Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

as_ko napisał(a):
Tak, pies atakuje bez ostrzeżenia. Z tego powodu wrócił z adopcji 2 razy.

ojjjj no to sie narobilo.
a w tym schronie nie usypia sie agresywnych psow?

• Replies 117
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Briady to psy pasterskie a więc strużujące . To psy terytorialne . Na swoim terenie nie tolerują obych Atakują bez ostrzeżenia. TAkie są sznaucery olbrzymy , rotwailery, CTR, jużaki. . Potrzebują doświadczonych opiekunów -czytaj przywódców stada-inaczej same przejmują stery. Trzeba szukać doświadczonego opiekuna. Zobaczcie ogłoszenia psów w/w ras Przeważnie jest zaznaczane ,ze pies potrzebuje" doświadczonego opiekuna". Koniecznie zgłoście psa na http://www.briard.com.pl/ogloszenia. To forum psów rasowych - muszą pomóc.

Posted

Pies już jest na tym forum.
On w obydwu domach nie atakował obcych tylko swoich właścicieli, w jednym z domów byli doświadczeni opiekunowie ale i 3 dzieci, o które ludzie się bali więc wrócił. Briard na pewno nie zostanie wydany przypadkowej osobie, jeśli w ogóle zostanie wydany :(

Posted

Generalnie briardy to psy rodzinne, łagodne powinny być, ale mają bardzo delikatną psychikę i żyjące w złych warunkach mogą potem się stać agresywne.
A to duże psy i naprawdę wtedy jest ciężko.
Żal mi bardzo tego psiaka.
On zamknięty w ciasnym schroniskowym boksie, bez kontaktu z człowiekiem to dla niego będzie coś okropnego.
Już sama nie wiem co dla niego lepsze.

Wcześniej już pytałam o tatuaż, może można odnaleźć hodowcę, hodowlę.

Posted

Dogo07 napisał(a):
To jest suczka.

Na forum briardów przeczytałam że zostanie poddana eutanazji.

A może ją coś po prostu boli i dlatego kłapie zębami.

To jest pies, nie suka. Początkowo zaszła pomyłka. Ewajanka możesz to zmienić w tytlu wątku na forum briardów?
O losie psa zadecyduje kierownik schroniska.

Posted

[quote name='Dogo07']To jest suczka.

Na forum briardów przeczytałam że zostanie poddana eutanazji.

A może ją coś po prostu boli i dlatego kłapie zębami.

...................:(
Może nawiązać kontakt z miłośnikami rasy (hodowcami?)...? Może ktoś podejmie się pracy nad nim....?

Posted

[quote name='martasekret']...................:(
Może nawiązać kontakt z miłośnikami rasy (hodowcami?)...? Może ktoś podejmie się pracy nad nim....?
Kochani czytajcie proszę uważnie, pies jest na forum briardów, nikt się nie zainteresował jego losem, żeby go zabrać czy coś :(
Nie ma komu z nim pracować i nikt z nas się tego nie podejmie. Jeśli znacie kogoś kto za darmo się nim zajmie i ma do tego kwalifikacje to rozsyłajcie gdzie się da, ale trzeba pamiętać że kierownik nie wyda psa przypadkowej osobie, bo nie chce więcej pogryzień i zwrotów.

