Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

To będzie pewnie jakiś nasz regionalny pies, jak będa foty to powstawiamy gdzie się da i może się coś wyjaśni, ja wieczorkiem dam radę coś pomóc w ogłaszaniu na pewno ;)

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Berneńka znaleziona w połowie Mogielnicy. Znam dwie osoby z Mogielnicy co mają młode (do roku) suki berneńczyków i kiolegę co ma psa. Dwie mogielnickie suki wczoraj sprawdziłem i były na swoim miejscu. Wysyp berneńczyków był ostatnio w tej okolicy i to pieski bez papierów są. Można ewentualnie sprawdzić czy ta sunia ma jakiś tatuaż (jak jeszcze nie sprawdziłyście), ale osobiście w to wątpię. Mogę się dowiedzieć też gdzie zostały zakupione te znane mi psy, ale to pewnie bez sensu, bo adres sprzedawcy nie da nic, jak (zapewne) nie było żadnych umów sprzedaży na papierze, a co się z tym wiąże danych przyszłych właścicieli. Zresztą to właściciel powinien szukać psa, a jak nie szuka to jest dupek i takie cudo trzeba szybko oddać w jakieś dobre ręce - myślę, że szybko się znajdą. Moze ktoś wział sukę pod kątem pseudohodowli a tu zonk - ustawa się zmieniła i trzeba było się pozbyć?

Posted

Witam :):) @Roszpunka - chyba telepatycznie w moich myślach czytasz :):) właśnie wczoraj jak bernenkę przyjęłam lekko przerażona że zaczynna brakować bud z dużymi otworami to dokładnie o tym pomyślałam, że jeszcze tylko doga niemieckiego do kolekcji teraz brakuje ... Jestem po rannym dyżurze - masakra - bo minus 22 pokazało moje auto przy kojcach. Na szczęście odniosłam sukces ponowny - 4 bale słomy dojechało więc wszystkim uzupełniłam po "kokardkę" - niestety poduszki w większości się nie sprawdzają - wszystkie u każdego prawie rozszarpane i czeka nas akcja sprzątania świata :). Słoma zdaje się być najlepsza. No i z szefem dziś ubiłam deal'a - codziennie z zaprzyjaźnionego sklepu odbieram 5 sztuk dobrych batonów i na ich podstawie ja lub może A będziemy ciepłą strawę przygotowywać. Wszyscy wysikani i niektórzy po spacerze małym zostali zamknięci z powrotem - to nie jest temp na latanie po dworze - do bud i spać :) Szkoda, że tak słabo z tymi adopcjami - Terry, Bydrys i Oz to takie fajne psy od razu do domów - reszta pewno po lekkiej pracy nad charakterem lub wymaga niszowego właściciela :) Był facet zainteresowany adopcją berneneki ale coś mi on nie leży - mogę się mylić, ale nie do końca ufam tym co w oczy nie patrzą. Sprawę zna A i myślę, że razem z J i Wami zdecydujecie gdzie pójdzie - coś słyszałam o innych zainteresowanych. Suka jest absolutely totally magical & cuddly - cudo cudaczek mięciutki i jak małe dziecko ufny i przekochany :):)

Posted

Irka napisał(a):
Witam :):) Na szczęście odniosłam sukces ponowny - 4 bale słomy dojechało więc wszystkim uzupełniłam po "kokardkę" - No i z szefem dziś ubiłam deal'a - codziennie z zaprzyjaźnionego sklepu odbieram 5 sztuk dobrych batonów i na ich podstawie ja lub może A będziemy ciepłą strawę przygotowywać. )

Dzięki Irka że z nami jesteś i tyle pomocy wnosisz bo czasami ręce opadają. Batony bardzo potrzebne bo przy tylu psach co mamy i to takich gabarytowo dużych to puszki znikają w tempie zastraszającym. Przyszło mi też do głowy, że może jakaś stołówka podzielila by się z psami jakimś jedzeniem ale wtedy trzebaby to odbierać osobiście i wozić. Same komplikacje.

Posted

Przyszło mi też do głowy, że może jakaś stołówka podzielila by się z psami jakimś jedzeniem ale wtedy trzebaby to odbierać osobiście i wozić. Same komplikacje.[/QUOTE]

Boję się trochę sprawy stołówki - zlewek nam nie trzeba a o jakościowo dobrym myślę, że można zapomnieć. Boję się epidemii wszechobecnej sraki... te 2 tyg przetrwamy - jak wrócę do szkoły spróbuję zbiórki kasy jak dyr się zgodzi. już kiedyś robiłam - to by trochę grosza dla M było by jakiś wsad kupić. Z ewentualnym odbiorem ze stołówki nie ma prob - jestem mobilna, ale nie znam żadnej by z prośbą uderzyć ...

