Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Trzeba by może Markowi zrobić pełną biochemię.

A robale może mieć w sobie takie, które nie giną po standardowym Pratexie/Pratalu, np. lambdie, włosogłówki i inne swiństwo.

Posted

[IMG]http://images40.fotosik.pl/2089/ec2d4503ce1cb101.jpg[/IMG]

Piękne to zdjęcie :loveu:
Zmartwiłam się tym, co czytam o zdrowiu Marka:shake:
Miałam nadzieję, że dawno zapomniał o swoich dolegliwościach ...
Też uważam, że przydałaby się biochemia z profilem trzustki

Trzymaj się chłopaku !!!

Posted

Dzisiaj pisała do mnie Mari z Norwegii. Sa w drodze kolejne pieniadze dla Marka od Niej.
Jutro moge odebrac je z banku, bo przesyłka jest przez Western Union.
Z jednej strony sie ciesze, ale gdyby tak mozna było kupic za nie zdrowie...
Badania zrobmy. Na razie moze analize koopki, zobaczymy co wykaze.

Posted

To może tą koopkę od razu zbadać pod kątem trzustki (tak jak wet proponował), przy okazji może też i robale da się podglądnąć, ale z tego co wiem, to np. tasiemca jest bardzo trudno wykryć w kale. Ale to chyba nie tasiemiec, bo Marek nie żre jak głupi, codziennie w misce zostaje karma: zjada większość, ale trochę zostaje zawsze.
Dzisiaj koopka się znów rozrzedziła, nie jakoś bardzo, ale to już nie była kiełbaska tylko kopczyk... I tak sobie pomyślałam o tej trzustce...
Na fotkach nie widać jaki on jest szczupły; nie jest tak chudy jak wtedy, gdy do nas przyjechał, ale kręgosłup się nadal wyczuwa przy głaskaniu/czesaniu, miednica też mu sterczy...

Posted

[quote name='Murka']To może tą koopkę od razu zbadać pod kątem trzustki (tak jak wet proponował), przy okazji może też i robale da się podglądnąć, ale z tego co wiem, to np. tasiemca jest bardzo trudno wykryć w kale. Ale to chyba nie tasiemiec, bo Marek nie żre jak głupi, codziennie w misce zostaje karma: zjada większość, ale trochę zostaje zawsze.
Dzisiaj koopka się znów rozrzedziła, nie jakoś bardzo, ale to już nie była kiełbaska tylko kopczyk... I tak sobie pomyślałam o tej trzustce...
Na fotkach nie widać jaki on jest szczupły; nie jest tak chudy jak wtedy, gdy do nas przyjechał, ale kręgosłup się nadal wyczuwa przy głaskaniu/czesaniu, miednica też mu sterczy...[/QUOTE]
To zbadajmy tę koopkę,nie ma chyba na co czekać. Od czegoś trzeba zacząć. Cioteczki co na to?

Posted (edited)

Juz rozmawialam dzisiaj z Murką, aby zrobic Markowi analize kooo.
Tymbardziej, ze na razie stac nas na jego leczenie.
Wpłyneły dzisiaj kolejne pieniązki na konto Marka:
350 zł przekazala Mari z Norwegii:loveu:
110 zł wpłyneło z bazarku fony:loveu:
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/244026-Zakonczony-!-Promocja-dla-zwycięzców-od-fony-dla-Marka-i-Tamiry-do-14-06-br[/URL]
Chłopak ma tyle szczescia w tym swoim psim nieszczesciu. :loveu:Gdyby tak mozna było kupic mu zdrowie i mlodosc.

[B]Wpłaty[/B]:
28.05. - Mari z Norwegii - 300 zł
4.06. - agat21 - 20 zł
4.06. - bela51 - 10 zł
4.06. - Monika S. - 20 zł
5.06. - Agnieszka103 - 10 zł
11.06. - Anna ze Szczekocin - 50 zł
13.06. - cafelka - 50 zł
13.05. - mdk8 - 5 zł
19.06.- WiosnaA ( bazarek ) - 162,15 zł
21.06.- cafelka - 660 zl
27.06.- Anna ze Szczekocin - 50 zł
29.06,- bazarek fony - 110 zł
29.06. - Mari z Norwegii - 350 zł1.07. - Agnieszka 103 - 10 zł ( dekl. za lipiec )[B]
Razem - 1807,15 zł [/B][B]

