Potter Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 Szarotka ma się świetnie, cały czas bawią się z Czarkiem, ma piękną budę, kilka godzin dziennie biegają po podwórku. Jest taki śliczna i przymilna,że myślę, iż szybko znajdzie dom. Chociaż w tym dziwnym kraju nigdy nic nie wiadomo... Czarek, jej obecny towarzysz, piesek idealny, a czeka na nowych właścicieli już 4 miesiące... Quote
Potter Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 W samochodzie Szarotka poznała się z Czarkiem, jakieś 20 min. się obwąchiwały, a potem zaczęły szaleć, myslałam, ze się posikam ze śmiechu :grins: , co wyprawiały. Za chwilę idę z Szarotką do weta na ogólny przegląd. Quote
Potter Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 Ok. 5, 6 miesięcy, waga 9 kg, zdrowa, została odpchlona i odrobaczona. Jedna wada: beznadziejnie chodzi na smyczy, doprowadzała mnie do rozpaczy, 300 m do weta szłyśmy 1 h. No, ale może się jeszcze nauczy. Quote
Eruane Posted April 16, 2007 Author Posted April 16, 2007 Tak się cieszę, że Szarotka jest zadowolona, że już nie ma w niej tego potwornego stresu. :p Co do chodzenia na smyczy, to oczywiście łatwo będzie zmienić sytuację, ale pod warunkiem, że ktoś ma czas z nią pracować, a narazie pewnie to nie jest możliwe. Jak jest teraz to wiem, bo ją niosłam na działkę na Seminaryjskiej z ul. Tarnowskiej :p Kiedy bawi się z innym psiakiem, niech ma na sobie szelki, żeby się przyzwyczajała i dobrze je sobie kojarzyła. Na obroży będzie ciężko ją czegokolwiek szybko nauczyć, jak to bywa z dzikusami. :roll: Można jej przed zabawą podpinać cieńką linkę, żeby sie przyzwyczajała, a potem przeprowadzić ją parę metrów za jej kumplem - psem na smyczy (bez ciągnięcia smyczy) i nagradzać ją smakołykiem. Można też ją prowadzić po parę metrów na smyczy za smakołykiem. Problem powinien wyparować dość szybko. Ale do tego potrzebna jest osoba, która może poświęcić jej chwilę. Pocieszające jest to, że Szarotka bardzo ładnie reaguje na wołanie (szczególnie, gdy jest nagradzana co jakiś czas), kiedy biega bez smyczy. Kiedy ją wołałam, zawsze zostawiała kumpli i biegła. To duża zaleta. jeśli Szarotka trafi do kogoś z Kielc, zajmę się jej edukacją w razie potrzeby. Ale myślę, że ona szybko wszystkiego się sama nauczy. Jest pojętną suczką, a że lubi sie bawić, to w zabawie właśnie można ją nauczyć wielu rzeczy. Quote
Potter Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 Eruane, nie wiem czy orientujesz się w sytuacji, ale ja mam tutaj 30 psów pod opieką i raczej nie znajdę czasu na pracę nad Szarotką, chociaż szkoda, bo to przemiła sunia. Niedawno zgłosiła się do mnie wolontariuszka chętna do pomocy, trochę ją podszkolę i jeśli okaże się sensowna, to bedzie wychodzić na spacery z sunią. Obroża szelkowa, w której Szarotka do mnie trafiła w sobotę, dzisiaj okazała się na nią za mała, za chiny nie mogłam jej w nią wcisnać - więc albo przytyła w ciągu 2 dni, albo cuda sie dzieją :roll: . Dzisiaj spacerowała w pożyczonej od mojego prywatnego psa. Nie ma takiej możliwości, żeby zostawała w kojcu w obroży szelkowej, bo zabawy z Czarkiem są tak intensywne, że po 2 h zostałyby z obroży same sprzączki... :lol: . Quote
