Zosia123 Posted January 15, 2014 Author Posted January 15, 2014 [quote name='Aldrumka']to może bedzie w końcu mały plusik u Zefirka[/QUOTE] Nooo - ja chyba oszaleję z radości :) Plusik u psa w hotelu to dla mnie ogromna rzadkość :) Quote
sunia2000 Posted January 16, 2014 Posted January 16, 2014 [quote name='LILUtosi']Odnośnie trikoxilu: [URL]http://www.fundacja-ast.pl/forum/viewtopic.php?f=20&t=713[/URL] Nie wiem czy dawać czy nie dawać.[/QUOTE] Podobny problem miała Sonia z wątku:[url]http://www.dogomania.pl/forum/threads/245500-Sonia-znalz%C5%82a-przysta%C5%84-na-stare-lata-%29-%29-dzi%C4%99kujemy/page9[/url] Wet radził trokoxil, ale po opinii kikou : [quote name='kikou']z tymi lekami niesterydowymi, przeciwbólowymi i przeciwzapalnymi to jest tak, że one niszczą śluzówki przewodu pokarmowego, a ponieważ nie jest to lek jak antybiotyk który trzeba stosować stale ja je stosuję tylko w razie wyraźnego bólu, a nie np dwa tygodnie codziennie ponieważ zwykle już na trzeci dzień psiaka boli brzucho i zaczyna kiepsko jeść.. trocoxil stosowałam u dwóch psiaków u owczarki z chorymi stawami i psiaka ze spondylozą i skutki uboczne są mniejsze, nie ma tych sensacji z brzuszkiem, wątroba wytrzymała (choć to zależy od pieska indywidualnie i stanu wyjściowego narządów)dwie pierwsze tabletki działają, pierwsza wyraźnie, druga tak sobie, a trzecia już wcale - organizm się przyzwyczaja i niemal nie reaguje, potem znowu dopiero gdzieś po pół roku znowu trochę działają. Przy czym u tego biedulka ze spondylozą (to też zmiany zwyrodnieniowe kregosłupa) efekt jest niemal nie zauważalny, trudno go zapytać czy mniej go boli ale chodzi tak samo kiepsko i każdego dnia gorzej... Ostatecznie ponieważ oba psiaki sa bardzo sędziwe zdecydowałam się na kurację catrophenem (to jest co innego niż carprodyl - to taka pochodna siarki w iniekcjach, łagodny specyfik niemal bez skutków ubocznych), u psinki ze stawami lato było genialne bez objawów chociaż tu duży wpływ ma pogoda, upalne suche lato sprzyja chorym starym stawom, natomiast psinka z chorym kręgosłupem chodzi nadal kiepsko i stale gorzej ale chodzi, a już choruje poważnie drugi rok. Summa summarum nie ma co zmieniać weterynarza tylko trzeba być czujnym, obserwować jak je i podawać psince coś osłonowo na śluzówki przewodu pokarmowego i nie podawać stale tych tabletek dłuższy czas. Nie wiem czy pamiętacie takiego biedaka, którego Xmartix gdzieś z łańcucha uratowała i był w hoteliku i tam na chore nóżki pakował mu wet niesterydowe przeciwzapalne non stop, psiak zszedł po chyba dwóch czy trzech miesiącach.[/QUOTE] zostałyśmy przy Caprodylu, zawsze można odstawić i podaje się seriami, Sonia brała przez mc, następnie miała odstawione, miała je znów brać w przypadku powrotu bólu. Quote
LILUtosi Posted January 16, 2014 Posted January 16, 2014 To proszę o decyzję bo mam dostęp do tańszego trokocxilu - dwie tabletki 30mg za 90zł (ktoś ma taniej?). Zefir wziął z tydzień temu więc mam 3 tyg. Ale leki muszę zamówić już dziś. Rzeczywiście pierwsze dwie dawki zdziałały cuda, teraz już tylko lekka poprawa. Mogę mu dać jeszcze jedną dawkę i odstawić. Mu nie zostało tak czy owak wiele życia ale chciałabym żeby było to życie dość komfortowe - na ile się da! Quote
