Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dlatego karma powinna być wybierana rozważnie.
Royal to nie jest i od dłuższego czasu już nie była dobra karma.
To samo Eukanuba i reszta 'molochów'

A tak z ciekawości Maron86 - masz może opakowanie po rc z angielską etykietką? Sprawdź czy rzeczywiście jest tam napisane 'meal'.
Bo jak dobrze pamiętam było napisane niestety coś innego i w sumie się tym piórom nie dziwię ;)

Zrobiłam offtopa więc Maron86 - możemy sobie popisać na PW :) Żeby nie pogłębiać offtopiku.

Z dalszego uczestnictwa w 'dyskusji' z użytkownikiem E. zrezygnuję, bo stwierdzam kategorycznie, że nie chcę psuć sobie nerwów na tak sfrustrowanych ludzi ;) Życie jest za krótkie.
pozdrawiam.

• Replies 69
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted (edited)

[quote name='Kirinna']Elia ale wg mnie mączka jest lepsza od mięsa, bo to jest to samo tyle ze to drugie jest "liczone" z wodą. Przeczytałam mnóstwo artykułów na ten temat. i prawdę mówiąc jestem zdziwiona bo pierwszy raz spotykam się z opinią że mączka jest zła[/QUOTE]

Mylisz pojęcia: mączka nie jest mięsem, bo jest pozyskiwana z odpadów poubojowych i w jej skład mogą wchodzić kości, krew, kopyta, pierze, dzioby, pazury, skóra i t.p. Mięso natomiast (szczególnie mięśnie poprzecznie prążkowane), jest najlepszym źródłem białka najwyższej jakości, o przyswajalności 2,5 raza większej niż białko z mączki. Dlatego też, zauważ, karmy skomponowane na bazie mięsa zawsze są znacznie droższe niż mączkowe, bo najdroższym składnikiem w karmie jest właśnie mięso. Ponieważ jakość protein pochodzących z mączek jest znacznie gorsza, wiele publikacji światowych i krajowych, zajmujących się skutkami podawania złych białek psom, wskazuje negatywny wpływ tych ostatnich na zdrowie psa. A czy możesz przytoczyć jakieś źródła, które podają, że mączka to jest to samo, co mięso?

Edited by Elia
Posted

[quote name='Elia']Mylisz pojęcia: mączka nie jest mięsem, bo jest pozyskiwana z odpadów poubojowych i w jej skład mogą wchodzić kości, krew, kopyta, pierze, dzioby, pazury, skóra i t.p. Mięso natomiast (szczególnie mięśnie poprzecznie prążkowane), jest najlepszym źródłem białka najwyższej jakości, o przyswajalności 2,5 raza większej niż białko z mączki. Dlatego też, zauważ, karmy skomponowane na bazie mięsa zawsze są znacznie droższe niż mączkowe, bo najdroższym składnikiem w karmie jest właśnie mięso. Ponieważ jakość protein pochodzących z mączek jest znacznie gorsza, wiele publikacji światowych i krajowych, zajmujących się skutkami podawania złych białek psom, wskazuje negatywny wpływ tych ostatnich na zdrowie psa. A czy możesz podać jakieś źródła, które podają, że mączka to jest to samo, co mięso?[/QUOTE]

To, może Ty w końcu podaj te źródła do tych wszystkich naukowych publikacji które przeczytałaś etc. Czekam z niecierpliwością.
P.S. Bardzo jestem ciekawa jakie to są świetne karmy dla Ciebie, podaj nam "zielonym" jakieś przykłady. Czym karmisz? Co jest lepsze od ZP? itd.

Posted

[quote name='Rosiczka']To, może Ty w końcu podaj te źródła do tych wszystkich naukowych publikacji które przeczytałaś etc. Czekam z niecierpliwością.
P.S. Bardzo jestem ciekawa jakie to są świetne karmy dla Ciebie, podaj nam "zielonym" jakieś przykłady. Czym karmisz? Co jest lepsze od ZP? itd.[/QUOTE]

Dokładnie, ja też oczekuję odpowiedzi - jakie to są te "cudowne" karmy? Chętnie wypróbuję... :roll:

Swoją drogą [b]Elia[/b] - trochę więcej pokory i kultury, bo Twój każdy post emanuje agresją i chęcią obrażenia kogoś.

