Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie
Od razu mówię że jeśli taki temat był to bardzo proszę o podczepienie mojego do tamtego i przepraszam :)

Mam pytanie - w jakim wieku Yorkowi powinny zejsć jadra? Mój ma prawie 4 miesiące i na jajka ma na razie tylko miejsce - pewnie bym nie panikowała, gdyby nie to że zauważyłam u niego odruchy kopulacyjne! Ma taką zabawkę - jak widać na zdjeciu. Przyjmuje pozycję jak na zdjęciu i dawaj zasuwac! Czy to normalne? Czy może on coś za szybko dojrzewa?
Inna sprawa - czasami jak nie reaguję i nie chcę ciągnąc sznurka na którym wisi zabawka to Loki siada z zabawką w pysku i chyba ją ssie...tzn trzyma ją w pysiu i widac ze ruszają mu sie fafle - pyszczkiem pracuje jakby ssał i wydaje takie ogłosy jak czasem człowiek robi jak go swędzi gardło (takie stukanie). Loki potrafi tak siedziec bitą godzinę, czasem aż przysypia :) Zresztą właśnie teraz tak robi.

[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img479.imageshack.us/img479/4778/18ed7.jpg[/IMG][/URL]

• Replies 92
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Witam, mój Tupek ma 13 miesięcy i brakuje mu, niestety, jednego jądra. Z tego co ostatnio czytałam, wiem, że jeżeli w wieku 7-8 tygodni szczeniak nie posiada dwóch wykształconych i posadowionych jąder, to sprzedawca/hodowca powinien poinformować potencjalnego przyszłego właściciela o możliwości wystąpienia wnętrostwa. W tym samym artykule było napisane, że jądra mogą schodzić nawet do 1,5 roku. Przy czym im później tym są mniejsze szanse, że w ogóle to nastąpi. Ja postanowiłam jeszcze trochę poczekać, ale zabieg kastracji wydaje mi się nieunikniony.

Posted

Shaggy, o ile pamiętam w wieku 4 miesięcy tez nie miał prawie nic... Pisze prawie, bo jąderka czasem były lekko zarysowane, takie dwa groszki małe :) 2 miesiące póżniej juz było wiadomo, ze są.
[U]Burchardt[/U], co to za artykuł. Chetnie poczytam! Masz jakiegoś linka do niego?

Posted

Odruchy kopulacyjne niewiele mają wspólnego z obecnością jąder w mosznie, jak mi się wydaje. Fuzlak został wykastrowany gdy miał niecałe dwa lata, obecnie ma cztery i pół, i nadal mu się zdarza próba bzykania misia ;). Sądzę, iż jest to coś w rodzaju odruchu bezwarunkowego.

Posted

U nas też bzykanie misia (bo większy od Shaga) było dosyc częste. Teraz, jak zabrałam misie i wszystkie inne duze zabawki, to znęca sie nad piłeczką. Jest od niego mniejsza, ale nadal największa wśród zabawek jakie ma... Hmmm...o co chodzi?? I czasem bierze ja w pysia i ciumla, albo trzyma. Mówie "fe", kiedy widze, że się zabiera do dzieła, ale czy to włąsciwa reakcja? Pozwalać mu czy nie? Shaggy ma 8 miesięcy.

Posted

Kurcze chyba zapytam weta o te jajca przy najbliższej okazji - przezorny ubezpieczony... Poprzedniemu mojemu Yorkowi jądra zeszły w wieku ok 7 miesięcy, ale też bylo tak że jedno zeszło pięknie a drugie nie chcialo. Mój chłopak się śmieje że ja mu to drugie ściągnełam masowaniem, bo mu po 10 razy dziennie sprawdzałam czy nie zeszło :lol: Ale jak juz mu zeszlo, to miał jaja jak dzwony :evil_lol:

Posted

[U]Burchardt[/U], co to za artykuł. Chetnie poczytam! Masz jakiegoś linka do niego?[/quote]

Linka niestety nie ma, bo to wyczytane z gazety. Nie pamiętam dokładnie, muszę to sprawdzić. Tytuł artykułu chyba " Mity o kastracji" w miesięczniku Przyjaciel Pies lub Mój pies. No cóż pamięć mam dobrą, ale krótką. Postaram się na jutro odszukać.