Eruane Posted April 16, 2007 Author Posted April 16, 2007 Tak się domyślałam właśnie, że łatwo nie masz i że do ćwiczeń z Szarotką potrzebny jest jej docelowy właściciel. :roll: Ale jeśli wolontariuszka zgodzi sie z nią pracować z chęcią pomogę. Dużo ludzi wymaga, żeby psiak umiał chodzić na smyczy, choc wszystkiego można psa nauczyć samemu :roll: Na szczęście poza tym sunia jest genialna :p Dziękuję Ci, Potter, bardzo, bardzo za pomoc. Quote
Eruane Posted April 17, 2007 Author Posted April 17, 2007 Martwię się bardzo. Tyle psiaków do wydania, nowe przybywają, a nikt się nie interesuje nawet tak piękną, młodą, przesłodką Szarotką. :-( Quote
erka Posted April 17, 2007 Posted April 17, 2007 Śłiczna , młodziutka, lgnąca do człowieka Szarotka czeka w boksie aż ktoś się nad nia zlituje.:-( Quote
Potter Posted April 17, 2007 Posted April 17, 2007 W sobotę będę dysponowała aparatem cyfrowym, to zrobię jej jakieś nowe zdjęcia i porozklejam ogłoszenia u miejscowych wetów. Na pocieszenie - dzisiaj poprawialiśmy psom kojce, teraz są bardziej ażurowe i przez to jakby weselsze. A Czarek z Szarką (ja ją tak nazywam, bo Szarotka za długie) szaleją całymi godzinami :lol: . Quote
Eruane Posted April 17, 2007 Author Posted April 17, 2007 Cieszę się, że sunia tak dobrze zaklimatyzowała się w nowym miejscu. To jej następny plus, jak widać - przystosowuje się dobrze do nowego środowiska. Ale wolałabym, żeby już się przystosowywała do swojego nowego domku. :-( Quote
Eruane Posted April 18, 2007 Author Posted April 18, 2007 Mijają dni, a tu nikt nie pyta o Szarotkę. Tak myśl mi przyszła do głowy. Może Szarotka powinna mieć ogłoszenie na allegro razem z Czarkiem? Może razem miałyby jakąś szansę na adopcje... Wiem, że ludzie wolą jednego psa. Ale jeśli miałaym adoptować dwa, to wolałabym, żeby jeden był młodszy, skoro drugi ma swoje latka. To taka tylko myśl, ale Czarek już długo czeka na dom. A jeśli tak sie polubili z Szarotką... Jednocześnie można je przecież też ogłaszać osobno. Mam takie marzenie, żeby obydwa psiaki szybko znalazły domki i żaden z nich nie musiał zostacw kojcu sam. :-( Quote
erka Posted April 18, 2007 Posted April 18, 2007 Marzenia czasami się spełniają..., może i tym razem:razz: Quote
wtatara Posted April 18, 2007 Posted April 18, 2007 Czy Szarotka jest juz na Allegro- moge wystawic Quote
erka Posted April 18, 2007 Posted April 18, 2007 Eruane będzie wiedziała, czy Szarotka jest na Allegro, ale jej teraz nie ma na dogo. Quote
manforte Posted April 19, 2007 Posted April 19, 2007 U nas to jest trzecia para. Dwie poprzednie znalazły stałe domy, może i tym razem szczęście dopisze. Quote
Eruane Posted April 19, 2007 Author Posted April 19, 2007 Szarotka ma tu ogłoszenia na allegro: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=178692343 Tylko, że wolałabym zamienić zdjęcia na lepsze i napisać, że jest już w domku tymczasowym, bo może ludzie wolą takiego już sprawdzonego przez weta psa. Pisałam już do Maji, ale pewnie nie ma czasu lub wyjechała, bo jeszcze nie mam odpowiedzi. Więc może można Szarotce nowe allegro zrobić, może wspólne z Czarkiem? Quote
Eruane Posted April 20, 2007 Author Posted April 20, 2007 Czy ktoś ogłaszał Szarotkę jeszcze gdzieś poza allegro? Quote
kika22 Posted April 20, 2007 Posted April 20, 2007 Eruane napisał(a):Czy ktoś ogłaszał Szarotkę jeszcze gdzieś poza allegro? Tak! Tylko nie bardzo dużo, bo ostatnio jestem nie czasowa! Ale postaram się poprawić!:roll: Quote
manforte Posted April 21, 2007 Posted April 21, 2007 Szarotka przemiła sunia czeka na swój domek. Quote
Recommended Posts