kora78 Posted December 4, 2011 Posted December 4, 2011 mowicie, ze ta sunia byla juz w DT ? u nas w schronie jest ona pierwszy raz. Anulo ,dziekujemy przeogromnie, bo malutka bardzo potrzebuje kogos, kto sie nia zaopiekuje i doprowadzi do dobrego stanu, zanim jej sie domek znajdzie. oczywiscie pomoge ile moge. a moge tak: wyciagnac ją ze schronu, poprosic o transport Satrine i sadze, ze sie zgodzi tak, jak z Maja do Jawora, lub ciut dalej. moge u swojego weta jej krew zbadac i przeglad zrobic. w dzien wyciagniecia ze schronu. nie moge ani jednego dnia jej u siebie przetrzymac, bo juz z Mają przegielam. wsrod znajomych nie moge przetrzymac, ew jedynie moze dziadkowie na 1 dzien sie zgodza. i u nich kapiel i czesanko lepsze. trzeba zbierac kase na weta, moge napisac do kundelkowej skarbonki, do sterylkowej o sterylke pozniej. u mnie, jak wiesz sterylka to 180zl, nie wiem, ile u Ciebie i czy by sie zwrocily koszta w razie, jakby np tu miala na sterylke jechac za tydzien albo dwa, czy za benzyne sie zwroci? musimy wybrac jej imie, ja proponuje Daisy. trzeba w tytule i 1 poscie zmiany naniesc, kizi. a moze poszukamy dt na kilka dni we Wrocku? co by jej paluszka chirurg obejrzal? i stamtad do Anuli? mas ztam blizej do Wrocka, czy do nas? Quote
Satrina Posted December 4, 2011 Posted December 4, 2011 Transport byłby do Legnicy?Jeżeli tak to nie ma problemu. Ja jutro zadzwonię do znajomej wet i zapytam czy by nie zrobiła po promocyjnej cenie sterylizacji.Dziś wystawię bazarek i połowę kasy przeznaczę na małą.Podeślę link i podnoście proszę. Quote
Satrina Posted December 4, 2011 Posted December 4, 2011 W Legnicy nie, w Wałbrzychu, wiesz którą.... Quote
kora78 Posted December 4, 2011 Posted December 4, 2011 ahaa tak, wiem. tylko w Wchu tez tanio ma ten moj wet. ale spytaj swojej, moze da taniej? kubraczek posterylkowy mam i kolnierz. mow o tym, bo to juz minus 20zl u kazdego weta. znaczy, ze Ty z Legnicy mozesz tu ja dowiezc i pozniej odwiezc? jak sterylka bedzie za tydzien od adopcji tymczasowej do Anuli, albo za 2 tyg, albo za 3 dni,zaleznie od jej stanu? kizi, napisz w tytule,ze awaryjne dt potrzebne na czas badan suni, Wch, okolice, moze nawet Wroclaw? Quote
Satrina Posted December 4, 2011 Posted December 4, 2011 NIe wiem czy TZ się zgodzi.....w jedną stronę go napewno wyproszę. No i weekend 17-18 odpada, bo TZ na wyjezdzie. Quote
Anula Posted December 4, 2011 Posted December 4, 2011 Ja nie bardzo wiem jak to ogarnąć.W każdym razie do Legnicy lub Jawora mogę podjechać w każdej chwili,nawet w nocy.Daisy trzeba wyciągnąć na cito ze schronu i zaraz zawieźć na badania krwi i oględziny weta co ona ma na skórze,od czego są te placki(jeżeli uda się pobrać zeskrobinę to by było super).U mnie sterylka kosztuje 250zł suni +3x antybiotyk-90zł,nie licząć wizyty oględzinowej-30zł.Tak to u mnie wygląda-jest dwóch wetów i jeden przeskakuje drugiego z cenami.Nie wiem czy sunia z biegu nadaje się na sterylkę a więc to też musi ocenić wet.Do Wałbrzycha mam 105km a do Wrocławia 100km.Jeżeli jest jakiś wet w Wałbrzychu chirurgiem to można śmiało zapytać o pazurek,chociaż moim zdaniem pazurek powinien być na samym końcu zrobiony jeżeli taka zaistnieje potrzeba. Jeżeli Daisy nie ma cieczki i cena u mnie nie zraża sterylki to może poczekajmy z tą sterylką z tydzień,dwa aż sunia dojdzie do siebie.Już sama nie wiem jak będzie lepiej. Ja jestem gotowa na przyjęcie Daisy na już tylko jakoś to trzeba ogarnąć.Kto to poukłada aby było dobrze i Daisy jak najszybciej trafiła do mnie. Quote
kora78 Posted December 4, 2011 Posted December 4, 2011 no to ceny sa z kosmosu, rzeczywiscie. u mnie ogledziny za free, antybiotyk-tabletki Maja dostala do domu takze, sciaganie szwow, wszystko w cenie. wychodzi 200zl taniej. trzeba wiec u nas. popisze do znajomych okolicznych, kto moze ja tydzien przetrzymac u siebie- na te badania, sterylke i pare dni po operacji. jutro zadzwonie do schronu i zapytam pani w biurze, co wiecej wie o tym pazurze. mialam jechac jutro, ale sie przesunelo o jakies 2 dni. dlatego chociaz zadzwonie Quote
Anula Posted December 4, 2011 Posted December 4, 2011 U mnie wet po sterylce czy kastracji podaje dwa zastrzyki,jeden antybiotyk drugi przeciwbólowy co trzeci dzień a więc wychodzi trzy zastrzyki-90zł.Tabletek nie przepisuje.Zapomniałam jeszcze napisać,że ściągnięcie szwów nie wchodzi w zabieg i kosztuje 10zł ale to już małe piwo w stosunku do zabiegu.Mój wet na moje tymczasy nie dał mi ani razu zniżki a zawsze musiałam zaliczyć wizytę. Na sterylkę Daisy nie mamy pieniędzy,nawet na wizytę u weta.Ja oczywiście pomogę jakąś kwotą. Kora jak będziesz miała jakiś dom co będzie chciał przechować sunię na czas sterylki to daj znać.Tylko też to szukanie przechowalni nie może trwać długo bo ją trzeba wyciągać na cito aby się mała nie pochorowała bo wtedy też ze sterylki nici.W ostateczności przyjadę po małą do Wałbrzycha gdyby nie miał jej kto dowieźć. Quote
Poker Posted December 4, 2011 Posted December 4, 2011 Przeczytałam cały wątek.Biedna sunieczka. Niestety nie moge czynnie pomóc, bo mam nadal Braszkę w DT i schorowanego kota, o którego życie walczymy od miesiąca. Mogę zrobić na sunię bazarek. A co do cen weta u Anuli to masakra. Nie chodzi mi o koszt sterylki, bo u nas i tak jest wyższy. Ale żeby za 1. zastrzyk antybiotyku kasować 30 zł , to gruba przesada, a właściwie skandal.Można chyba poprosić , by dał coś doustnego , bo nie ma jak suni dowozić co 2. dzień. A nie zakładają szwów rozpuszczalnych ? Może jest jakiś sensowny wet w Lubinie? Wydaje mi się ,że najlepiej dla niej by było, gdyby od razu wylądowała u Anuli. Można tylko po drodzie zawieźć ją na pobranie krwi czy nadaje się w tef chwili na zabieg. Pazur może się da uporządkować podczas sterylki. Quote
Anula Posted December 4, 2011 Posted December 4, 2011 W Lubinie jest Lecznica do której czasami jeżdżę z musu w niedzielę ale w tej Lecznicy pracuje ojciec mojego weta.Po prostu syna ulokował w Polkowicach a sam przyjmuje w Lubinie.Nie chcę narażać się swojemu wetowi bo będzie wiedział,że zaliczyłam zabieg u ojca a nie u niego.A cen nie znam ale myślę,że nie odbiegają od Polkowic. Może ktoś orientuje się w temacie jak usunie się pazur to odrośnie czy też już nie.U ludzi na bank paznokieć odrasta. I jeszcze coś przyszło mi na myśl,jeżeli suni nie przeszkadza ten pazur w chodzeniu to może dać spokój z pazurem. Quote
Poker Posted December 4, 2011 Posted December 4, 2011 Szukam jakiegoś pobliskiego miasta i zobaczyłam ,ze do Głogowa jest 21 km. Może w nim jest sensowny wet? Są dziewczyny z Głogowa, może by coś doradziły. Quote
kizimizi Posted December 4, 2011 Author Posted December 4, 2011 dziewczyny ale co w koncu ustalilysmy? Zabieramy suke na klilkudniowe/tyg. dt gdzie czeka ja sterylka, badania itp. i wtedy jedzie na dt do Anuli? Quote
docha Posted December 4, 2011 Posted December 4, 2011 u nas w Legnicy sterylka psicy w cenach od 320 do 350 zł Quote
