Ludek Posted August 4, 2006 Posted August 4, 2006 [quote name='Gazuś']Ludek, a dla jakiej rasy?[/quote] A kto to wie:evil_lol: . Na razie mam Czarnego teriera rosyjskiego i parson russell teriera, ale chciałabym uniwersalny. :) Quote
aleb Posted August 4, 2006 Posted August 4, 2006 Czy ktoś zna język afrykański? :lol: chodzi o przydomek... Quote
puli Posted August 4, 2006 Posted August 4, 2006 Języków afrykańskich jest kilkadziesiąt a języków używanych w Afryce - kilkaset.Wybierz któryś i szukaj słowników.... Quote
Gazuś Posted August 4, 2006 Posted August 4, 2006 ja dzisiaj byłam szukać słownika polsko-łacińskiego - NIGDZIE nie ma :shake: Chce tż kupić kilka innych fajnych, mięzy innymi wlaśnie z afrykańskimi jakimis językami. I taką książke z objaśnienien imion celtyckich, greckich i indiańskich ;) Przyda się do wymyślania. Quote
nice_girl Posted August 4, 2006 Posted August 4, 2006 [quote name='Gazuś']ja dzisiaj byłam szukać słownika polsko-łacińskiego - NIGDZIE nie ma :shake: Chce tż kupić kilka innych fajnych, mięzy innymi wlaśnie z afrykańskimi jakimis językami. I taką książke z objaśnienien imion celtyckich, greckich i indiańskich ;) Przyda się do wymyślania.[/QUOTE] Pogugluj. :) Quote
Tiggy Posted August 4, 2006 Posted August 4, 2006 Ja muszę swój przydomek zgłosić do FCI, a nuż ktoś wpadnie na taki sam jak ja pomysł? ;) A my nazywamy się 'Cor Canis' - chyba tak uniwersalnie, co? ;) Quote
Gazuś Posted August 4, 2006 Posted August 4, 2006 Ludek Amicus Curiae - w tej nazwie łączą się słowa "przyjaciel" i "niezależny" - dla mnie jest to obraz teriera :lol: To jakby "Prawdziwy przyjaciel, który jednak jest jednostką" albo coś w tym stylu ;) Quote
aleb Posted August 4, 2006 Posted August 4, 2006 [b]Gazuś[/b] to po łacinie? :) Skąd to masz? Z jakiejś stronki czy ze słownika? Quote
Gazuś Posted August 5, 2006 Posted August 5, 2006 Tak, Aleb, po łacinie :lol: Mam troche słówek zapisanych - słownik przybędzie jak go znajdę w jakieś księgarni, wczoraj nic nie można było dostać. Były chebrajskie, norwerskie, rumuńskie, japońskie, było kilka w afrykańskich językach - a ŁACINY nie :-( Quote
jovanna Posted August 5, 2006 Posted August 5, 2006 Ja tez szukam jakiegos fajnego przydomka dla mojej hodowli. Na razie przed nami skonczenie hodowlanki ale juz zaczynam kombinowac i mam z tym klopot...Chociaz jak patrze na niektore beaglowe przydomki to hmmm... brak mi slow....takie sa dziwaczne i smieszne... Quote
nice_girl Posted August 5, 2006 Posted August 5, 2006 [quote name='Gazuś']Ludek Amicus Curiae - w tej nazwie łączą się słowa "przyjaciel" i "niezależny" - dla mnie jest to obraz teriera :lol: To jakby "Prawdziwy przyjaciel, który jednak jest jednostką" albo coś w tym stylu ;)[/QUOTE] Eee, nie. Amicus, owszem, to przyjaciel. Ale curiae to dopełniacz od curia- czyli zgromadzenie, gmina, kuria. A więc to znaczy bardziej przyjaciel zgromadzenia. :) Ja też mam przydomek zaczerpnięty z łaciny. Moja hodowla nazywa się Vellico's, vellico to znaczy skubię, szczypię, chwytam. Rasa, jaką hoduję(corgi), zagania dosyć charakterystycznie bydło, szczypiąc w pęciny. Czyli nazwa pasuje. :) Quote
Gazuś Posted August 5, 2006 Posted August 5, 2006 [quote name='nice_girl']Eee, nie. Amicus, owszem, to przyjaciel. Ale curiae to dopełniacz od curia- czyli zgromadzenie, gmina, kuria. A więc to znaczy bardziej przyjaciel zgromadzenia. :)[/quote] Mi słownik inaczje pokazuje - sprawdzałam jeszcze :roll: :lol: jakąś rozbieżność mają? :lol: Quote
