Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

http://www.psiaki.pl/rasy/rasa_info.php?ID=141

Według tego co jest tam napisane DOG NIEMIECKI potrzebuje tylko 35 min. spaceru??? :o Czy to prawda, że DOGI NIEMIECKIE nie potrzebują duzo ruchu? Trochę mnie to dziwi, ponieważ rottweilery, dobermany, labradory i inne psy wg tej strony potrzebują wiecej ruchu.

Aha i nie, że chcę nabyć DOGA 8) tylko troszkę mnie to zdziwiło i proszę o wyjaśnienia.... :lol:

Posted

U nas w sąsiedztwie pojawił się w grudniu czarny dog , ma w tej chwili 4,5 m-ca i jest prześmieszny :lol: z wyglądu- przypomina mi łosia , ma takie wielkie, nieproporcjonalne do reszty ciała łapy. Wcale się nie dziwię ,że coś podobnego napisali- to taka ciapa, z trudem biegająca, plącząca się we własnych łapach,, ma trudności z bieganiem. Jest przez to śmieszny i rozczulający, ale właściciele wychodzą z nim na krótkie spacery- biegać nie może/ jest w fazie intensywnego wzrostu- stawy/, poza tym często dogi mają kłopoty z serduszkiem- nie znam się na dogach, ale byc może właśnie ze względu na ich wielkość zbyt dużo intensywnego ruchu nie jest dla nich wskazana. A tak poza tym - jedno mnie w tym dożku zastanawia- jest bardzo szczuplutki- to chyba normalne u tej rasy w tym wieku- ale ma też niesamowicie wąską miednicę / jest taki jakiś jakby sprasowany/ i tylne łapy tworzą takie odwrócone "V " - czy to normalne?

Posted

To ja odpowiadam za moja dziewuszkę. w tej chwili ma 2 i pół roku i rano 1,5 godziny spaceru z ganiankaim zabawami etc. wieczorem 1 - 2 h też z zbawą i czasami jej mało...więc to chyba nie tak. Oczywiście dużo też zależy od pogody i tego jak spędziła dzień. Czasami drepta 15 minut i już się na mnie ogląda kiedy wracamy do domu, ale to sporadyczne sytuacje. Cześciej jest szczęśliwa jak urządzamy sobie np 5 godzinne maratony :)

Oczywiście to wielki pies i należy pamiętać żeby go nie forsować.

Posted
rano 1,5 godziny spaceru z ganiankaim zabawami etc. wieczorem 1 - 2 h też z zbawą.(...) Cześciej jest szczęśliwa jak urządzamy sobie np 5 godzinne maratony :)

Oczywiście to wielki pies i należy pamiętać żeby go nie forsować.

To znaczy tak delikatnie, 8.5h dziennie, żeby nie przeforsować. :lol:

Posted

Zlosliwosc zlosliwoscia, hormony hormanami, a dogi i tak potrzebuja ruchu.

Niedawno bralam udzial w dyskusji na D forum dla dogow niemieckich na temat jak aktywny powinien byc dog. Oczywiscie zdan tyle ile uczestnikow. Ja dystansuje sie od tych, co mowia: dogi moga wszystko robic, powinny tez brac udzila w agility i ogolnie mnostwo sie ruszac bo sa forsowane. Dog w normalnym, niedopasowanym do jego wielkosci agility to herezja, bo nawt sie do tunelu nie zmiesci. A jesli ktos mi mowi, ze urzadza dla dogow agility z dopasowanym sprzetem dla rasy to niech to nie nazywa agility. No i niech mi ktos pokaze doga, co skoczy swoja dwukrotna wysokosc ??

Dogi nie powinny byc psami kanapowymi, bo maja inne predyspozycje. Sa swietnymi piechurami i po osiagnieciu okresu dojrzalosci moga tez biegac.

Na poczatku sa smieszne, komiczne i ciapowate. To racja. Placza im sie nogi, biegaja "ciezko" i sa ogolnie chude. To wszystko normalka. Na widok Armaniego w wieki 4-6 miesiaca w PL wszyscy mowili, ze zaglodzilam psa. Teraz tylko schodza z drogi i nic nie mowia.

