taxelina Posted June 8, 2010 Posted June 8, 2010 [quote name='Justysia i Grześ'] I tak w sumie to jeszcze jedna rzecz apropo przyszłego dzieciaka… Czekaliśmy dłuuugo z zapartym tchem na czerwiec, bo w końcu to teraz Szwecja miała ustalić jakie zmiany wprowadza w temacie przywozu zwierząt. No i czerwiec nastał a my nie mamy pojęcia czy się coś ruszyło z tym czy nie :roll: Nie wiesz może deer czy coś postanowili ? Z tego co wiem to oficjalny termin mają do 30, ale być może już gdzieś słyszałaś jakieś pogłoski na ten temat ? Det här gäller när du tar in hundar och katter i Sverige Den 14 juni 2010 ändras reglerna för införsel av sällskapsdjur. Ytterligare ändringar genomförs sommaren 2011 och den 1 januari 2012. Vid det senare tillfället kommer flera av de nu gällande särskilda skyddskraven tas bort efter en överenskommelse på EU-nivå. http://www.sjv.se/formedier/nyheter/nyheter2010/reglernaforinforselavhundarochkatterandras.5.7e1323431288aff333480002285.html Quote
shirrrapeira Posted June 8, 2010 Posted June 8, 2010 Ja zawsze o Was też pamiętam, ale wstawanie o 6:30 to dla mnie katorga, bo ja lubię sobie pospać i odsypiam w południe. Piękny ten Roni jest. Jak widzę słodcy sąsiedzi nie tylko w Polsce, a ja myślałam, że to domena Polaków. Quote
Margo05 Posted June 9, 2010 Posted June 9, 2010 Ślicznie dziękuję :) Cała nadzieja w rotku, miejmy nadzieję, że uspokoi wredną sąsiadkę. A tak w kwestii dzieciaka... Tu jest takie cudne maleństwo... :D http://www.dogomania.pl/threads/186978-Zanaleziono-m%C5%82odego-owczarka-niemieckiego-w-Z%C4%85bkach Quote
Justysia i Grześ Posted June 10, 2010 Posted June 10, 2010 Deer dzięki, jakiś czas temu szukałam i nic nie było. Co prawda jeszcze nie znaleźliśmy czasu na przeanalizowanie tego ale na pierwszy rzut oka to się raczej niewiele zmieniło. Spróbujemy to jakoś sobie przetłumaczyć. Shirrrapeira dziękujemy za pamięć :loveu: A na pocieszenie dodam, że Ci, którzy wstają skoro świt to podobno są zdrowsi, szczęśliwsi i ogólnie takie tam pozytywne :eviltong: -> nie wiem czy pomogło, ale się starałam :evil_lol: Poza tym Roni dziękuje za komplement a my potwierdzamy, że jak się ma pecha to się trafi na potwora nawet tutaj :mad: A tak poważnie to Szwedzi wcale nie są jacyś znowu super i ekstra, ale raczej nawet jak coś im się nie podoba to nie wyrażają głośno swoich uczuć. Oni tak nie potrafią, przejdą, przywitają się i pójdą w przeciwieństwie do bardziej wylewnych Polaków. To dla niektórych jest przekleństwem, ale właściwie to tak naprawdę chyba nie jest takie złe… Przynajmniej jest spokój ;) Ale zdarzają się i tacy oficjalni upierdliwy… Chociaż ona działa na innych zasadach… Margo nie ma za co dziękować :) Co do rotka to my wciąż wierzymy w jego "moc", ale cholera, wszystko wskazuje na to, że mogą to być płonne nadzieje :cry: A co do suni to faktycznie fajna. Linka podesłali nam rodzice na samym początku właściwie. Przeczytałam trochę i dałam sobie spokój bo nie mam czasu, ale podejrzewam że domy się biją... W każdym razie jakoś wierzyć się nie chce, że mógł ją ktoś wyrzucić. Nie wiem czy nie wyszły jakieś nowe sprawy (typu poważne problemy ze zdrowiem), ale jeśli nie to naprawdę praktycznie niemożliwe, że została wyrzucona. Nie okłamujmy się, jeśli trafi na takiego co to się zwierzakami szybko nudzi to takiego psa sprzedaje a nie… I mały PS-ik, sunia jest fajna to fakt, ale raczej w guście moich rodziców a nie naszym, my jednak idziemy w innym kierunku :eviltong: Quote