Wydatki:[/B]
-10 zł przejazd do Frampola (odbiór psiaka)
-16 zł Fiprex
-20 zł Dehinel Plus (odrobaczenie)
- 27,10 zł szczepienie na wirusowki + dojazd
- 26,90 zł antybiotyk dla Marka (Taromentin)
- 35 zł wizyta w lecznicy (zastrzyki + zeskrobina)
- 76 zł Karsivan
- 10 zł dojazd do lecznicy[B]
-[/B] 200 zł karma Hills[B]
-[/B] 74,80 Karsivan
- 20,30 Vit.B12[B]
- [/B]30,00 Karsivan 30 tabl.[B]
- [/B]309,00 -rozliczenie hotelu za czerwie[B]c[/B] 2013- 77,00 - analiza kału + advocate
- 80,00 - odrobaczenie[B]
Razem 1012,10 zł[/B][B]

Saldo na dzien 2.07.2013 ( + ) 795,05[/B][B] zł[/B]

Edited by bela51
Posted

Jutro jak tylko mi się uda złapać to zawiozę kał do badania. Umówiłam się z wetem na badanie pod kątem trzustki i robali. Koszt tego ma być 35 zł. Marek znów zaczyna robić rzadkie żółte koopki :( Nie zawsze, ale zdarzyło mu się wczoraj i dzisiaj też :(

Posted

O matko, to rzeczywiscie moze byc ta trzustka. I stan zapalny, ktory troche sie uspokoił po antybiotykach, a teraz pewnie powraca.
Trzeba biedaka leczyc, koniecznie.

Posted

Pewnie nic dobrego nie znaczą te kupy,ale zaczekajmy na wynik badań. Jak te nic nie wykażą,to pewnie trzeba będzie wtedy zdecydować się na badania krwi .

Posted

ja swojego psiaka po bezdomności i schronie leczyłam ponad 9 m-cy. Bardzo często miał biegunki i to takie, że lało się jak z kranu. Miał nawet zapalenie żołądka i zastrzyki z antybiotyku.

Posted

Koopka się niestety rozrzedza i już jest prawie taka jak przed antybiotykoterapią, taka "tłusta" jak to wet określił. No i ta chudość... Mareczkowi po prostu żebra znać i kręgosłup sterczy :(
Mam nadzieję, że analiza koopki wykaże co się dzieje.

A póki co rozliczenie:

[B]Stan konta na 31 maja wynosił -142 zł
Wpłaty:[/B]
+10 zł RIVER
+46 zł bela51
+27,10 zł bela51
+200 zł Stowarzyszenie Miłośników ONków
+147,90 zł bela51
+200 zł bela51
+95,10 zł bela51
[B]Razem: +584,10 zł[/B]

[B]Koszty:[/B]
-423 hotelowanie (21 dni 15zł/doba + 9 dni 12zł/doba)
-24 zł wirusówki
-3,10 zł dojazd weta (częściowe koszty)
-35 zł wizyta u weta (zastrzyki, zeskrobina)
-10 zł przejazd do lecznicy
-76 zł Karsivan
-26,90 zł antybiotyk
-200 zł karma: Hill's b/d 12 kg
-20,30 zł wit. B12
-74,80 zł Karsivan
[B]Razem: -893,10 zł[/B]

+584,10 zł - 893,10 zł = -309 zł
[COLOR=#ff0000][B]Stan konta na 30 czerwiec wynosi -309 zł.[/B][/COLOR]

Posted

Biedny Marek.:-( Miejmy nadzieje, ze uda sie szybko opanowac tę biegunke .
Przed chwila zrobiłam przelew na 309 zł.
Czy mam rózniez zaplacic juz za badania, czy dopiero podasz mi ostateczna kwote ?

Posted

O Biegunce trudno mówić, bo Marek raz robi w miarę normalne koopy, a raz mniejsze i rzadsze. I taką właśnie rzadszą zapakowałam i zawiozłam do weta. Wynik badania jest jednoznaczny: [U]potworne robale[/U] :( wszystkie rodzaje: glisty, tęgoryjce, włosogłówki... tylko tasiemca brakuje do kompletu. Enzymy wygląda na to, że pracują w porządku, także tyle dobrego, że wygląda na to, że trzustka jest ok.
Zalecenie weta: solidne odrobaczanie Marka, teraz mam mu dawać przez 4 dni standardową dawkę tabletek (Dehinel Plus), plus Advocate jako wspomagacz, za dwa tygodnie powtórka tabletek, potem za trzy tygodnie znów powtórka i jeszcze co trzy tygodnie mam mu parę razy zapodawać przez jakiś czas.