• 7 months later...
Posted

Ja jeszcze doga nie mam . Zakup planuje na przyszłoroczne lato. Mieszkam w bloku i wszyscy starają sie mnie zniechecic od zakupu dożka, ze niby on sie do blkou nie nadaje.

A ja wiem że najważniejsza jest miłość i mądre wychowanie ( prawie jak z dzieckiem) jak bedą oba te czynniki to wszystko jest ok.

Meczy mnie jeszcze jedna rzecz mieszkam na 7 piętrze (jest winda)i czy ja tego swojego przyszłego psiaka dotransportuje na trawnik jak mu sie zachce siusiu?

Pozdrawiem wszystkich dogomaniaków

początkujaca forumowiczka

Posted

Tu moze być mały problem :) Dla nas czasem pierwsze piętro okazywało się za wysokie... Trzeba wyposażyć się w ścierkę i sprzątać...ale za to jaka winda będzie czyściutka :wink:

Oczywiście to z wiekiem minie i szczenie będzie mogło "znosić" siku już na sam trawnik... Potrzebna tylko cierpliwośc i konsekwencja :)

Pozdrawiam i witam na Dogo :)

Ps. Ja mam dwa dogi w mieszkaniu i świetnie sobie radzimy :P

Posted

Meczy mnie jeszcze jedna rzecz mieszkam na 7 piętrze (jest winda)i czy ja tego swojego przyszłego psiaka dotransportuje na trawnik jak mu sie zachce siusiu?

A co zrobisz, jak winda będzie nieczynna, albo odpukać, piesek będzie chorował na nogi, nawet jakieś drobiazgi, które przejdą po krótkim leczeniu. Będziecie nosić na rękach?

Posted

Mieszkam tu juz jakis czas i zepsuta winda bardzo żadko sie zdarza, co nie znaczy ze sie nie zdarza.

dziekuje KORONO za miłe powitanie :))

Czytam to forum od dłuzszego czasu, wciąż szukam informacji na temat dożków. Mam Już kilkadziesiąt stron hodowli i tym podobnych rzeczy.

Przeciez niejeżdząca raz na długi czas winda nie może stac sie przeszkodą w spełnienu mojego długoletniego marzena :cry: Mam pytanie którą z polskich hodowli błękitów polecacie?

Bardzo chciałabym nawiązać kontakt z jakaś hodowlą, jednak hodowcy maja niewiele czasu bo teraz wszędzie nowe mioty, wystawy. Może w zimnie mi sie uda. POzdrawiam

Posted

Olund, na początku może być tak, że mimo iż zdążyćie zjechać twój dożek i tak nie będzie mógł się doczekać aż dobiegnie do domku żeby zrobić siusiu na gazetki :D z naszym tak było ale nie długo mamy szczęście mieszkamy na parterze

Posted

Kasiaak,

wiem,że dogi mieszkają w bloku, nie oceniam czy to dobrze,czy źle.

Nie rozumiem jednak, jak można utrzymywać, że największym problemem będzie siku w windzie ( bo do tego ograniczyły się rady).

Mieszkam w bloku, mój poprzedni pies był schorowany i wiem z czym to się wiąże ( a miał rozmiary takiego mniej więcej owczarka, a więc daleko mu było do doga). Drobiazg, taki jak wybity paluch przedniej nogi, powodował,że spacery przez dwa, trzy dni odbywały się w asyście męża, bo musieliśmy znosić go po kilku schodkach. Nie bardzo wyobrażam to sobie w wypadku doga mieszkającego na przykład na siódmym piętrze.

• 2 weeks later...
Posted

Droga Lidko

Nikt nie utrzymuje,że siku w windzie to najwiekszy problem. To jeden z problemow. Fakt ,że mieszkam na siódmym pietrze to główny powód moich obaw. Twoje wypowiedzi też sa ważne bo poruszyłas problem o wiele powazniejszy niz siku i dzieki Ci za to :)

• 3 years later...