malawaszka Posted July 12, 2013 Author Posted July 12, 2013 nie dość, że na raz to oczywiście przed weekendem... jestem przerażona... mam nadzieję, że dziś dr Olender wprowadzi jakieś leki na ta padaczkę Quote
zerduszko Posted July 12, 2013 Posted July 12, 2013 Ale się nie fajnie dzieje :shake: Częste ataki niedobrze :shake: Quote
Anula Posted July 12, 2013 Posted July 12, 2013 Jeżeli mogę się wciąć to malutka może mieć po wypadku krwiaka,guza w mózgu i to powoduje u niej atak padaczki.Przydał by się rezonans aby to stwierdzić no ale to suma 300zł.Mój rezydent tak właśnie miał.Złodzieje włamali się do naszego domu i uderzyli mojego psa w głowę.Miał przepisany luminal i jeszcze coś ale ataki nie ustawały i były coraz więcej nasilone,w końcu podczas ataku przez nasze niedopatrzenie spadł z tarasu i zmuszeni byliśmy go uśpić.W czasie ataku wkładaliśmy go do wanny wyłożonej kocem,to było najbezpieczniejsze dla niego miejsce ale jedyny raz nie przypilnowaliśmy go - do tej pory mam wyrzuty sumienia i niesmak. Quote
malawaszka Posted July 12, 2013 Author Posted July 12, 2013 no żeby rezonans kosztował 300 zł to nie jest kwota na jaką nie moglibyśmy sobie pozwolić dla malutkiej - ale to chyba jednak więcej kosztuje, będę rozmawiać o tym z panią doktor Quote
Małgorzata Noga Posted July 12, 2013 Posted July 12, 2013 O kurcze ale złe wiadomości ;( trzymamy kciuki za małą Quote
Anula Posted July 12, 2013 Posted July 12, 2013 [quote name='malawaszka']no żeby rezonans kosztował 300 zł to nie jest kwota na jaką nie moglibyśmy sobie pozwolić dla malutkiej - ale to chyba jednak więcej kosztuje, będę rozmawiać o tym z panią doktor[/QUOTE] Rezonans właśnie jest tańszy a tomograf komputerowy jest o wiele droższy,mogłam pomylić jeżeli jest odwrotnie.W tej chwili nie mam czasu sprawdzić bo mój psiak miał robiony. Quote
zerduszko Posted July 12, 2013 Posted July 12, 2013 [quote name='malawaszka']no żeby rezonans kosztował 300 zł to nie jest kwota na jaką nie moglibyśmy sobie pozwolić dla malutkiej - ale to chyba jednak więcej kosztuje, będę rozmawiać o tym z panią doktor[/QUOTE] Na pewno więcej :shake: Poza tym rezonans przy padaczce nie jest najlepszym pomysłem. Najpierw chyba lepiej zrobić zwykłe prześwietlenie. No ale to już lekarz zadecyduje i oby nic nie było poważnego! Quote
ania0112 Posted July 12, 2013 Posted July 12, 2013 matko... ale złe wieści. Trzymam kciuki za cały szpital i za pielęgniarkę małąwaszke! Brokatowi przemywam oko i już je otwiera mocniej i szerzej ale dalej jest coś nie tak. mama wróciła i jej też się to nie podoba, że dalej mu się zbiera... dzisiaj albo jutro pojedziemy do weta najprawdopodobniej.... Quote
ania0112 Posted July 12, 2013 Posted July 12, 2013 mama była u weta bo nie podobało jej się, ze dalej ma spuchniętą tą druga powiekę... ja nic nie widziałam ani mama też... no ale wetka znalazła źdźbło trawy i to spore no ale najpierw trzeba było podać mu krople znieczulające . Brokat dostaje 3 różne kropelki i antybiotyk. błonę ma trochę uszkodzoną ale powinna się zregenerować.. we wtorek ma kontrolę by się upewnić, ze wszystko się regeneruje... Quote
