Evelin Posted April 10, 2007 Posted April 10, 2007 Mam nadzieję,że te futerka to wynik zaniedbania i stresów...Na chude dupki da się coś poradzić..byle tylko nie chorowały.. Rozetka przeszła swoje....Młoda świnka,ciężarna,pewnie wyrzucona-bo skąd ona na działkach się znalazła? Maluchy nie zyją,potem schron..To skąd ona ma mieć ładne futerko? Quote
pucka69 Posted April 10, 2007 Posted April 10, 2007 ok, wszystko im powiem i idź już spać. Ja to mam na 10 do pracy - to wiesz ... będe się nimi opiekować do soboty, wit C będe od jutra dawać ( dziś im jeszcze daruję), zresztą w karmie tez jest! Quote
brazowa1 Posted April 10, 2007 Author Posted April 10, 2007 to ja Wam na dobranoc przekazuje pozdrowiania od mojej Czarnej Głowy [IMG]http://images21.fotosik.pl/161/461c84b41142674fmed.jpg[/IMG] [IMG]http://images21.fotosik.pl/161/13420d907468092amed.jpg[/IMG] Quote
Evelin Posted April 10, 2007 Posted April 10, 2007 To masz dobrze..Idę na 8 rano....To dobranoc i dzięki... Ale cudaczny świniak.....Czarna głowa..Dziękujemy za pozdrowienia... Quote
pucka69 Posted April 10, 2007 Posted April 10, 2007 No ja wiem, że futerko i chude dupki to wynik zaniedbania! Chce ci tylko przybliżyć je. One nawet nie pachną jak świnki, tylko chyba schronem? Ale nie będę ich kąpać - sama to zrobisz - lub nie. Dużej by się chyba przydało. One nawet jak jedzą to siedza obok siebie i wcinają sianko! To by było bez serca je rozdzielać, bardzo sie ze soba przyjaźnią! Quote
pucka69 Posted April 10, 2007 Posted April 10, 2007 niiiieee no brazowa przebiłas wszystkich! Czarna Głowa górą! Prześmieszne umaszczenie! A zdjecie z przodu całkiem - masz? Ciekawa jestem jak wygląda. Quote
Evelin Posted April 11, 2007 Posted April 11, 2007 [quote name='pucka69'] To by było bez serca je rozdzielać, bardzo sie ze soba przyjaźnią![/quote] Właśnie....I dlatego będa we dwie....A właściwie we trzy... Jesli okaże się,że maleństwo to chłopak,będą mieszkały obok siebie,ale tylko do czasu kastracji...Innego wyjścia nie będzie... A co do kapieli,to myslę,że mnie wyinstruujesz...Skoro Jadzię kapałaś..Ale nie zrobię tego od razu dam im dzień albo dwa na zadomowienie... Pucka mam nadzieję,że dziś wieczorem napiszesz co u moich świnek...I Twoich też.. Jakoś mi tak dziwnie oglądać własne wirtualne świnki.. Quote
pucka69 Posted April 11, 2007 Posted April 11, 2007 pisze jeszcze z pracy - to tylko dwa zdania - świnki jedzą aż im sie uszy trzęsą, dostały wit C na marchewce - zjadły, dostały też po kawałku natki! POCHŁONĘŁY!!! Quote
black sheep Posted April 11, 2007 Posted April 11, 2007 heh pucka, to się nazywa dogo-świnko-mania:) Co myślicie o podawaniu świnką soków? Np. pomarańczowych? Dałam moi wczoraj, smakowało im:) Taki bez cukru z wit.C. Można dawać? Quote
pucka69 Posted April 11, 2007 Posted April 11, 2007 podobno mozna ale ja nigdy nie widziałam w tym sensu - uważałam ze lepiej dać jabłko lub marchewkę! co innego jak jest np. chora - to tak! Quote
bebebe1 Posted April 11, 2007 Posted April 11, 2007 Ho ho ho, ale się tu działo! Jestem pod wrażeniem. Trzymam kciuki za dalsze powodzenie całej akcji :lol: Quote
black sheep Posted April 11, 2007 Posted April 11, 2007 [quote name='pucka69']podobno mozna ale ja nigdy nie widziałam w tym sensu - uważałam ze lepiej dać jabłko lub marchewkę! co innego jak jest np. chora - to tak![/quote] Tylko że w jabłku czy marchewce nie ma tyle wit C, a przy okazji zgasza pragnienie, lepsze to niż zwykła woda. Już dziś kupiłam soczki bogate w wit C. Bo Mała się coś krzywi, i się wystraszyłam, że może jakaś krzywica... Straszycie mnie! Quote
Eriu Posted April 11, 2007 Posted April 11, 2007 [quote name='black_sheep'] Co myślicie o podawaniu świnką soków? Np. pomarańczowych? Dałam moi wczoraj, smakowało im:) Taki bez cukru z wit.C. Można dawać?[/QUOTE] nie znam się zbytnio na świnkach, ale wydaje mi się, że jak już dawać gryzoniom to właśnie taki bez cukru i jak najbardziej naturalny (bez jakichś konserwantów, ulepszaczy itp). Generalnie to mnie jakoś w pamięci utkwiło, że większość gryzoni to nie powinna jeść cytrusów (to może i pić też), ale może mi się coś źle zakodowało:). Wiem, że niektórzy dają szczurom, ale właśnie takie naturalne. Może taki jednodniowy, marchwiowy? Quote
