Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jeśli był już taki temat, to proszę o przeniesienie.
Zastanawiam się, jak cenowo wychodzi stosunek karmy suchej do BARFU? Ile miesięcznie trzeba wydać na bafrowe kości, mięso, warzywa i wszytko inne, i jak to się ma do cen karm? Może ktoś ma wyliczone ile miesięcznie idzie na barfowanie dla psów pokroju husky/labrador itp.?
Nie ukrywam, że staram się, aby koszty karmienia psa były w miarę możliwości jak najmniejsze - przy odpowiednim żywieniu oczywiście. Zresztą z pewnościa nie tylko ja tak robię. I karma sucha i barf mają wiele zalet i tyle samo wad, dlatego dla mnie tańsza opcja jest po prostu korzystniejsza.

Posted

sun,dolicz jeszcze koszty wizyt u weta-po barfie np.odkładanie kamienia nazebnego jest o wiele wolniejsze niż na gotowanym czy suchym,pies ma lepsze samopoczucie,problemy z ukł.pokarmowym znikają.pisząc to zakładam że twój zwierz nie miałby problemów z przyswajaniem surowego

Posted

[quote name='Sunshinee']
Zastanawiam się, jak cenowo wychodzi stosunek karmy suchej do BARFU? [/QUOTE]
Zależy jaka sucha i zależy do jakiego mięsa/kości masz dostęp. Ceny są bardzo różne - jednego i drugiego.

Posted

jak dobrze poszukasz (ale poczatki są zawsze trudne i więcej płacisz, bo nie masz jeszcze tanich miejsc) to barf wychodzi najtaniej. U mnie na 3 labradory to koszt ok 200-300 zł na miesiąc na wszystkie razem. czyli na jednego 100 zł w wielkich podskokach. Tyle tylko, że znajduje na prawdę tanie gnaciory, korpusy kurze i indycze, świńskie kopyta a często wręcz za free od jakiegoś rzeźnika dostaję. Nie doliczam kosztów warzyw - bo zazwyczaj są to skórki z marchewki, jabłek itp co by normalnie lądowały w koszu (+ banany, miod, olej, nabiał - tego nie doliczam). No i koszt prądu w moim przypadku - mieszkam na odludziu i jednorazowo kupuje ok 100 kg mięcho-gnatow i mrożę.
Mozesz tez kupować i po 20 zł za kg i po 30 też - zależy na co Cię stać. I czy to ma sens i dla kogo.

Posted

Dokładnie jak pisze [I]panbazyl[/I]; możesz wydać karmiąc a'la barf 100 zł a możesz i 200-300 to zależy co a przedw wszystkim gdzie będziesz kupować. Najtaniej jest na bazarkach i giełdach towarowo-rolnych i hipermarketch (tu mają swieży drób).
Co do karm suchych to możesz kupić worek taniej karmy za 100 zł (brrrrr...), 150 lepszej i od 200 w górę ze te najlepsze wg. ich producentów.
W diecie barf podstawa to mieso i mięsne kości. Podaję przykładowe ceny tego co ja najczęściej uzywam:
* korpusy kurczakowe; od 1,5 zł/kg
* korpusy indycze; od 3,5-4 zł/kg
* korpusy kacze; 5,5 zł/kg
* podroby drobiowe; od 6 zł -wątróbka i serca- i 7,5 zł żołądki
* wątroby indycze; 7,5 zł, serca 7,5 zł, żołądki 12-13 zł/kg
* ścinki wołowe; 3-5 zł
* serca wołowe; 5-8 zł/kg
* wątroba wołowa; 4 zł/kg
* kości cielęce; od 3,5 zł/kg
* ogony cielęce; 1,5 zł sztuka lub 7 zł/kg
* nerki wołowe; 3 zł/kg
* skrzydła indycze; od 7 zł/kg
* szyje indycze; od 6 zł/kg
* kurze łapki; od 1,5-3,5 zł
* ogony wieprzowe; 2,5-3,5 zł/kg
* mostki wieprzowe; od 3 zł/kg
* przełyki wieprzowe; 2,5 zł/kg
* skórki kurzęce; 1,5 zł/kg
* chrząstki indycze; 3,5 zł
* kupry indycze; 2,5 zł/kg
* karki kurzęce' 1,5 zł/kg
* wołowina II klasy; od 12 zł/kg
* pręga wołowa; od 15 zł/kg
* mostki wołowe; od 12-13 zł/kg
* tuszka krulicza; od 17 zł/kg
* podroby cielęce - serce z płucami - od 8-10 zł/kg

