Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

dziewczyny jestem, dość długo byłam u Dinki. Sunia miała dłuuuugi spacer prawie 2 godziny. Dla mnie laika i domorosłego "zaklinacza" Dina jest normalnym owczarem, usłuchanym i reagującym bardzo ładnie na przewodnika. Po wybieganiu na prawie 10m łączonej smyczy, osiagnięciu stanu lekkiego zmęczenia jest jeszcze skora do "myślenia", zadań i nawet aportowania. Chowa zadek i nadstawia sie do głasków doopką, liże po rękach i twarzy. Raz chciała poszczekać na psa- od razu zareagowała i posłuchała na lekka i szybką korektę smyczą. Przymila sie do obcych. Cudna proludzka sunia.

Ale martwię sie bardzo o Dinę- wygląda źle! chuda, wyłysiała, sierść częściowo odpigmentowana, skóra na wyłysieniach z resztkami drobnych krost, śmierdząca. Brzuch bolesny, napięty, broni się a właściwie próbuje odsunąć rękę od brzuszka. W szwie po sterylce duże zgrubienia, odczyn zapalny, bliższej krocza sączenie krwistej wydzieliny- zgłosiłam rana została zdezynfekowana i przemyta przez veta. Vetka zaleciła przemywanie naparem z rumianku i szałwi- techniczki będą to robić tylko trzeba im dowieść. Dinka została w kołnierzu by szwów nie lizać. Koniecznie zajęcie się tą raną pooperacyjną bo nie wygląda to ładnie, będzie sie barbrać ( data sterylki 21.02). Co więcej w czasie 1 godziny Dina robi bo liczyłam ok. 26 razy siusiu małymi porcjami- to nie jest nerwowe. Dziś kupa piękna o kolorze RC. W badaniu ogólnym kału z 17.01. pojedyncze jaja Uncinaria sp i Trichuris vulpis, negatywny wynik w kierunku Giardia. Wyniki innych badań ma dosłać fela. Ma byc znów odrobaczona aniprazolem przez 3 dni na wagę ( waży prawie 29kg) i dostawać lek p/ zapalny też 3 dni. Po odrobaczeniu dobrzeby było podać jej chociaż ze 2 razy jakiś probiotyk. Kupiłam jej jeszcze Dermatex w sklepiku na sierść ([URL]http://serenus.istore.pl/pl,product,1074249,biofaktor,dermatex,150tabl,op.html[/URL]) techniczki maja podawać.

puszkę Bozity z reniferem zjadła w mig i chciała więcej
[IMG]http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/424456_347185998651621_100000806723184_893430_613932355_n.jpg[/IMG]

łysawy pycholek
[IMG]http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/421282_347186748651546_100000806723184_893437_1939963724_n.jpg[/IMG]

[IMG]http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/429734_347186995318188_100000806723184_893441_1889787383_n.jpg[/IMG]

Edited by joteska
  • Replies 2.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

jeszcze troszkę Dinki
[IMG]http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/417997_347187191984835_100000806723184_893443_1810978944_n.jpg[/IMG]

[IMG]http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/419396_347187241984830_100000806723184_893445_1362461875_n.jpg[/IMG]

[IMG]http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/416803_347187418651479_100000806723184_893449_1534265341_n.jpg[/IMG]

Posted

zmiany na skórze po podaniu zastrzyku p/zapalnego
[IMG]http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/426851_347187488651472_100000806723184_893451_471485202_n.jpg[/IMG]

wyłysienia
[IMG]http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/430419_347187535318134_100000806723184_893452_2044845434_n.jpg[/IMG]

Posted

[quote name='bela51']Ja tez przypominam o stanie wpłat na moim koncie:
20 zł - auraa - wpłata 13.03.2012
Prosze, aby auraa przeklejała na pierwsza strone rozliczenie finansow Diny, inaczej, będziemy je tutaj bez przerwy wpisywac.
Ponawiam tez moja prośbę
[B]Czy jest ktos chętny na przejęcie ode mnie funkcji skarbnika ?[/B][/QUOTE]
belu, mogę przejąć funkcję skarbnika

Posted (edited)

[quote name='beka'][B]Rzadko wychodzi w badaniach[/B], trzeba 3 dni zbierac.
Metronidazolem sie ją traktuje.
ew . Aniprazol ale min 5 dni[/QUOTE]

To prawda beka, ale jest na to w miare prosty sposob ;)
traktuje sie kal plynem Lugola i taka papke oglada sie pod mikroskopem. Plyn zabarwia trofozoity na chyba zoltobrazowo, a cysty na bardzo ciemny braz. Trzeba miec wprawe ale jest pewnosc , ze sa . I rzeczywiscie trzeba pobrac min dwie probki , najlepiej trzy.

edit
Jolu, piekna sunia:) Specjalistyczny RC powinien zrobic swoje. To bardzo dobra karma dla problemowcow. Badania ...hmmmm...na Giardioze trzeba by powtorzyc ...jedno badanie nie jest wystarczajace . Tak mysle.
Moze na skorze gronkowiec ? ...

Edited by Kajka_72
Posted

[quote name='motyleqq']co do tego, że tak dużo sika-ona po prostu znaczy teren, to bardzo terytorialna suczka[/QUOTE]

motyleqq zartujesz prawda? :crazyeye:
Joteska napisala:
[QUOTE]Co więcej w czasie 1 godziny Dina robi bo liczyłam ok. 26 razy siusiu małymi porcjami[/QUOTE]To z pewnoscia nie jest sikanie "terytorialne" :shake: Sunia jest chora. Jest jakas dysfunkcja zdrowotna, ktora to powoduje. Moze warto suczce zrobic usg bo sikanie po trochu 26 razy w ciagu jednej godziny , normalne nie jest.....tym bardziej , ze dawno jest po sterylce , a rany sie nie goja :(
Powodow takiego stanu moze byc kilka....trzeba to zdiagnozowac bezwzglednie.

Posted

[quote name='Kajka_72']motyleqq zartujesz prawda? :crazyeye:
Joteska napisala:
To z pewnoscia nie jest sikanie "terytorialne" :shake: Sunia jest chora. Jest jakas dysfunkcja zdrowotna, ktora to powoduje. Moze warto suczce zrobic usg bo sikanie po trochu 26 razy w ciagu jednej godziny , normalne nie jest....[B].tym bardziej , ze dawno jest po sterylce , a rany sie nie goja :( [/B]
Powodow takiego stanu moze byc kilka....trzeba to zdiagnozowac bezwzglednie.[/QUOTE]

No właśnie to jest najbardziej niepokojące. Bo nawet biorąc pod uwagę,że sunia nie jest w warunkach "cieplarniano-domowych" to jednak minęło 25 dni od zabiegu. Myślę,że bez USG się nie obejdzie. Stan sierści i skóry to teraz raczej sprawa drugorzędna, bo prawdopodobnie na wcześniejsze komplikacje nałożyły się teraz jeszcze zmiany hormonalne a to może potrwać nawet do 3-4 miesięcy nim się wszystko ureguluje.
Przy problemach ze skórą już mnie nic nie zdziwi, najlepsza kumpela mojego Suczyska jest uczulona na... DESZCZ!!!!! Jak pada 4 dni z rzędu a ona wyjdzie bez "płaszczyka" to zaczyna się przerzedzać sierść, na końcówkach uszu robią się krwawiące ranki ,a na koniec skóra na głowie zaczyna krwawić choć jest nieuszkodzona :shake: I na to nie ma rady -po za unikaniem deszczu.

Posted (edited)

mi tez ten brzuchalek Diny się nie podoba. między rundami spaceru dawałam Dince raz pić to miała czym siuskać
dostałam wyniki krwi i kału Dinki od feli na maila, moge przesłać też na maila do wydruku przed konsultacją. W klinice został do przekazania wydruk z podawanymi lekami dla Dinki. Bardzo Was proszę o jak najszybsze umówienie Dinki do dr Karaś- Teczy przed 25.03. by było wiadomo czy coś jeszcze zleca i poleca, może okazać sie, że potrzebuje kąpieli leczniczej ale tą raną po sterylce trzeba sie upewnić. Poproszę dr Ewę jeszcze o badanie enzymów wątroby, krzepliwości krwi i usg, ew. konsultacji endokrynologa i pobranie hormonów, krwi na kortyzol. Proszę Was o kontakt w tej sprawie i ew. jeszcze sugestie co do badań i wizyt bo czasu jest malutko.

Edited by joteska
Posted

[B]Jotesko[/B], a Ty daleko masz na SGGW ?
Tak się cieszę, że zajęłaś się Dinką :multi:
Sprawy od razu nabrały tempa ;)
I wygląda na to, że to był najwyższy czas, bo sunia jednak dalej jest w kiepskim stanie :shake:
Mnie też ten bolesny brzuchol martwi :shake:
A to wygląda na bolesność w obrębie powłok brzusznych, tam gdzie jest niezagojona należycie rana po sterylce czy głębiej w jamie brzusznej ???
Może USG ???
Zresztą Wy będziecie wiedzieć najlepiej :)

Posted

może coś się zmieniło, ja nie liczyłam ile razy sika, ale kiedy byłam u niej 2tygodnie temu, to sikała tak jak moja-również dominująca i terytorialna-suczka. być może teraz sika więcej

Posted

Ja dzisiaj jadę wyspacerować Dinę. Rozumiem, że mam dowieżć rumianek i szałwię. Jeśli już są to dajcie znać abym niepotrzebnie nie traciła czasu w całodobowej aptece.
Martwi mnie duża ilość osób decyzyjnych w sprawie Diny. Z tego też powodu nie wypowiadam się w jej sprawie aby dodatkowo nie gmatwać. Ja tu tylko sprzątam czyli chodzę na spacery.
Karma od Feli nie doszła ( Bosch) ale chyba jest inna.

