charciara Posted February 16, 2004 Posted February 16, 2004 To nie deer - to kozoowca :lol: :lol: :lol: Quote
Tilia Posted February 16, 2004 Author Posted February 16, 2004 ooooo a właśnie wczoraj rozmawiałąm ze znajomym (ma weimara) o węgierskich wyżłach- bardzo nam sie podobają :) :) :) Wirka :lol: do wyboru do koloru jak widać, bo zdaje się, że wszystkie to championy (Kanada) :wink: jeśli chodzi o budowę: Quote
amster Posted February 16, 2004 Posted February 16, 2004 Bagi a co Ty Bagi znów tam wieziesz?? a tak do tematu, to w borzojach jest bardzo duża różnorodność typów. No i dobrze, bo co to by było, jakby wszystkie były takie same. są więc te lepsze i te gorsze dla jednych, ale dla drugich jest dokładnie odwrotnie. a wszystko to w ramach wzorca. i do tego fakt, że kolory mogą być niemalże wszystkie to tez urozmaica rasę. ciekawy musiałby byc taki zielony borzoj. co śmieszniejsze na ringu musiałby być oceniony, bo jest zgodny ze wzorcem. niedopuszczalna jest jedynie czekolada i błękit. a to inne cacko. wszystko to oparte na tamtym psie, którego Wam pokazałem. Quote
tunio Posted February 16, 2004 Posted February 16, 2004 ten na drugiej focie to dla mnie taki brzydszy wilczarz :oops: Quote
wirka Posted February 16, 2004 Posted February 16, 2004 Typ typem, ale niech te piękności jakoś wyglądają. Nie znam się na innych chartach, niż na polakach (a tutaj tez słabo), ale "u nas" tyż jest typów a typów, tylko, że niektóre jak dla mnie charta nie przypominają... Ale zgadzam się z amsterem, jeśli coś się mieści w ramach wzorca to niech sobie będzie... ;) Tilia Deery przeróżne, ale jednak po głowach widać, że to nie wilczarze tylko szkoty Quote
Tilia Posted February 16, 2004 Author Posted February 16, 2004 wirka- tak, głowy są wyraźnie inne (choć oczywiście tu też są spore różnice), ale nie wszyscy to widzą ;) w programie o whippetach na animal planet suka deerhounda tłumaczona była jako "samica wilczarza" ;) były też inne kwiatki- np whippet był ciągle porównywany do...charta ;) (greyhound to dla nich po prostu chart) carragan- ;) mam powstawiać wilczarze?? :P też będze co oglądać ;) amster- super!!! dawaj następne piękności :) Quote
bagi Posted February 16, 2004 Posted February 16, 2004 Wirka spoko zeberka z kapustka juz czekaja , niech szybciutko przyjezdza do domku . Co do typow to po prostu musza istniec , zeby mozna bylo tworzyc nowe i lepsze . Kazdy ma przeciez jakis swoj ideal , ktory nam sie podoba ,ale komus niekoniecznie oczywiscie wszystko w ramach zgodnosci ze wzorcem . Quote
amster Posted February 16, 2004 Posted February 16, 2004 Tilja proszę uprzejmie :):) to wszystko jedna hodowla, ale typy zróżnicowane a tutaj siostry: i Zwyciężczyni Świata z Berna. Idealna wprost suka. oraz ich brat, ruuuudy, niestety te dwa się nigdy nie rozmnożyły, a on nigdy nie osiągnął tegoco jego siostra kolejne pokolenie w tym samym domu... ale... kolejne szczenięta, równie utytułowane jak poprzednie, ale już wyraźnie widać inną linię grzbietu... dla mnie gorszą i ostatni miot tej hodowli, niestety już nie istniejącej: ta suka obok (z płaskim grzbietem) to suka z finlandii. widać różnice. Ale tak własnie na północy się hoduje. niskie, płaskie, białe, niektórym to się podoba. i na podkreślenie jaką jakość mamy u siebie coś z naszych polskich: i braciszek uffffffff Quote
Tilia Posted February 16, 2004 Author Posted February 16, 2004 Amster- dziękuję!! :) :) z przyjemnością się ogląda takie piękne zwierzęta :) Co do grzbietów- to mi również podobają się takie jak na pierwszych zdjęciach- tu wszystko do siepie pasuje, całość jest taka - harmonijna? Quote
Rotti Posted February 16, 2004 Posted February 16, 2004 To ja sie też dołącze do dyskusji, jako, że juz jestem :) Czarny borzoj jest piekny, ale faktycznie po obejrzeniu zdjęć zdecydowanie skłaniam się ku czarnemu z białym. A i linia grzbietu mocniej wysklepiona bardziej mi odpowiada. Amster To kiedy będzie miot z czarnymi ? ;) Quote
Gocha Posted February 16, 2004 Posted February 16, 2004 Ja również wolę bardziej wysklepione borzoje o ile przy tym nie mają zbyt stromego zadu.... Quote
amster Posted February 16, 2004 Posted February 16, 2004 no i właśnie o tą harmonię chodzi. może być duże, długie, płaskie, krótkie, ale jak ma odpowiednie proporcje i harmonię to ładnie zagra Quote