malawaszka Posted July 12, 2013 Author Posted July 12, 2013 [quote name='zerduszko']Na pewno więcej :shake: Poza tym rezonans przy padaczce nie jest najlepszym pomysłem. Najpierw chyba lepiej zrobić zwykłe prześwietlenie. No ale to już lekarz zadecyduje i oby nic nie było poważnego![/QUOTE] rezonans kosztuje 700 zł plus 100 zł opis u doktora Wrzoska, dr Olender powiedziała, że dobrze by było zrobić ale dopiero jak ustabilizujemy małą luminalem, żeby nie dostała ataku podczas badania Anula z tego co wiem to i rezonans i tomograf są drogie Quote
malawaszka Posted July 12, 2013 Author Posted July 12, 2013 [quote name='ania0112']mama była u weta bo nie podobało jej się, ze dalej ma spuchniętą tą druga powiekę... ja nic nie widziałam ani mama też... no ale wetka znalazła źdźbło trawy i to spore no ale najpierw trzeba było podać mu krople znieczulające . Brokat dostaje 3 różne kropelki i antybiotyk. błonę ma trochę uszkodzoną ale powinna się zregenerować.. we wtorek ma kontrolę by się upewnić, ze wszystko się regeneruje...[/QUOTE] o bieduś - dobrze że już wyjęte to szybko się zagoi Quote
zerduszko Posted July 12, 2013 Posted July 12, 2013 [quote name='malawaszka']rezonans kosztuje 700 zł plus 100 zł opis u doktora Wrzoska, dr Olender powiedziała, że dobrze by było zrobić ale dopiero jak ustabilizujemy małą luminalem, żeby nie dostała ataku podczas badania[/QUOTE] No tak myślałam... Quote
Anula Posted July 12, 2013 Posted July 12, 2013 W zasadzie to nie ma znaczenia ale wyjaśnię,że mój rezydent miał robiony TK tj.tomograf komputerowy nie głowy a kręgosłupa (może to ma znaczenie jeżeli chodzi o koszt, jaka część ciała jest badana,nie wiem),w każdym razie zapłaciłam w grudniu w Klinice we Wrocławiu 300zł i następnie po badaniu miał przeprowadzoną operację ale to był osobny koszt. Quote
Margi Posted July 12, 2013 Posted July 12, 2013 Biedna kruszynka.:-( Strasznie skrzywdzona. Tomografia komputerowa jest tańsza niż rezonans.Jeśli chodzi o sprawy mózgowe to u ludzi robi się tomografię najczęściej z kontrastem. Samo zdjęcie rtg w tym przypadku niewiele by dało bo wyszło by ewentualnie złamanie kości czaszki i dalej nie byłoby wiadomo co się dzieje w mózgu. Quote
malawaszka Posted July 12, 2013 Author Posted July 12, 2013 no to może faktycznie TK jest tańsze, nie wiem bo nie robiłam u malutkiej pani dr zaleciła RM Quote
Margi Posted July 12, 2013 Posted July 12, 2013 Guz mózgu to wyjdzie tak w TK jak i RM.Gorzej z naczyniowymi sprawami,bo nie zawsze widoczne. Ogólnie rzecz biorąc jeżeli ta padaczka będzie nękać malutką to trzeba będzie zrobić ,bo inaczej będzie błądzenie po omacku. Quote
malawaszka Posted July 12, 2013 Author Posted July 12, 2013 no dokładnie, a ja się boję czy ona tam jakiegoś krwiaka nie ma :( dzisiaj taka zmęczona cały dzień była, nawet u weta na badaniach była spokojniejsza i taka oklapnięta, dopiero teraz trochę żywsza się zrobiła Quote
Margi Posted July 12, 2013 Posted July 12, 2013 Jeżeli faktycznie miła wypadek to może tak być.Bidulka aż się płakać chce. Quote
AnkaG Posted July 12, 2013 Posted July 12, 2013 Biedne maleństwo - pewnie pourazowa padaczka. :( Quote
zerduszko Posted July 12, 2013 Posted July 12, 2013 [quote name='Margi']Biedna kruszynka.:-( Strasznie skrzywdzona. Tomografia komputerowa jest tańsza niż rezonans.Jeśli chodzi o sprawy mózgowe to u ludzi robi się tomografię najczęściej z kontrastem. Samo zdjęcie rtg w tym przypadku niewiele by dało bo wyszło by ewentualnie złamanie kości czaszki i dalej nie byłoby wiadomo co się dzieje w mózgu.[/QUOTE] A krwiak nie wyjdzie na rtg? Quote
