Irvette Posted October 14, 2011 Posted October 14, 2011 zapisuję trójłapka........... gdzieś było o plusach adppcji takich psiaków............ spróbuję poszukać Quote
Meeaw Posted October 15, 2011 Posted October 15, 2011 [quote name='Istar19'] i nie taki biedak :) bez tej łapy świetnie sobie radzi! tak jakby w ogóle nie pamiętał że jej nie ma....nawet siusiu stojąc tylko na przednich łapach :D [/QUOTE] Właśnie to samo chciałam napisać. Jak zobaczyłam go na początku, nie zwróciłam na niego większej uwagi, bo nie widziałam, że nie ma łapy. Potem zobaczyłam, jak podnosi tylną i tym sposobem staje na dwóch, pomyślałam "Wow! To chyba pies czarodziej :D" Naprawdę go podziwiam. Dopiero po chwili pomyślałam, że przecież biedak z niego... Zapisuję i życzę mu człowieka, któremu nie będzie przeszkadzało jego kalectwo, jak i Tediemu nie przeszkadza! Quote
pralinka94 Posted October 16, 2011 Author Posted October 16, 2011 Tedi naprawdę potrafi rozweselić kazdego swoimi zachowaniami :D Mam nadzieję, ze zauroczy jakiś domek... :roll: Niestety nie mogłam dotrzeć do schroniska w sobotę, ale w czwartek będzie pełna relacja :D Quote
pralinka94 Posted October 16, 2011 Author Posted October 16, 2011 Wiecie zastanawiam się nad dość szalonym pomysłem, bo nie wiem, czy Tedi zdołałby podołać. Chciałabym zacząć z nim ćwiczyć agility... on ma w sobie mnóstwo energii, ale jednocześnie myślę, ze ma duzy potencjał i widać, ze lubi pracę z człowiekiem. Jego tylna łapka jest bardzo silna tylko zastanawiam się, czy i tak nie byłoby to zbyt duze obciązenie... Na razie i tak uczestniczymy w szkoleniu DogMasters i połączenie agility, to trochę za duzo, ale za 4 tygodnie... Jakby nie miał problemu z hopkami, to myslę, ze mógłby zrobić furorę, jako trójłapek ćwiczący agility, a w jego przypadku, taka reklama, byłaby bardzo przydatna :) Quote
maciaszek Posted October 16, 2011 Posted October 16, 2011 Może skonsultuj to z jakimś wetem. Niech Ci powie czy to nie za duże obciążenie dla kręgosłupa Tediego. Quote
Istar19 Posted October 16, 2011 Posted October 16, 2011 widziałam kiedyś program o trójłapym psie co wygrywał zawody w agility :) więc na pewno jest to dozwolone i nie szkodzi z reguły, ale pewnie zależy też od psiaka. ja tylko wiem, ze psy które maja , a raczej nie maja łapy musza dużo trenować i nie mogą za bardzo przytyć by pozostałych łap nie obciążać. Tedi jest młody, ma silne łapska więc trening mu nie zaszkodzi tak mysle:) ale i tak lepiej spytać weta :P Quote
pralinka94 Posted October 16, 2011 Author Posted October 16, 2011 Racja, konsultacja z wetem będzie dobrym pomysłem, ale jak na moje oko, to jego kręgosłup jest bardzo wytrzymały, bo sikając na przednich łapach (gdy nie podpiera się tą tylną, bo źle się ustawił), dodatkowo przekręca się tak, jakby miał niewidoczną :D nogę, na której moze się podeprzeć. Brzmi to trochę dziwnie, ale dziewczyny juz widziały, jaki on wygimnastykowany :D Istar ma rację, zbyt mało ruchu moze mu zaszkodzić, na początek oczywiście mało obciążające przeszkody... no cóz, pożyjemy zobaczymy, popytam jeszcze weterynarza :) Quote
pralinka94 Posted October 17, 2011 Author Posted October 17, 2011 http://www.cafeanimal.pl/ogloszenia/oddam-zwierzaka-do-adopcji/psy/Tedi-mlody-i-sympatyczny-trzylapek-szuka-domu!,49990 http://ale.gratka.pl/ogloszenie/17970105_tedi_mlody_i_sympatyczny_trzylapek.html http://tablica.pl/oferta/tedi-mlody-i-sympatyczny-trzylapek-szuka-domu-IDp8bN.html http://ale.gratka.pl/ogloszenie/17970083_tedi_mlody_i_sympatyczny_trzylapek.html Na razie tak skromnie, bo mam ograniczony czas, ale po niedzieli, po pełnej sesji zdjęciowej (obecnie ma kilka zdjęć) biorę się do roboty :) Quote
pralinka94 Posted October 19, 2011 Author Posted October 19, 2011 Tedi, do góry hop i jutro wreszcie, po tygodniowej przerwie- spacerek!! :D nie mogę się juz doczekać :) Quote
pralinka94 Posted October 20, 2011 Author Posted October 20, 2011 Tak cichutko u Tediego... Dzisiaj drugi nasz wspólny spacerek i muszę powiedzieć, ze juz chyba całkiem dobrze się zgraliśmy :) Tedi bardzo ucieszył się jak mnie zobaczył, wyskoczył z boksu i na spacer :) jeszcze przed spacerem szelki... no tak, gdyby nie pomogła Marzena, to Tedi miałby mnie chyba na sam początek dość, wiecie, szelki to skomplikowany sprzęt :D Potem szkolenie, Tedi pięknie siadał, poznał komendę "na miejsce" którą bardzo szybko przyswoił. Bardzo ładnie umie się skupić, jedynie mamy problem z warowaniem... nie wiedzieć czemu, Tedi nie chce się połozyć na ziemi... próbowały juz nawet nasze treserki go "złamać" ale na nic :D ale ja nie dam za wygraną, liczę, ze na zwierzomanię załapie o co chodzi. No i powrót to boksu, Tedi jest teraz z 2 innymi psami, ale chyba się dogadują :) Do soboty! a w sobotę, w końcu jakieś zdjęcia :) Quote
