, że ktoś ją porzucił. Raczej stawiam na to, że się zgubiła. Wczoraj zauważyłam u niej na lewym boku spory guz. Nie jest zauważalny od razu, bo stanowi niewielkie wybrzuszenie, ale na sporym obszarze. Dzisiaj jedziemy z nią do kontroli i poproszę weta, żeby zwrócił na to uwagę. Poza tym Sara ma dziwnie duży obwód klatki piersiowej. Nie wiem czy tak można nazwać ten obszar u psa, ale chodzi mi o obwód tułowia za przednimi łapkami. Poza tym jest mocno wychudzona. Wyczuwalne żebra i kręgosłup. W talii olbrzymie wcięcie. Jak wrócimy od weta, to postaram się zrobić zdjęcie. Karmię ja kilka razy dziennie, dodając do suchej karmy 1/2 puszki animondy 400 g i nieco oleju jadalnego - sierść w fatalnym stanie. Na uszach zauważyłam posklejaną sierść, jakby strupki po pogryzieniach lub ogniska choroby skórnej. Też poproszę weta o diagnozę. Myślę, że Saruni przydałby się dodatek do suchej karmy, którą ma od Fundacji Pro Animals. Ta karma byłaby wystarczająca, gdyby nie jej zagłodzenie. Jeśli mogę prosić, to bardzo proszę o zakup dla Sary kilku puszek animondy. Dodaję jej puszki moich psiaków, ale ona dostaje na jeden posiłek tyle, co moje trzy psiaki razem :) Zapas mi się kończy. Co do białej suni, to po urodzeniu szczeniaków w cudowny sposób się odnalazła :angryy: Może i Tola zniknęła przed porodem, a potem pojawiła się nagle z nabrzmiałymi cycuszkami ? Quote
Ada-jeje Posted September 5, 2013 Posted September 5, 2013 jesli dostarczycie dowod w postaci zdjec suki wraz z szczeniakami w OL a na PW zglosza sie osoby chetne do zeznan w sprawie o znecanie sie nad zierzetami ktora chetnie zaloze, to zalatwilam miejsce u Marty dla suki wraz z szczeniakami. Decyzja nalezy do was. Wiadomo ze sprawa jest PILNA. Quote
ajw Posted September 5, 2013 Posted September 5, 2013 (edited) elik dziękuję za wieści;) Napisz proszę co powiedział weterynarz. Co do karmy dla Sary to nie wiem za bardzo jak to zrobić, ponieważ ja mam pieniądze z bazarku dla suń, ale w życiu nie zamawiałam karmy i nazwa 'animoda' nic mi nie mówi:oops:. Mogłabym komuś przesłać pieniądze, aby zamówił puszki? Edited September 5, 2013 by ajw Quote
gosiaczek1984 Posted September 5, 2013 Posted September 5, 2013 Boze ta biala suczke powinno sie na cito wraz ze szczeniakami Quote
ewu Posted September 5, 2013 Posted September 5, 2013 [quote name='temikotka']Marne szanse na przezycie? Tzn. rozumiem ze mają umierać w męczarniach zamiadst zostać humanitarnie uśpione?!!!!!!!!!!!![/QUOTE] Nie zrozumiałaś mojego wpisu..... Martwię się i dlatego napisałam jak to może wyglądać...:( Strasznie się martwię:( Jeśli nie będzie pomocy to taki będzie epilog:( Quote
temikotka Posted September 5, 2013 Author Posted September 5, 2013 [quote name='ewu']Nie zrozumiałaś mojego wpisu..... Martwię się i dlatego napisałam jak to może wyglądać...:( Strasznie się martwię:( Jeśli nie będzie pomocy to taki będzie epilog:([/QUOTE] Rozumiem, że w Ol. nie usypiają ślepych miotów, tylko zostawiają maluchy, aby same powolnie umierały? :( Quote