Posted

Przeczytalam FORUM Briadów i jestem zniesmaczona brakiem profesjonalizmu osób ,które zgłaszają psa. Przepraszam za ostre słowa ale osoby działające na DOGOmanii powinny prezentować mimimum profesjonalizmu. Otóz na forum nie ma słowa o tym, że ten pies ma tatuąż. Brak ciągłości rozwoju sytuacji Nikt poza zgłaszącą osobą nie mówi o eutanazji Natomiast ciągle powtarza się ,,,,,ze pies jest agresywny To ,że pies ugryzł w sumie obcą osobę parę dni po adopcji to normalne. Kazda osoba adoptująca psa powinna przeczytać ABC nowego psa w domu. Gdyby pies był agresywny to zauważono by to natychmiast po przyjęciu psa do schroniska. Proponuje na forum briadów uzupełnić informacje o psie. POdać rzetelne informacje - nie używając słowa agresywny/ zachowanie psa nie ma nic wspólnego z agresją/ . Wiem co piszę miałam 5 sznaucerów olbrzymów, w tym jedną sukę naprawdę agresywną do obcych Zdarzyło się ,ze złapana za obrożę bo szykowała się do ataku/ znaliśmy jej zachowania/ chapnęła za rękę. Byliśmy już przeszkoleni i wiedzieliśmy ja reagować. Generalnie była to kochająca suka , która w naszej obronie walczyłaby do końca

Posted

DZIR napisał(a):
Przeczytalam FORUM Briadów i jestem zniesmaczona brakiem profesjonalizmu osób ,które zgłaszają psa. Przepraszam za ostre słowa ale osoby działające na DOGOmanii powinny prezentować mimimum profesjonalizmu. Otóz na forum nie ma słowa o tym, że ten pies ma tatuąż. Brak ciągłości rozwoju sytuacji Nikt poza zgłaszącą osobą nie mówi o eutanazji Natomiast ciągle powtarza się ,,,,,ze pies jest agresywny To ,że pies ugryzł w sumie obcą osobę parę dni po adopcji to normalne. Kazda osoba adoptująca psa powinna przeczytać ABC nowego psa w domu. Gdyby pies był agresywny to zauważono by to natychmiast po przyjęciu psa do schroniska. Proponuje na forum briadów uzupełnić informacje o psie. POdać rzetelne informacje - nie używając słowa agresywny/ zachowanie psa nie ma nic wspólnego z agresją/ . Wiem co piszę miałam 5 sznaucerów olbrzymów, w tym jedną sukę naprawdę agresywną do obcych Zdarzyło się ,ze złapana za obrożę bo szykowała się do ataku/ znaliśmy jej zachowania/ chapnęła za rękę. Byliśmy już przeszkoleni i wiedzieliśmy ja reagować. Generalnie była to kochająca suka , która w naszej obronie walczyłaby do końca

Ja założyłam wątek na briardach i jakbyś się tak nieemocjonowała to znalazłabyś informację o tym, że to pies z tatuażem.
To co piszesz jest dla nas oczywiste, pies dostał łatkę agresywnego w schronie, to nie my mu ją przypieliśmy. Briard nie był dobrze prowadzony w swoim domu i lubi rządzić, co pokazał wcześniej w schronisku. To jest bardzo specyficzna rasa, nie dla każdego. O jego dalszym losie zdecyduje schronisko.

• 2 weeks later...
Posted (edited)

Mieliśmy opis zachowania z pierwszego domu i z 2 adopcji.
Pies został wyadoptowany przez kierownika. Kierownik zabronił adopcji tego psa przez pracowników.
Z kierownikiem nie rozmawiałam - pracownik mówił ze kierownik opisał wszystko co pies zrobił i ktoś pomimo to sie zdecydował.

Edited by teresz10
Posted

teresz10 napisał(a):
Mieliśmy opis zachowania z pierwszego domu i z 2 adopcji.
Pies został wyadoptowany przez kierownika. Kierownik zabronił adopcji tego psa przez pracowników.
Z kierownikiem nie rozmawiałam - pracownik mówił ze kierownik opisał wszystko co pies zrobił i ktoś pomimo to sie zdecydował.

Może ktoś wziął go do budy na łańcuch i po krzyku.Szkoda mi Briarda to są tak fajne psy,wypielęgnowane są śliczne.

• 1 month later...
Posted

Ja mam nadzieję ,że adoptował psa miłośnik rasy. ,Ewajanka mocno ogłaszała psa na forum briardów. Dla znawcy rasy zachowanie psa to nic nowego.