Tigraa Posted October 27, 2011 Posted October 27, 2011 Ale co to da? Kto i jak skontroluje na takiej zapyziałej przygranicznej wsi, czy psy są puszczane z łańcucha po tych 12 godzinach...? Jedynie w większych miastach ustawa być może poprawi dolę zwierząt... dobre i to. Przypomnę, ze PILNIE POTRZEBNY TYMCZAS dla małego pieska i średniej suni z pod ruskiej granicy. Psy są na 30 cm łańcuchu, zagłodzone, bez bud ani ZANEGO schronienia. Zimą przysypie ich śnieg, a głodzone, zamarzną... Psy możemy zabrac w każdej chwili, ale potrzebny tymczas, aby uratowac im zycie. wklejajcie ten tekst gdzie tylko możecie i podawajcie mój nr tel do kontaktu 604 637 412 MEGA PILNE!!!!! Quote
gallegro Posted October 27, 2011 Posted October 27, 2011 Masz Aniu rację. W kilku aspektach z całą pewnością znowelizowana ustawa będzie bardzo pomocna, ale nie zmieni ona mentalności ludzi z dnia na dzień. Kto zwróci uwagę na psa trzymanego na półmetrowym łańcuchu od urodzenia, skoro prawie wszystkie psy w danej okolicy mają identyczne warunki. To co nam wydaje się skrajnym zaniedbaniem, na terenach Polski B jest normą. Oprócz dopracowywania litery prawa, należy równolegle zadbać o edukację społeczeństwa w tym względzie. Quote
Tigraa Posted October 27, 2011 Posted October 27, 2011 Podczas naszej interwencji na Dzikim Wschodzie, zrozumiałam okrutną prawdę, że istnieje również Polska C. I tam nic nie da ani edukacja, ani kontrole, ani w ogóle nic. Jedynym możliwym działaniem na tych terenach są częste przejażdżki "rekreacyjne" w tamte regiony (brrrrr przeżycie) i odebranie psów w najtragiczniejszym stanie. Są i tam "rodzynki" czyli ludzie, którym walka o przetrwanie jutra nie przesłoniła ludzkich odruchów, ale to są, niestety, jednostki... Co jednak nie znaczy, że trzeba machnąć ręką. Wręcz przeciwnie. Tam jest mnóstwo głodzonych, skrajnie zaniedbanych zwierząt. i im trzeba pomóc, choćby z narażeniem zycia, bo one same o pomoc nie poproszą... :-( Quote
Anula Posted October 27, 2011 Posted October 27, 2011 Ja mam nadzieję,że odpowiednie władze dostaną do ręki tą ustawę i będą egzekwować to od ludzi! Quote
gallegro Posted October 27, 2011 Posted October 27, 2011 Problem w tym, że wspomniane przez Ciebie władze nie potrafiły/nie chciały egzekwować ustawy w poprzednim jej brzmieniu, więc nie łudziłbym się, że raptem zaczną. W niczym jednak nie umniejsza to zasług ludzi, zaangażowanych w powstanie wspomnianych zapisów prawnych. Z całą pewnością uprości to procedury prawne, związane z odebraniem np. zaniedbanego psa. Czasem bowiem trudno było wyegzekwować konieczność odebrania zwierzęcia w trybie natychmiastowym, gdyż np cyt. "pies był w dobrym stanie fizyczny, gdyż o własnych siłach wyszedł z budy"... Podobne stwierdzenie padło z ust weta powiatowego, a dotyczyło makabrycznie zagłodzonego psiaka. Quote
Recommended Posts