Posted

[url=http://www.psy.pl/?O=5289]"Mity kastracji"[/url] to były w takim razie, w "Moim Psie". Zajrzałam na strony obu podanych przez Ciebie tytułów, i znalazłam ;). Za darmo można odczytać tylko krótki fragment artykułu niestety, reszta albo w e-wydaniu, albo w kioskach (aktualny, marcowy numer).

Posted

Moja Pipi też się lubi sexsić z misiem a raczej kaczuszką mimo, że to suczka:eviltong: Mi to nie przeszkadza a niech se fika jak jej to sprawia przyjemność:p

Posted

Przeszłam się do kiosku, zakupiłam gazetkę, przeczytałam artykuł i o jądrach nic nie ma :(. To znaczy o zstępowaniu.

Jest za to wiele ciekawych informacji rozprawiających się z rozmaitymi mitami, dużo wyjaśnień. W tym między innymi i ten, moim zdaniem bardzo ważny, fragment:
[QUOTE][B]KASTRACJA JEST DZIAŁANIEM WBREW NATURZE[/B]
Dla przeciwników zabiegu kastracji zwykle głównym argumentem jest jego nienaturalność. Podkreślają oni, że wszystkie organy są ze sobą powiązane i nie można ich bezkarnie usuwać. Trudno odmówić im słuszności. [B]Nie wolno jednak zamykać oczu na fakt, że ogromna większość psów towarzyszących człowiekowi żyje w nienaturalnych warunkach. Ich środowisko i możliwość aktywności zostają ściśle dostosowane do potrzeb właścicieli. Kastracja może im bardzo ułatwić przystosowanie się do tych warunków.[/B][/QUOTE]

Posted

Aris ma prawie 2 lata, jedno jądro mu nie zeszły, niedługo będziemy go kastrowali.
Pomimo tego lubi się bzykać z misiami, z poduszką itp. Nawet z innymi psami, ale ich nie zapładnia i to jest ten plus :multi:
Zastanawia mnie czy po kastracji też będzie [B]to[/B] robił z innymi suczkami czy nie :shake:

Posted

Z rzeczonego artykułu:
[QUOTE]Co ciekawe, wykastrowane samce są zdolne do kopulacji, i to nawet jeśli przed zabiegiem nigdy nie miały takich doświadczeń. W praktyce jednak motywacja seksualna u psów po kastracji jest na tyle mała, że najczęściej nie sprawia właścicielom żadnego kłopotu. Jeżeli pies staje się bardzo pobudzony w okresie, gdy w okolicy pojawiają się suki w rui, i opiekunom trudno sobie z nim poradzić, usunięcie jąder prawdopodobnie rozwiąże problem.[/QUOTE]

Posted

[quote name='owczarnia']Odruchy kopulacyjne niewiele mają wspólnego z obecnością jąder w mosznie, jak mi się wydaje. Fuzlak został wykastrowany gdy miał niecałe dwa lata, obecnie ma cztery i pół, i nadal mu się zdarza próba bzykania misia ;). Sądzę, iż jest to coś w rodzaju [B]odruchu bezwarunkowego[/B].[/quote]
lub dominacja:razz:

Posted

Aidusiowi rodzynki zeszły wcześnie, teraz nie jestem nawet w stanie dokładnie określić... ale w każdym razie przed ukończeniem 6 miesięcy.
zaczynam się zastanawiać, w takim razie, czy wszystko z nim w porządku, skoro nie wspina się na misie/nogi/zabawki... :roll:

Posted

Wet powiedział, że Arisowi nie zeszło jedno jąderko (uff, myślałam, że 2). Trzeba będzie zrobić USG itp. I pewnie bez kastracji się nie obejdzie :-( Ale to nawet dobrze, bo po kastracji chyba nie będzie piszczał za każdą suczką z cieczką (akurat w pobliżu już jedna jest :roll: ). A może się mylę?

Posted

[quote name='PositiveThought']wspinanie się może być aktem dominacji, ale czy taki maluch tak bardzo by chciał dominować nad tym biednym misiakiem? P:[/quote]
ale w przypadku Fuzlaka Owczarni, ktory ma 4 lata, czemu nie?:cool1: moja panna tez wielka dominantka:cool1:

Posted

Ta. Kolejne genialne odkrycie :roll:.

W takim razie wszystkie znane mi wykastrowane psy są dominantami, bo wszystkie jak jeden miewają "misiowe" odruchy ;).

