PaYooK Posted February 12, 2003 Posted February 12, 2003 ELO!! on nie bedzie tylko pilnowal haszczakow ale mojego gospodarstwa ;) Quote
grzes_d Posted February 13, 2003 Author Posted February 13, 2003 dzisiaj moja akita upolowala mysz (chyba raczej jakas nornice). wygzrebaja ja ze sniegu. widac akite jest lepsza niz kot :D pozdrawiam wszystkich grzes Quote
VELOX Posted February 14, 2003 Posted February 14, 2003 Pay, basia. Ale Akita bedzie biegal z pieskami w zaprzegu? Quote
Nat Posted February 14, 2003 Posted February 14, 2003 www.akita.pl tam zobacz w dziale "zaprzegi" jak akitki podlaczono do wozka 8) Ja znam ta rase dosc dobrze jak bylam mala mialam bajke na kasecie video (zreszta moja ulubiona bajka z dziecinstwa) - Silver - japonski film animowany (wspanialy!) o Akitach w czasach, gdy w Japonii polowano na wielkie niedzwiedzie. Film cudo, wychowalam sie na nim :) Caly film o psach, doskonale przedstawiony, pokazana przyjazn miedzy Silverem i malym chlopcem... ogladalam to setki razy ale za kazdym razem jak Riki ginie w przepasci to placze.. :cry: ... :) 8) Quote
Qlinka Posted February 14, 2003 Posted February 14, 2003 Apropos zaprzęgowców.... Kilka dni temu wróciłam z Zakopca i widziałam tam rzecz zdumiewającą: wracając z niestety zamknietej doliny Białego byłam świadkiem ciągnięcia sań zaprzęgowych przez ....doga niemieckiego arlekina (swoją drogą śliczny był) i żeby tego jeszcze było mało dog ciągnął sanie, nie będąc w szelkach tylko w obroży. Na moje pytania : a czemu dog skoro obok swobodnie biegł husky ,pani odp. że lubi , mi natomiast wydawało się , że się raczej dusi..... A swoją drogą widziałam tam parę haszczakówi i muszę przyznać, że wyglądają super na śniegu i tle gór.....i coś jeszcze - w Zakopcu, na drodze na Gubałówkę sprzedaję się sporo szczeniąt - oprócz podhalanów, było całkiem sporo bernardynów i...yorkshire terrier (tak przynajmniej starał mi się wmówić góral - sprzedawca) :drinking: Quote
Nat Posted February 14, 2003 Posted February 14, 2003 To jakiś horror nie bajka, jak uśmiercają psa. Reżyser był sadysta :evil: :) oj metro.. :) mowie ci, wzruszajaca scena - a do przepasci akite wtraca niedzwiedz - a on wpada, ale za to wczesniej uratowal swojego synka (malego Silvera) i swojego pana przed tym niedzwiedziem - poswiecenie. Swoja droga - pozniej okazuje sie, ze jednak przezyl :) Quote
PaYooK Posted February 15, 2003 Posted February 15, 2003 ELO!! jak bylem w karpaczu to niemiec podpiol do zaprzegu bordel colie jako lidera nawet nawet pies wyrabial sie ;) Quote
grzes_d Posted February 15, 2003 Author Posted February 15, 2003 jakie szelki do ciagniecia na akite?? takie jak na huskiego?? gdzie takie kupic?? grzes Quote
PaYooK Posted February 15, 2003 Posted February 15, 2003 ELO!!! Pay, basia. Ale Akita bedzie biegal z pieskami w zaprzegu? nie... ten pies bedzie do pilnowania chyba ze czasami go podepniemy do zaprzegu by wyladowal swoja energie... jakie szelki do ciagniecia na akite?? takie jak na huskiego?? gdzie takie kupic?? szelki takie jak dla haszczaków ;) a kupic mozesz na lodowymjeziorze lub gdzies indziej w necie Quote
grzes_d Posted February 15, 2003 Author Posted February 15, 2003 ok a mozesz podac strone?? tam sa jakies rozmiary czy one sa uniwersalne?? grzes Quote
PaYooK Posted February 15, 2003 Posted February 15, 2003 ELO!!! zobacz na www.lodowejezioro.poznan.pl lub http://www.anana.jk.pl/oferta.htm rozmiary sa od S do XXL Quote
grzes_d Posted February 15, 2003 Author Posted February 15, 2003 ok zobaczylem, ale strasznie duzo jest rodzajow. jakie beda dla mnienajlepsze?? grzes Quote
grzes_d Posted February 16, 2003 Author Posted February 16, 2003 tak rozmiar to jakos sobie poradze chodzi mi, ze niewiem jaki wybrac rodzaj SLED PULKA GUARD. nie wiem jaka jest roznica w zastosowania bo w wygladzie widze na zdjeciu. wlasnie prosze po porade jaki model!! grzes Quote
Fair_Play Posted February 16, 2003 Posted February 16, 2003 Szelki wybierasz w zaleznosciu od tego co chcesz robic ze swoja akita: Szelki typu PULKA, sa przeznaczone do ciagniecia malego wozeczka z takimi dyszlami(cos jak dla konia :P) SLED- to normalne szelki do ciagniecia w zaprzegu jak kazdy husior nosi GUARD- to bardziej szelki spacerowe, niektorzy uzywaja ich tez do roweru, ale ja do roweru preferuje tez SLEDy Mysle, iz teraz ci sie chyba troche rozjasnilo? Quote
Dolphine Posted February 16, 2003 Posted February 16, 2003 nie ma to jak wypowiedz profesjonalisty :) Quote
VELOX Posted February 17, 2003 Posted February 17, 2003 grzesiu. Wstrzymaj sie z normalnymi szelkami, az urosnie. Chwilowo dla malego polecam jednak GUARD ale regulowane. Do jakiegos 8-go miesiaca. Quote
grzes_d Posted February 17, 2003 Author Posted February 17, 2003 ale akita ma juz 11 miesiecy. chyba najwyzszy czas go przywyczajac do ciagniecia czegos grzes Quote
digi Posted June 17, 2003 Posted June 17, 2003 U DJP występuje umaszczenie czerwone, płowe, białe, pręgowane, a ponadto czarna maska na pysku i czarny nalot oraz maść łaciata - niedopuszczalne u akit ! Warto zaznaczyc, ze czrna maska u DJP nie zawsze musi wystepowac.Kazde z tych umaszczen chcrakterystycznych dla DJP moze wystapic bez czarnej maski albo z maska niesymetryczna ( np na polowie pyska maska wystepuje, a na drugiej nie) oraz tzw maska polowiczna ( po ang. split mask) czyli maska siegajaca jedynie do polowy kufy , a zaczynajaca sie np.od stopu badz od samej glowy. Tak naprawde u djp wszystkie umaszczenia sa dopuszczalne, aczkolwiek wciaz dyskutuje sie na temat konkretnego ustalenia czy wszystkie umaszczenia sa prawidlowe czy moze jednak nie... Quote
digi Posted June 17, 2003 Posted June 17, 2003 Jesli chodzi o djp jako psy zaprzegowe, to coraz czesciej zaczyna sie je doceniac w tej kwestii. zajrzyjcie np na strone: http://www.traczer.com/gal_dpj.html Quote
Asia i Yuki Posted June 18, 2003 Posted June 18, 2003 Grzes_d Z jakiej hodowli jest twoja Akita? W tej hodowli co byl Yuki były tez małe akity (były o tydzień starsze od haszczaków) wiec jesli masz z tej samej hodowli co ja to bede wkrótce miała zdjęcia małych akitek. Pozdrawiamy Asia i Yuki Quote
Asia i Yuki Posted June 18, 2003 Posted June 18, 2003 Sorka nie zauważyłam daty tej wiadomości. Ale jeśli ktoś jest kto niedawno kupił sobie akite ze Środy to niedługo będę wywoływać zdjęcia akit jak były całkiem malutkie chętnie je prześle. Pozdrawiamy Asia i Yuki Quote
Agappe Posted October 28, 2003 Posted October 28, 2003 meldujemy się jako druga akitka z naszym przyjacielem haszczakiem :) pozdrawiam Quote
ppaulina Posted October 30, 2003 Posted October 30, 2003 ma na imie Ushi i jest niestandardowa bo łaciata. Za to charakterek ma w standardzie :D Nie jest agresywna ale jednocześnie nie da sobie pluć w kaszę. Uwielbia sie bawic z innymi psiakami ale warczace omija albo odwarkuje. Małe dzieci to dla niej samo szczęście, z tym ze od początku miała kontakt nimi. Ludzi traktuje w większości przyjacielsko, czasem tylko trafia sie ktoś kogo woli ominąć szerokim łukiem, ale myślę że ona dobrze wie co robi. napiszcie coś wiecej o swoich akitkach Quote
grzes_d Posted June 2, 2004 Author Posted June 2, 2004 po dluzszej przerwie shirek tez sie melduje chyba najstarszy na forum :) Quote
Recommended Posts