Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

hej,
mam problem z psem jak i z sasiadami lub tez sasiadem. Miesiąc temu gdy nie bylo mnie w domu dostałam kartke z informacją od anonimowego sąsiada, ze moj pies wyje gdy jest sam w domu i ze powinnam cos z tym zrobić. Nie bardzo wiem kto moglby mi cos takiego podrzucic pod drzwi tym bardziej pies nie zostaje sam na dlugie godziny w domu. Gdy wracam zastaje ciszę a pies gdy tylko otwieram drzwi podnosi sie zaspany z lozka. jescze nie zdazylam przepytac sasiadow czy szczek lub tez wycie psa im przeszkadza - wyszlam z zalozenia, ze jesli ktos ma jakis problem sam powinien z tym osoboscie do mnie przyjsc a nie podrzucac dziwne anonimowe karteczki na moja wycieraczke. Sytuacja powtorzyła się wczoraj. nie bylo mnie w domu okolo 4 lub 5 godzin. Pod drzwiami lezalo kilka wydrukowanych stron z jakiegos serwisu internetowego o tresci takiej, iz powinnam cos zrobic ze swoim psem bo inaczej sprawa zostanei zgloszona do administracji a przede wszystkim powinnam sie zaopatrzyć w elektryczna obroże, ktora rozwiazałaby problem. Niestety po raz kolejny podrzucona kartka byla anonimowa. Nie wyobrazam sobie szkolenia psa obroza elektryczna. szczerze mowiac nigdy nie mialam problemów z psem i staram się ją uczyć odpowiedniego zachowania szczegolnie wtedy kiedy zostaje sama w domu. Jestem bardzo zdziwiona i anonimami oraz zachowaniem swojego pupila, ktory widocznie nie potrafi sie zachowac podczas mojej nieobecności. Chciałabym prosic o jakies rady odnosnie anonimowego sasiada jak i psa, ktory prawdopodobnie z tesknoty za mna wyje.

Posted

Deflevi, sprawdź, czy Twój pies faktycznie wyje, gdy Cię nie ma - wystarczy zostawić włączony dyktafon lub kamerkę internetową, by to sprawdzić.
Jeśli to prawda, to poproś o pomoc behawiorystę/trenera, który pomoże Ci zdiagnozować problem i wprowadzić odpowiedni trening dla psa.
Obroża elektryczna to raczej zbyt radykalne rozwiązanie na początek.

Posted

a nikt u Ciebie w bloku nie sprzedaje tych obroży elektrycznych? bo to aż dziw, że ktoś tak o zostawia tego typu informacje. a nagrania z kamerki czy dyktafonu trzymaj jako dowód, w razie jakby pies nie wył a ktoś faktycznie doniósł administracji.

a ja na Twoim miejscu jeszcze bym się przeszła po sąsiadach i zapytała wprost, komu pies przeszkadza.

Posted

Nagraj swojego psa na kamerkę. Przejdź się po sąsiadach wcześniej i zapytaj, czy ktoś się do anonimu przyzna. Jeśli pies nie wyje, przejdź się do administracji i powiedz o całej sytuacji - że dostajesz anonimy i oskarżana jesteś oraz straszona sankcjami prawnymi za coś, co nie ma miejsca. Ew. wywieś stosowną karteczkę na klatce schodowej ;)

• 2 weeks later...
Posted

Jest taka opcja, ze ktos prowokuje psa, np. puka do drzwi i dzowni domofonem, żeby pies się darł, a potem zostawia kartki i tak nakręca problem. Dlatego faktycznie dobrze by było sfilmować, co się dzieje. Możesz w ten sposób albo zdobyć narzędzie do trenowania z psem, albo haka na potencjalnego wariata w bloku.
Można też - o ile masz taką możliwość - izolować psa od drzwi wejsciowych. Po prostu ewentualny szczek nie miał by szans tak się nieść po klatce.

Posted

Oprócz kamerki - wydrukuj sobie oświadczenie i zbierz podpisy od sąsiadów, że pies im nie przeszkadza :diabloti: w razie jakiegoś zgłoszenia będziesz miała twardy dowód, albo przy okazji dowiesz się, komu pies przeszkadza - jak nie będzie chciał ci podpisac :diabloti: