Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 353
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A więc Fanta opuściła dzisiaj schronisko :) Jak wyszła z boksu była znów bardzo zestresowana i oszołomiona jednak miałam wrażenie, że dziś mnie poznała, bo nawet trochę się ucieszyła :) Jej po prostu potrzeba czasu i na pewno dojdzie do siebie. Wydaje mi się, że ona naprawdę mogła się błąkać przez te 6 miesięcy... mogła po prostu być dokarmiana przez ludzi ale jest strasznie zagubiona, wychudzona i sierść ma w strasznym stanie. Mam nadzieję, że w domu w końcu dojdzie do siebie. Muszę Wam jeszcze powiedzieć, że dziś nawet się do mnie tuliła i pyskiem lekko trącała. Zdjęć za dużo nie zrobiłam tylko kilka przed schroniskiem zanim odjechała do domciu ale na pewno jeszcze wieści będą i zdjęcia też :)
Dziękuję jeszcze raz ogromnie schronisku w Bytomiu i BoUnTy za wszystko :loveu:

A tak nasza starowinka Fanta wygląda teraz :)

Posted

Ostatnio pare tygodni w DT i Fanta wypiękniała i odmłodniała o pare dobrych lat, więc teraz też nabierze blasku raz dwa:D Gorzej z psychika ale i z tym przyszły domek Fanty sobie napewno poradzi:) Trzymam kciuki za sunie, żeby już nic złego jej nie spotakło!

Posted

Dziś otrzymałam wieści od Fanty :) A więc teren już rozpoznała i na nowo czuje się jak u siebie - tak jak być powinno :) Znów szczeka na obcych przez płot, pięknie bawi się z kolegą Ralphem no i niestety nasza babcia trochę się chyba postarzała, bo tyle siły już nie ma. Dalej jest wielkim pieszczochem i tylko prosi o głaskanie :) Wczoraj okropnie bała się burzy i musiała być w domu ale nie wiele to pomogło... Jest bardzo grzeczna i usłuchana :) W przyszłym tyogdniu ma jechać na podstawowe badania, czyli pobieranie krwi żeby zobaczyć, czy wszystko jest z Nią dobrze :) Apetyt ma po prostu MEGA wielki! :D
Dostałam też kilka zdjęć :)

Posted

madzia.uje93 napisał(a):

A w czasie burzy to ja bym ją chyba w szafie zamykała, żeby mieć pewność że nie ucieknie:roll:

Może nie szafie, ale napewno w bezpiecznym miejscu :)

• 1 month later...
Posted

W środę byłam w odwiedzinach u Fanty :) W końcu doszła do siebie nasza babcia i mnie poznała :multi: Kiedy podjechałam obszczekała mnie okropnie ale jak ją tylko zawołałam to od razu zaczęła merdać ogonkiem i mogłam ją głaskać przez kraty :) Potem nie widziała za kim chodzić, czy za mną, czy za swoją Panią :D Z kolegą Ralphem i Rokim dogaduje się bez problemów, chętnie biegają i się bawią :) Fanta wygląda pięknie, sierść lśniąca, przytyła, jedynie tylne łapki czasem odmawiają posłuszeństwa i lekko ją bolą. Niestety Fanta nadal OKROPNIE boi się burzy, teraz doszło do tego, że nawet się trzęsie jak leje albo wieje. Ostatnio wyszła przez ogrodzenie - nie wiem jak ona to zrobiła, bo jest ono naprawdę baaardzo wysokie ale na szczęście rano stała już pod bramą i czekała, aż ktoś jej ktoś ją otworzy :D Widać w tamtym domku nie było jej tak dobrze... Niestety raz jak była ta najgorsza burza to Fanta z nerwów pogryzła wszystkie deski i złamała sobie kła, musiała jechać do weta na szycie szczęki i łapki :( Wszystko jest idealnie dopóki nie wieje, nie leje i nie ma burzy...

Posted

Odczulanie to ładogne przyzwyczajanie to bodźca który wywołuje strach, tak żeby zaczał się kojrzyć z czymś miłym. Anxiety Wrap to takie ubranko, który działa na zasadzie ładodnego ucisku odpowiednich części ciała co ma działać uspokajająco. Czytałam, że pomaga w wielu przypadkach. W Polsce można kupić prze sklep Karusek. Na youtube jest dużo filmikow na ten temat : http://www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=8542

Posted

Dzięki Magda przekażę wszystko DS :)
Niestety boję się, że to może nie zadziałać na Fante, jej strach jest taki, że nie reaguje wówczas KOMPLETNIE na nic :(
Ostatnio dostała tabletki od weta - uspokajające ale ciężko mimo wszystko, a znów ona jest wiekowa i trzeba z tym uważać...

Posted

ale te rzeczy sie wprowadza zanim nastapia wybuchy czy burza. Np. puszcza na kompie odglosy burzy bardzo cicho i np sie z nia bawi. To jest bardzo wolny proces, ale skuteczny jesli jest lagodnie wprowadzany i dopasowany do psa.

• 1 month later...
Posted

A ja dzisiaj dostałam świeżutkie informacje w sprawie Fantuli :)
Dziewczyna ma się bardzo dobrze ale akurat o to jestem spokojna. Ucieczki się skończyły, do tej pory Fanta cztery razy wyszła sobie podczas ulewy, czy też burzy ale za każdym razem stała pod bramą i czekała jak gdyby nigdy nic :D Dlatego teraz jestem już pewna, że tam gdzie była wcześniej musiała nie być szczęśliwa...
Poza tym nasza dziewczyna pilnuje bardzo dobrze domki - jak tylko ktoś się pojawia w okolicy od razu leci pod bramę i szczeka donośnie z kolegą Ralfem i Rokim :) Poza tym mimo swojego wieku Fanta zachowuje się czasem jak szczeniaczek :D Jedynie od czasu do czasu można zauważyć, że bolą ją stawy.
Dostałam też cztery zdjęcia Fantusi i jej psiej rodzinki :D