Dziennie Twój pies (husky czy też labek 30-35 kg wagi) powinien dostawac ok 1 kg mięsnych kości czy też mięsa z podrobami samego. Do tego dodatki jak mix warzywno-owocowy 100-200 gr, oleje, żółtka jaj, czasem trochę surowej ryby. Ja też czasem daję ziemniaki gotowane czy też ryż/kasze jak z obiadu zostanie.
Dobrej jakosci karma to jakieś 350-500 gram karmy/dzień czyli 12-15 kg worek/m-c.
Co do wyboru sposobu karmienia to nic nie sugeruję. Zajrzyj tylko na watki karmiacych sucha i zobaczysz jakie i ile maja problemów po stosowaniu nieodpowiednich-słabych jakosciowo karm suchych czy nawet karm w wyższej półki...

Posted

[quote name='Martines999']Dokładnie jak pisze [I]panbazyl[/I]; możesz wydać karmiąc a'la barf 100 zł a możesz i 200-300 to zależy co a przedw wszystkim gdzie będziesz kupować. Najtaniej jest na bazarkach i giełdach towarowo-rolnych i hipermarketch (tu mają swieży drób).
Co do karm suchych to możesz kupić worek taniej karmy za 100 zł (brrrrr...), 150 lepszej i od 200 w górę ze te najlepsze wg. ich producentów.
W diecie barf podstawa to mieso i mięsne kości. Podaję przykładowe ceny tego co ja najczęściej uzywam:
* korpusy kurczakowe; od 1,5 zł/kg
* korpusy indycze; od 3,5-4 zł/kg
* korpusy kacze; 5,5 zł/kg
* podroby drobiowe; od 6 zł -wątróbka i serca- i 7,5 zł żołądki
* wątroby indycze; 7,5 zł, serca 7,5 zł, żołądki 12-13 zł/kg
* ścinki wołowe; 3-5 zł
* serca wołowe; 5-8 zł/kg
* wątroba wołowa; 4 zł/kg
* kości cielęce; od 3,5 zł/kg
* ogony cielęce; 1,5 zł sztuka lub 7 zł/kg
* nerki wołowe; 3 zł/kg
* skrzydła indycze; od 7 zł/kg
* szyje indycze; od 6 zł/kg
* kurze łapki; od 1,5-3,5 zł
* ogony wieprzowe; 2,5-3,5 zł/kg
* mostki wieprzowe; od 3 zł/kg
* przełyki wieprzowe; 2,5 zł/kg
* skórki kurzęce; 1,5 zł/kg
* chrząstki indycze; 3,5 zł
* kupry indycze; 2,5 zł/kg
* karki kurzęce' 1,5 zł/kg
* wołowina II klasy; od 12 zł/kg
* pręga wołowa; od 15 zł/kg
* mostki wołowe; od 12-13 zł/kg
* tuszka krulicza; od 17 zł/kg
* podroby cielęce - serce z płucami - od 8-10 zł/kg