Zosia123 Posted January 16, 2014 Author Posted January 16, 2014 To może faktycznie jeszcze jedną dawkę i odstawić? Ja się naprawdę nie znam... :( Quote
kikou Posted January 18, 2014 Posted January 18, 2014 ja stosowałam kilka razy trocoxil i mam takie spostrzeżenia, pomijajac juz fakt że nie wiemy jakie skutki uboczne spowoduje u pieska czy wpłynie niekorzystnie na serce i/lub wątrobe nerki, którego to działania nawet nie mozemy przerwać ponieważ to lek który uwalnia sie w organizmie powoli stopniowo, to zwykle pierwsza tabletka działa cuda, druga tez nieźle, a potem organizm sie przyzwyczaja i tego dobroczynnego działania praktycznie w ogóle nie widać. Ja bym starszakowi teraz odrazu nie podawała kolejnej dawki, zrobiła przerwę, ew. zastosowała znowu jeśli stan organów wew. na to pozwoli po przerwie przynajmniej 3m-ce, a najlepiej półrocznej. Quote
Zosia123 Posted January 18, 2014 Author Posted January 18, 2014 Dziękuję Kasiu za podpowiedź :) Quote
LILUtosi Posted January 19, 2014 Posted January 19, 2014 Zamówiłam już jedną dawkę (2x30mg). To co mam nie podawać za miesiąc? Może poczekać na kiedyś tam. Teraz wziął chyba czwartą dawkę. Ta była by piąta. Niby mówią żeby po pół roku odstawić. Zefir od 3 dni znowu ma rozwolnienie. Ale apetyt ma. Quote
Zosia123 Posted January 19, 2014 Author Posted January 19, 2014 To może zaczekajmy tak, jak radzi Kikou. Quote
kikou Posted January 23, 2014 Posted January 23, 2014 coś tam Zefirkowe Cioteczki słabo pomagaj w podrzucaniu bazarku ;) prosimy o pomoc [url]http://www.dogomania.pl/forum/threads/250339-CO%C5%9A-DLA-PAN%C3%93W-%29-na-Olafa-i-sp%C3%B3%C5%82k%C4%99-do-03-02-14[/url] Quote
Zosia123 Posted January 31, 2014 Author Posted January 31, 2014 Uzupełniłam wpłaty, stan na 28 stycznia. Jesteśmy po raz pierwszy od wielu miesięcy na plusie :):) to nawet rekompensuje w dużej mierze fakt, że Ramzes jest na ogromnym minusie. [B]Wpłaty w styczniu 2014:[/B] 50 Basia M. 20 Maciej M. 30 Paulina H. 10 Dorota W. 356,37 Skarpeta Owczarkowa 11,93 Kocurek 30 Weronika B. (drugie 30 jest dla Zahira) 10 Mazowszanka 70 Szira 185 irysek z bazarku 20 Aldrumka 10 Bea61 30 Jarosław K. 5 droid-2005 20 sunia 2000 [U]Na razie w styczniu: 858,30 zł[/U] Quote
Zosia123 Posted February 1, 2014 Author Posted February 1, 2014 Zapraszam do Olusia, psu grozi powrót do schroniska... :( [url]http://www.dogomania.pl/forum/threads/234041-Olu%C5%9B-znowu-potrzebuje-pomocy-PILNE!!!-Pan-idzie-na-operacj%C4%99-18-II-psu-grozi-schron[/url]! Quote
monika083 Posted February 5, 2014 Posted February 5, 2014 Cioteczki, rozmawialam z [B]Kocurek[/B], ma osobiste problemy i jakis czas nie bedzie tu zagladac.Przez ten czas bede przelewac w jej imieniu deklaracje.[B]Zosiu[/B] ,czy moge przelac bezposrednio do Lilu na Zefira i Ramzesa? Mam juz jej numer zapisany w przelewach. Quote
