Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja również trafiłam tutaj dzięki banerkowi. Patrzę i nie wierzę, piesek nie ma żdanych wpłat (brak rozliczeń) ?? Proszę o przesłanie danych do przelewu, przeleję na razie jednorazowo chociaż 30 zł. I trzymam oczywiście kciuki za poprawę stanu Amorka, idą mrozy, dobrze, gdyby Amor przybrał na wadze.

Posted

Enigma79 napisał(a):
Ja również trafiłam tutaj dzięki banerkowi. Patrzę i nie wierzę, piesek nie ma żdanych wpłat (brak rozliczeń) ?? Proszę o przesłanie danych do przelewu, przeleję na razie jednorazowo chociaż 30 zł. I trzymam oczywiście kciuki za poprawę stanu Amorka, idą mrozy, dobrze, gdyby Amor przybrał na wadze.

Ja też zwróciłam uwagę na to, ze nie ma rozliczenia/wpłat.

Ludzie chyba tylko współczują i biedują nad pieskiem, ale tak naparwdę nic z tego nie wynika.... tu kasy potrzeba. Nadal czekam na konto. Nie chcę się narzucać, ale wpłacę obiecane 50 zł, jeśli tylko to konto dostanę..........

Posted

dziękujemy za chęć pomocy Amorowi,wpłaty można kierować na konto osoby, u której jest na hoteliku ponieważ ona będzie zabierać Amora do weterynarza i kupować dla niego karmę. Pieniądze są właśnie zbierane na ten hotelik i leczenie. Podaję namiary:
Angelika Nieduziak, ul. I maja 123, Bukowno, nr konta 06 1140 2017 0000 4102 0978 5660

Posted

natomiast jeśli chodzi o kwestię zgłoszenia do prokuratury takiego zaniedbania psa jeszcze rozważamy choć jest to bardzo prawdopodobne. Osobiście byłam na tej interwencji, rozmawiałam z kobietą, której jest Amor, z jej mężem i chyba synem, sytuacja wygląda tak, że na miesiąc mają 900zł na 4 osoby i 4 psy, biedę widać z daleka, ale przede wszystkim to głupotę i nieświadomość oraz typowo wiejskie podejście do sprawy. Kobieta nie wydawała się zła, raczej zdominowana przez męża, teraz często wydzwania i dopytuje o Amora czy lepiej, że tęskni itp.reszta psów niby takie przygarnięte, mają nawet orginalną jamniczkę szorstkowłosą, kundelka i szczeniaka no i kota, też wzięliśmy go do weta. Kobieta była otwarta na rozmowę, przynosiła pokazać co daje Amorowi jeść, cóż jakaś papka typu chleb z wodą i resztki zupy no i suchy z biedronki :( to się nie nadawało do jedzenia, a łańcuch bo pies uciekał...typowy klimat, zero świadomości kastracji no i brak funduszy..W ciągu jednego dnia znaleźliśmy pełno takich miejsc, wiele psów przygarniętych bo to niedaleko od głównej drogi i były wyrzucane, ale dzięki bogu wiele osób otwartych na rozmowę, na uświadamianie...w takich miejscach człowiek sobie uświadamia skąd jest tyle psów w schroniskach. Z tej wioski rasowa suczka owczarka , młoda, pilnie potrzebuje domu, żyje w małej klatce i duża sunia, dłuższa ruda sierść, na łańcuchu przy drzewie, też młoda i bardzo ładna...mamy zdjęcia gdyby było jakieś zainteresowanie

Posted

Till wstaw dane do przelewu na pierwszą stronę, tak będzie dużo łatwiej znaleźć.
Ja sama bym coś chętnie wysłała biedakowi ale w chwili obecnej jestem spłukana:(