Posted (edited)

Irka napisał(a):
Szkoda, że tak słabo z tymi adopcjami - Terry, Bydrys i Oz to takie fajne psy od razu do domów - reszta pewno po lekkiej pracy nad charakterem lub wymaga niszowego właściciela

Zapomniałaś wymienić Kaję. Jak widzę jeszcze te ogłoszenia (np na tablicy) gdzie jest napisane, że jest izolowana i wzbudza u innych psów agresję to mi się krew gotuje. Dzisiaj Kaja nie wzbudziłą agresji u mojego psa, u Oziiego, u Terriego. Nie wzbudzała u Pakusia, u Lukasa. Chodziła też na sapcery ze mną i Budrysem i nawet u niego agresji nie wzbudziła. Wywalcie to ogłoszenie bo psu robicie tylko krzywdę. Suka jest przesympatyczna, kontaktowa, chętna do współpracy i daje ze sobą robić wszystko. Nie lubi tylko jak ją psy nachalnie zaczepiaja i je przegania. Jedyny jej wróg to Sonia, ale ta to jest franca. Do tego Kaja kota na klatce ignorowała a ja usilnie go jej pokazywałem. PROTESTUJĘ przeciwko takiemu kreowaniu wizerunku tej suczki ! Tak to nigdy jej domu nie znajdziecie. Budrys z kolei może niszczyć w domu lub w ogrodzie i na pewno potrzebuje dużo ruchu i zdecydowanej ręki, chociaz bardzo pojętny pies i do ułożenia myślę bez specjalnych problemów.

Edited by rozio
Posted

rozio napisał(a):
To jest b. dobre Barb ;)

Dzięki. Juz jakiś czas temu przestalam pisać w ogloszeniach o charakterze Kaji - tylko wygląd.
Ale i tak nikt nie dzwoni i teraz cisza - chociaż jest duzo wejśc na allegro i na tablicy.

Posted

rozio napisał(a):
Zapomniałaś wymienić Kaję. Jak widzę jeszcze te ogłoszenia (np na tablicy) gdzie jest napisane, że jest izolowana i wzbudza u innych psów agresję to mi się krew gotuje. Dzisiaj Kaja nie wzbudziłą agresji u mojego psa, u Oziiego, u Terriego. Nie wzbudzała u Pakusia, u Lukasa. Chodziła też na sapcery ze mną i Budrysem i nawet u niego agresji nie wzbudziła. Wywalcie to ogłoszenie bo psu robicie tylko krzywdę. Suka jest przesympatyczna, kontaktowa, chętna do współpracy i daje ze sobą robić wszystko. Nie lubi tylko jak ją psy nachalnie zaczepiaja i je przegania. Jedyny jej wróg to Sonia, ale ta to jest franca. Do tego Kaja kota na klatce ignorowała a ja usilnie go jej pokazywałem. PROTESTUJĘ przeciwko takiemu kreowaniu wizerunku tej suczki ! Tak to nigdy jej domu nie znajdziecie. Budrys z kolei może niszczyć w domu lub w ogrodzie i na pewno potrzebuje dużo ruchu i zdecydowanej ręki, chociaz bardzo pojętny pies i do ułożenia myślę bez specjalnych problemów.

Chyba nie czytamy ze zrozumieniem rozio.... ja napisałam, że wymaga niszowego właściciela - i wiemy, że nie chodzi tylko o jej poniekąd żywiołowy charakter - do starszej osoby się nie nadaje - ale także koszty przy leczeniu padaczki i ewentualnych komplikacji. Ja nic nie pisałam o agresji i nie wiem skąd taki napad na mnie :niedowia: ... a dobry news to fakt, że odebrałam właśnie morze dobrej karmy i pozyskałam ćwiartki kurczakowe i serc worek - zupko-kaszkę zaczynam gotować jak złoto, żeby na rano cieplutką miały... W tych organizacyjnych sprawach jak mówiłam postaram się wspomagać i mogę sporo "wychodzić" u władz i nie tylko - gorzej, że mam już od dawna zerową skuteczność w adopcjach :-( liczę, że dziewczynom jak zwykle się uda :):):) - no i aby mróz zelżał ....