taxelina Posted June 10, 2010 Posted June 10, 2010 Widac ze nie dokladnie przegladaliscie - czy w sumie nie trafiliscie dokladnie na ten link co ja podalam bo tam jest dokladnie napisane co i jak :) http://translate.google.pl/# Tłumaczenie (szwedzki > polski)Wyświetl tekst transliterowany na alfabet łaciński Przywozem z krajów UE Podstawowych wymogów identyfikacji, szczepienie przeciwko wściekliźnie, zatwierdzony badania przeciwciał, odrobaczanie, i że nie zmienia się. Należy pamiętać, że zwierzęta zostały oznakowane ID przed szczepieniem. Szczepionka ta została dokonana przed znaków identyfikacyjnych nie jest ważne w czasie podróży. Nie można uzyskać zwolnienie z obowiązku. Jest to również w lecie 2010 r. z krajów UE * Opłata za wniosek o zezwolenie do wniesienia szczeniąt i kociąt w wieku poniżej trzech miesięcy wzrosła do 900 koron. Różnica polega na tym, że teraz mogą ubiegać się o pięć zwierząt każdej kondycji. * Duńczycy, którzy podróżują do iz Bornholm może wnieść swoje psy i koty w Szwecji bez odrobaczanie, ale pozostałe wymagania pozostają bez zmian. * Jeśli podróżujesz z więcej niż pięć zwierząt wymagane badania lekarskie zwierząt w ciągu 24 godzin przed podróżą, ponieważ są one sklasyfikowane jako zwierzęta handlu. * Nowy rodzaj szczepionki przeciwko wściekliźnie jest zatwierdzony, jako rekombinowane szczepionki. Jest to również w lecie 2011 r. z krajów UE * Po 03 lipca 2011 tatuaż nie jest uznanym sposobem oznakowania. Następnie zwierzęta wszystkich podróżnych musi zawierać mikroprocesor. Jest to nowy 01 stycznia 2012 z krajów UE * Potrzeba kontroli przeciwciał zniesione. * Obowiązujące przepisy dotyczące zrobić zarobaczenie, ale szczegóły nie są jeszcze jasne. Quote
Justysia i Grześ Posted June 12, 2010 Posted June 12, 2010 kurcze, ciągle mamy problemy z dogo, nawet teraz nie chciało chodzić, ale udało się więc korzystamy z okazji i wklejamy linka do bardzo fajnej akcji. Każdy może się przyczynić do tego aby wybrane pieski otrzymały zapas jedzonka. Link jest TUTAJ A poza tym pozdrawiamy z bardzo deszczowej tym razem Dalarny :loveu: Nasz łebek również pozdrawia... Quote
shirrrapeira Posted June 14, 2010 Posted June 14, 2010 No niby pomogłaś, ale wiesz co, ja jestem typowy nocny marek, mogę chodzić spać nawet późno, ale wcześnie rannego wstawania jakoś nie lubię,bo o tej godzinie wolę się przewracać na drugi boczek. A Ronnie jest piękny. Quote
egradska Posted June 17, 2010 Posted June 17, 2010 Wróciliśmy na dogo, Max i ja:) zapraszamy do nas w wolnej chwili no i pozdrawiamy Quote