pralinka94 Posted October 20, 2011 Author Posted October 20, 2011 A i zapomniałam dodać, ze Tedi być moze juz jutro pojawi się w fakcie, a to duza szansa na dom (Zabci się udało) więc mam nadzieję, ze ktoś się odezwie... :) Quote
miudzioszka Posted October 20, 2011 Posted October 20, 2011 Tedi jest taki słodki ;) Naprawdę fajny z niego psiak, oby ogłoszenie w fakcie mu pomogło :) Quote
pralinka94 Posted October 22, 2011 Author Posted October 22, 2011 Co tam u Tediego? Dzisiaj jak zwykle spacerek po lesie i mieście (Tedi boi się tirów i autobusów, stopniowo przyzwyczajam go do ruchu ulicznego). Ćwiczyliśmy komendy, okazało się, ze Tedi potrafi równiez podawać, a raczej podnieść łapę na komendę... bo na rękę mi jej nie chce położyć, jeszcze jest troszkę nieśmiały, no i nastąpił przełom z warowaniem! w końcu Tedi podążając za smaczkiem położył się na komendę :D trochę ćwiczeń i Tedi juz wie, co oznacza położona dłoń na ziemi :) bardzo się cieszę, myślałam, ze nauka pójdzie gorzej :). Z nieprzyjemnych rzeczy, to Tedi ma kaszel kenelowy... tak samo jak jego kolega z boksu... pod koniec spaceru bardzo nasiliły się odruchy wymiotne i zdążyło się, ze zwymiotował parówki... Dodatkowo Tedi przytył, a raczej troszkę roztył, a to wcale nie będzie mu ułatwiało chodzenia na trzech łapach, mam nadzieję, ze na takim etapie przybierania wagi pozostanie... :) A teraz seria obiecanych zdjęć :D Tedi uwielbia się bawić i uwierzcie mi, przeciąganie się z nim, to nie taka łatwa sprawa :D moze tak trzymać w nieskończoność :D jak nie zabawa, to oczywiście jedzonko, które teraz troszkę ograniczam :eviltong: ten niewinny Tedi... :roll: tutaj uchwyciłam, jak sika na przednich łapach, niestety nie widać tego tak dokładnie :D Quote
pralinka94 Posted October 22, 2011 Author Posted October 22, 2011 Tedi ładnie siada i świetnie wykonuje komendę "zostań" (oczywiście wszystko pod kontrolą:)) A potem tak radośnie do mnie przybiega :D Mój tłuścioszek :D ... Quote
saphira18 Posted October 22, 2011 Posted October 22, 2011 a to akrobata https://lh4.googleusercontent.com/-5asgZUP88C8/TqLyiNIJC-I/AAAAAAABM7c/jPf9eidegcQ/s640/DSCF1499.jpg :) Quote
ewes Posted October 22, 2011 Posted October 22, 2011 może nauczyłby się chodzić na przednich łapach? fajnie by to wyglądało ;) Quote
pralinka94 Posted October 22, 2011 Author Posted October 22, 2011 "groźny" przyjaciel :loveu: piękne "siad" (przyznajcie, ze trochę klucha się z niego zrobiła :evil_lol:) i nieśmiała "łapa" :D i waruj!! :D Mam nadzieję, ze jutro ani Tedi, ani Sid nie rozniosą mi samochodu :mad: dodatkowo mały szczeniak na przednim siedzeniu, full wypas :D Quote
pralinka94 Posted October 22, 2011 Author Posted October 22, 2011 Myślę, ze jakby chciał, to nie sprawiłoby mu to większe problemu, tylko jak mu to pokazać :???: ewes, jak chcesz, to mozesz próbować :D Quote
ewes Posted October 22, 2011 Posted October 22, 2011 będziecie mieć wesoło :D co do tej kluchy, to dziś wszystkie psiaki były takimi kluchami, to przez jedzenie jakie dziś dostały... mam nadzieję, że jutro dostana coś innego (o ile w ogóle przed imprezą coś dostaną) a jeśli chodzi o chodzenie na łapach... to zgłoś się do DogMasters ;) oni są specjalistami w tych sprawach :D Quote
pralinka94 Posted October 22, 2011 Author Posted October 22, 2011 To swoją drogą, dzisiaj były bardzo wydęte, ale Tediemu i tak się przybrało, P.Ania mówiła, ze nie jest zbyt miły, w stosunku do małego kolegi Frodo, pewnie Tedi mu podżera :mad: Quote
saphira18 Posted October 22, 2011 Posted October 22, 2011 ewes napisał(a): co do tej kluchy, to dziś wszystkie psiaki były takimi kluchami, to przez jedzenie jakie dziś dostały... mam nadzieję, że jutro dostana coś innego (o ile w ogóle przed imprezą coś dostaną) Nic nie dostaną:) zrobiłam dzisiaj rozpoznanie:) Będzie dobrze... najwyżej Paulina kabriolet będzie;) Quote
Istar19 Posted October 22, 2011 Posted October 22, 2011 oj to głodne będą!! Ale chyba lepiej niż jakby każdy miał mieć rewolucje w samochodzie....a Tediemu faktycznie pół dnia postu nie zrobi krzywdy:) Quote
Recommended Posts