Dodatkowo przy polowaniu na koopkę (ważne było, aby była w miarę świeża), zobaczyłam, że Marek sika brunatnym moczem... Wet mi powiedział, że to może oznaczać babeszję albo jakieś poważne problemy z układem moczowym (jakieś torbiele, cysty, ciężkie zapalenie pęcherza itd.), ale jakby coś z tego miał to powinien się bardzo źle czuć, nie mieć apetytu, być osowiały itd. Natomiast Maruś czuje się bardzo dobrze, apetyt mu dopisuje, jest bardzo ożywiony itd. Także możliwe jest, że w pęcherzu też jakieś robale siedzą (wet mi powiedział, że są takowe) i to one mogą być powodem tego brązowego moczu. Także możemy poczekać np. do jutra, pojutrza czy się ten mocz zmieni, wówczas będzie wiadome, że to było z robali.
Żeby wykluczyć problemy wewnętrzne trzeba by zrobić Markowi USG, można też wcześniej złapać mocz do analizy i wówczas da się określić czy ta barwa wynika np. z krwi czy z czegoś innego. Ale nie wiem czy jest sens robić to teraz, bo mogą to być niepotrzebne koszty. Tak jak pisałam Marek czuje się dobrze, więc myślę, że możemy poczekać czy po odrobaczeniu będzie poprawa.

Tutaj opis analizy kału:
[URL]http://images36.fotosik.pl/523/e062d77bab83cd4egen.jpg[/URL]
A tu rachunek: 77 zł (w tym jest analiza kału + Advocate)
[URL]http://images50.fotosik.pl/1999/b1c0ed85cf2db9f0gen.jpg[/URL]

Podałam już Markowi Advocate oraz tabletki Dehinel Plus na odrobaczenie. Koszt 4-dniowego odrobaczania będzie wynosił 80 zł: podaję Markowi 4 tabletki jednorazowo, każda po 5 zł, czyli jeden dzień kuracji wychodzi 20 zł. 20 zł x 4 = 80 zł.

Posted

No to już coś wiemy. Ja mam nadzieję,że te robale są przyczyną wszelkich dolegliwości Marka. Ale zaczekajmy jeszcze kilka dni.
Dobrze ,że tasiemca nie stwierdzono.

Posted (edited)

Ja tez odetchnełam z ulgą, bo mam nadzieje, ze te wstretne pasozyty sa przyczyna wszelkiego zła.

Robie przelew na 157 zł ( 77+80) za badania i kurację. Oby wreszcie była poprawa.:lol:

[B]Wpłaty[/B]:
28.05. - Mari z Norwegii - 300 zł
4.06. - agat21 - 20 zł
4.06. - bela51 - 10 zł
4.06. - Monika S. - 20 zł
5.06. - Agnieszka103 - 10 zł
11.06. - Anna ze Szczekocin - 50 zł
13.06. - cafelka - 50 zł
13.05. - mdk8 - 5 zł
19.06.- WiosnaA ( bazarek ) - 162,15 zł
21.06.- cafelka - 660 zl
27.06.- Anna ze Szczekocin - 50 zł
29.06,- bazarek fony - 110 zł
29.06. - Mari z Norwegii - 350 zł
1.07. - Agnieszka 103 - 10 zł ( dekl. za lipiec )[B]
Razem - 1807,15 zł [/B][B]

Wydatki:[/B]
-10 zł przejazd do Frampola (odbiór psiaka)
-16 zł Fiprex
-20 zł Dehinel Plus (odrobaczenie)
- 27,10 zł szczepienie na wirusowki + dojazd
- 26,90 zł antybiotyk dla Marka (Taromentin)
- 35 zł wizyta w lecznicy (zastrzyki + zeskrobina)
- 76 zł Karsivan
- 10 zł dojazd do lecznicy[B]
-[/B] 200 zł karma Hills[B]
-[/B] 74,80 Karsivan
- 20,30 Vit.B12[B]
- [/B]30,00 Karsivan 30 tabl.[B]
- [/B]309,00 -rozliczenie hotelu za czerwie[B]c[/B] 2013
- 77,00 - analiza kału + advocate
- 80,00 - odrobaczenie[B]
Razem 1012,10 zł[/B][B]

Saldo na dzien 2.07.2013 ( + ) 795,05[/B][B] zł[/B]

Edited by bela51
Posted

Czuje się dobrze, ale koopka rozrzedziła się już całkiem... Dodatkowo już od jakichś 3 dni obserwuję momenty, w których Marek maniakalnie kręci się w kółko (poza boksem). Mam wrażenie, że to kręcenie nabiera na sile... Dzisiaj trwało kilkanaście sekund, tak jakby chciał własny ogon złapać, coraz szybciej, coraz szybciej, aż mu się łapy zaplątały, upadł, ale zaraz podniósł się by znów się kręcić... Zupełnie bez celu, jakby jakaś siła nim kręciła. Nieciekawie to wygląda... :(