Posted (edited)

[quote name='Aysel']Elio przepraszam, ale przez natłok Twojego obrażania mnie pod każdą możliwą postacią i wytykania niewiedzy - pasuję.
Poważnie - traktuj to sobie jak chcesz.
Nie mam siły na użeranie się z anonimami którzy się po pierwsze primo nic sobą nie przedstawiają, po drugie robią za wyrocznie.
Mówisz co najmniej jak lekarz weterynarii, dietetyk i cholera wie co jeszcze ;)[/QUOTE]

Ja nie tęsknię za polemiką z Tobą, przypomnę, że to Ty ją rozpoczęłaś, i to w niezbyt taktowny sposób już w pierwszym swoim wpisie. Pisanie więc o tym, że Cię obrażam, jest "odwracaniem kota ogonem", demagogią i cynizmem, chęcią zatuszowania ewidentnego niedouczenia. Twoja irytacja spowodowana brakiem merytorycznych argumentów , a co za tym idzie, arogancja wobec mnie i moich wypowiedzi, nie obroni Twoich "teorii" i nieprzemyślanych wypowiedzi. Właśnie w cytacie powyżej dałaś próbkę swojej kindersztuby: różnica między nami jest taka (pomijając zasób niezbędnej do dyskusji wiedzy), że Ty "się użerasz", jak sama o sobie piszesz, a ja próbuję dyskutować posługując się argumentami; nie jestem też "wyrocznią", bo moje argumenty można sprawdzić i zweryfikować, w przeciwieństwie do Twoich.

[QUOTE]Podałam linki
w M jak Mięso nie ma nic co przeczy temu co ja napisałam.[/QUOTE]

Już o tym linku pisałam i ponownie stwierdzam, że jego treść Cię kompromituje obalając Twoje porównania mączek z mięsem , bo pokazuje czym w karmie jest mięso, a czym mączki. Giniesz od własnej broni, niestety.

[QUOTE]Podałam na prawdę obszerne opracowania - jeśli uważasz, że to są słabe źródła to wybacz, ale ja po prostu pasuję.
Wysil się minimum i je przeczytaj, a dopiero potem mnie atakuj.
Na wszystkie Twoje merytoryczne pytania odpowiedziałam wyżej wymienionymi źródłami.[/QUOTE]

Poza tym, że wyraz "naprawdę" pisze się łącznie, chcę Cię zapewnić, że źródła, o których wspominasz, są mi znane z racji wykonywanego zawodu. Właśnie te i podobne publikacje zawierają argumenty definitywnie zaprzeczające Twoim wypowiedziom i są dowodem na Twoją ignorancję i nieumiejętność przyznawania się do własnych błędów. Dziwi mnie tylko fakt, że przywołujesz właśnie te publikacje, bo one Cię eliminują jako stronę w dyskusji. I nie rób z siebie ofiary, którą ja, rzekomo, atakuję, chyba, że atakiem nazywasz zadawane Tobie pytania, na które nie otrzymałam prostych, rzeczowych odpowiedzi, bo takich odpowiedzi nie znasz, oczywiście.

[QUOTE]Na pytania chamskie i głupie wybacz, że po prostu nie odpowiem, bo nie mam zamiaru zniżać się do poziomu który sobą reprezentujesz.[/QUOTE]

Dla Ciebie każde moje pytanie, które budzi w Tobie popłoch wywodzący się z braku stosownej wiedzy, jest pytaniem chamskim i głupim; to są właśnie jedyne Twoje argumenty, niestety. A co do poziomu - właśnie takimi wypowiedziami jak ta cytowana powyżej, lokujesz siebie niezbyt wysoko, próbując przy okazji obrażać interlokutora.

