Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

zapraszam na bazarek dla Fortunki, na spłatę długów...

[url]http://www.dogomania.pl/threads/222300-Zimowe-porz%C4%85dki-H-amp-M-GEORGE-MOODO-na-sp%C5%82at%C4%99-d%C5%82ugu-Fortuny-do-10.02.2012.r?p=18544724#post18544724[/url]

i proszę o rozsyłanie :)

Posted

A ja napiszę coś o żywieniu Fortuny. ;) Powoli schodzę z karmy weterynaryjnej Royala. Wcześniej mieszałam ją z karmą Pako (Josera Lamb & Rice) i początkowo było dobrze, ale później pogorszyło się i musiałam wycofać tę karmę. Kupiłam karmę Josera SensiPlus (mysza 1 jest chwilowo nieobecna, więc musiałam szybko zadziałać sama ;)) i teraz wprowadzam ją Fortunie - na razie jest w porządku. Nadal dostaje 3 posiłki dziennie.

Koszt karmy Josera SensiPlus - 163zł (znalazłam na allegro 19kg karmy w tej cenie, więc wyszło trochę taniej, niż np. w zooexpressie - [URL]http://www.zooexpress.pl/go/_info/?id=2125[/URL]). Fakturę wzięłam na Vivę. Może ktoś chciałby dorzucić grosik na ten cel? Na pewno mysza 1 będzie wdzięczna.

Posted

[quote name='malvaaa']dzwoniłam do chauwy ale pani w słuchawce powiedziała mi że osoba do której dzwonie jest niedostępna...[/QUOTE]
Aha, to nieźle.
Trzeba pomyślec co zrobić z Lolą, bo w przypadku braku kontaktu trochę mnie niepokoi jej los. Ona nie ma też sterylki...
[quote name='ania shirley']Dotarła moja wpłata dla Fortuny?[/QUOTE]
Tak, bardzo dziękuję :) 50 zł.

Posted

Kolejny dochód Fortuny z mojego bazarku kalendarzykowego, 20 zł [url]http://www.dogomania.pl/threads/221385-ZAKO%C5%83CZONY-%C5%9Aliczne-mini-kalendarzyki-cegie%C5%82ki-na-leczenie-Fortuny-i-d%C5%82ugi-maluch%C3%B3w[/url]

Posted

a suczki mają cieczkę do końca swoich dni? może to głupie pytanie ale u kobiet to się kończy i może u suczek też :)

chauwa jakiś czas temu do mnie dzwoniła i właśnie mówiła o tym że się zastanawia/zastanawiają nad zostawieniem Loli u siebie na ds... ale to też trzeba umowę podpisać i zastanowić się nad sterylką...

z mojego bazarku uzbierało się na razie ok.60zł, jak będę mieć wszystko na koncie, mam nadzieje że jeszcze ktoś coś kupi to ci wyślę całość...

Posted

tak fizycznie to w formie, psychicznie też ale była oceniona na ok.12 lat... więc nie wiem czym to się ma :)

kurcze Lola to super psiak, tak żałuje że nikt jej nie dostrzegł...

Posted

[quote name='malvaaa']dzwoniłam do chauwy ale pani w słuchawce powiedziała mi że osoba do której dzwonie jest niedostępna...[/QUOTE]

ale automat? pewnie problemy z zasięgiem...

Posted

Kuźwa ja już się gubię w tych moich wpłatach deklaracjach itp:/ wiem, żenada:/ Wyślę 100 zł. tylko poproszę o nr konta, sory dziewczyny, ale ostatnio mam tyle spraw, że nie ogarniam. Przeznaczcie na co chcecie tą stówę.

Posted

Fortuna dostaje dwa posiłki dziennie, bo mysza 1 stwierdziła, że Forti jest gruba (musiałam naskarżyć ;)). Po zwykłej karmie kupa jest papkowata i specyficznie śmierdzi, a Fortuna puszcza bąki. Może z czasem organizm przestawi się na nowe żywienie, a może nie. Jak pojawią się biegunki, czy suczka zacznie chudnąć, to będę alarmować.

Posted

nikolaczek ty masz 50zł stałej :)

mysza może nikolaczek wyślę tą kasę do ciebie od razu? będzie na dług Fortunki...

chauwa nadal nie dostępna... kurcze dobrze by było jakby się sytuacja wyjaśniła z Lolą, bo mamy jeszcze 100zł to też bym ci wysłała już razem z kasą z bazarku...

