Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='eliza_sk']A pisałas o sobocie, czy ja mam wpaść tam ?[/QUOTE]
Nie, nie pisałam więc wpadaj i dodaj powagi sprawie, co piszę na serio, bo jednak ktoś z organizacji to z organizacji. :-)

Posted (edited)

hej wszystkim:) badanie moczu Zuzi mogę zrobić tylko u Zalskiej (koszt 15zł), wet Minda nie ma maszyny do badania, wiem bo z nim rozmawiałam, a w ludzkich gabinetach nie mogą wykonać badań zwierzęcych, bo są przepisy zabraniające tego, też dzwoniłam i tak mi powiedziano.
A Zuzia jak na złość sikać nie chce:(, trzymajcie kciuki, żeby nam się polowanie udało. Badania są wykonywane od ręki między 8 a 18.

Edited by annadudek81
Posted

[quote name='annadudek81']hej wszystkim:) badanie moczu Zuzi mogę zrobić tylko u Zalskiej (koszt 15zł), wet Minda nie ma maszyny do badania, wiem bo z nim rozmawiałam, a w ludzkich gabinetach nie mogą wykonać badań zwierzęcych, bo są przepisy zabraniające tego, też dzwoniłam i tak mi powiedziano.
A Zuzia jak na złość sikać nie chce:(, trzymajcie kciuki, żeby nam się polowanie udało. Badania są wykonywane od ręki między 8 a 18.[/QUOTE]

Ok, to wstrzymam się z przelewem, bo (oby nie), ale pewnie jakiś antybiotyk będzie potrzebny. Jak będą wyniki, to skonsultujemy je z Mindą. Jak dziś coś z niej wydusicie, to dasz radę jeszcze dziś podrzucić ?

Posted

[quote name='annadudek81'](...) w ludzkich gabinetach nie mogą wykonać badań zwierzęcych, bo są przepisy zabraniające tego, też dzwoniłam i tak mi powiedziano. (...)[/QUOTE]
Do takich, górna półka/ wyższa .... dolencja ;-) w tym i półka kontroli, ludzkich lab. wożę pobrane materiały od zwierząt, zlecenia weta - na nich moje imię, nazwisko i imię psa z podkreśleniem, że to pies. Bez mrugnięcia okiem wykonywane są tam badania. Nie bardzo więc wierzę, że wszyscy jak jeden mąż chcieliby się narażać dla mojego psa za parę złotych. Bardziej więc wierzę w jakichś, trudno mi się odnieść do przyczyny, ukuty przepis wewnętrzny.

Kciuki za sikanie Zuzkowe oczywiście zaciśnięte. :-)

Posted

nie wiem jakie i skąd wzięli te przepisy ale fakt jest taki, że odmówili. Ważne, że u Zalskiej zrobią bez problemu i wydaje mi się, że niezbyt drogo. oczywiście, że zaniesiemy jak tylko złapiemy.

Posted

[quote name='annadudek81']nie wiem jakie i skąd wzięli te przepisy ale fakt jest taki, że odmówili. Ważne, że u Zalskiej zrobią bez problemu i wydaje mi się, że niezbyt drogo. oczywiście, że zaniesiemy jak tylko złapiemy.[/QUOTE]
Oczywiście Aniu. :-)
Zuzka, pomóż...

Posted

Też czekam z niecierpliwością na wyniki, bo ciemny mocz może sugerować problemy z wątrobą. Np przy żółtaczce jest ciemny mocz i jasny kał. Oby wszystko było ok i okazało się, że to my jesteśmy przewrażliwione.

Majqa, czy Ty zmieniłaś avatarek?

Posted

[quote name='EVA2406'](...) Majqa, czy Ty zmieniłaś avatarek?[/QUOTE]
Tak ale już dawnooo... z dziewczęcej buźki z mrugającym pawim oczkiem na obecny.

[quote name='eliza_sk']Cholerka, oby było dobrze, a Aniu jak z kupą ? Wystarczy takie badanie moczu, o którym mi mówiłaś wczoraj Majquś ?[/QUOTE]
Sądzę, że tak, bo więcej mędrszego się z moczu nie wyciśnie. Jeśli coś wzbudzi niepokój poza bakteriami to zacznie się jazda z szukaniem po krwi... usg..., co odpukać, odpukać....
Nościeeeścieee mi zasiały niepokoja z tą kupą.
Qrde... myślę, że to już może być nasze przewrażliwienie ale lepiej mieć pewność więc się przyłączam do pytania... Jak tam Zuzkowa kupka?

Posted

[quote name='majqa']Tak ale już dawnooo... z dziewczęcej buźki z mrugającym pawim oczkiem na obecny.[/QUOTE]
Właśnie tego pawiego oczka mi zabrakło ;)

Wiem, że piszesz piękne teksty do ogłoszeń. Błagam wejdź na ten wątek i pomóż ( jak możesz).
Wszystkich tam zapraszam, bo jest pusto, a psinka starsza sunia, została po zmarłym właścicielu i chcą oddać ja do schroniska.
Najbardziej bolą mnie takie historie. Nie mogę wziąć kolejnego psa, ale może zdarzy się cud.......błagam...............:(
[url]http://www.dogomania.pl/threads/223008-okolice-PONIATOWEJ-sunia-po-%C5%9Bmierci-w%C5%82a%C5%9Bciciela-wyje-pod-zamkni%C4%99tym-domem-to-ju%C5%BC-2-ty?p=18754863#post18754863[/url]
MOŻE CHOĆ SKRAWEK MIEJSCA NA PODWÓRKU U DOBRYCH LUDZI SIĘ ZNAJDZIE....