[QUOTE]Jeszcze żaden mądry głupiego z dużym mniemaniem nie przekonał.[/QUOTE]

Właśnie dlatego już nawet nie próbuję...

[QUOTE]Więc pozwól, że odejdę stąd ze swoją ogromną 'niewiedzą' i wieloletnią praktyką z psami problemowymi pod względem żywieniowym.[/QUOTE]

Jeśli mam tylko na to jakiś wpływ, to chętnie pozwolę!

[QUOTE]Gdyż oto przyszła wyrocznia z 3 postami co nagle MEAL uważa za mączkę mięsno-kostną która szczegółowo opisana jest w podręcznikach weterynarii (a właściwie proces jej tworzenia) i jest używana w karmach MARKETOWYCH, a nie SUPER PREMIUM. Mylisz pojęcia o czym niestety nie wiesz.[/QUOTE]

Nie ilość postów, a ich merytoryczna zawartość jest świadectwem jakości wypowiedzi. Gdyby było inaczej, to Ty z ponad tysiącem wpisów mogłabyś tu na Forum uchodzić za guru w dziedzinie suchych karm. Na szczęście dla wszystkich czytających, tak nie jest. Co do pojęcia "meal" - trudno jest polemizować z kimś, kto nie rozróżnia podstawowych określeń w dietetyce kynologicznej, ale jeszcze raz odsyłam Cię do strony AAFCO i światowego prawa rolno-spożywczego, abyś wreszcie zrozumiała jakie są różnice pomiędzy mięsem a mączkami, mięsnymi czy kostno-mięsnymi. Trzeba jedynie wykazać chęć doskonalenia swoich zasobów intelektualnych i umieć uderzyć się w pierś; obawiam się jednak, że w Twoim przypadku jest to mało prawdopodobne. I jeszcze jedno: mączka kostno-mięsna jest używana zarówno w karmach z segmentu ECONOMIC (zwanych przez Ciebie marketówkami), jak i w segmentach PREMIUM i SUPER PREMIUM. Ich powszechna obecność w tych segmentach nie przesądza o klasyfikacji karmy. Jedynym elementem mającym wpływ na ulokowanie karmy w którymś z segmentów jest ilość MIĘSA w karmie.

[QUOTE]Tak, owszem szczegółowo jest to opisane w prawie AAFCO - między innymi napisane jest, że mączka np. z kurczaka jest NAJBEZPIECZNIEJSZA według tejże organizacji.
Ale oczywiście nie czytałaś źródeł które podałam więc skądże znowu :)[/QUOTE]

Odnoszę wrażenie, że tworzysz nowe prawo stowarzyszenia AAFCO - pokaż cytat, mówiący o tym, że mączka jest najbezpieczniejsza oraz w jakim kontekście jest to napisane! Po raz kolejny obnażam Twoją niefrasobliwość i jednocześnie stwierdzam, że nigdy nie czytałaś regulacji tego stowarzyszenia!

[QUOTE]Walcz nadal z mączkami w karmach.
Proponowałabym walczyć również o brak rakotwórczych konserwantów, przetworzenia itp itd.
Tylko takich suchych karm NIE MA. Wszystkie to jedna wielka ściema i ani ja ani tym bardziej Ty nie mamy bladego pojęcia co w nich siedzi.
Więc łudź się, że karmisz superświetnie.[/QUOTE]

Ja nie walczę z mączkami, próbuję raczej pokazywać różnice między dobrymi i kiepskimi karmami, aby uchronić właścicieli psów przed wydawaniem relatywnie dużych pieniędzy na słabej jakości karmy. Przy okazji ujawniam sztuczki importerów "podnoszących" jakość karm poprzez nierzetelne opisy ich składów na stronach i na workach. A jeśli uda mi się jednocześnie wyeliminować z dyskusji szkodliwych dyletantów, takich jak Ty, to tym lepiej dla psów i ich właścicieli! I nie schlebiaj sobie pisząc o "wielkiej ściemie" w karmach i porównując swoje "blade pojęcie" na ten temat z moją wiedzą praktyczną i teoretyczną.