Posted

[quote name='Till']natomiast jeśli chodzi o kwestię zgłoszenia do prokuratury takiego zaniedbania psa jeszcze rozważamy choć jest to bardzo prawdopodobne. Osobiście byłam na tej interwencji, rozmawiałam z kobietą, której jest Amor, z jej mężem i chyba synem, sytuacja wygląda tak, że na miesiąc mają 900zł na 4 osoby i 4 psy, biedę widać z daleka, ale przede wszystkim to głupotę i nieświadomość oraz typowo wiejskie podejście do sprawy. Kobieta nie wydawała się zła, raczej zdominowana przez męża, teraz często wydzwania i dopytuje o Amora czy lepiej, że tęskni itp.reszta psów niby takie przygarnięte, mają nawet orginalną jamniczkę szorstkowłosą, kundelka i szczeniaka no i kota, też wzięliśmy go do weta. Kobieta była otwarta na rozmowę, przynosiła pokazać co daje Amorowi jeść, cóż jakaś papka typu chleb z wodą i resztki zupy no i suchy z biedronki :( to się nie nadawało do jedzenia, a łańcuch bo pies uciekał...typowy klimat, zero świadomości kastracji no i brak funduszy..W ciągu jednego dnia znaleźliśmy pełno takich miejsc, wiele psów przygarniętych bo to niedaleko od głównej drogi i były wyrzucane, ale dzięki bogu wiele osób otwartych na rozmowę, na uświadamianie...w takich miejscach człowiek sobie uświadamia skąd jest tyle psów w schroniskach. Z tej wioski rasowa suczka owczarka , młoda, pilnie potrzebuje domu, żyje w małej klatce i duża sunia, dłuższa ruda sierść, na łańcuchu przy drzewie, też młoda i bardzo ładna...mamy zdjęcia gdyby było jakieś zainteresowanie

Till, wstaw zdjecia tych psiakow tutaj chociaz a razie.

Posted (edited)

Ależ chudzieńkie biedaczysko :(
Dla mnie on wygląda jak Rhodesian ridgeback
Wpłacę jakiś grosz na podane konto.

edit:
wpłaciłam 30 zł. dla Amora

Edited by terra
Posted

jeszcze dziś będą nowe wieści od Amorka, późno wczoraj wrócili od weterynarza, a dziś urwanie głowy. Tak ogólnie wyniki nie najgorsze i wychodzi na to, że biedak był głodzony przez baarrdzo dłuugi czas i dlatego ma mocno skurczony żołądek....teraz proces odnowy będzie trwał też znacznie dłużej i będzie potrzebna kaloryczna, dobra karma, ale ok później będą szczegóły

Posted

a, będą też pozostałe zdjęcia z interwencji z pod olkuskiej wioski, też nieciekawe ciężkie psie żywota, zwłaszcza, ze zbliża się zima...

Posted

jestem u biedaka... Jutro przeleję 50zł na konto. Moja sunia też byla szkieletem, kiedy ją wzięłam i też na początku miała problem z jedzeniem (skurczony żoładek), ale po bogatej odżywczo karmie szybko doszła do prawidłowej wagi. Dodam tylko, że na początku trudno jej się jadło suchą karmę, więc dawałam gotowane lub super puchy, a potem nauczyła się już jeść normalnie

Posted

[quote name='pikola']Dzieki :lol:ale to chyba jakis wiekszy problem.:shake:A tu instrukcja jak podlinkowac baner.Moze komus sie przyda.:lol:

Zeby obrazek w sygnaturze był polinkowany wybierz "edytuj sygnatuję" kliknij na obrazek następnie kliknij na taki "globus z takimniby łańcuszkiem"
http://img19.imageshack.us/img19/451/beztytuumfp.png
i wklej tam link tego co ma być włączone po kliknięciu na obrazek;-)

Co z pieskiem?Jak sie czuje?

zależy jaką masz przeglądarkę.. ja nie mogłam wkleić bo korzystałam z google chrom...nie miałam opcji samego "kopiuj".. lub jak ktoś pisał wkleił mu sie banerek ale nie kierował na wątek.. bo było np kopiuj grafike albo kopiuj link itd.. a nie dało się całości.. a w przeglądarce explorer po naciśnięciu prawym myszy jest "kopiuj" i wtedy bez problemu wkleja się w syngature podlinkowany banerek