Posted

Dziwne, że odmówili badania moczu w ludzkim laboratorium :shake: U nas w mieście nigdy nie miałam z tym problemu, no chyba, że niedawno jakieś nowe przepisy weszły ?

[B]Aniu[/B], gdybyś miała problem ze złapaniem moczu, to może spróbuj kupić w aptece takie specjalne woreczki do badania moczu dla niemowląt (obojętnie, czy dla chłopca, czy dla dziewczynki) i przyklej Zuzi w wiadomym miejscu. One mają bardzo delikatną tę warstwę z klejem, nie ma ryzyka podrażnienia psiego ciałka. Woreczek z zawartością zanosi się do weta/laboratorium, nie ma potrzeby przelewania go do pojemników itp.

Wydaje mi się, że taki sposób pobrania moczu byłby najlepszy.
Ja zanim odkryłam w/w woreczki próbowałam różnych metod łącznie ze zbieraniem strzykawką moczu z podłogi i podstawianiem psu pod ogon na spacerze rondelka na długiej rączce :oops: Nie wiem, na ile to prawdziwe, ale weterynarz mówił mi, że tak zebrany mocz nie jest w 100% wiarygodny. Na podłodze mogą być ponoć jakieś bakterie itp. :roll:
Trzymam kciuki za udane pobranie moczu ;)

Posted

[B]Aniu - na I stronie, w poście #5 są zdjęcia Zuzi - z dnia operacji i kontroli oraz karta informacyjna od naszego weta.[/B]

Rozmawiałyśmy z Viris, która konsultowała foto Zuzi z lekarzem ze Staszowa - przesuwamy kontrolę z przyszłego tygodnia na za 2 tygodnie - czyli na 16.03, on tak sugerował. Na koniec marca natomiast jeśli tylna łapa będzie ok, wyjmowanie gwoździa.

Posted

Hmm osobiście widziałam u Dr. Mindy sprzęt do badań siuśków - i to spory czas temu. Może się coś zepsuło, bo byłam pewna że można zrobić.

Ja robiłam w anamedzie (ludzkie laboratorium) na Pułankach koło stacji BP badanie moczu Klary jak miała krwiomocz, ale to było jakieś 2 lata temu.

Posted (edited)

ufffff, już po wizycie. Zuzia się spodobała, państwo powiedzieli, że nie mają wątpliwości:multi: ale ostateczna decyzja należy do córki, bo to ona Zuzię wypatrzyła i to będzie jej pies. Dziewczynka była onieśmielona, a małemu Tomkowi Zuzia się podobała i powiedział, że ją chce:) Państwo bardzo fajni, myślimy, że Zuzi byłoby u nich naprawdę dobrze i wyglądało, że Zuzi się spodobali, zwłaszcza pan. Wygłaskali ją a ona się wdzięczyła i była bardzo grzeczna:loveu: Pokazaliśmy Im jak wejść na stronę Zuzi na dogo i mają nas tu odwiedzić...... Czekamy na ostateczną decyzję i kciuki zaciskamy:thumbs:

Siuśki zbadamy po niedzieli, bo wydaje mi się, że wracają do normy:)

Edited by annadudek81
Posted

Ja też dziś poznałam państwa przekazując podkłady Zuzince. Bardzo mili ludzie. Trzymamy zatem kciuki za jutrzejszą decyzję !
Przekazałam również na poczet wizyty u weta 200 zł, ale nie piszę tego na razie w wydatkach, bo fizycznie niewydane, tylko zmieniło msce położenia. Więc Aniu jakbyś wydała na siuśko-badanie to krzycz, wtedy będziemy dodawać do wydatków.

Posted

hej:) Zuzia jak zwykle radosna od samego rana, właśnie wyleguje się u moich stóp, pod biurkiem od kąpa, to ulubione miejsce moich suń, kocicy a teraz nawet Zuzi:evil_lol:
jak na moje oko siusiu już prawie całkiem w normie ale dla spokoju badania zrobimy;)

Posted

Bry dzień. Ale się ciesze ze Zuzce się szykuje domek z fajnymi człowiekami .
Z siuśkami musi być dobrze bo innej opcji nie widzę :) Za dużo się nacierpiała żeby jeszcze jakieś cholerstwo się przypętało !

Posted

Miło czytać dobre wieści od Zuzki :)

Przy okazji, proszę, zajrzyjcie do Suni w potrzebie, bo malutko nas na wątku:

[url]http://www.dogomania.pl/threads/223008-okolice-PONIATOWEJ-sunia-po-%C5%9Bmierci-w%C5%82a%C5%9Bciciela-wyje-pod-zamkni%C4%99tym-domem-to-ju%C5%BC-2-ty/page7[/url]