Dziennie Twój pies (husky czy też labek 30-35 kg wagi) powinien dostawac ok 1 kg mięsnych kości czy też mięsa z podrobami samego. Do tego dodatki jak mix warzywno-owocowy 100-200 gr, oleje, żółtka jaj, czasem trochę surowej ryby. Ja też czasem daję ziemniaki gotowane czy też ryż/kasze jak z obiadu zostanie.
Dobrej jakosci karma to jakieś 350-500 gram karmy/dzień czyli 12-15 kg worek/m-c.
Co do wyboru sposobu karmienia to nic nie sugeruję. Zajrzyj tylko na watki karmiacych sucha i zobaczysz jakie i ile maja problemów po stosowaniu nieodpowiednich-słabych jakosciowo karm suchych czy nawet karm w wyższej półki...[/QUOTE]

Łał jaki wybór. Ja puki co muszę się ograniczyć do kaczych korpusów dla mojego wrażliwca. Uzupełniacie Barf o jakieś witaminy?

Posted

[quote name='andromeda']Łał jaki wybór. Ja puki co muszę się ograniczyć do kaczych korpusów dla mojego wrażliwca. Uzupełniacie Barf o jakieś witaminy?[/QUOTE]
nie. Chyba że olej, miód, warzywa to witaminy - wtedy tak. ale żadnych pastylek czy proszków z apteki czy od weta.

• 2 weeks later...
  • 6 years later...
Posted

BARF jest bardzo drogi, ja karmię psy normalnym mięsem wołowym dla psów, jest dużo tańsze a równie dobre. Oczywiście dodaję warzywa, ryż lub makaron albo płatki i psy są zdrowe i zadowolone.

Posted

W Polsce ustawodawca nie zaklada ze mieso bedzie spozywane na surowo - wyjatkiem tatar i metka -dlatego nie polecane dla dzieci, kobiet w ciazy i  osob starszych.

Nie przewiduje sie psa-konsumenta. Wiec np. dodatni wynik na Aujeszkiego nie wyklucza oceny miesa jako zdatne. Wirus jest niepatogenny dla czlowieka i malp krotkoogonowych. Smiertelny dla psow i kotow.

Gruzlica, jezeli nie daje duzych zmian w tuszy - nie wplywa na ocene, bo czasy gdy wezly nadwymieniowe az chrupaly minely. Krowy tak dlugo nie zyja.

Toksoplazma - u nas chyba powszechna - brak badan. Ale koty w oborach to norma, mimo zakazow unijnych.

Camphylobacter?

A salmonella? Polska nie jest od niej wolna. A psy sa podatne, mimo zapewnien barfiarzy.

Moge tak przez caly podrecznik miesoznawstwa.
Ale po co? Jak ktos woli prosta prawde - barf dobry, gotowane zle - to sie nie bedzie przez podreczniki akademickie przedzieral.

• 2 weeks later...
Posted

No nie wiem, ja sie zaznajomilam z tematem barfu, bo weterynarz mi to polecil. Na razie testujemy Barf primex o smaku kurczaka. Nie wiem co mialoby byc zlego w karmieniu psa surowym miesem? W taki sposob zywily sie dzikie psy i koty kiedys i na tym ma wlasnie polegac ta dieta, na nasladowaniu ich sposobu zywienia.

• 3 months later...
Posted

domciatom trudno tu mowić o smaku bo to brzmi nieco sztucznie. primex oferuje karmy stworzone w 100% z surowego i czystego mięsa bez żadnych dodatków. U nas zdecydowanie najbardziej popularna jest dziczyzna i cielęcina :) też kiedyś robilem te posiłki samodzielnie ale jednak kupno gotowych karm jest dużo wygodniejsze :)

Posted

Ze so

ie zywily dzikie psy i koty? to argument? Wilk zyje max. 8 lat. Smiertelnosc szczeniat ogromna. I nie zywily sie miesem zwierzat hodowlanych, zywionych maczka z Paragwaju i dioksynami.

Nie mowiac np. o polskich hodowlach drobiu - probki pobiera sam wlasciciel, i przed oddaniem sterylizuje w mikrofalowce.