Posted

wyniki badań

morfologia wykonana w dniu zabrania psa
wszystko w normie poza
RBC 4.86 norma 5.50 - 8.50
HGB 88 g/L norma 110 - 190
HCT 27.1 % norma 39.0 - 56.0
MCV 55.8 fL norma 62.0 - 72.0
MCH 18.1 pg norma 20.0 - 25.0

morfologia powtórzona, wczorajsza
RBC 5.73 norma 5.50 - 8.50 juz w normie
HGB 6.71 mmol/l norma 7.45 - 11.17 inne jednostki
HCT 0.33 l/l norma 0.37 - 0.55 inne jednostki
MCV 57.8 fL norma 62.0 - 72.0
MCH 1.17 fmol norma 1.18 - 1.49 inne jednostki
RDW 21.6 % norma 14 - 19
Limfocyty 32 norma 12 - 30

czyli ma anemię

biochemia
Alat 49.622 U/L norma 3 - 50
Aspat 33.146 U/L norma 1 - 37
Mocznik 16.424 mg/dl norma 20 - 45
Kreatynina 1.219 mg/dl norma 1 - 1.7
Amylaza 799.345 U/L norma 388 - 1800
Lipaza 53.370 U/L norma 268 - 1769

lipaza wg norm za niska, ale wet powiedział, że wg innych norm jest OK
gdyby nie trawił tłuszczów miałby biegunkę, a nie ma

badanie moczu
w badaniu moczu podejrzane jest wystąpienie kilku 'wałeczków drobnoziarnistych'
nie powinno ich być, a jak są wskazują na śródmiąższowe zapelenie nerek
może to być jakiś początkowy etap, dlatego nie widać tego jeszcze w biochemii
na to dostał na 2 tygodnie antybiotyk i jednorazowo lek przeciwzapalny
po skończonym antybiotyku trzeba badanie moczu powtórzyć

zaczynające się zapalenie nerek nie jest powodem obecnego wychudzenia

Amor dostał dzisiaj zastrzyk na tasiemca, Peritol na poprawę apetytu oraz kwas foliowy

WPŁATY
MALWA 50 zł
Enigma79 30 zł
terra 30 zł

WYDATKI
115 zł badanie krwi i moczu 10.10.2012

potrzeby
dobra karma dla seniora
wet powiedział, że wysokoenergetyczna nie koniecznie będzie dobra aby nie przesadzić w drugą stronę
radzi zbilansowaną karmę dla seniora

Posted

Panna Marple napisał(a):
jestem u biedaka... Jutro przeleję 50zł na konto. Moja sunia też byla szkieletem, kiedy ją wzięłam i też na początku miała problem z jedzeniem (skurczony żoładek), ale po bogatej odżywczo karmie szybko doszła do prawidłowej wagi. Dodam tylko, że na początku trudno jej się jadło suchą karmę, więc dawałam gotowane lub super puchy, a potem nauczyła się już jeść normalnie

u mnie było podobnie najbardziej mojej zasuszonej psinie smakował ryż zmieszany z ugotowanymi i zmielonymi szyjami indyczymi,korpusami indyka,kury czy kaczki-kaczka najlepsza bo najbardziej tłusta i taka papka łatwo jej wchodziła do pysia..

Posted

czyli jakiś pogląd już jest, dobrze

[quote name='missieek']wyniki badań

morfologia wykonana w dniu zabrania psa
wszystko w normie poza
RBC 4.86 norma 5.50 - 8.50
HGB 88 g/L norma 110 - 190
HCT 27.1 % norma 39.0 - 56.0
MCV 55.8 fL norma 62.0 - 72.0
MCH 18.1 pg norma 20.0 - 25.0

morfologia powtórzona, wczorajsza
RBC 5.73 norma 5.50 - 8.50 juz w normie
HGB 6.71 mmol/l norma 7.45 - 11.17 inne jednostki
HCT 0.33 l/l norma 0.37 - 0.55 inne jednostki
MCV 57.8 fL norma 62.0 - 72.0
MCH 1.17 fmol norma 1.18 - 1.49 inne jednostki
RDW 21.6 % norma 14 - 19
Limfocyty 32 norma 12 - 30