Anula Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 [quote name='kizimizi']dziewczyny ale co w koncu ustalilysmy? Zabieramy suke na klilkudniowe/tyg. dt gdzie czeka ja sterylka, badania itp. i wtedy jedzie na dt do Anuli?[/QUOTE] Tak!Chodzi o znalezienie w Wałbrzychu domku,który by przechował sunię na okres sterylizacji i zaopiekował się nią w tym krótkim okresie.Wynika z tego,że najtańsza sterylka jest w Wałbrzychu tylko brak jest "przechowalni".Ja po trzech,czterech dniach od momentu sterylki bym zabrała sunię na BDT. No i nie mamy pieniążków w całości na badanie krwi i sterylkę.Jeżeli by wynikły dalsze problemy zdrowotne bo nie wiadomo od czego są te łyse placki,pazur to też brakuje pieniążków na pokrycie kosztów weta.Oczywiście ja dokładam się do tych kosztów ale nie mogę ich finansować w 100%. Quote
kora78 Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 sterylka u nas 180zl morfologia i biochemia ponad 40zl nie znamy kosztow zwiazanych z pazurem- dzis zapytam u weta, bo ide z Maja na kontrole mamy 100zl od pudelkowej skarbonki moze na sterylke ze sterylkowej skarbonki znow o polowe poprosic? my- ja, kizi i satrina, mamy cos jakby walbrzyska skarbonke w tej chwili. poprostu zostalo po Rufim,k otry w ds juz jest. wiec stamtad moza tez cos dolozyc dla Daisy. 50zl minimum finanse na zabiegi walbrzyskie beda, ja sie nie tym martwie (i transport tez mamy), tylko tym przechowaniem jej martwie sie teraz. moja babcia nie wezmie, nie ma szans. na tydzien, dwa, jakies zabiegi, dbanie o rane, babcia nie da rady, moze cos zaniedbac. pytalam tez na miau. Quote
Anula Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Kora spytaj się weta czy jest możliwość po zabiegu przewieść samochodem osobowym Daisy 100km.Można by ją ulokować w miękkim legowisku,przykryć kocykiem.To jest 1,5 godz.jazdy.To wtedy by sprawa może by była rozwiązana,ja bym przyjechała i odebrała sunię z Lecznicy albo ktoś by mógł mi ją dowieźć.Tylko ta godzina zabiegu jest koszmarna bo 18.No i jeszcze nie wiadomo czy Daisy będzie się nadawała do zabiegu?Ale czym będzie dłużej w schronie to na pewno jej to nie wyjdzie na dobre.Ciotki kombinujcie!Ja już wyczerpałam swoją pomoc na ile mogłam! Quote
kizimizi Posted December 5, 2011 Author Posted December 5, 2011 Anula niedawno sie martwilas, ze nie masz mozliwosci jezdzic z psem po wetach jesli by sie cos dzialo a po sterylce jest ogroooomne prawdopodobieństwo, ze cos dziac sie moze. Dodatkowo mysle, ze suka podczas narkozy powinna miec zbadany/usuniety ten pazur. Wtedy rane bedzie trzeba odkarzac i pewnie jezdzic po zastrzyki. Daisy powinna zostac w dt, ktory ma mozliwosc chodzenia z nia do weta, tak dlugo az sciagnie sie jej szwy. A wtedy moze juz jechac do ciebie. -to moje zdanie. Quote
Istar19 Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Pudliczka ma wykupiony przez cioteczkę Anula pakiet ogłoszen na bazarku http://www.dogomania.pl/threads/218077-Og%C5%82oszenia-dla-Nemo-gt-do-4.12-godz.-22.00-Zako%C5%84czone! bardzo proszę o tekst do ogłoszeń (tytuł, tekst, kontakt - mail, telefon i imię, na jakie województwo i miasto) plus 5-6 zdjęć można wstawić na wątek bazarku albo wysłać mailem np do mnie [email protected] ogłoszenia zrobimy jak najszybciej po tym jak dostaniemy dane:) Quote
