Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Perła to sunia, którą znajomy przygarnął w zimę jakiś rok/dwa lata temu. Leżała tam kilka dni w rowie, aż w końcu się nad nią zlitował i zabrał do siebie na gospodarstwo. Perła zdążyła mieć szczeniaki. 5 z nich uśpiłam. Zostały 2. Jednego oddał kolega, a drugiemu psiakowi znalazłam super domek w Okonku. Nie zdążyłam jej wysterylizować i pojawiło się 7 szczeniaków. Kolega je rozdał... nie wiem w jakie ręce. Wiem, że 2 z nich nie żyją ( tu akurat wiem, że 3 psiak żyje. Ludzie wzięli sobie 3 psiaki najpierw do domku, a potem wylądowały na dworze... ), 1 odszedł u niego i jedna sunia zostaje u niego ( :angryy::angryy::angryy: ).

Kolega chciał nie chciał oddać Perły. Teraz zdecydował jednak, że ją odda. Trzeba więc szybko ją zabierać, póki znowu nie zmieni zdania.....

Sprawa komplikuje się jednak, ponieważ 2 szczeniaki o których pisałam wyżej mieszkały dalej na tej samej wiosce, 1 piesek umarł u kolegi tam gdzie jest Perła, a ostatnio dodatkowo nagle odeszła u nich zdrowa, odżywiona, zadbana suka bernardyna. Obawiam się, że panuje tam jakiś wirus.... Zauważyłam, że Perła jest też wydrapana na grzbiecie przy ogonie. Z tego co pamiętam, drugi piesek który tam jest, miał też coś podobnego. Rana już się trochę zagoiła, ale nie mam pojęcia co to jest.

Mam 150zł na sterylizację.

Perła obecnie przebywa pod Darłowem, ale wiadomo, z transportem można kombinować.

Proszę, poradźcie co robić. Jej potrzebny jest ewidentnie DT, ale najlepiej bez innych psów :(

Dodam, że Perła to pies ideał. Jest bardzo łagodna, kochana, spokojna i miła. Ma może 5 lat. Ale ja siedzę w kotach i mogę się trochę pomylić.

Pomocy !

Edited by kinia098
  • Replies 111
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

kinia098 napisał(a):
Myslałam, że będzie jakiś odzew :( Perełka naprawdę potrzebuje jakiegoś DT/hoteliku :(

Zapchane te domy tymczasowe po uszy - ja zamiast jednej, mam dwie suczki, trzecia w kolejce czeka ....

Posted

malagos napisał(a):
Zapchane te domy tymczasowe po uszy - ja zamiast jednej, mam dwie suczki, trzecia w kolejce czeka ....

Zawsze wszystko jest pozapychane, ale miałam nadzieję, że znajdzie się gdzieś miejsce dla Perełki :(

Posted

[quote name='paula_t']Jestem, ale nie mam pomysłu:shake:
Może ogłosić małą szukając już domku stałego, czasem na dramatyczne apele ludzie odpowiadają...?[/QUOTE]
Tak jej kiedyś szukałam domu, ale wtedy nie było tego problemu ze skórą i umierania psów z tego gospodarstwa :( Nie chcę komuś zrobić tragedii w domu :(

Posted

[quote name='kinia098']Tak jej kiedyś szukałam domu, ale wtedy nie było tego problemu ze skórą i umierania psów z tego gospodarstwa :( Nie chcę komuś zrobić tragedii w domu :([/QUOTE]

Ja wprawdzie nie mam fb, ale może spróbuj zrobić jej wydarzenie. Duży odzew jest, trzeba będzie tylko porozsyłać po wątkach, żeby ludzie udostępniali. Ona jest malutka, kompaktowa, a nuż ktoś się zgłosi...?

Posted

No tak, nie pomyślałam, że to może być uczulenie na pchły !
Mam 150zł na sterylkę Perły, ale ani grosza wiecej na nią. :( Czy ktoś zasponsorowałby jej Fiprex ?

Perła jest na FB, ale cisza :(

Posted

Nie wiem czy się dopatrzysz, ale wyciągałyśmy ze schronu psa z APZS (Alergiczne Pchle Zapalenie Skóry) - Cezar miał wyłysienia, które pokryte były zielonożółtą ropą, ja go zabierałam ze schronu w sobotę, a tydzień wcześniej w piątek badał go wet i pies nie miał zmian, także szybko się zrobiły. Pies dostawał sterydy, antybiotyk i krople na pchły. Jeśli Perła się drapie- trzeba sprawdzić stan skóry, bo może być potrzebny antybiotyk. To może być grzybica, albo tło hormonalne.

[url]http://www.dogomania.pl/forum/threads/209466-Cezar-vel-Bruno-pies-marzenie-ju%C5%BC-w-cudownym-DS-z-kotkami[/url]

Posted

[quote name='kinia098']No tak, nie pomyślałam, że to może być uczulenie na pchły !
Mam 150zł na sterylkę Perły, ale ani grosza wiecej na nią. :( Czy ktoś zasponsorowałby jej Fiprex ?

Perła jest na FB, ale cisza :([/QUOTE]

Podaj linka do FB Perły, to porozsyłam...