Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 472
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Basieńka1997 napisał(a):
Cioteczki, u Oskarka wszystko w porządku. Wczoraj nie mogłam się od niego odkleić. :) Łapka ładnie się goi. W następnym tygodniu postaram się porobić kilka zdjęć.

to cudnie, zdjęcia jak najbardziej upragnione, będziemy czekać;

Posted

Czy Oskarek może się podpierać na tej łapce czy ona jest za krótka? Może mógłby mieć taką protezę-nakładkę, która by mu "wydłużała" łapkę do długości pozostałych łapek i mógłby wtedy bez problemu na niej chodzić?

Posted

keakea napisał(a):
Czy Oskarek może się podpierać na tej łapce czy ona jest za krótka? Może mógłby mieć taką protezę-nakładkę, która by mu "wydłużała" łapkę do długości pozostałych łapek i mógłby wtedy bez problemu na niej chodzić?

Tak jak piszesz, łapka jest nieco krótsza od pozostałych. Postaram się porozmawiać na temat tej protezy z Panią Prezes w najbliższy piątek. Niestety nie wiem, czy teraz założenie takiej nakładki byłoby w ogóle możliwe. Łapka Oskarka ciągle jeszcze się goi i pewnie będzie potrzeba jeszcze trochę czasu, aby wszystko wróciło do normy..

Posted

Oczywiście, że bez wygojenia się nie da rady nałożyć takiej protezy.

Ale potem można by o tym pomyśleć... Oskarek miałby większy komfort chodzenia.

Tu jest info, że protezę (skuteczną) robił zakład ortopedyczny dla ludzi http://www.psy.pl/archiwum-miesiecznika/art1735,na-sztucznej-lapie.html

Bo jest oczywiście zagraniczna firma, Orthopets, http://www.dogopedia.pl/magazyn/20,protezy-nie-tylko-dla-ludzi.html, która robi cuda ale to musi kosztować masakryczną forsę :(

Posted

Oczywiście, że tak. :) Mi osobiście Twój pomysł bardzo się spodobał. Dla psiaczka byłby to na pewno olbrzymi komfort. Przekażę propozycję dalej i zobaczymy co z tego wyniknie. :)
Ogromnie dziękuję Ci za pomysł z tą protezą. Nie miałam pojęcia, że coś takiego dla zwierzaków w ogóle istnieje. Sądziłam, że są tylko protezy zastępujące większą część lub całą łapkę. :)

Posted (edited)

Trzymam kciuki za powodzenie pomysłu :)

W tym linku co wkleiłam jest przypadek podobny do Oskarka, nie brak łapy, ale łapka na tyle krótsza, że pies próbuje na niej odruchowo stanąć - piszą tam, że zaopatrzona w taką protezę rotwajlerka może bez problemu chodzić, biegać i traktuje ją jak swoją własną łapę, bo nawet próbuje się nią drapać za uchem :)

A w tym drugim linku, tym o Orthopets, jest opisany ze zdjęciami przypadek ekstremalny, psa, który stracił końce wszystkich czterech łap i teraz chodzi na 4 protezach.

Edited by keakea
Posted

te protezy nie nazywają się przypadkiem "Orteza". Super byłoby, gdyby się udało oskarkowi coś takiego "załatwić". Pamiętam na wątku wrocławskiego Zefira, coś takiego zamówili, ale tamten to staruszek i inna przypadłość i koniec końców łapkę musieli odjąć, ale orteza była kupiona, może im jest niepotrzebna?? Muszę poszukać Jego wątku, ale to w tzw. wolnej chwili.

Posted

Kompletnie się na tym nie znam, ale jeżeli tylko miałoby to ułatwić Oskarkowi chodzenie i nie ma przeciwwskazań do tego, żeby używał takiej protezy to uważam, że to świetny pomysł :)

Posted

Przed chwilką rozmawiałam na ten temat z Panią Kierownik. Uważa tak samo jak Ty, paula_t. Teraz mam trochę wolnego czasu (do końca tygodnia jestem uziemiona w domu z powodu choroby :placz:), więc poczytam troszkę o tych protezach. Podesłałam też link p. Kierownik. Zobaczymy co z tego wyjdzie. :)

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='asiuniab']Basieńka1997 już rozpracowałaś jak możemy wspólnie wyróżnić Oskarka??[/QUOTE]

Niestety na gumtree.pl można zapłacić za wyróżnienie ogłoszenia tylko kartą.. A ja niestety jej nie posiadam. Chyba jedynie można by zrobić tak, żebyś podała w ogłoszeniu swojego maila i sama je wyróżniła.. :(

Postaram się w najbliższym czasie napisać coś o Oskarku. Teraz jestem zawalona nauką.. :placz:

Posted

[quote name='Basieńka1997']Niestety na gumtree.pl można zapłacić za wyróżnienie ogłoszenia tylko kartą.. A ja niestety jej nie posiadam. Chyba jedynie można by zrobić tak, żebyś podała w ogłoszeniu swojego maila i sama je wyróżniła.. :(

Postaram się w najbliższym czasie napisać coś o Oskarku. Teraz jestem zawalona nauką.. :placz:[/QUOTE]

ok. to tak zróbmy, że na gumtree.pl ogłoszenie będzie aktywowane na mnie, a ja Mu je wyróżnię:)

Posted

[quote name='asiuniab']ok. to tak zróbmy, że na gumtree.pl ogłoszenie będzie aktywowane na mnie, a ja Mu je wyróżnię:)[/QUOTE]

Ok. :) bardzo dziękuję!
Podaj mi na PW nr konta, a odeślę pieniążki. :)

U Oskarka wszystko dobrze. Łapka śliczne się zagoiła!
W czwartek odbędzie się spotkanie naszego stowarzyszenia. Chciałabym poruszyć temat protezy zaproponowanej przez jedną z cioteczek- keakea jeśli się nie mylę. :) Postaram się wydrukować info z wątków i linków, które zamieściłaś. Może wiesz coś jeszcze na ten temat? Jakieś inne stronki itd.? Wszystko się przyda. :)