Posted (edited)

Irka - absolutnie to nie żaden napad na Ciebie !:crazyeye: Przepraszam, jesli tak to odebrałaś. Ja tego nie pisałem do Ciebie, a wykorzystałem Twój tekst w którym wymieniasz psy, które by mogły isc od razu do domu i nie zauwazyłem tam Kaji. Dzisiaj przez przypadek zauważyłem też na "tablicy" Kaję i zobaczyłem tekst na temat którego już się wypowiadałem wcześniej. Podpiąłem się tylko do Twojej wypowiedzi, żeby swoją opinię na temat Kaji napisać, bo uważam, że opis w ogłoszeniu jest niedobry. Absolutnie nie do Ciebie pisałem ale ogólnie, że mi się tekst nie podoba w ogłoszeniu. Nie zgadzam się jednak (po tym co teraz napisałaś), że wymaga jakiegoś niszowego właściciela i że do starszych osób się nie nadaje. Uważam wręcz przeciwnie, że właśnie do starszych osób by się nadawała idealnie, i razem by tableteczki sobie mogli łykać (może i te same);) Luminal w dawce dla Kai chyba za dużo nie kosztuje.

Edited by rozio
Posted

Irka napisał(a):
Chyba nie czytamy ze zrozumieniem rozio.... ja napisałam, że wymaga niszowego właściciela - i wiemy, że nie chodzi tylko o jej poniekąd żywiołowy charakter - do starszej osoby się nie nadaje - ale także koszty przy leczeniu padaczki i ewentualnych komplikacji. Ja nic nie pisałam o agresji i nie wiem skąd taki napad na mnie :niedowia:

Irka, nie bierz tego do siebie co napisał Rozio.
Wydaje mi sie, że miał na myśli wszystkie nasze wczesniejsze ogloszenia Kaji.

A Ty tez ją ogłaszałaś ?

... a dobry news to fakt, że odebrałam właśnie morze dobrej karmy i pozyskałam ćwiartki kurczakowe i serc worek - zupko-kaszkę zaczynam gotować jak złoto, żeby na rano cieplutką miały... W tych organizacyjnych sprawach jak mówiłam postaram się wspomagać i mogę sporo "wychodzić" u władz i nie tylko

Bardzo dzielna z Ciebie kobieta tyle udało Ci się zalatwić.:multi::multi::multi:
Trzeba to chyba pisać na głównym wątku - bo to ważne, a tam same najważniejsze rzeczy.:lol:

- gorzej, że mam już od dawna zerową skuteczność w adopcjach :-( liczę, że dziewczynom jak zwykle się uda :):):) - no i aby mróz zelżał ....

Niestety teraz zapanował ogólny zastój w adopcjach. Nie tylko w Boguchwale. Zero telefonow albo beznadziejne. Na całym Dogo to się daje zauważyć. :shake:

Posted

@ barb - ja to już chyba nie wiem gdzie ten główny wątek się zaczyna :lol: i ufam, że wprawniejsi ode mnie i sporo bardziej doświadczeni o niego od zawsze dobrze dbają :happy1::happy1: i dbać słusznie będą

Posted

Irka napisał(a):
@ barb - ja to już chyba nie wiem gdzie ten główny wątek się zaczyna :lol: i ufam, że wprawniejsi ode mnie i sporo bardziej doświadczeni o niego od zawsze dobrze dbają :happy1::happy1: i dbać słusznie będą

Mnie też trochę czasu zeszło, zanim to opanowalam. :lol:
Ale w razie czego to Becia na przywola do porzadku albo Agula.;)

Zresztą z tego co czytalam jesteś po gruntownym szkoleniu na temat wątkow. :eviltong:

Posted

Drogi rozio :) - nieśmiało proponuję - choć jestem nowicjuszem na forum - 16 postów (ale starą wyjadaczką w tej materii, która z J, Agula i M ruszyły sprawę przytuliska i stowarzyszenia dzięki którym z 2 złożonych bud - przystanków w szczerym polu i zerowej prawie świadomości społecznej i potrzebie mamy to co jest - a jest super!!!) pewną powściąliwość wypowiedzi. Moja nagła aktywność - i pewno chwilowa na forum bo ferie za chwilę się skończą przypadła na okres jakiejś tajemniczej zdaje mi się krytyki (a to źle pozamykałam, a to ktoś komuś poduszkę rozdarł i zapanował chaos, a to komuś przez dziurę wieje, a to coś niewłaściwie napisałam :):):) itd... Pamiętajmy, że jest to forum publiczne - dziś umieściłam watki na swoim Facebooku i zamierzam szkockich przyjaciół prosić o datki finansowe, czytane przez władze być może i zaprzyjaźnione w innych tego typu instytucjach - nie chcemy jakiegoś krzywego obrazu miejsca i podopiecznych. Mamy wiadomości prywatne i służę moim tel gdyby były wątpliwości, czy wszyscy mieszkańcy nasi mają odpowiednie warunki. Będę co rano przez następny tydz ok 3 godz na terenie i na pewno wszyscy będą zadowoleni :):) Myślę - może się mylę - ale wątki służą chyba głównie pozytywnej reklamie a przede wszystkim pozytywnemu myśleniu !!! Właśnie koresponduję ze Szkotami, co dziś się mocno przejęli mrozami i chcą zrobić spory przelew kasy :):):) - tylko jeszcze nie wiem jak byśmy byli głównym beneficjentem a nie przez konto innych ... Byłoby super - myślę też - może ktoś pomoże - że FB może dałby rezultat ...

Posted (edited)

Irka, jesli moge sie wtrącić, to w moim odczuciu Rozio nigdy Cie nie krytykował.
Ani broń Boże ja, co do tych wątkow. Ale takie ważne informacje co zalatwilas dla Przytuliska naprawdę warto napisać na glownym.

Ja wogole niewiele moge sie wypowiadać, nawet nie bylam w Przytulisku.
Chociaż ogłoszeniami staram sie pomóc.

Edited by barb
Posted

Kochani - jestem w szoku - umieściłam dziś linki na swoim fejsie i mam niesamowity odzew - jutro robię profesjonalny wpis w dwóch językach i udostępniam konto :):) może się uda kasy nazbierać by ocieplić barak - juz dziś rozmawiałam o tym z prezesem terenu - jest otwarty na współracę tylko kwestia kasy - byłby cudo ciepły barak dla takich jak Kajka małych żyjątek no i przede wszystkim dla kotków - psotków. To mi leży na sercy i wiem, że dopnę swego :):)

Posted

Irka napisał(a):
Kochani - jestem w szoku - umieściłam dziś linki na swoim fejsie i mam niesamowity odzew - jutro robię profesjonalny wpis w dwóch językach i udostępniam konto :):) może się uda kasy nazbierać by ocieplić barak - juz dziś rozmawiałam o tym z prezesem terenu - jest otwarty na współracę tylko kwestia kasy - byłby cudo ciepły barak dla takich jak Kajka małych żyjątek no i przede wszystkim dla kotków - psotków. To mi leży na sercy i wiem, że dopnę swego :):)

Podziwiam!:Rose: oby tak dalej Kochana:happy1:

Posted

rozio Nie Nie !!! Broń cię panie boże musisz zostać na forum. Jesteś bardzo cennym nabytkiem przytuliska, osobiście czerpię multum informacji od ciebie. Ja rozpętałam sprawę demolki Budrysa i wypije ten kielich goryczy i jeśli kogoś uraziłam to przepraszam ale mnie poniosło w tej jednej chwili bo naprawdę wiele serca i wysiłku włożyłam w ocieplenie boksu dziadkowi. Kończę ten temat bo bylam wczoraj na '' przytuliskowej ispekcji '' :cool3: i śmiem twierdzić, że teraz boks Dinga lepiej ocieplony niż sama to zrobiłam . :lol:

Posted

Dajcie spokój.
Obecność Was obojga na forum jest jak najbardziej potrzebna.
Wasze informacje są dla nas bezcenne.
Przecież np. ja i Karolciasz nigdy nie bylyśmy w Przytulisku - jak bez Was moglybysmy oglaszać zwierzaki ?

Rozio, Irka wielki szacun dla Was.

Można się róznić w poglądach na rożne sprawy, dwie osoby mogą mieć nieco inna opinię na temat tego samego psa czy wizje jego potencjalnego domu ale po to jest forum żeby wymieniać poglądy i probować dojść do jakiegoś konsensusu.

I bardzo Was proszę o porzucenie pomysłów o uciekaniu z Boguchwalskiego wątku.

Posted

Nikt nigdzie nie ucieka:mad: Co my (te wszystkie ciotki które w przytulisku nie były) byśmy zrobiły bez Was wszystkich, no co! Jesteście dla nas takim ukojeniem duszy, bo dzięki Wam te zwierzaki mają naprawdę dobrze.