elik Posted September 5, 2013 Posted September 5, 2013 [quote name='ajw']elik dziękuję za wieści;) Napisz proszę co powiedział weterynarz. Co do karmy dla Sary to nie wiem za bardzo jak to zrobić, ponieważ ja mam pieniądze z bazarku dla suń, ale w życiu nie zamawiałam karmy i nazwa 'animoda' nic mi nie mówi:oops:. Mogłabym komuś przesłać pieniądze, aby zamówił puszki?[/QUOTE] Zgrubienie, które wydawało mi się być guzem, wet zakwalifikował jako tłuszczak ufffff :) Znalazł jeszcze jednego tłuszczaka, ale znacznie mniejszego. Jako, że to ją nie boli, powiedział, że nie należy z tym nic robić. Stwierdził też, że mu zgrubienie na żebrach, co może świadczyć, że kiedyś miała pęknięte lub złamane i już się "zalało". Bidulka :( Dzisiaj dostałam dla suni kropelki na odpchlenie - intensywnie się drapie. Zaaplikuję jej wieczorem przed snem, gdy już nie będzie sie nadstawiała do głaskania. Ma dzisiaj temperaturę 39 stopni i dwie kreski, pomimo tego, że dostaje antybiotyk. Wet zaaplikował jej zastrzyk na "zbicie" temperatury. W przyszły czwartek ma wyciągnąć szwy, zaszczepić p/wściekliźnie i dać środek na odrobaczenie. To byłby ful serwis. Co do obwodu klatki piersiowej, powiedział, że ten typ tak ma :) Sara ma taką potężną budowę. Ma pękniętą wagę (przez psy :) ) więc nie mógł jej zważyć, ale oceniając budowę, stwierdził, że ma około 45 kg, co biorąc pod uwagę wyraźnie wyczuwalne żebra i kręgosłup, jest sporo. Ile będzie ważyć jak dopakuje :) Puszki mogę zamówić na allegro i zapłacić - wstawię skan specyfikacji ze sklepu i przelewu za towar to przelejesz należność na moje konto. Zrobię plakat ze zdjęciem Sary i porozwieszam w Bochni, gdzie się da. [B]Sarcia musi znaleźć dobrych opiekunów przed końcem września.[/B] Informację o tym, że Fundacja Pro Animals pokryje koszt sterylizacji suczek z Olkusza, które są u Pani Marty, potwierdziłam w czasie rozmowy z Nią we wtorek, bo zapytała czy Fundacja podtrzymuje tą decyzję. Pisałam już także o tym na poprzedniej stronie. Quote
ewu Posted September 5, 2013 Posted September 5, 2013 [quote name='temikotka']Rozumiem, że w Ol. nie usypiają ślepych miotów, tylko zostawiają maluchy, aby same powolnie umierały? :([/QUOTE] Nie wiem , nie znam tego schroniska ale tak wydedukowałam z sytuacji. Quote
elik Posted September 5, 2013 Posted September 5, 2013 (edited) [quote name='gosiaczek1984']Boze ta biala suczke powinno sie na cito wraz ze szczeniakami[/QUOTE] Miała szanse być zabrana zanim urodziła. W tym celu została tak szybko zorganizowana akcja i desperacko podjęte decyzje o udzieleniu BDT. Niestety pewnie dotarła do suczki ta wiadomość o planowanej sterylizacji aborcyjnej więc uciekła z klatki, żeby pojawić się po szczęśliwym urodzeniu kochanych maluszków. Maleństwa oczywiście przyniosła do klatki. Edited September 5, 2013 by elik Quote
Ada-jeje Posted September 5, 2013 Posted September 5, 2013 [quote name='temikotka']Rozumiem, że w Ol. nie usypiają ślepych miotów, tylko zostawiają maluchy, aby same powolnie umierały? :([/QUOTE] Dokladnie tak to wyglada o ile suka nadal jest w OL, co raczej jak dla mnie jest watpliwe. Zauwaz ze zalatwilam hotel u Marty, dla bialej wraz z szczeniakami, potrzebny tylko szybkie zorganizowanie transportu, tylko ze na watku ucichlo. Jak pojawily sie szczeniaki to pomoc pro animals. nie jest pozadana, Jak Myslisz [B]DLACZEGO? [/B] Quote