Gocha Posted February 16, 2004 Posted February 16, 2004 Amster Ty cały czas mówisz o idealnym borzojku, tylko gdzie takiego znajdziesz ??? :cry: No i jeszcze wzorzec a osobnik, zobacz jakie kątowania teraz mają borzoje - sędziowie preferują "mocne" kąty, a we wzorcu napisane jak byk, że kąty mają być umiarkowane.. Quote
amster Posted February 16, 2004 Posted February 16, 2004 To kiedy będzie miot z czarnymi .... kto wie... może jeszcze w tym roku, aczkolwiek bardziej prawdopodobne, że w tym roku znowu urodzą się białe, a wtedy w przyszłym już powinny być czarne. o ile wogóle u mnie się jeszcze kiedykolwiek coś urodzi :):) Quote
amster Posted February 16, 2004 Posted February 16, 2004 Amster Ty cały czas mówisz o idealnym borzojku, tylko gdzie takiego znajdziesz ??? .. ja już znalazłem... niestety nie mogę w tej chwili pokazać zdjęcia, bo nie mam jak wrzucić na ftp. jak mi się uda, to go pokażę. dla mnie to idealny borzoj, niestety z psakudnym charakterem. i tak nie użyje go do hodowli, ale to anatomicznie ideał. No i jeszcze wzorzec a osobnik, zobacz jakie kątowania teraz mają borzoje - sędziowie preferują "mocne" kąty, a we wzorcu napisane jak byk, że kąty mają być umiarkowane no cóż, ale nie można oczekiwać od alrounderów, że będą charty widzieć inaczej niż dobermany. przesadne kątowanie w niczym nie przeszkadza, jeżeli nie burzy całości, aczkolwiek często burzy. niestety zdjęcia nie oddają ruchu psa, a ten jak dla mnie jest ważniejszy od katowania. i niestety nie prawdą jest, że głębokie katowanie to prawidłowy ruch. sprawdziłem to na swoim Timie, który o dziwo miał strome łopatki, a i tyłu nie miał idealnego. a jednak w ruchu w mojej opinii (i z tego co wiem nie tylko mojej) nie miał sobie równych. dlatego tez jest dla mnie tak cenny jako materiał hodowlany, chociaż użyć go zamierzam dopiero jako dziadka. o ile, jak to pisałem przed chwila wogóle jeszcze będę hodował. ale to już inna bajka. tak więc odsłoniłem Wam swoje preferencje, jako mam nadzieję przyszły sędzia :):) Quote
Gocha Posted February 16, 2004 Posted February 16, 2004 Strome łopatki i słabe kątowanie tyłu miał również moj Amadis, ale w ruchu ogromnie mnie sie podobał, wykrok miał swobodny płynny i długi, on, mimo że był ogromnym psem 90cm w kłębie, to płynął , ach żeby tak co najlepsze pozbierać po "mamie" i "tacie" przyszłych szczeniaczków i zaprojektować swoje własne cudo... :user: Quote
amster Posted February 16, 2004 Posted February 16, 2004 nic z tego Gocha. tutaj nic się nie da zaprojektować, co najwyżej można planować i liczyć na łut szczęścia Quote
Gocha Posted February 16, 2004 Posted February 16, 2004 No wiem, Amster, trochę się rozmarzyłam... :oops: Quote
tunio Posted February 16, 2004 Posted February 16, 2004 carragan- ;) mam powstawiać wilczarze?? :P też będze co oglądać ;) Tilio widzialam w katalogu kanadyjskiego psa i to cus bylo obrzydliwe :-? Quote
Rotti Posted February 16, 2004 Posted February 16, 2004 amster Jakoś nie do kończ wierzę, że podarujesz sobie dalsze mioty ;) Quote
gonek Posted February 17, 2004 Posted February 17, 2004 Piękności, i tortury dla moich oczu....:D Quote
Gocha Posted February 17, 2004 Posted February 17, 2004 Gonek nic prostrzego - kupuj borzoja, A Tobie jakie kolory się podobają?? :lol: Quote
gonek Posted February 17, 2004 Posted February 17, 2004 Gocha mi się podobają chyba wszystkie (przynajmniej nie widziałam takiego coby mi się nie podobał:-) )A najbardziej takie w zdecydowanych kolorach, biało-czarne, bialo-rude (ale rudy taki ciemny rudy wiesz:-)) rudo-białe. Widzialam na fotce bialo-szarego - tez piekny. Białe całe :angel: I te ich mordeczki długie usmiechniete - cudooo A borzoja kiedys bede miec tylko kiedy:-( Narazie podziwiam na odległość:-) A najlepiej borzoja i deerka (ogole mu buzie zeby usmiech bylo dokładnie widac hiehie) i jeszcze jednego łyżwa No, pomarzyłam sobie...:-) Quote
chrupka Posted February 17, 2004 Posted February 17, 2004 sie wlansie zastanawialam czy sa czarne borzoje, bardzo mi sie taki czarniawy podoba ;) a jak nie taki to bialy, albo z umaszczeniem plaszczowym o! Thorin dojrzewajjjjjj!!! ;) Quote
Rotti Posted February 17, 2004 Posted February 17, 2004 Chrupka Czyli zasiałam ziarno :lol: I to czarne ruskie ziarno ;) Quote
Recommended Posts