Sunshinee Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 Jeśli był już taki temat, to proszę o przeniesienie. Zastanawiam się, jak cenowo wychodzi stosunek karmy suchej do BARFU? Ile miesięcznie trzeba wydać na bafrowe kości, mięso, warzywa i wszytko inne, i jak to się ma do cen karm? Może ktoś ma wyliczone ile miesięcznie idzie na barfowanie dla psów pokroju husky/labrador itp.? Nie ukrywam, że staram się, aby koszty karmienia psa były w miarę możliwości jak najmniejsze - przy odpowiednim żywieniu oczywiście. Zresztą z pewnościa nie tylko ja tak robię. I karma sucha i barf mają wiele zalet i tyle samo wad, dlatego dla mnie tańsza opcja jest po prostu korzystniejsza. Quote
gryf80 Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 sun,dolicz jeszcze koszty wizyt u weta-po barfie np.odkładanie kamienia nazebnego jest o wiele wolniejsze niż na gotowanym czy suchym,pies ma lepsze samopoczucie,problemy z ukł.pokarmowym znikają.pisząc to zakładam że twój zwierz nie miałby problemów z przyswajaniem surowego Quote
filodendron Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 [quote name='Sunshinee'] Zastanawiam się, jak cenowo wychodzi stosunek karmy suchej do BARFU? [/QUOTE] Zależy jaka sucha i zależy do jakiego mięsa/kości masz dostęp. Ceny są bardzo różne - jednego i drugiego. Quote
panbazyl Posted January 20, 2012 Posted January 20, 2012 jak dobrze poszukasz (ale poczatki są zawsze trudne i więcej płacisz, bo nie masz jeszcze tanich miejsc) to barf wychodzi najtaniej. U mnie na 3 labradory to koszt ok 200-300 zł na miesiąc na wszystkie razem. czyli na jednego 100 zł w wielkich podskokach. Tyle tylko, że znajduje na prawdę tanie gnaciory, korpusy kurze i indycze, świńskie kopyta a często wręcz za free od jakiegoś rzeźnika dostaję. Nie doliczam kosztów warzyw - bo zazwyczaj są to skórki z marchewki, jabłek itp co by normalnie lądowały w koszu (+ banany, miod, olej, nabiał - tego nie doliczam). No i koszt prądu w moim przypadku - mieszkam na odludziu i jednorazowo kupuje ok 100 kg mięcho-gnatow i mrożę. Mozesz tez kupować i po 20 zł za kg i po 30 też - zależy na co Cię stać. I czy to ma sens i dla kogo. Quote
Martines999 Posted January 24, 2012 Posted January 24, 2012 Dokładnie jak pisze [I]panbazyl[/I]; możesz wydać karmiąc a'la barf 100 zł a możesz i 200-300 to zależy co a przedw wszystkim gdzie będziesz kupować. Najtaniej jest na bazarkach i giełdach towarowo-rolnych i hipermarketch (tu mają swieży drób). Co do karm suchych to możesz kupić worek taniej karmy za 100 zł (brrrrr...), 150 lepszej i od 200 w górę ze te najlepsze wg. ich producentów. W diecie barf podstawa to mieso i mięsne kości. Podaję przykładowe ceny tego co ja najczęściej uzywam: * korpusy kurczakowe; od 1,5 zł/kg * korpusy indycze; od 3,5-4 zł/kg * korpusy kacze; 5,5 zł/kg * podroby drobiowe; od 6 zł -wątróbka i serca- i 7,5 zł żołądki * wątroby indycze; 7,5 zł, serca 7,5 zł, żołądki 12-13 zł/kg * ścinki wołowe; 3-5 zł * serca wołowe; 5-8 zł/kg * wątroba wołowa; 4 zł/kg * kości cielęce; od 3,5 zł/kg * ogony cielęce; 1,5 zł sztuka lub 7 zł/kg * nerki wołowe; 3 zł/kg * skrzydła indycze; od 7 zł/kg * szyje indycze; od 6 zł/kg * kurze łapki; od 1,5-3,5 zł * ogony wieprzowe; 2,5-3,5 zł/kg * mostki wieprzowe; od 3 zł/kg * przełyki wieprzowe; 2,5 zł/kg * skórki kurzęce; 1,5 zł/kg * chrząstki indycze; 3,5 zł * kupry indycze; 2,5 zł/kg * karki kurzęce' 1,5 zł/kg * wołowina II klasy; od 12 zł/kg * pręga wołowa; od 15 zł/kg * mostki wołowe; od 12-13 zł/kg * tuszka krulicza; od 17 zł/kg * podroby cielęce - serce z płucami - od 8-10 zł/kg Dziennie Twój pies (husky czy też labek 30-35 kg wagi) powinien dostawac ok 1 kg mięsnych kości czy też mięsa z podrobami samego. Do tego dodatki jak mix warzywno-owocowy 100-200 gr, oleje, żółtka jaj, czasem trochę surowej ryby. Ja też czasem daję ziemniaki gotowane czy też ryż/kasze jak z obiadu zostanie. Dobrej jakosci karma to jakieś 350-500 gram karmy/dzień czyli 12-15 kg worek/m-c. Co do wyboru sposobu karmienia to nic nie sugeruję. Zajrzyj tylko na watki karmiacych sucha i zobaczysz jakie i ile maja problemów po stosowaniu nieodpowiednich-słabych jakosciowo karm suchych czy nawet karm w wyższej półki... Quote
andromeda Posted January 25, 2012 Posted January 25, 2012 [quote name='Martines999']Dokładnie jak pisze [I]panbazyl[/I]; możesz wydać karmiąc a'la barf 100 zł a możesz i 200-300 to zależy co a przedw wszystkim gdzie będziesz kupować. Najtaniej jest na bazarkach i giełdach towarowo-rolnych i hipermarketch (tu mają swieży drób). Co do karm suchych to możesz kupić worek taniej karmy za 100 zł (brrrrr...), 150 lepszej i od 200 w górę ze te najlepsze wg. ich producentów. W diecie barf podstawa to mieso i mięsne kości. Podaję przykładowe ceny tego co ja najczęściej uzywam: * korpusy kurczakowe; od 1,5 zł/kg * korpusy indycze; od 3,5-4 zł/kg * korpusy kacze; 5,5 zł/kg * podroby drobiowe; od 6 zł -wątróbka i serca- i 7,5 zł żołądki * wątroby indycze; 7,5 zł, serca 7,5 zł, żołądki 12-13 zł/kg * ścinki wołowe; 3-5 zł * serca wołowe; 5-8 zł/kg * wątroba wołowa; 4 zł/kg * kości cielęce; od 3,5 zł/kg * ogony cielęce; 1,5 zł sztuka lub 7 zł/kg * nerki wołowe; 3 zł/kg * skrzydła indycze; od 7 zł/kg * szyje indycze; od 6 zł/kg * kurze łapki; od 1,5-3,5 zł * ogony wieprzowe; 2,5-3,5 zł/kg * mostki wieprzowe; od 3 zł/kg * przełyki wieprzowe; 2,5 zł/kg * skórki kurzęce; 1,5 zł/kg * chrząstki indycze; 3,5 zł * kupry indycze; 2,5 zł/kg * karki kurzęce' 1,5 zł/kg * wołowina II klasy; od 12 zł/kg * pręga wołowa; od 15 zł/kg * mostki wołowe; od 12-13 zł/kg * tuszka krulicza; od 17 zł/kg * podroby cielęce - serce z płucami - od 8-10 zł/kg Dziennie Twój pies (husky czy też labek 30-35 kg wagi) powinien dostawac ok 1 kg mięsnych kości czy też mięsa z podrobami samego. Do tego dodatki jak mix warzywno-owocowy 100-200 gr, oleje, żółtka jaj, czasem trochę surowej ryby. Ja też czasem daję ziemniaki gotowane czy też ryż/kasze jak z obiadu zostanie. Dobrej jakosci karma to jakieś 350-500 gram karmy/dzień czyli 12-15 kg worek/m-c. Co do wyboru sposobu karmienia to nic nie sugeruję. Zajrzyj tylko na watki karmiacych sucha i zobaczysz jakie i ile maja problemów po stosowaniu nieodpowiednich-słabych jakosciowo karm suchych czy nawet karm w wyższej półki...[/QUOTE] Łał jaki wybór. Ja puki co muszę się ograniczyć do kaczych korpusów dla mojego wrażliwca. Uzupełniacie Barf o jakieś witaminy? Quote