Posted

Mazowszanko kochana, jakbyś dziś z Dinką poszła do lekarza dyżurnego aby mógł przemyć ta rankę, proszę. Zioła ew. ktoś kupi w tygodniu. Dina jest teraz w kołnierzu, karmę póki co ma RC , można ją dokarmić jakąś dobrą puszeczką lub gotowanym. Prosze podaj mi swój nr tel. na pw byśmy mogły być w kontakcie.
DONnko, do Dinki mam dość daleko, w tygodniu nie mam szans do niej podjechać, inaczej już wcześniej zgłosiłabym sie na spacerki.

Posted

Zapraszam Wszystkich serdecznie na obiecany bazarek:
[url]http://www.dogomania.pl/threads/224809-BY%C5%81-TAKI-PIES...-Loteria-ze-wspomnieniami-%E2%80%93-dla-Diny-do-26-03-g.-19?p=18850293#post18850293[/url]
Proszę - bywajcie, zapraszajcie innych i - kto może - przez ten tydzień niech korzysta z banerka :-)
Dla Diny :-)!

Posted

[quote name='jola_li']Zapraszam Wszystkich serdecznie na obiecany bazarek:
[URL]http://www.dogomania.pl/threads/224809-BY%C5%81-TAKI-PIES...-Loteria-ze-wspomnieniami-%E2%80%93-dla-Diny-do-26-03-g.-19?p=18850293#post18850293[/URL]
Proszę - bywajcie, zapraszajcie innych i - kto może - przez ten tydzień niech korzysta z banerka :-)
Dla Diny :-)![/QUOTE]

Jolu , piękny wzruszający bazarek dla Diny- BARDZO CI DZIEKUJEMY! SUPER POMYSŁ
oby przyniósł szczęście Dineczce :)

Posted (edited)

[quote name='motyleqq']może coś się zmieniło, ja nie liczyłam ile razy sika, [B]ale kiedy byłam u niej 2tygodnie temu, to sikała tak jak moja[/B]-również dominująca i terytorialna-suczka. być może teraz sika więcej[/QUOTE]

No wlasnie ...czyli zmienilo sie przez dwa tygodnie i to niepokojaco :(

edit.
Cholera , chyba sie starzeje ....Jolu , ja podobnie bardzo wzruszylam sie bazarkiem :( to zdarzylo mi sie po raz pierwszy...zamiast twardniec to miekne ;)

Edited by Kajka_72
Posted

Kajko, chyba się zmieniło, techniczki, które sa na miejscu mówią, że Dinka tez w boksie podsiusiuje, one tam sprzątają i jej doglądają na codzień to wiedzą, my tylko jesteśmy z tzw doskoku, trudniej przyuważyć. Jutro na sggw beda pobranie kolejne badania krwi o jakich pisałam wyżej i próba pobrania moczu na badanie, usg postarają sie załatwić. Dam oczywiście znać czy to wszystko zostanie jutro zrobione aby nie dublować. Dinka ma już założoną książeczkę i uzupełnione wpisy.

Posted

Ja byłam u Diny w środę i w czwartek i dopóki Dina będzie na SGGW będę ją wyprowadzała w te dwa dni.
Mogę jedynie zadeklarować 10zł miesięcznie na hotel dla Diny od kwietnia, a także pomoc w ogłoszeniach i bazarkach :)

Posted

[quote name='MiK-Jozefow']Ja byłam u Diny w środę i w czwartek i dopóki Dina będzie na SGGW będę ją wyprowadzała w te dwa dni.
Mogę jedynie zadeklarować 10zł miesięcznie na hotel dla Diny od kwietnia, a także pomoc w ogłoszeniach i bazarkach :)[/QUOTE]
Mik-Jozefow bardzo Ci dziękujemy w imieniu Dineczki :Rose:
mam od razu prośbę ;) , jak będziesz we środę i w czwartek możesz Dince podać lakcid lub tabletkę nutriplant lub jakiś podobny probiotyk? będzie zaraz po odrobaczaniu to warto od razu florę jelit odbudowywać

tymczasem zapis deklaracji prowadzę w poście 1009#
na hotelik brakuje aktualnie stałych deklaracji [B]180zł[/B]