Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Po zmianie prawa nie można sprzedawać psów (itd.) jeśli nie ma się hodowli. A jeśli pojawił się miot ( darujcie sobie kom. o pilnowaniu i sterylce jestem za ale czasami...) to co dalej gdzie i jak ogłaszać? Jak szukac dobrych domów i może zwrotu kosztów? Proszę o linki i pomysły (na pryw. mogę podać o jakie psiaki chodzi).

Nie osądzajcie mnie na wstępie. Nie wiem jak opisać te sytuacje, mi również przed oczyma staje pseudohodowla ale nie o to tu chodzi.

Posted

To wytłumacz, o co chodzi, zeby była jasność, jaka to sytuacja i dlaczego sama sprawiasz wrażenie zagubionej. I dlaczego oczekujesz zwrotu kosztów? Pamiętaj, że można adoptować szczenię kundelka za darmo lub za niewielką opłatą ze schroniska lub fundacji.
Jedyne, co mi przychodzi na myśl, jeśli chodzi o bezpieczne, bezpłatne wyadoptowanie psów w dobre ręce, to najlepiej by było skontaktować się z jakąś okoliczną fundacją i poprzez nią ogłaszać maluchy, a potem zabezpieczyć je fundacyjną umową adopcyjną. Tak by było chyba najsensowniej. Może ktoś ma inną propozycję.

Posted

Możesz bez problemu ogłaszac szczenięta. Prawo nie zakazuje rozmnażania psów- możesz rozmnażać do woli, ale nie możesz żądać za nie jakichkolwiek pieniędzy jeśli nie jesteś zarejestrowany w żadnym stowarzyszeniu.

Co do znalezienia dobrych domów- najlepiej właśnie przez jakąś fundację.

Posted

Koszty jakie ponosisz na odchów szczeniąt to kara za głupotę ;) coś jak grzywna, za to że nie upilnowałeś/łaś suki, że pozwoliłeś/łaś się jej rozmnażać ;) więc za co zwrot kosztów? za głupotę jeszcze nie płacą ;)
szczenie bez rodowodu można bez kłopotu ogłaszać gdzie się chce, ale nie można żądać za to kasy - chcesz mieć słitaśne szczeniaczki to wyłóż kasę na karmę odrobaczenia i szczepienia - nie możesz zatrzymać wszystkich? to znajdź dobre domy i oddaj je za darmo.
Szczerze? dla mnie jeszcze powinno się fundnąć wyprawkę dla szczylków w ramach podziękowań dla nowych domów że zdjęli z barków problem wychowania i wykarmienia stada psów, które ktoś nieodpowiedzialnie sprowadził na ten świat ;)

Posted

[quote name='sachma'] dla mnie jeszcze powinno się fundnąć wyprawkę dla szczylków w ramach podziękowań dla nowych domów że zdjęli z barków problem wychowania i wykarmienia stada psów, które ktoś nieodpowiedzialnie sprowadził na ten świat ;)[/QUOTE]
Nic dodać nic ująć.
Takie koszty to najlepsza nauczka, żeby następnym razem nie dopuścić do rozmnażania kundelków.

Tak jak piszą dziewczyny- ogłaszać możesz wszędzie. Skoro już maluchy są na tym świecie, to przynajmniej dobre domy można im zapewnić, a nie oddawać w pierwsze lepsze łapska.

Posted

Jest coś takiego, jak sterylizacja aborcyjna, można też uśpić ślepy miot. Schroniska są przepełnione, zwierzęta żyją w nędzy, nie trzeba więcej psów na świecie.

Posted

Moja Wiadomość wydaje się nie jesna bo pytam w imieniu znajomych. Moje koty i psy są po sterylkach i kastracjach właśnie po to by na świecie z mojej winy nie pojawiło się życie skazane na cierpienie. A le tyle o mnie.

Znajomi mają rasową suke która zaciążyła po psie tej samej rasy bez papierów(nie było to w żaden sposób planowane). Odchowali miot i jako że, są to psiaki potocznie mówiąc rasowe bez rodowodu chcieli by je sprzedać. Polskie prawo obecnie zakazuje takiej tranzakcji.
Więc ich pytanie czy jak wszystko i to można obejść... Szczerze myślałam że chcą oddać szczenięta za darmo ale nie... Z drugiej strony może lepiej że, ktoś zapłaci i przemyśli ten zakup, może kupowane psy mają choć troche większe szanse na godne życie? Twierdzą że więcej szczeniaków nie chcą i będą lepiej pilnować ale skoro te już są to chcą je sprzedać.

Mój post jest chyba bez sensu. Naraziłam się tylko na fale krytyki. Ja ich troche rozumiem miłość miłóścią a kasa zawsze się przyda. Mam co do tego bardzo mieszane uczucia, ale życie jest jakie jest. Jeśli to możliwe nie mieszajcie mnie z błotem. Dziękuje za czas jaki wam zajełam.

Posted

Jjejku, czy ktokolwiek zmieszał Cię z błotem? Napisaliśmy, jak jest. Jeśli to są pieski w typie rasy, mogą jeszcze je przekazać fundacji zajmującej się tą rasą, ale nie powinni żądać kasy (np są boksery w potrzebie, jamniki w potrzebie itd.). Po pierwsze to, że ktoś zapłaci, nie gwarantuje pieskom bezpieczeństwa - mogą zostać kupione przez pseudohodowcę i do końca życia (tudzież do końca płodności) mogą być używane do płodzenia dzieciaków. Tu gorzej wyjdą a tym suki, dosłownie zarodzone na śmierć. Bardzo popularne rozwiązanie niestety.
Jeśli właściciele nie upilnowali suki, to niech płacą za głupotę i tyle.

Posted

Jedyne co mogę dla nich zrobić to pokazać drastyczne zdjęcia z pseudo i przekazać adresy fundacji. Przeciętny czowiek naprawde nie dostrzega ddrugiego dna, ludzkiej podłości i fałszu. Myśli się że oddajesz szczeniaka w dobre ręce i nigdy nie ma się pewności jak skończy biedak.

Dziękuje.

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='kingula']Zupełnie nie planowany miot rodowodowej suki z nierodowodowym samcem... ehhh[/QUOTE]

Mi to samo przyszło na myśl... Jaki to musiał być zbieg okoliczności :shake:

Jeśli mają w domu dwa psy tej samej rasy nie wysterylizowane to normalne,że przytrafić się mogą szczeniaki - to nie jest trudne do przewidzenia. Na pewno było tak nie raz wcześniej ale przed ustawą mogli je sprzedać. Teraz mają problem. Trzeba ponieść konsekwencje.
A jeśli ich suczka spotkała "na drodze" innego psa to po prostu jej nie pilnują to też dobrze o nich nie świadczy. Ale nie wieżę, że przypadkiem trafił się piesek tej samej rasy :-/

Sinka jeśli to prawda co piszesz to znajomi oszukują cię. Ich intencje wydają się być inne.

Ja mam w hodowli kilka psów tej samej rasy, nie sterylizuję suczek a jakoś takich przypadków nie mam. Zresztą takich osób na tym forum jest dużo, wcale nie tak trudno upilnować suczkę.

Lepiej niech twoi znajomi oddadzą szczeniaki do fundacji, bo z czasem koszty utrzymania będą coraz wyższe a sprzedać je nie będzie łatwo i mogą zarobić mandat. Im trudniej będzie im znaleźć nabywców tym łatwiej oddadzą je w pierwsze ręce co może nie wróżyć maluchom dobrej przyszłości!