LILUtosi Posted February 5, 2014 Posted February 5, 2014 A Zefirek urządza mi sajgon. Co dziennie rano i nie tylko mam całą łazienkę w jego odchodach, on się na tym slizga i jest uwalony po pachy. Na linoleum nie może wstać, zresztą z tymi stawami jest jak jest. Najlepiej jakby już była wiosna i dodatnia temperatura, wtedy bym go na ogród dała. tam lepiej mu się chodzi i wstaje. Quote
Zosia123 Posted February 5, 2014 Author Posted February 5, 2014 [quote name='monika083']Cioteczki, rozmawialam z [B]Kocurek[/B], ma osobiste problemy i jakis czas nie bedzie tu zagladac.Przez ten czas bede przelewac w jej imieniu deklaracje.[B]Zosiu[/B] ,czy moge przelac bezposrednio do Lilu na Zefira i Ramzesa? Mam juz jej numer zapisany w przelewach.[/QUOTE] Jasne, że tak, dziękuję :loveu: Tylko Lilu proszę o potwierdzenie, także tej wcześniejszej wpłaty od sunia2000 dla Ramzesa :) Quote
Zosia123 Posted February 5, 2014 Author Posted February 5, 2014 Ale to jest biegunka? To może by jakąś inną karmę mu dać?... Quote
LILUtosi Posted February 5, 2014 Posted February 5, 2014 [quote name='Zosia123']Ale to jest biegunka? To może by jakąś inną karmę mu dać?...[/QUOTE] Je teraz karmę za 25zł za kg którą odkupiłam od Poker. Biomill z rybą. Quote
Zosia123 Posted February 5, 2014 Author Posted February 5, 2014 [quote name='LILUtosi']Je teraz karmę za 25zł za kg którą odkupiłam od Poker. Biomill z rybą.[/QUOTE] Hehe to może zbyt wypasiona jak na jego skromną osobę :) Cena zabójcza.... Quote
Zosia123 Posted February 6, 2014 Author Posted February 6, 2014 To może od tego troxoksilu? Jak myślisz, może by mu podawać jakiś preparat wzbogacający florę jelitową? Można by spróbowac podać mu Nifuroksazyd (ja zawsze mam w szufladzie -nie ma skutków ubocznych, a leczy niezbyt wielkie infekcje bakteryjne niezaleznie od ich przyczyny) albo choćby torebke Smekty do posiłku. Albo jakiś antybiotyk (amoksycyklina)? Quote
LILUtosi Posted February 6, 2014 Posted February 6, 2014 Antybiotyk bierze raz na trzy dni - trzy dawki już wziął. Jutro znowu wizyta u weta. A na dodatek kupiłam karmę bosha aktive i teraz wszystkie mają rozwodnioną kupę. Nie żeby rozwolnienie ale papka. Jak sie nie unormuję to będę musiała wrócić do Husse. Quote
LILUtosi Posted February 9, 2014 Posted February 9, 2014 W piątek Zefir dostał nowy lek na rozwolnienie i od dwóch dni mam wreszcie czystą łazienkę. Widziałam na spacerze że już robi bobki. Za to dziś nogi odmówiły mu posłuszeństwa i je ciągnie. Nie wiem co robić, może podam mu ten trikoxil? Co to za życie jak nie ruszy się zrobić kupę. Dziś mu pomogłam wyjść na spacer na pasach. Quote
mdk8 Posted February 9, 2014 Posted February 9, 2014 niestety ciężki okres pogodowy dla starszych psów. Mokro chłodno i do d....y Quote
Zosia123 Posted February 9, 2014 Author Posted February 9, 2014 Dobrze, że chociaż uspokoiły się biegunki. Mój Reksio też ostatnio gorzej chodzi. Reksowi daję ArthroVet complex i Caniviton karma uzupełniająca. No i je Royala dla owczarków. Quote
Recommended Posts