[QUOTE]Reszty tłumaczyć nie będę.
Tu nie ma merytorycznej dyskusji tylko fochy, naskakiwanie bez żadnego powodu i dziwna zawiść czy jakkolwiek tego nie nazwać.
A z trollami nie gadam.[/QUOTE]

Nie wiem o jakiej reszcie piszesz, bo jak dotąd nie odpowiedziałaś na żadne pytanie, czego zresztą nie oczekuję i nie zamierzam Cię prowokować do odpowiedzi, bo Twój poziom edukacji w tej dziedzinie nie kwalifikuje Cię do dyskusji o suchych karmach. I własnie dlatego, cytuję, "tu nie ma merytorycznej dyskusji tylko fochy, naskakiwanie bez żadnego powodu i dziwna zawiść czy jakkolwiek tego nie nazwać". Dodałabym jeszcze kompleksy i niezbyt wykwintne zachowanie. Co do trolli zaś - skąd masz pewność, że one chcą???

Edited by Elia
Posted

[quote name='Rosiczka']To, może Ty w końcu podaj te źródła do tych wszystkich naukowych publikacji które przeczytałaś etc. Czekam z niecierpliwością.
P.S. Bardzo jestem ciekawa jakie to są świetne karmy dla Ciebie, podaj nam "zielonym" jakieś przykłady. Czym karmisz? Co jest lepsze od ZP? itd.[/QUOTE]

Jeśli zaniechasz tego złośliwego i ironicznego tonu, wówczas możemy przejść do otwartej dyskusji.

Posted

[B]Elia[/B] ale mogłabyś poprzeć swoją wiedze materiałami? ja jestem ciekawa naprawde , a wole przeczytać artykuł kogoś kto się podpisze imieniem i nazwiskiem, bo jak na razie to jest tylko twoje zdanie

Posted

[quote name='catty']Dokładnie, ja też oczekuję odpowiedzi - jakie to są te "cudowne" karmy? Chętnie wypróbuję... :roll:[/QUOTE]

Jak w moim poprzednim poście.

[QUOTE]Swoją drogą [B]Elia[/B] - trochę więcej pokory i kultury, bo Twój każdy post emanuje agresją i chęcią obrażenia kogoś.[/QUOTE]

Pokory wobec czego? Głupstw, braku elementarnej wiedzy, niedorzeczności, demagogii, kłamstw, lawirowania, unikania odpowiedzi? Czy też wobec osoby, która się tymi metodami w dyskusji posługuje? Zawsze mnie uczono, że pokorę należy okazywać tym, którzy na to zasługują. Jeśli już natomiast chcesz występować tu w roli sędzi, bądź obiektywna a nie selektywna, przeczytaj pierwszy post tej osoby, może wówczas zmienisz adresata swoich słów na temat braku pokory i kultury.

Guest Lotty
Posted

@ Elia. Ja także chętnie się dowiem, które suche karmy są według Ciebie najlepsze i dlaczego.

Posted

[quote name='Elia']

Pokory wobec czego? Głupstw, braku elementarnej wiedzy, niedorzeczności, demagogii, kłamstw, lawirowania, unikania odpowiedzi? Czy też wobec osoby, która się tymi metodami w dyskusji posługuje? Zawsze mnie uczono, że pokorę należy okazywać tym, którzy na to zasługują. Jeśli już natomiast chcesz występować tu w roli sędzi, bądź obiektywna a nie selektywna, przeczytaj pierwszy post tej osoby, może wówczas zmienisz adresata swoich słów na temat braku pokory i kultury.[/QUOTE]

kto tu unika odpowiedzi co? kilka osób prosi cię o podanie źródeł twoich informacji(podałaś jedną strone, którą reklamuje firme) i nazw karm które wg ciebie są najlepsze, ty nie raczysz tego zrobić

