Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,jestem właścicielem suki owczarka niemickiego skrzyzowanego z belgijskim.Ma juz ponad 6 lat dzisiaj rano sie oszczeniła w miocie były 4 sztuki rano jak poszedłem do zagrody dwie juz były martwe w ciągu dnia nastepne "zdechło" to jej pierwsza nie zamierzona przez nas ciąża.Od małego pies jest na zewnątrz nigdy nie była chowana w domu,bude ma bardzo solidną dosieplona z kazdej strony styropianem 10mm czy to mozliwe ze szczenietom było za zimno?Moim zdaniem powinna zapewnic im ciepło swoim ciałem ma długa siersc...Nie wiem co o tym sadzic?

Posted

Szczenięta mogły zamarznąć, mogła je udusić własnym ciałem, mogły mieć wady wrodzone, mogła ich suka nie karmić - możliwości jest wiele. Dlatego warto sukę wysterylizować, żeby taka sytuacja się nie powtórzyła.

Posted

Nie mówie ze szczeniaki są niechciane,lecz nie planowane jak sie uchowaja to ok,pytam tylko czy w naturalnych warunkach czyli o tej porze roku suka jest w stanie wychować potomstwo czy trzeba jej przenosin np do garazu i nie bedzie to za duża zmiana dla niej i potomstwa?Przed chwila byłem zajrzec i przy mnie zaczeła szczenić kolejne czyli nie koniec przygody...

Posted

Jak nie masz wiedzy, to po co Ci szczeniaki? Jedź z suką do weta, żeby się nie okazało, że stracisz nie tylko szczylki, ale też sukę, przez niedopilnowanie w czasie cieczki...

Posted

Widzę że nikt z zabierających głos nie ma wiedzy.Stwierdzenie "idź do weta" jest co najmniej smieszne tyle to i ja wiem.Logując sie na forum miałem nadzieje iż spotkam "fachowców" a nie osoby ktore muszą sie wygadac i patrzą na ilość wysłanych postów.Zadałem konkretne pytanie i czekam na konkretną odpowiedź.Dziękuje za uwagę.

Posted

No ale czego oczekujesz via forum internetowe? Rentgena czy sekcji zwłok? Kto może wiedzieć, co się stało, skoro przy suce nikogo nie było. Ludzie pilnują suki po porodzie, szczególnie jeśli to pierwszy poród. Spektrum możliwości zakreśliła LadySwallow - może zadeptała, może przydusiła własnym ciałem, może było za zimno, może nie umiała/nie chciała karmić, może miały wady/urodzily się chore, a może jeszcze coś innego.
Pewnie o tej porze roku niektóre suki są w stanie samodzielnie odchować miot w budzie, ale na forum miłośników psów chyba trudno będzie znaleźć osoby jakoś szczególnie doświadczone w tym zakresie.

Posted

Właśnie liczyłem na to ze ktoś juz miał do czynienia z suka ktora sie oszczeniła zimą na zewnatrz w budzie i było wszystko ok,to co mogło sie stac to rozumiem.

Posted

Vikrim napisał(a):
Widzę że nikt z zabierających głos nie ma wiedzy.

Ludzie wiedzę mają, po prostu wku..., ich powoływanie na świat kolejnych nikomu niepotrzebnych szczeniat.
http://www.rrclub.pl/index.php?aid=151 Chyba nikt z dogomaniaków nie zdecydowałby się na pierwszy poród u 6 letniej suki i to nawet rasowej i z uprawnieniami, ryzyko komplikacji jest dość duże, a jak jeszcze szkoda forsy na weta, to nie ma nawet o czym mówić.
Teoretycznie długowłosa suka powinna sobie w warunkach tegorocznej zimy poradzić, ale bez sekcji szczeniąt trudno stwierdzić, czy urodziły się martwe, czy też odeszły później. Nie napisałeś nawet czy suka ma pokarm, czy jest zainteresowana szczeniakami. Tak naprawdę Twoje pytania powinny się pojawić co najmniej 7-10 dni przed porodem. Teraz to musztarda po obiedzie.

Posted

Znajomi mieli szczeniaki jakoś w grudniu u suki owczarka niemieckiego długowłosego ( nieplanowana ciąża) i wyrosły na zdrowe, a były od początku tylko na dworze ( w budzie).

Popieram innych - idź do weta.

Posted

Vikrim napisał(a):
Właśnie liczyłem na to ze ktoś juz miał do czynienia z suka ktora sie oszczeniła zimą na zewnatrz w budzie i było wszystko ok,to co mogło sie stac to rozumiem.

Możesz znaleźć milion przypadków kiedy suka oszczeniła się na dworze i było ok, ale to nie zmieni fakty, że akurat twoje szczeniaki są martwe, czyli coś jest nie tak. Każdy przypadek jest indywidualny. O ile na forum możesz szukać hipotetycznych przyczyn, o tyle w praktyce powinieneś udać się do weta jak najszybciej, dla dobra suczki zwłaszcza.

Posted

no ja się pod engeliną podpisuję-jeśli zwierz chowany na dworze to ma odpowiednie"ofutrzenie",suka grzeje swoim ciepłem nowonarodzone szczenieta nawet zimą.także z tej strony to raczej nie było powodu zamierania

Posted

na sam początek - do weta z suczą, bo mogła nie urodzić wszystkich i jakies moze być wewnątrz, co się konczy smieracią obydwojga. to na początek - szybko z suką do weta.
A ja wrócisz to reszta potem.

• Margo changed the title to Pytanie odnośnie szczeniaków trzymanych na dworze