gosiaczek1984 Posted September 5, 2013 Posted September 5, 2013 Iwona byla dzisiaj w Olkuszu ,albo jest pojechala,moglaby ja wziac Quote
elik Posted September 5, 2013 Posted September 5, 2013 Złożyłam zamówienie w Zooplus na 12 puszek a 400 gram animondy - taki pakiet proponują. Pojedynczo wychodzi drożej. Poniżej wklejam przyjęcie zamówienia. [IMG]https://lh3.googleusercontent.com/-DjpaVpAn6jM/UiiZJk4gNcI/AAAAAAAAF7U/yF425Nvw0J4/w958-h766-no/potwierdzenie+zamówienia+na+animondę.jpg[/IMG] Zrobiłam przelew, ale potwierdzenie będę mogła pobrać i wkleić, jak przelew zostanie zrealizowany - na razie jest przyjęty do realizacji [przez bank. Quote
ajw Posted September 5, 2013 Posted September 5, 2013 elik jutro prześlę pieniądze na Twoje konto. Jeśli chodzi o białą sunię to nie odzywam się i nie komentuję, ponieważ nie wiem co pisać. Nie mogę sama pomóc w transporcie, nie jestem nawet z okolic Krakowa. W życiu nie byłam w Olkuszu w "schronie" i nawet nie znam osobiście nikogo, kto tam jeździ. Pomagam tylko i wyłącznie na odległość... i nie zmienia to faktu, że biała sunia leży mi na sercu:shake: Quote
elik Posted September 5, 2013 Posted September 5, 2013 (edited) [quote name='ajw']elik jutro prześlę pieniądze na Twoje konto. Jeśli chodzi o białą sunię to nie odzywam się i nie komentuję, ponieważ nie wiem co pisać. Nie mogę sama pomóc w transporcie, nie jestem nawet z okolic Krakowa. W życiu nie byłam w Olkuszu w "schronie" i nawet nie znam osobiście nikogo, kto tam jeździ. Pomagam tylko i wyłącznie na odległość... i nie zmienia to faktu, że [B]biała sunia leży mi na serc[/B]u:shake:[/QUOTE] Jak nam wszystkim, którzy stanęliśmy na głowie, żeby ją i pozostałe dwie również szczenne sunie zabrać z tamtych warunków. Jak wiadomo te dwie pozostałe, które udało się zabrać, w ciąży nie były, a w miejsce zaginionej, jedynej faktycznie szczennej suni, zabrano inną, także nie szczenną sunię. Naturalnie wszystkie psiaki we wszystkich schronach czekają na zabranie, ale tu mowa była o 3 szczennych suniach, które miały mieć na cito zrobione sterylizacje aborcyjne, żeby nie zwiększać ilości bezdomnych psiaków. Trzy sunie to mogło być 15, albo i więcej szczeniaków. Sprawę wałkowano bez żadnych widoków na realizację. Dlatego ja, choć na zdrowy rozsądek nie powinnam tego robić, zaproponowałam DT. Pani Marta także, ale obie z uwagi na ciąże suczek, które jak się okazało szczenne nie były. Czy ktoś lubi być robiony w balona ? Bo ja nie. Fundacja podjęła błyskawicznie w decyzję o pokryciu kosztów sterylizacji, bo suki ciężarne, a potem sie okazuje, że ciężarna zniknęła, żeby pojawić się po oszczenieniu, a zabrane zostały suki nie szczenne. Fundacja pomaga wszystkim potrzebującym psom, ale na jasnych zasadach. Jeśli dla kogoś suczka szczenna, czy nie to, to samo, to jego sprawa, ale niech nie każe innym tak samo rozumować. Nie będę więcej na ten temat zabierać głosu, bo to jak widać jest jak zawracanie kijem Wisły, a na to nie mam ani ochoty, ani czasu. [B]Ajw[/B] oczywiście to nie pod Twoim adresem, przepraszam, że po Twoim poście :buzi: Edited September 5, 2013 by elik Quote
Recommended Posts