Posted

Mączka mączce nierówna, ważne, żeby było wskazanie, z czego jest zrobiona, w skrócie na szybko znalezione:
[url]http://www.examiner.com/article/dog-food-101-what-is-meal-when-listed-as-an-ingredient[/url]

Posted

[quote name='Elia']Jeśli zaniechasz tego złośliwego i ironicznego tonu, wówczas możemy przejść do otwartej dyskusji.[/QUOTE]

Tylko wiesz ja dostrzegam mały problem, że tu nie ma dyskusji. Ponieważ Ty nie przytoczyłaś do tej pory ani jednego argumentu.
Możliwe, że masz bardzo rozległą wiedzę w tym temacie, ale jeszcze jej w żaden sposób nie pokazałaś. A szkoda, bo czekam, na konkretne argumenty, na odpowiedź jakie karmy polecasz, etc.

Moje psy karmione są BARFem i taką dietę uważam za najlepszą, ale czasem różni ludzi dzwonią/piszą prosząc o radę w wyborze karmy i nie odsyłam ich do prawa międzynarodowego...

Posted

[quote name='Lotty']@ Elia. Ja także chętnie się dowiem, które suche karmy są według Ciebie najlepsze i dlaczego.[/QUOTE]

Jak już pisałam wczoraj, wypowiadam się tu, na Forum, na temat różnic w jakościach karm, aby pomóc czytającym we właściwym ich wyborze - pomoże im to uniknąć kupowania karm o kiepskich składach, ale jednocześnie niewspółmiernie drogich w relacji do jakości. Nie promuję żadnych firm, bo nie chcę być posądzana o lobbing na rzecz jakiegokolwiek producenta. Jeśli ktoś będzie zainteresowany moim poglądem na konkretne karmy, może do mnie przecież napisać na priv. Natomiast zawsze mogę dyskutować bez ograniczeń na temat rzeczywistych składów karm, ponieważ w wielu przypadkach, szczególnie wśród polskich importerów i dystrybutorów, opisy na ich stronach i workach z karmami, w języku polskim, nie odpowiadają prawdzie.

Posted

[quote name='Rosiczka']Tylko wiesz ja dostrzegam mały problem, że tu nie ma dyskusji. Ponieważ Ty nie przytoczyłaś do tej pory ani jednego argumentu.
Możliwe, że masz bardzo rozległą wiedzę w tym temacie, ale jeszcze jej w żaden sposób nie pokazałaś. A szkoda, bo czekam, na konkretne argumenty, na odpowiedź jakie karmy polecasz, etc.[/QUOTE]

Czy znasz jakieś lepsze argumenty niż definicje mięsa i mączek, zawartych w światowym prawie rolno-spożywczym, prawie, do którego musi się stosować KAŻDY PRODUCENT KARMY NA ŚWIECIE, bo tylko to prawo dopuszcza do sprzedaży jego produkty? Czy argumentem nie są podobne definicje zawarte w regulacjach AAFCO? Właśnie te argumenty przytaczałam w moich wypowiedziach. I żeby była jasność - ja niczego publicznie nie polecam, napisałam o tym i o powodach, dla których tego nie robię, w poprzednim poście.

[QUOTE]Moje psy karmione są BARFem i taką dietę uważam za najlepszą, ale czasem różni ludzi dzwonią/piszą prosząc o radę w wyborze karmy i nie odsyłam ich do prawa międzynarodowego...[/QUOTE]

A ja odsyłam, głównie wówczas, kiedy polemizuję z osobami, którym nie wystarcza mój zasób wiedzy. To, co Ty uważasz za najlepsze dla Twoich psów, to jest tylko Twoje zdanie. Ja się z nim kompletnie nie zgadzam, ale respektuję Twój wybór. Jeśli natomiast chodzi o rady w sprawie wyboru karmy, to potrzebna jest tu dość rozległa znajomość tematu żywienia, którą oczywiście można sukcesywnie prezentować, jeśli ktoś chce rzetelnej dyskusji, prowadzonej w cywilizowany sposób i ma pytania czy wątpliwości co do stosowanych diet.