czyli ma anemię

biochemia
Alat 49.622 U/L norma 3 - 50
Aspat 33.146 U/L norma 1 - 37
Mocznik 16.424 mg/dl norma 20 - 45
Kreatynina 1.219 mg/dl norma 1 - 1.7
Amylaza 799.345 U/L norma 388 - 1800
Lipaza 53.370 U/L norma 268 - 1769

lipaza wg norm za niska, ale wet powiedział, że wg innych norm jest OK
gdyby nie trawił tłuszczów miałby biegunkę, a nie ma

badanie moczu
w badaniu moczu podejrzane jest wystąpienie kilku 'wałeczków drobnoziarnistych'
nie powinno ich być, a jak są wskazują na śródmiąższowe zapelenie nerek
może to być jakiś początkowy etap, dlatego nie widać tego jeszcze w biochemii
na to dostał na 2 tygodnie antybiotyk i jednorazowo lek przeciwzapalny
po skończonym antybiotyku trzeba badanie moczu powtórzyć

zaczynające się zapalenie nerek nie jest powodem obecnego wychudzenia

Amor dostał dzisiaj zastrzyk na tasiemca, Peritol na poprawę apetytu oraz kwas foliowy

WPŁATY
MALWA 50 zł
Enigma79 30 zł
terra 30 zł

WYDATKI
115 zł badanie krwi i moczu 10.10.2012

potrzeby
dobra karma dla seniora
wet powiedział, że wysokoenergetyczna nie koniecznie będzie dobra aby nie przesadzić w drugą stronę
radzi zbilansowaną karmę dla seniora

[FONT=Verdana]

[/FONT] Zamieszczone przez Till
natomiast jeśli chodzi o kwestię zgłoszenia do prokuratury takiego zaniedbania psa jeszcze rozważamy choć jest to bardzo prawdopodobne. Osobiście byłam na tej interwencji, rozmawiałam z kobietą, której jest Amor, z jej mężem i chyba synem, sytuacja wygląda tak, że na miesiąc mają 900zł na 4 osoby i 4 psy, biedę widać z daleka, ale przede wszystkim to głupotę i nieświadomość oraz typowo wiejskie podejście do sprawy. Kobieta nie wydawała się zła, raczej zdominowana przez męża, teraz często wydzwania i dopytuje o Amora czy lepiej, że tęskni itp.reszta psów niby takie przygarnięte, mają nawet orginalną jamniczkę szorstkowłosą, kundelka i szczeniaka no i kota, też wzięliśmy go do weta. Kobieta była otwarta na rozmowę, przynosiła pokazać co daje Amorowi jeść, cóż jakaś papka typu chleb z wodą i resztki zupy no i suchy z biedronki :-( to się nie nadawało do jedzenia, a łańcuch bo pies uciekał...typowy klimat, zero świadomości kastracji no i brak funduszy..W ciągu jednego dnia znaleźliśmy pełno takich miejsc, wiele psów przygarniętych bo to niedaleko od głównej drogi i były wyrzucane, ale dzięki bogu wiele osób otwartych na rozmowę, na uświadamianie...w takich miejscach człowiek sobie uświadamia skąd jest tyle psów w schroniskach. Z tej wioski rasowa suczka owczarka , młoda, pilnie potrzebuje domu, żyje w małej klatce i duża sunia, dłuższa ruda sierść, na łańcuchu przy drzewie, też młoda i bardzo ładna...mamy zdjęcia gdyby było jakieś zainteresowanie

wyślij mi ew na email - [email protected] te zdjęcia,
postaram się je w weekend rozesłac

Posted

missiaa napisał(a):
zależy jaką masz przeglądarkę.. ja nie mogłam wkleić bo korzystałam z google chrom...nie miałam opcji samego "kopiuj".. lub jak ktoś pisał wkleił mu sie banerek ale nie kierował na wątek.. bo było np kopiuj grafike albo kopiuj link itd.. a nie dało się całości.. a w przeglądarce explorer po naciśnięciu prawym myszy jest "kopiuj" i wtedy bez problemu wkleja się w syngature podlinkowany banerek

w chrom i mozilla firefox sie robi tak samo, ale trzeba miec ostatnia wersje kazdej z tych przegladarek :)