Posted

[quote name='hop!']Fortuna dostaje dwa posiłki dziennie, bo mysza 1 stwierdziła, że Forti jest gruba (musiałam naskarżyć ;)). Po zwykłej karmie kupa jest papkowata i specyficznie śmierdzi, a Fortuna puszcza bąki. Może z czasem organizm przestawi się na nowe żywienie, a może nie. Jak pojawią się biegunki, czy suczka zacznie chudnąć, to będę alarmować.[/QUOTE]
Ok, może Espumisan jej podać na te bąki?
[quote name='malvaaa']nikolaczek ty masz 50zł stałej :)

mysza może nikolaczek wyślę tą kasę do ciebie od razu? będzie na dług Fortunki...

chauwa nadal nie dostępna... kurcze dobrze by było jakby się sytuacja wyjaśniła z Lolą, bo mamy jeszcze 100zł to też bym ci wysłała już razem z kasą z bazarku...[/QUOTE]
Jak uważacie, dzięki.

Ja bym zgłosiła Lolę do skarbonki i zrobiła jej zabieg w Wyszkowie (Chauwa deklarowała, że może tam zawieźć) o ile wet nie stwierdzi, że w jej wieku nie ma już cieczek i ryzyka ciąży czy operacja jest zbyt ryzykowna.

Posted

[quote name='hop!']Fortuna dostaje dwa posiłki dziennie, bo mysza 1 stwierdziła, że Forti jest gruba (musiałam naskarżyć ;)). Po zwykłej karmie kupa jest papkowata i specyficznie śmierdzi, a Fortuna puszcza bąki. Może z czasem organizm przestawi się na nowe żywienie, a może nie. Jak pojawią się biegunki, czy suczka zacznie chudnąć, to będę alarmować.[/QUOTE]

a ja zmieniłabym karmę, moim zdaniem karma jej po prostu nie służy, nie ma sensu dawać espumisanu, to tylko zamaskuje trochę problem ale go nie rozwiąże, jak w ciągu kilka dni kupa nie wróci do normy to jedzenie trzeba dać jej inne

Posted

malvaa, mysza: no okej to wyślę do myszy, tylko dajcie konto ;)

z rozliczenia widzę, że nie wpłaciłam za grudzień, więc niech ta stówa będzie zaległą za grudzień i a konto lutego

Posted

[quote name='Telimena']a ja zmieniłabym karmę, moim zdaniem karma jej po prostu nie służy, nie ma sensu dawać espumisanu, to tylko zamaskuje trochę problem ale go nie rozwiąże, jak w ciągu kilka dni kupa nie wróci do normy to jedzenie trzeba dać jej inne[/QUOTE]

Bardzo trudno jest przestawić psa z karmy weterynaryjnej na zwykłą. To już druga karma, po której nie jest najlepiej. Jeżeli po kilku dniach nie będzie poprawy, to napiszę. U Fortuny nie stwierdzono choroby, czy wady układu pokarmowego i mam nadzieję, że wszystko się unormuje. Wiadomo, że karma weterynaryjna jest droga, więc wskazane byłoby przejście na zwykłą. Karma Josera SensiPlus jest przeznaczona dla psów "o szczególnie wrażliwym układzie pokarmowym". Pako (podopieczny mysza 1) chętnie ją je i wszystko jest dobrze.

Posted

Nieraz jest tak, że nie służy psu droższa karma a tańsza jest ok. Dla mnie Fortuna ma po prostu rozregulowany bądź bardzo wrażliwy przewód pokarmowy. A jak cenowo wygląda Bosch HS HYPERSENSITIVE? Może wziąć jej 3kg na próbę? Trzeba szukać karm dla psów o wrażliwym przewodzie pokarmowym czyli dokładnie tak jak to zrobiłyście tym razem. Jak w ciągu 5-7 dni nie unormuje się to trzeba szukać czegoś innego ale w okresie przejściowym dałabym znów gastrointestinala, żeby przewód pokarmowy odpoczął i zregenerował się po nieudanej zmianie. Czy Fortunie służy gotowany ryz z kurczakiem?

Posted

Cioteczki udało mi się skontaktować z chauwą. Poprosiłam, żeby skontaktowała się z malvaaa bo wiem, że miała z tym problem. U Loli jest wszystko ok :)