Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 127
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

www.akita.pl tam zobacz w dziale "zaprzegi" jak akitki podlaczono do wozka 8)

Ja znam ta rase dosc dobrze jak bylam mala mialam bajke na kasecie video (zreszta moja ulubiona bajka z dziecinstwa) - Silver - japonski film animowany (wspanialy!) o Akitach w czasach, gdy w Japonii polowano na wielkie niedzwiedzie. Film cudo, wychowalam sie na nim :) Caly film o psach, doskonale przedstawiony, pokazana przyjazn miedzy Silverem i malym chlopcem... ogladalam to setki razy ale za kazdym razem jak Riki ginie w przepasci to placze.. :cry: ... :) 8)

Posted

Apropos zaprzęgowców....

Kilka dni temu wróciłam z Zakopca i widziałam tam rzecz zdumiewającą: wracając z niestety zamknietej doliny Białego byłam świadkiem ciągnięcia sań zaprzęgowych przez ....doga niemieckiego arlekina (swoją drogą śliczny był) i żeby tego jeszcze było mało dog ciągnął sanie, nie będąc w szelkach tylko w obroży. Na moje pytania : a czemu dog skoro obok swobodnie biegł husky ,pani odp. że lubi , mi natomiast wydawało się , że się raczej dusi.....

A swoją drogą widziałam tam parę haszczakówi i muszę przyznać, że wyglądają super na śniegu i tle gór.....i coś jeszcze - w Zakopcu, na drodze na Gubałówkę sprzedaję się sporo szczeniąt - oprócz podhalanów, było całkiem sporo bernardynów i...yorkshire terrier (tak przynajmniej starał mi się wmówić góral - sprzedawca) :drinking:

Posted
To jakiś horror nie bajka, jak uśmiercają psa. Reżyser był sadysta :evil: :)

oj metro.. :) mowie ci, wzruszajaca scena - a do przepasci akite wtraca niedzwiedz - a on wpada, ale za to wczesniej uratowal swojego synka (malego Silvera) i swojego pana przed tym niedzwiedziem - poswiecenie. Swoja droga - pozniej okazuje sie, ze jednak przezyl :)

Posted

ELO!!!

Pay, basia. Ale Akita bedzie biegal z pieskami w zaprzegu?

nie... ten pies bedzie do pilnowania chyba ze czasami go podepniemy do zaprzegu by wyladowal swoja energie...

jakie szelki do ciagniecia na akite??

takie jak na huskiego??

gdzie takie kupic??

szelki takie jak dla haszczaków ;) a kupic mozesz na lodowymjeziorze lub gdzies indziej w necie

Posted

tak rozmiar to jakos sobie poradze chodzi mi, ze niewiem jaki wybrac rodzaj SLED PULKA GUARD. nie wiem jaka jest roznica w zastosowania bo w wygladzie widze na zdjeciu.

wlasnie prosze po porade jaki model!!

grzes

Posted

Szelki wybierasz w zaleznosciu od tego co chcesz robic ze swoja akita:

Szelki typu PULKA, sa przeznaczone do ciagniecia malego wozeczka z takimi dyszlami(cos jak dla konia :P)

SLED- to normalne szelki do ciagniecia w zaprzegu jak kazdy husior nosi

GUARD- to bardziej szelki spacerowe, niektorzy uzywaja ich tez do roweru, ale ja do roweru preferuje tez SLEDy

Mysle, iz teraz ci sie chyba troche rozjasnilo?

• 4 months later...
Posted

U DJP występuje umaszczenie czerwone, płowe, białe, pręgowane, a ponadto czarna maska na pysku i czarny nalot oraz maść łaciata - niedopuszczalne u akit !

Warto zaznaczyc, ze czrna maska u DJP nie zawsze musi wystepowac.Kazde z tych umaszczen chcrakterystycznych dla DJP moze wystapic bez czarnej maski albo z maska niesymetryczna ( np na polowie pyska maska wystepuje, a na drugiej nie) oraz tzw maska polowiczna ( po ang. split mask) czyli maska siegajaca jedynie do polowy kufy , a zaczynajaca sie np.od stopu badz od samej glowy. Tak naprawde u djp wszystkie umaszczenia sa dopuszczalne, aczkolwiek wciaz dyskutuje sie na temat konkretnego ustalenia czy wszystkie umaszczenia sa prawidlowe czy moze jednak nie...

Posted

Grzes_d Z jakiej hodowli jest twoja Akita? W tej hodowli co byl Yuki były tez małe akity (były o tydzień starsze od haszczaków) wiec jesli masz z tej samej hodowli co ja to bede wkrótce miała zdjęcia małych akitek.

Pozdrawiamy Asia i Yuki

Posted

Sorka nie zauważyłam daty tej wiadomości. Ale jeśli ktoś jest kto niedawno kupił sobie akite ze Środy to niedługo będę wywoływać zdjęcia akit jak były całkiem malutkie chętnie je prześle. Pozdrawiamy Asia i Yuki

• 4 months later...
Posted

ma na imie Ushi i jest niestandardowa bo łaciata. Za to charakterek ma w standardzie :D

Nie jest agresywna ale jednocześnie nie da sobie pluć w kaszę. Uwielbia sie bawic z innymi psiakami ale warczace omija albo odwarkuje. Małe dzieci to dla niej samo szczęście, z tym ze od początku miała kontakt nimi. Ludzi traktuje w większości przyjacielsko, czasem tylko trafia sie ktoś kogo woli ominąć szerokim łukiem, ale myślę że ona dobrze wie co robi.

napiszcie coś wiecej o swoich akitkach

• 7 months later...