Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Rymek został znaleziony 15.02 przy drodze, gdzie leżał w zaspach co najmniej dobę i próbował się wydostać lecz nie był w stanie. Po przewiezieniu do schroniska został podgrzany kocem elektrycznym i ciepłą kroplówką.
Stan psa był tragiczny - skrajnie wyziębiony, nie był w stanie samodzielnie stać, próbował się ruszać ale jedyne co mu wychodziło to ruch kołowy w prawą stronę...

W badaniu klinicznym (15.02):
Temp 38,8. Pies świadomy, czucie skórne zachowane na całym ciele, odruch kroczowy prawidłowy, czucie głębokie we wszystkich kończynach zachowane. Korektura - na początku brak, po lekach prawidłowa we wszystkich 4 kończynach. Odruch źreniczny prawidłowy. Po utrzymaniu głowy w pozycji prostej pies jest w stanie chodzić. Po puszczeniu głowy pies przez chwilę utrzymuje się na kończynach po czym kręci się w kolo i upada. Kręcz szyi z przewagą w stronę prawą. RTG nie wykazało złamań w obrębie kręgosłupa i czaszki. Pobrano krew do badania.

Diagnoza:
Zaburzenia w obrębie układu przedsionkowego, podejrzenie uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego.

zastosowane leki:
rapidexon
synulox
catosal
furosemid
glukoza
duphalyte

Jego wiek oceniono na co najmniej 10 lat
zobaczcie jak to wygląda:

http://www.youtube.com/watch?v=DgfQbKNdIsg&feature=youtu.be

serce pęka!!

25.02
Leczenie nie przynosi rezultatów:( stan Rymka się pogarsza, jego wyniki krwi są również gorsze

http://www.youtube.com/watch?v=XxtcTxkoqgM

http://www.youtube.com/watch?v=0eiHQ...ature=youtu.be

3.03
Stan Rymka uległ poprawie. Psiak chodzi już samodzielnie, nadal zdarza mu się przewrócić się, nie reaguje na człowieka

http://www.youtube.com/watch?v=n6qv0...ature=youtu.be

http://www.youtube.com/watch?v=bkgPt...ature=youtu.be

Schronisko w Koninie
Gajowa 7a
62-510 Konin
63 243 80 38
604 104 672

Edited by martka1982
  • Replies 229
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

pikola napisał(a):
Boze:placz:Jak on probuje wstac,jak walczy.To wyglada na niedotlenienie mozgu:-(

spotkałaś się kiedyś z takim przypadkiem?
on biedny próbuje wstać i wysikać się poza posłaniem ale nie zawsze mu się uda
wiem,że rano zrobił kupę, widziałam jak pije wodę, trochę się krztusi ale daje radę, mówili mi też,że trochę zjadł

no i choć trudno w to uwierzyć, to dziś jest ponoć o wiele, wiele lepiej niż na drugi dzień po odratowaniu! to ja nie wiem i nie chce wiedzieć jak było parę dni temu.........

Posted

martka1982 napisał(a):
spotkałaś się kiedyś z takim przypadkiem?
on biedny próbuje wstać i wysikać się poza posłaniem ale nie zawsze mu się uda
wiem,że rano zrobił kupę, widziałam jak pije wodę, trochę się krztusi ale daje radę, mówili mi też,że trochę zjadł

no i choć trudno w to uwierzyć, to dziś jest ponoć o wiele, wiele lepiej niż na drugi dzień po odratowaniu! to ja nie wiem i nie chce wiedzieć jak było parę dni temu.........

Na szczescie nie..
Trzeba biedaka porzadnie zdiagnozowac a potem myslec dalej jak mozemy mu pomoc.

Posted

Ale biedactwo, mam nadzieję, że uda się poprawnie zdiagnozować i leczenie przyniesie efekt.
Pieski opisane w wątku podanym przez pikola, miały podobne i w różnym stopniu natężenia objawy.
Może to wylew i biedak nie mógł wrócić do domu :(

martka1982, może warto ogłosić na konińskich portalach, że znaleziono takiego pieska?

Posted

terra napisał(a):

martka1982, może warto ogłosić na konińskich portalach, że znaleziono takiego pieska?

on trafił z wiochy zabitej dechami 10km od Konina
a na dodatek leżał w tej zaspie tuż przy ogrodzeniu gospodarstwa, ludzie się na niego gapili jak przez dobę walczył o życie....nikt go nawet z tej zaspy nie wyciągnął :shake: aż dziw,że komuś przyszło do mózgownicy zadzwonić po pomoc do schronu...ot i cała mentalność ludzi
wątpię czy ktokolwiek tam będzie go szukał, a już w necie....to byłby chyba cud

Posted

Mam ponad 15-letnią ON-kę po trzech udarach - wyglądało to bardzo podobnie, ale się pozbierała. Po pierwszym - najrozleglejszym (w 2009 r.) - trwało to około dwóch miesięcy. Też się identycznie przewracała jak opuszczała głowę i identycznie uciekały jej tylne łapy. Przez kilkanaście pierwszych dni prowadzałam ją na szaliku pod brzuchem - było jej łatwiej. Nieco przekrzywiony łebek jej pozostał do dziś. Dostaje na stałe vetmedim, prilenal i furosemid.
Trzymaj się, pieseczku.

Posted

Beta&Czata napisał(a):
Mam ponad 15-letnią ON-kę po trzech udarach - wyglądało to bardzo podobnie, ale się pozbierała. Po pierwszym - najrozleglejszym (w 2009 r.) - trwało to około dwóch miesięcy. Też się identycznie przewracała jak opuszczała głowę i identycznie uciekały jej tylne łapy. Przez kilkanaście pierwszych dni prowadzałam ją na szaliku pod brzuchem - było jej łatwiej. Nieco przekrzywiony łebek jej pozostał do dziś. Dostaje na stałe vetmedim, prilenal i furosemid.
Trzymaj się, pieseczku.

a jak można zdiagnozować udar?

Posted

weszka w przytoczonym wcześniej wątku napisała:
cyt.
"Wet po badaniu odruchów neurologicznych rozpozna przebyty wylew nawet jeśli przebiegł łagodnie i podczas nieobecności opiekunów. Bada odruchy w łapach, świeci w oczka itp."

Posted

Rozumiem że pieseczek jest teraz w schronie? Jest możliwość dokładniejszego zdiagnozowania go przez weta? To by było chyba najlepsze rozwiązanie, bo tak to możemy się tylko domyślać...
To co napisała Beta&Czata troszkę mnie pocieszyło bo piesek naprawdę wygląda strasznie, a jednak przytoczony przypadek był podobny i sunia z tego wyszła. Mam nadzieję że w przypadku Rymka też tak będzie...