Justysia i Grześ Posted June 18, 2010 Posted June 18, 2010 Dziękujemy serdecznie w imieniu psiaków za dołączenie do akcji :loveu: :loveu: Ronek jest zawstydzony komplementami :oops: Chcemy też pokazać sposób chowania wędzonej kości w klatce :) Oczywiście pozdrawiamy Wszystkich gorąco :loveu: Quote
Justysia i Grześ Posted June 21, 2010 Posted June 21, 2010 Taka jakaś cisza więc postanowiliśmy wszystkim odwiedzającym pokazać kilka zdjęć z dzisiejszego spacerku który skończył się nie dawno :D Ronek sprawdzający co to się stało na tym polu :) Wczoraj stało jakieś zboże a dzisiaj ... Ciąg dalszy i nasze małe cienie :D Tutaj już jakiś czas później zaciekawiło go co się dzieje w trawie :) To na tyle z dzisiejszego spacerku :) Pozdrawiamy gorąco wszystkich :loveu: Quote
egradska Posted June 21, 2010 Posted June 21, 2010 jakie sielskie klimaty:) i wreszcie bez śniegu! Pozdrawiamy pierwszego dnia lata Quote
Justysia i Grześ Posted June 29, 2010 Posted June 29, 2010 Egradska dziękujemy serdecznie za pozdrowienia :loveu: deer tak to z nami jest, że nie wstawiamy dużej ilości zdjęć, ale ostatnio jesteśmy zabiegani - postaramy się to jakoś nadrobić :) Tak więc dzisiaj znowu wstawimy takie jakieś zdjęcia, jak to nasz Roni ładnie chodzi :cool3: Nie będziemy tacy okropni, ale jak przyjrzycie się zdjęciu poniżej to poznacie sekret takiego równania na spacerze :evil_lol: Postaramy się jakoś zorganizować żeby wstawić jeszcze jakieś zdjęcia w ciągu tygodnia bo później to może być z tym różnie :) Ponieważ już 6 lipca wyruszamy na bardzo długo wyczekiwane wakacje do Polski :multi: Quote
taxelina Posted June 30, 2010 Posted June 30, 2010 Zazdroszcze Wam troche samych wakacji i tego ze w pl.. Quote
egradska Posted June 30, 2010 Posted June 30, 2010 11 wieczorem powinnam wrócić z wyjazdu, licze, ze jeszcze wtedy będziecie w okolicy i wpadniecie poznać Maxia Quote
egradska Posted July 16, 2010 Posted July 16, 2010 Dziękujemy za sympatyczną wizytę, po Waszym wyjściu Maxior długo jeszcze czekał pod drzwiami w nadziei, że wrócicie i będzie miał kogo zaczepiać;) Quote
Justysia i Grześ Posted August 5, 2010 Posted August 5, 2010 My tak przelotem wpadliśmy powiedzieć "cześć" i uciekamy dalej :razz: A poważnie to naprawdę nie mamy kiedy podejść na spokojnie do komputera. Ani teraz ani podczas wakacji kiedy biegaliśmy jak w ukropie żeby pozałatwiać wszystko co byśmy chcieli - co i tak się nie do końca udało... Ale tak to już jest z wakacjami, że szybko się kończą zazwyczaj :placz: W każdym razie wpadliśmy dzisiaj na troszkę, w melancholijnych nastrojach... To dziś mija rok od kiedy nie ma z nami Szariczka więc mimo iż mamy kupę roboty (sporo kartek ze szkoły czeka na rozwiązanie, i ogrom podprowadzonych naturze owocków czeka na obranie, zamrożenie, zapuszkowanie w słoikach itp), postanowiliśmy dzisiaj troszkę tutaj z Wami posiedzieć. Teraz lecę dalej coś robić, ale później wpadniemy jeszcze na wątki. Dziękujemy za pamięć - bo wierzymy, że jeszcze niektórzy o nas pamiętają :evil_lol: Całujemy i mówimy do później :loveu: PS. Ewa przepraszamy za ciszę i tutaj i na Waszym wątku :oops: Nadrobimy to na pewno :oops: No i oficjalnie dziękujemy za gościnę oczywiście... No i że wytrzymałaś z nami :evil_lol: Quote
