Gin Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 Co do suk to Afra Schreidon z h. Mavic ma IPO3, a jej syn Paco zaliczyl testy na swiatowce. Suka z IPO2 to tez rzadkosc, nie mowiac o tym, ze jest troche suk hodowlanych wogole bez IPO... Quote
ayshe Posted January 20, 2007 Posted January 20, 2007 afra to jedna z najlepszych suk hodowlanych ktore pojawily sie w polsce w ostatnich latach. Quote
Cockermaniaczka Posted March 2, 2011 Posted March 2, 2011 Pismo okólne FCI nr 111/2010 z 23.12.2010 OWCZAREK NIEMIECKI (166) - NOWY WZORZEC OD 01.01.2011 Na posiedzeniu w Bratysławie w sierpniu 2010 Komitet Generalny FCI przyjął poprawiony wzorzec owczarka niemieckiego (166). Od 01.01.2011: 1) Uznane będą dwie (2) odmiany owczarka niemieckiego, różniące się długością włosa: o włosie normalnym (Stockhaar) i o włosie długim (Langstockhaar) 2) Każdej odmianie przyznawany jest CACIB. 3) Odmiany te nie mogą być między sobą krzyżowane. Nowy wzorzec dostępny jest w zakładce REGULAMINY / WZORCE RAS Quote
masteryoda Posted July 12, 2011 Posted July 12, 2011 TAK! FCI wreszcie uznało DONa, ale! nie takie to proste. Uznają tylko te urodzone po krótkowłossych rodzicach, czyli posiadające rodowód FCI. Jeśli masz takiego a wcześniej nie był uznawany to przejdzie tzw. przegląd klasyfikacyjny. Potem już może się łączyć z innym DONkiem i mieć legalne potomstwo. tyle jeśli chodzi o ZwKwP. INNE organizacje kynologiczne, PKPR, zawsze uznawało DONa i dlatego tam są najlepsze okazy, albowiem ich hodowla jest już zaawansowana. PKPR nie dyskryminuje innych organizacji kynologicznych, więc na wystawy zaprasza wszytskich, ZwKwP dyskryminuje, łamiąc Konstytucję RP gwarantującą wolność do tworzenia stowarzyszeń. Efektem będą słabe psy DON, albowiem nie dopuszcza się w ZwKwP nowej krwi od innych psów niż związkowe. Takie kiszenie się we własnym sosie, wreszcie się zemści. Mam nadzieję ze pomogłąm:) Quote
masteryoda Posted July 12, 2011 Posted July 12, 2011 to proste, włos długi jest wynikiem genu recesywnego i czasem zdarza się taki psiak. Bedzie on nazwany DONemi tyle, odrębna rasa. DONy są wyższe - troszkę i cięższe. Nie wolno ich krzyżować z ONami bo to 2 różne rasy, odmiany można powiedzieć.Im dłużej będzie się krzyżować DONy między sobą, tym ładniejsze osobniki się uzyska. Proste, jak z każdą nową linią. W PKPR< KHRON czy ZOND od zawsze uznaje się DONy, bo i czemu nie? Związkowcy upierali się że długi włos nie pasuje do pracującego charakteru psa, a ja pytam co z nowofunlandem, bernardynem, etc. Są to psy wykorzystywane do ratowania ludzi i jakos im długi włos nie przeszkadza. DONy to rasa jak każda inna, bernardyn też ma odmianę długo i krótkowłosą, charty i wiele innych i jakoś nikt się nie dziwi, to czemu tyle zamieszania na temat DONów? STEREOTYP wciskany Wam przez ZwKwP i ich zacofane poglądy i tyle.:) Quote
masteryoda Posted July 12, 2011 Posted July 12, 2011 Są uznane! WRESZCIE nastąpił przełom, a w innych organizacjach kynologicznych - lepszych niż jakis tam Związek Kynologiczny- sa od lat i to dużo ładniejsze! Quote
Kiria Posted September 22, 2011 Posted September 22, 2011 Sorry za mały off ale jak ja będę miała szczeniorka, którego hodowla jest zarejestrowana w PKPR to gdzie ja mogę z nim chodzić na wystawy? Tylko te, które organizuje PKPR ? Bo ja to jestem zielona, proszę o wytłumaczenie. Quote
Kiria Posted October 27, 2011 Posted October 27, 2011 Tak, faktycznie wiem, od hodowcy, że mając owczarka z PKPR można go pokazywać na wystawach organizowanych przez PKPR. Quote
Recommended Posts