Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

Nie wiem od czego zacząć...

Jola wczoraj rozmawiała z panią behawiorystką - byli u Filonka. Jakiś czas temu Filonek dziabnął rowerzystkę. Nic wielkiego się nie stało, rowerzystka podeszła do tematu racjonalnie i rozsądnie, sprawa "rozeszła się po kościach". Niedawno, rowerzystka objawiła się po raz kolejny, przedstawiła kwity ze szpitala i zażądała zwrotu kosztów. Pani Filonka bardzo się przejęła. Kilka dni później... zmarła :( Była chorą przewlekle osobą, więc nie można chyba stwierdzić, że sprawa Filonka i rowerzystki ją zabiła, ale fakt jest faktem, że Pani zmarła. Został Pan chory na Alzheimera i syn z rodziną, mieszkający w tym samym domu, na górze.

Na razie nie ma mowy o oddaniu Filonka. Przyzwyczaił się już do domowników, zaufał im. Nie gryzie. Sporo szczeka, ale to akurat Państwo uważają za plus.

Jola jest tym kompletnie przybita i wcale się nie dziwię. Nadal siedzimy na bombie zegarowej z opóźnionym zapłonem i tak już chyba zostanie :(

• 2 weeks later...
Posted

Jakies wiesci?

Nie, na razie nie ma nowych wiadomosci.
Panstwo Behawiorostwo obiecali kontakt przy okazji (sa naprawde niezwykle zyczliwi), ale zbyt czesto nie bywaja w Kluczborku, a poza tym chyba lepiej Filonkowych Panstwa za bardzo nie "osaczac".
"Od czasu do czasu" - to chyba w sam raz.
Posted

Tak mi historia z Filonkiem zapadła w głowie że aż mi sie przyśnił - że mój Dziadek trzymał go na smyczy i ze łzami w oczach prosił żebym go wzięła - a za nim stała  starsza pani z którą wcześniej był Filonek...

co w tej głowie czasem się umyśli....

Posted

Tak mi historia z Filonkiem zapadła w głowie że aż mi sie przyśnił - że mój Dziadek trzymał go na smyczy i ze łzami w oczach prosił żebym go wzięła - a za nim stała starsza pani z którą wcześniej był Filonek...

co w tej głowie czasem się umyśli....

Z Filonkowa Pania rozmawialam wielokrotnie. Ostatni raz bardzo dlugo. To byla bardzo dobra, wrazliwa i delikatna Osoba. Swiat bez Niej stal sie ubozszy.
Porazila mnie wiadomosc, ze problem z Filonkiem w jakis sposob przyczynil sie do Jej szybszego odejscia.

Dla Filonka to kolejna strata ukochanej Pani, kolejna zmiana. Jedyna Pani w tym domu nie przepada za nim, ani on za nia, tym bardziej jestem wdzieczna, ze mimo wszystko Panstwo zdecydowali sie zatrzymac Filonka. Bo choc na pewno dom z kochajaca pania bylby lepszy, to trzeba sobie jasno powiedziec - nie ma szans na inny dom dla Filonka. Gdyby zostal oddany musialby reszte zycia spedzic w holeliku, co jest wizja dla mnie przygnebiajaca. I - przyznam - przerazajaca, z uwagi na koszty, z ktorymi bym sobie nie poradzila.

Wiedzac o Filonku to, co teraz wiemy, nie jestem do konca pewna, czy jeszcze nie staniemy wobec tego problemu.
Posted

Myślmy pozytywnie, bo nic innego nam na razie nie pozostaje. Martwić się będziemy później (a może nie?...).

Oby nie!

ech, życie czasem pisze takie scenariusze, o jakich się filmowcom nie śniło....żal tej pani, bardzo żal :( i Filonka=pechowca żal :(

Posted

Mattilu, Filonek dostal od Ciebie 97 zl na behawioryste, ale Panstwo nie wzieli ode mnie pieniedzy za ostatnia wizyte (byla to rozmowa z nowa Filonkowa Pania) i powiedzieli, ze nawet jak jeszcze pojada (nie wiadomo czy nowa Pani bedzie zainteresowana), to zrobia to gratis.
Prosze wiec, powiedz, komu mam przekazac te kwote.

Posted

A jest jakaś nadzieja, że nowa Pani polubi Filonka?

Pewnie taka sama jak ta, ze Filonek polubi Pania...
A tak naprawde, to nie umiem powiedziec. Slyszalam, ze Pani nie lubi psow, wiec raczej niewielka. Z drugiej strony Nowi Panstwo zdecydowali wspolnie, ze Filonek zostanie - jest pewnie dobrym strozem, bo robi duzo halasu - wiec moze jakies obustronne przywiazanie sie narodzi.
Bardzo bardzo bym chciala, zeby tak sie stalo.

A Filonkowi te pieniadze zupelnie sie nie przydadza?

Mattilu, nie umiem powiedziec czy, jakie i kiedy Filonkowe wydatki beda jeszcze potrzebne. Na razie nie sa, wiec niech te pieniazki posluza innym pieskom.
I raz jeszcze bardzo Ci za nie dziekuje!