malawaszka Posted July 12, 2013 Author Posted July 12, 2013 Wiecie co... siedziałam teraz z malutką w pokoju, położyłam się na podłodze i zaczęłam ją smyrać, drapać po pleckach, po pupsku - ojjj jak jej się podobało, jak się nadstawiała, taka lekko jakby zszokowana że tak przyjemnie :lol: takie ulotne, trudne do opisania chwile jak się nie ma polotu pisarskiego, siadała, wstawała, kokosiła się, nie trzymałam jej i nie odchodziła jak wcześniej tylko widziałam, że jej się podoba, w końcu położyła się tak troszkę zachowawczo nie za blisko, ale koło mnie i nagle bach na plecki, ale tak bardzo na króciutko i zaraz zdziwiona co to ona zrobiła - wstawała, i tak 3 razy się na plecki na chwilkę bachnęła jak ją miziałam; potem położyła si bliżej mnie na boczku i zasnęła spokojnie jak ją głaskałam - tak bardzo chcę, zeby jej się udało!!! Quote
Margi Posted July 12, 2013 Posted July 12, 2013 [quote name='zerduszko']A krwiak nie wyjdzie na rtg?[/QUOTE] Nie,chyba że poda się kontrast i zrobi angiografię mózgową.Teraz się takich angiografii nie robi tylko TK z kontrastem Quote
Margi Posted July 12, 2013 Posted July 12, 2013 [quote name='malawaszka']Wiecie co... siedziałam teraz z malutką w pokoju, położyłam się na podłodze i zaczęłam ją smyrać, drapać po pleckach, po pupsku - ojjj jak jej się podobało, jak się nadstawiała, taka lekko jakby zszokowana że tak przyjemnie :lol: takie ulotne, trudne do opisania chwile jak się nie ma polotu pisarskiego, siadała, wstawała, kokosiła się, nie trzymałam jej i nie odchodziła jak wcześniej tylko widziałam, że jej się podoba, w końcu położyła się tak troszkę zachowawczo nie za blisko, ale koło mnie i nagle bach na plecki, ale tak bardzo na króciutko i zaraz zdziwiona co to ona zrobiła - wstawała, i tak 3 razy się na plecki na chwilkę bachnęła jak ją miziałam; potem położyła si bliżej mnie na boczku i zasnęła spokojnie jak ją głaskałam - tak bardzo chcę, zeby jej się udało!!![/QUOTE] Maleńka spragniona pieszczot. Trzymamy :kciuki: żeby jej się udało. Quote
marako Posted July 12, 2013 Posted July 12, 2013 Wzruszające chwile, jak biedactwo, które nie zaznało nic dobrego, zaczyna odczuwać trochę przyjemności i coś się w nim otwiera. Aż za gardło mnie ścisnęło jak przeczytałam relację ostatnią o maleńkiej. Zwłaszcza po tym, co przeszła. Wierzę, że będzie lepiej, dr Wrzosek jest super neurologiem (naszą Certę też konsultował i ma się teraz dobrze). Pani wet Wasza też mi się podoba, jesteście w dobrych rękach. Jutro jadę na wesele (pracowniczki, z delegacją z "firmy"), ale w niedzielę zepnę się i ruszę z bazarkiem, który mam od roku przygotowany, tyle, że pojawiło się parę nowych fantów i muszę porobić foty i opisy. To może coś uda się utargować na leczenie małej. Quote
malawaszka Posted July 12, 2013 Author Posted July 12, 2013 no to mamy za sobą kolejny atak padaczki... cholera... słabszy był, ale luminal będę miała dopiero jutro bo w żadnej aptece w okolicy nie było Ja nie wiem - jak to jest że o tej samej porze co wczoraj był? Czy to znaczy, że o 7 rano mam się spodziewać też? Quote
Recommended Posts