Reno2001 Posted August 5, 2010 Posted August 5, 2010 Wy teraz jeszcze w Polsce jesteście? Jak Wam się tu podoba teraz z perspektywy? Oj, ja pamietam moje powroty z Holandii. Stare dobre czasy ;). Zupełnie zapomniałam, że mieliście byc w PL. Piszcie, piszcie Wasze wrażenia! Quote
Justysia i Grześ Posted August 26, 2010 Posted August 26, 2010 Cześć Ewa :loveu: My jesteśmy teraz tak zakręceni, że nie mieliśmy kiedy na spokojnie odpowiedzieć na Twoje pytanie :shake: Jak pisaliśmy to byliśmy już z powrotem w Szwecji. Co do wrażeń to odzwyczailiśmy się od Polski, od tego całego hałasu, widoku goniących za wszystkim ludzi, od ogromu bezdomnych zwierząt jakie człowiek widzi w Polsce. Patrząc teraz widzimy jak nam ten czas w Polsce szybko przeminął… teraz przyszła pora czekać do następnego wyjazdu :cool3: A póki co nie mamy kiedy się nudzić od samego powrotu zaczęła nam się szkoła :roll: Teraz usilnie chcą przyspieszyć czas nauki języka a co za tym idzie, oczywiście zabiera nam dużo więcej czasu. No a "reszta życia" też czas zajmuje ;) Postaramy się jakieś jesienne zdjęcia w weekend wstawić dla odwiedzających ;) Pozdrawiamy Serdecznie :loveu: Quote
Justysia i Grześ Posted September 8, 2010 Posted September 8, 2010 Z nami tak to jest że jakoś nie umiemy się zorganizować :shake: Pisałem że wstawię jakieś zdjęcia jesienne w weekend wstawić a tu jak zwykle opóźnienie... Teraz przy okazji chęci Pozdrowienia Wszystkich wstawiamy zdjęcia Ronka i czerwonej porzeczki :D A raczej etapy znikania witaminek :evil_lol: Quote
egradska Posted September 8, 2010 Posted September 8, 2010 Jakie optymistyczne letnie zdjęcia, dajcie więcej, kiedy za oknem juz tak paskudnie (u mnie dzis właczyli ogrzewanie)... POzdrawiamy serdecznie:) Quote
Justysia i Grześ Posted October 10, 2010 Posted October 10, 2010 U nas piękna, złota Szwedzka jesień a jak jest w Polsce? A tak z zupełnie innej beczki to totalnie rozwaliło nas to, że 1 października na zakupach w sklepie usłyszeliśmy kolędy... To chyba jednak jest lekką przesadą :roll: Ozdoby już można kupić: czapeczki, mikołajki, ozdoby choinkowe, itp... powiedzmy, że jakoś to można przeżyć, ale te kolędy :-o Przesyłamy pozdrowienia, buziaki i inne takie ;) Quote
taxelina Posted October 11, 2010 Posted October 11, 2010 ikea juz we wrzesniu sprzedaje rzeczy i ma koledy i wystroj Quote
Justysia i Grześ Posted October 13, 2010 Posted October 13, 2010 My nie mamy Ikei... Chociaż już jest wszystko zaplanowane i trwa czyszczenie placu pod nią - ma być ogromna bo jedyna w naszym rejonie więc pewnie dużo ozdób się zmieści ;) Po sklepach typu Jysk też nie chodzimy teraz - tam pewnie też już od dawna świąteczny klimat. Mowa była o zwykłym Willysie. W każdym razie nastał już czas kilkumiesięcznych świąt :razz: Pozdrawiamy oczywiście i przesyłamy mizianka dla zwierzaków :loveu: Quote
Recommended Posts