Posted

Przepraszam Ciebie bardzo ale dalej nie uważam Twoich postów za próbę dyskusji. Prezentujesz stanowisko jako osoba z wiedzą absolutną. Trochę jak nauczycielka w szkole, gdzie przed nią siedzi banda nieuków, a poprawianie tak ordynarne ludzi na forum jak miało miejsce kilka postów wyżej (z słowem "naprawdę") jest żałosne.
Dalej dla mnie żadnej wiedzy ani znajomości czegokolwiek nie udowodniłaś, dlatego też z całym szacunkiem tą rozmowę uważam za nie wartą kontynuowania w jakikolwiek sposób.

Dziwie mnie to, że postanowiłaś rozmawiać tylko w temacie Canidae jak jest wiele gorszych karm, które tematy są na tym forum. Budzi to pewne podejrzenia.

Nie znam lepszego sposobu karmienia jakim jest BARF, jest wiele artykułów na ten temat. Tak jest to moje zdanie, w pełni potwierdzone moją wiedzą, moim doświadczeniem i moimi obserwacjami. Wiem dokładnie co jedzą moje psy, jakie to ma wartości odżywcze, jakich suplementów w jakich ilościach potrzebują. Żadna nawet najlepsza karma mi tego nie zapewni. A Twoje stwierdzenie, że zupełnie się z Ta ideologią nie zgadzasz, potwierdza moje przypuszczenia o braku wiedzy plus powiązaniu z jakimiś konkretnymi karmami.

[URL]http://www.braypets.com/FRR/aafcodef.htm[/URL] a tutaj definicje wg AAFCO jakby kogoś interesował temat dyskusji, niestety przedmówczyni tego też nie była w stanie podać jako linku.

Tak jak wspomniałam wcześniej temat dla mnie zakończony.

Posted

[quote name='Elia']
Pokory wobec czego? Głupstw, braku elementarnej wiedzy, niedorzeczności, demagogii, kłamstw, lawirowania, unikania odpowiedzi? Czy też wobec osoby, która się tymi metodami w dyskusji posługuje? Zawsze mnie uczono, że pokorę należy okazywać tym, którzy na to zasługują. Jeśli już natomiast chcesz występować tu w roli sędzi, bądź obiektywna a nie selektywna, przeczytaj pierwszy post tej osoby, może wówczas zmienisz adresata swoich słów na temat braku pokory i kultury.[/QUOTE]

Zwracasz uwagę [B]Rosiczce[/B] aby zaniechała "złośliwego i ironicznego tonu", a to Twoje posty właśnie taki ton mają. Pokazujesz postawę kogoś "wszechwiedzącego" i próbujesz wpoić komuś, że TYLKO Twoje zdanie jest słuszne. Jednak nie potrafisz dowieść swojej teorii i podać jej na konkretnych przykładach.

Nie uważam, aby ktoś w tym temacie kłamał, bo to już jest poważny zarzut :rolleyes: I to Ty unikasz odpowiedzi, zbywając wszystkich
twierdząc, że ktoś tu wykazuje się brakiem elementarnej wiedzy oraz głupotą :rolleyes:

I nikomu nie pomagasz, bo nie podajesz konkretnych nazw karm. Dziwi mnie, że piszesz akurat w tym temacie, a nie np. Pedigree, Chappi, czy chociażby Royal.

Posted

[quote name='catty']Zwracasz uwagę [B]Rosiczce[/B] aby zaniechała "złośliwego i ironicznego tonu", a to Twoje posty właśnie taki ton mają. Pokazujesz postawę kogoś "wszechwiedzącego" i próbujesz wpoić komuś, że TYLKO Twoje zdanie jest słuszne. Jednak nie potrafisz dowieść swojej teorii i podać jej na konkretnych przykładach.

Nie uważam, aby ktoś w tym temacie kłamał, bo to już jest poważny zarzut :rolleyes: I to Ty unikasz odpowiedzi, zbywając wszystkich
twierdząc, że ktoś tu wykazuje się brakiem elementarnej wiedzy oraz głupotą :rolleyes:

I nikomu nie pomagasz, bo nie podajesz konkretnych nazw karm. Dziwi mnie, że piszesz akurat w tym temacie, a nie np. Pedigree, Chappi, czy chociażby Royal.[/QUOTE]

OJ z tym się zgodzę, dlaczego nie w Royalu? Ci to dobiero mają 'super' karmę, cena jak za premium - a taki syf w składzie że sama głupia wybierałam RC (ahhh jeszcze te 'gratisy', a to miska, a to obroża, a to 4kg karmy gratis, a to kalendarz (chociaż kalendarz ekstra z moim pupilem :D ))...

• 1 month later...
Posted (edited)

GLNOTX- 8 % kod rabatowy na karmy USA dla psów i kotów. [url]http://www.swiatkarm.pl/s,canidae,956.html[/url]CANIDAE Pet Foods stworzyło specjalną formułę All Life Stage. Dla psów jest to CANIDAE a dla kotów Felidae. Karmy Canidae i Felidae zawierają więcej niż 80% wysokiej jakości białka pochodzenia zwierzęcego a zastosowane tutaj enzymy wspomagające trawienie zbliżone są do tych występujących w naturze. Karma posiada bakterie probiotyczne, które wywierają korzystny wpływ na organizm. Takie same bakterie są stosowane w serku wiejskim. Karma w 100% wyprodukowana jest w oparciu o składniki przeznaczone dla ludzi, zawiera produkty bezzbożowe tj. Pure Sea i Pure Elements. Ponadto karma konserwowana jest ziołami a nie chemią co jest rzadkością na polskim rynku. Karma jest produktem amerykańskim. Kod rabatowy GLNOTX – 8% zniżka.

Edited by dogfog
  • 2 months later...
Posted

[url]https://www.facebook.com/groups/514342245272869/permalink/727742697266155/Dziś[/url] znalazłam świetną promocję na karmę Canidae w świecie karm aż 50% taniej. Polecam i pozdrawiamoraz plus 8% za kod rabatowy GLNOTX - to w sumie 58%, pozdrawaim i zycze milych zakupów.100zl za 20 kg karmy super premium, taniej juz nie będzie

Posted

moim zdaniem ciut za dużo zbożowych wypełniaczy , ryż, kasza( nie wiadomo jaka), groszek, płatki owsiane,jęczmień.Wszystkie te składniki mają wysoki indeks glikemiczny i na dłuższą metę bym tym nie karmiła .

Posted

Dziękuje za odpowiedź :)
w takim razie zamówię dla moich spanielek tą [url]http://www.swiatkarm.pl/p,canidae-grain-free-pure-elements-chicken-turkey-lamb-ocean-fish-68kg,17010,956.html[/url] ta jest lepsza prawda??

Posted

hmmm 7 kg bezzbożowej karmy za takie pieniądze??? dziwne.... może się czepiam, ale to mi jakoś podpada . Chyba, że jest to jakaś wyprzedaż , może kończy się data. Do skłądu tez można by się przyczepić

Posted

Ma niską cenę bo jest promocja. Termin jest do:
[QUOTE][FONT=Times New Roman][B][COLOR=#FF0000]DATA WAŻNOŚCI KARMY: 8 STYCZNIA 2014[/COLOR][/B][/FONT][/QUOTE]
Moje psy obecnie jedzą właśnie tą karmę (niestety rybna się skończyła :( ) i jestem zadowolona - nawet mój Szaman który ma problemy żołądkowe nie musiał mieć okresu 'przechodzenia' z karmy na karmę. Kupa zwarta, nie śmierdząca, bąków nie ma. No i dodam jeszcze że na szczęście psu smakuje i dawkowanie jest nie duże, przy 2 moich niejadkach jest to ważne (3cia sunia pochłonie wszystko i w każdej ilości).