panbazyl Posted January 25, 2012 Posted January 25, 2012 [quote name='andromeda']Łał jaki wybór. Ja puki co muszę się ograniczyć do kaczych korpusów dla mojego wrażliwca. Uzupełniacie Barf o jakieś witaminy?[/QUOTE] nie. Chyba że olej, miód, warzywa to witaminy - wtedy tak. ale żadnych pastylek czy proszków z apteki czy od weta. Quote
Jakub1230 Posted February 5, 2012 Posted February 5, 2012 zalezy jaki jest pies i jaki ma rozmiar Quote
panbazyl Posted February 6, 2012 Posted February 6, 2012 [quote name='Jakub1230']zalezy jaki jest pies i jaki ma rozmiar[/QUOTE] ale to dokładnie z każda karma jest ta zależność :) Quote
dwbem Posted November 28, 2018 Posted November 28, 2018 BARF jest bardzo drogi, ja karmię psy normalnym mięsem wołowym dla psów, jest dużo tańsze a równie dobre. Oczywiście dodaję warzywa, ryż lub makaron albo płatki i psy są zdrowe i zadowolone. Quote
Sjette Posted November 28, 2018 Posted November 28, 2018 W Polsce ustawodawca nie zaklada ze mieso bedzie spozywane na surowo - wyjatkiem tatar i metka -dlatego nie polecane dla dzieci, kobiet w ciazy i osob starszych. Nie przewiduje sie psa-konsumenta. Wiec np. dodatni wynik na Aujeszkiego nie wyklucza oceny miesa jako zdatne. Wirus jest niepatogenny dla czlowieka i malp krotkoogonowych. Smiertelny dla psow i kotow. Gruzlica, jezeli nie daje duzych zmian w tuszy - nie wplywa na ocene, bo czasy gdy wezly nadwymieniowe az chrupaly minely. Krowy tak dlugo nie zyja. Toksoplazma - u nas chyba powszechna - brak badan. Ale koty w oborach to norma, mimo zakazow unijnych. Camphylobacter? A salmonella? Polska nie jest od niej wolna. A psy sa podatne, mimo zapewnien barfiarzy. Moge tak przez caly podrecznik miesoznawstwa. Ale po co? Jak ktos woli prosta prawde - barf dobry, gotowane zle - to sie nie bedzie przez podreczniki akademickie przedzieral. Quote
domciatom Posted December 12, 2018 Posted December 12, 2018 No nie wiem, ja sie zaznajomilam z tematem barfu, bo weterynarz mi to polecil. Na razie testujemy Barf primex o smaku kurczaka. Nie wiem co mialoby byc zlego w karmieniu psa surowym miesem? W taki sposob zywily sie dzikie psy i koty kiedys i na tym ma wlasnie polegac ta dieta, na nasladowaniu ich sposobu zywienia. Quote
rejfan Posted March 27, 2019 Posted March 27, 2019 domciatom trudno tu mowić o smaku bo to brzmi nieco sztucznie. primex oferuje karmy stworzone w 100% z surowego i czystego mięsa bez żadnych dodatków. U nas zdecydowanie najbardziej popularna jest dziczyzna i cielęcina :) też kiedyś robilem te posiłki samodzielnie ale jednak kupno gotowych karm jest dużo wygodniejsze :) Quote
Sjette Posted March 29, 2019 Posted March 29, 2019 Ze so ie zywily dzikie psy i koty? to argument? Wilk zyje max. 8 lat. Smiertelnosc szczeniat ogromna. I nie zywily sie miesem zwierzat hodowlanych, zywionych maczka z Paragwaju i dioksynami. Nie mowiac np. o polskich hodowlach drobiu - probki pobiera sam wlasciciel, i przed oddaniem sterylizuje w mikrofalowce. Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.