docha Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 [quote name='kora78']sterylka u nas 180zl morfologia i biochemia ponad 40zl nie znamy kosztow zwiazanych z pazurem- dzis zapytam u weta, bo ide z Maja na kontrole mamy 100zl od pudelkowej skarbonki moze na sterylke ze sterylkowej skarbonki znow o polowe poprosic? my- ja, kizi i satrina, mamy cos jakby walbrzyska skarbonke w tej chwili. poprostu zostalo po Rufim,k otry w ds juz jest. wiec stamtad moza tez cos dolozyc dla Daisy. 50zl minimum finanse na zabiegi walbrzyskie beda, ja sie nie tym martwie (i transport tez mamy), tylko tym przechowaniem jej martwie sie teraz. moja babcia nie wezmie, nie ma szans. na tydzien, dwa, jakies zabiegi, dbanie o rane, babcia nie da rady, moze cos zaniedbac. pytalam tez na miau.[/QUOTE] Kora, czy jesteś tej ceny pewna, 180 zł to mniej więcej koszt kastracji psa, a sterylka suki jest zazwyczaj dwukrotnie wyższa. Quote
kora78 Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 tak, docha :) wlasnie mam w domu sinie, ktora do Anuli na dt miala jechac. 2 tyg temu wlasnie myslalysmy, ktora sunia do Anuli idzie, poszla Maja, bo byla do wydania na juz, a Daisy nie miala jeszcze kwarantanny skonczonej. wiec Maja miala u mnie sterylke i wczoraj miala jechac do Anuli. ale o Maje juz sa telefony, wiec szkoda miejsca u Anuli zajmowac, jak mozna 2 pieczenie na 1 ogniu iupiec. daze do tego, ze Maja wlasnie, 5kg 5letnia sunia byla u mojego weta ciachana za 180zl, plus moj kubraczek, plus badanie krwi za 16zl przed zabiegiem. i 14zl za tabletki przeciwzakrzepowe przed sterylka. zostalo mi ich chyba ze 20, Maja zjadla, 3, wiec beda tez dla Daisy. moj wet dzis sie przyznal,ze takie sunie od innych klientow ciacha od 250zl wzwyz. ale ja do niego co rusz jakies schroniskowece z dt przyprowadzam, wiec o wiele taniej mnie kasuje. to jest mlody wet, nie ma Bog wie jakiego sprzetu, ekskluzywnego gabinetu, itp. to stara, biedna dzielnica, wiec ceny dostosowuje do klienteli. no i nie zdziera ze mnie przy byle okazji, bo wie,ze to psy bezpanskie. kizi, Anula moze w razie awarii jechac do weta, chodzi tylko o te najdrozsze zabiegi, by zrobic tutaj, bo tu taniej. przeciez roznica na calej sterylce miedzy wetem moim, a wetami u Anuli to 200zl! 370 tam, 200 u nas (z badaniem krwi za 16zl podstawowym) dzis moj wet powiedzialze pazura musi zobaczyc. nic mi nie powiedzial, dopoki go nie zobaczy. Quote
Anula Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Masz rację Kora z tą sterylką,że może się coś dziać ale ja już szukam różnych rozwiązań nie mając absolutnie nic złego na myśli ani żadnych złych zamiarów nie mam,czepiam się wszystkich możliwości jak Daisy wyciągnąć ze schronu. Quote
Klauzunka Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Czyli najtaniej w W-chu u Kory, tylko dt brak. Poza tym trzeba brać pod uwagę jeszcze ten pazur, bo jak wet powie, że można chirurgicznie sobie z nim poradzić to i za jednym zamachem przy jednej narkozie może się da a wtedy koszty wzrosną. Ten pazur jest tragiczny :( Quote
kizimizi Posted December 5, 2011 Author Posted December 5, 2011 No ja jej nie wezme, Kora dostanie eksmisje, jej siostra pracuje ciagle i ma zreszta sporego wlasnego psa, Dorota chyba dt byc nie moze czyli tyle z Wcha. Zaraz popisze, moze ktos z Swidnicy moze ja przechowac te 2 tyg. Teraz mi sie przypomnialo, ze jak moja suka miala wycinane wilcze pazury w liczbie 3 podczas sterylki to jakies 50zl wiecej zaplacilismy -tak na oko. Quote
Klauzunka Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Teraz mi sie przypomnialo, ze jak moja suka miala wycinane wilcze pazury w liczbie 3 podczas sterylki to jakies 50zl wiecej zaplacilismy -tak na oko. Czyli dobrze myślałam. Trzeba mieć na względzie większe koszty. Zaraz będę prosiła, to tylko 2 tygodnie, może się ktoś zgodzi. Może ktoś ze Strzegomia to chyba tez blisko. Quote
Recommended Posts