To się nazywa pomylić pediatrę z pederastą :lol:... O dominacji może być mowa wtedy, kiedy pies wspina się na inne psy, na nogę właściciela (chociaż to drugie, jeśli przy okazji psina bzyka wszystko co mu w łapki w padnie, może być oznaką nie tyle próby dominacji, co zwykłej nadpobudliwości). Fuzlak jako żywo nigdy w życiu nie wspinał się na nic, a misia zdarza mu się bzykać tylko wtedy, gdy ten przypadkowo ułoży się w "pozycji", tzn. w sposób, który ustawia psa w pozycji kopulacyjnej. Stąd mowa o odruchu bezwarunkowym. Potwierdza się to zresztą we fragmencie artykułu, który przytoczyłam kilka postów wcześniej.

Co jak co, ale dominacja i Fuzlak to dwa przeciwne bieguny. Czasem aż życzyłabym sobie, żeby był bardziej przebojowy ;)...

Posted

[quote name='owczarnia']Ta. Kolejne genialne odkrycie :roll:.

W takim razie wszystkie znane mi wykastrowane psy są dominantami, bo wszystkie jak jeden miewają "misiowe" odruchy ;).

To się nazywa pomylić pediatrę z pederastą :lol:... O dominacji może być mowa wtedy, kiedy pies wspina się na inne psy, na nogę właściciela (chociaż to drugie, jeśli przy okazji psina bzyka wszystko co mu w łapki w padnie, może być oznaką nie tyle próby dominacji, co zwykłej nadpobudliwości). Fuzlak jako żywo nigdy w życiu nie wspinał się na nic, a misia zdarza mu się bzykać tylko wtedy, gdy ten przypadkowo ułoży się w "pozycji", tzn. w sposób, który ustawia psa w pozycji kopulacyjnej. Stąd mowa o odruchu bezwarunkowym. Potwierdza się to zresztą we fragmencie artykułu, który przytoczyłam kilka postów wcześniej.

Co jak co, ale dominacja i Fuzlak to dwa przeciwne bieguny. Czasem aż życzyłabym sobie, żeby był bardziej przebojowy ;)...[/quote]
Z misiem to jak najbardziej normalne. Tak jak napisała Owczarnia, gdyby to robił z nogą, ręką czy czymś podobnym, to możliwe. Ale przecież dominacja nie zależy od tego, że pies ma ochotę się pozbykać, nawet wykastrowany :roll:

Posted

Bardzo wszystkich przepraszam za moją krótką pamięć. Szperałam wczoraj i znalazłam: tytuł artykułu to "Brzydkie kaczątko" z lutowego Mojego Psa. Jest tam mowa o tym co może wyrosnąć z rodowodowego dobrze rokującego szczenięcia lub ze szczeniaka nijakiego wyglądu. Jest też niewielka adnotacja dotycząca wad dyskwalifikujących. I właśnie tam napisane jest tak: "Nawet wsród potomków championów moga się zdrarzyć szczenięta z wadą dyskwalifikacyjną. Uczciwy hodowca sprzeda takiego malucha "do kochania" - z zastrzeżeniem, że nie nadaje się on na wystawy ani do hodowli. Niektóre wady, takie jak zły zgryz czy wnętrostwo / gdy jedno lub oba jądra nie zstąpiły do moszny/, potrafią się z czasem "naprawić". Niestety dużo częściej, dzieje się odwrotnie: dobry zgryz może się zepsuć, a jądro - cofnąć. Teoretycznie zatrzymane w jamie brzusznej jądra mogą zstąpić nawet do czasu ukończenia przez psa 1,5 roku, jednak wraz z upływem czasu szanse maleją. Dlatego sprzedając 8-9 tygodniowe szczenię, u którego jądra nie są jeszcze wyczuwalne, hodowca powinien ostrzec kupującego, że nie ma pewności, czy wszystko będzie w porządku".

UFF, udało się. Pozdrawiamy.

Kasia i Tupek

Posted

Ekhm... co to znaczy ze wyczuwalne? Bo Berek ma zaraz dziesiąty tydzien, ale jakos na razie normalnych jaderek brak. "Coś" tam jest, tylko nie wiem czy moje "wyczuwanie" jest na tyle precyzyjne, zeby to stwierdzic na pewno;)