supergoga Posted April 11, 2007 Posted April 11, 2007 Nie wiem, czy świnki, ale np. nasze szczurki uwielbiają - dziecięce Gerberki owocowe - aż uszy lataja tak jedzą. Quote
pucka69 Posted April 11, 2007 Posted April 11, 2007 duzo wit C jest np w czarnej porzeczce. Evelin - może byś nad imieniem pomyślała co? Mała wygląda mi na Krysię, a rozetka na Ziutkę może? Jak przyszłam z pracy to najpierw na głaskanie wzięłam na kolanka małą a potem dużą. Obie wyglądały na zadowolone i nie uciekały! A potem, jak dzieliłam natką pietruszki to duza podeszła sama do kratek kontenerka! Czyli - są postępy w udomawianiu świnek! Quote
Evelin Posted April 11, 2007 Posted April 11, 2007 To jestem happy,że u nich wszystko ok... Robocze imiona mogą być...Najlepiej wymyślam jak widzę i obserwuję... ...tylko Krysia może się Krystiankiem okazać......Muszę być elastyczna w kwestii imion... Quote
pucka69 Posted April 11, 2007 Posted April 11, 2007 mój TZ mówi ze moze Kiwi? Może być damskie i męskie ;) moja Helenka tez miała imie robocze - Hela i zostało ;) Quote
pucka69 Posted April 11, 2007 Posted April 11, 2007 a może dla rozetki - Wacia? Hej świnkomaniaczki! Gdzie jestescie? Quote
Evelin Posted April 11, 2007 Posted April 11, 2007 A czytam sobie dogo..., Łatwo Ci Pucka wybierać jak widzisz świnki...A tak Ci szczerze powiem,to na razie boje sie wybierać...Przesądnie, bo niedawno wybrałam imię Wiktoria.. I wiesz co było dalej... Aha Pucka.Dopóki nie okaże się jakiej płci jest Kryśka muszę zatrzymać klatkę...Będzie i tak do oddania (tzn klatka nie Kryśka) ,tylko trochę później,jak się ewentualnie Kryśkę wykastruje...Mam nadzieję,że rozumiesz... A tak w ogóle nie moge doczekać się soboty... Quote
pucka69 Posted April 11, 2007 Posted April 11, 2007 właśnie Ci miałam napisac zebys lepiej klatke na razie zatrzymała tylko nie chciało mi sie skrzynki oprózniac! One są takie przestraszone że musza być w klatce, mogłyby uciec w panice z wanienki - zwłaszcza Krysia. Jedzą sianko obecnie, pyszne i pachnące. I ja bym na razie im robiła kwarantannę - nie dawała od razu do Pusi, wiesz, prawda? Quote
brazowa1 Posted April 11, 2007 Author Posted April 11, 2007 kolezanki,czy mam zmienic tytul watku? Quote
Evelin Posted April 11, 2007 Posted April 11, 2007 Pewnie,że będą miały kwarantannę...Od razu do Pajuni nie pójdą...Zreszta jakby Kryśka spowodowała ciążę u 2 samiczek... Będą w klatce,pewnie ta duża Ziutka będzie wymagała kapieli .. no i w miarę najszybszego wyjaśnienia sprawy płci Kryski... Brązowa możnaby, a jaki tytuł proponujesz? Moja propozycja...Gryzoniowe przytulisko.. Quote
pucka69 Posted April 11, 2007 Posted April 11, 2007 Obie Twoje świnki siedzą przy kratce od kontenerka, juz nie są skulone w kącie najciemniejszym. Dałam im jeszcze po źdźble trawy - Wacia-Ziutka wręcz przyszła po nie. Kryś-a ( hehe) jeszcze nie. Obejrzałam je jeszcze raz-skóra wydaje sie ok. Sierść rozetki nie jest wyszarzała tylko po prostu nie ma czarnego koloru chyba. Świnka jest przyjazna i lubi jak ją głaskać pod bródką. Mała jest większym dzikusem. Kurczę, no nie potrafie określić płci - wydaje mi sie ze dziewczyna ale 100% nie mam pewności. Zęby takie sobie - dałam im kolbę, ale chyba nie wiedzą co z nią robić. Jutro przyniosę im gałęzi wierzby i jabłoni. A teraz zdjęcia: [IMG]http://www.sobon.un.waw.pl/wacia.jpg[/IMG] [IMG]http://www.sobon.un.waw.pl/krysia.jpg[/IMG] Quote
Halo (Alfa i Zuzia) Posted April 12, 2007 Posted April 12, 2007 [quote name='brazowa1']kolezanki,czy mam zmienic tytul watku?[/quote] wg mnie świnka makabra jest super! Nawet usłyszałam już tekst: [I][B]to wy się spotykacie na tej makabrze? :evil_lol: [/B][/I] Quote
Recommended Posts