nice_girl Posted August 5, 2006 Posted August 5, 2006 [CODE][/CODE][quote name='Gazuś']Mi słownik inaczje pokazuje - sprawdzałam jeszcze :roll: :lol: jakąś rozbieżność mają? :lol:[/QUOTE] Ja mam Korpantego, a ten się raczej nie myli. :) Poza tym curiae nie może oznaczać niezależny, ponieważ jest to rzeczownik I deklinacji w genetivie. A amicus to rzeczownik II dekliacji w nominativie. Przymiotnik określający rzeczownik musi być w tym samym przypadku. :) Pzdr. Quote
Gazuś Posted August 5, 2006 Posted August 5, 2006 No to wierze - ja sprawdzałam na internetowym, ale do pisanych mam wieksze zaufanie ;) Książkowy dopiero nabywam niedługo ;) A jak jest niezależny w takim razie? Quote
nice_girl Posted August 5, 2006 Posted August 5, 2006 [quote name='Gazuś']No to wierze - ja sprawdzałam na internetowym, ale do pisanych mam wieksze zaufanie ;) Książkowy dopiero nabywam niedługo ;) A jak jest niezależny w takim razie?[/QUOTE] A nie wiem. W tę stronę mój słownik już nie jest mądry. :) Quote
Neiven Posted August 20, 2006 Posted August 20, 2006 ja ma takie 1 pytanko. Wprawdzie do załozenia hodowli mi jeszcze dleko, pytam z czystej ciekawośc: Czy jeżeli na karcie na ktrorj piszemy propozycje przydomków można zaznaczyc cos takiego ze mam jedna propozycje np -"z konśtam" i gdyby ten przydomek zostal zarejestrowany to chciałabym, aby byl pisany PO imieniu - "coś tam" i gdyby ten przydomek zostal zarejestrowany to chciałabym, aby byl pisany PRZED imieniem Można tak ? Quote
r_2005 Posted August 21, 2006 Posted August 21, 2006 [quote name='Gazuś']ja dzisiaj byłam szukać słownika polsko-łacińskiego - NIGDZIE nie ma :shake: [/quote] Gazuś, tymczasowo mogę Ci zaproponować tylko tą stronkę: [URL="http://82.210.159.30/vicinus/index.php/Strona_g%C5%82%C3%B3wna"]http://82.210.159.30/vicinus/index.php/Strona_g%C5%82%C3%B3wna[/URL] [URL="http://82.210.159.30/vicinus/index.php/Specjalna:Allpages/Fizyczny"][/URL] Quote
nice_girl Posted August 21, 2006 Posted August 21, 2006 [quote name='Hawana']ja ma takie 1 pytanko. Wprawdzie do załozenia hodowli mi jeszcze dleko, pytam z czystej ciekawośc: Czy jeżeli na karcie na ktrorj piszemy propozycje przydomków można zaznaczyc cos takiego ze mam jedna propozycje np -"z konśtam" i gdyby ten przydomek zostal zarejestrowany to chciałabym, aby byl pisany PO imieniu - "coś tam" i gdyby ten przydomek zostal zarejestrowany to chciałabym, aby byl pisany PRZED imieniem Można tak ?[/QUOTE] Ja radzę wymyślac takie porpozycje, by można było pisać przydomek przed nazwą psa. Tak jest najlepiej,tak robią w Skandynawii, USA i wielu innych krajach, których poziom kynologii wzbudza zachwyt na całym świecie. Quote
Toller Posted August 21, 2006 Posted August 21, 2006 A mnie zastanawia jedno- skoro mam już zarejestrowany przydomek na "starych" zasadach, a więc nie automatycznie we FCI, i chcę go tam zgłosić, to jak to powinnam zrobić? Quote
r_2005 Posted August 21, 2006 Posted August 21, 2006 [quote name='nice_girl']Ja radzę wymyślac takie porpozycje, by można było pisać przydomek przed nazwą psa. Tak jest najlepiej,tak robią w Skandynawii, USA i wielu innych krajach, których poziom kynologii wzbudza zachwyt na całym świecie.[/quote] Zgadzam się, to mocno ułatwia śledzenie wyników danych hodowli. Quote
Viz Posted August 21, 2006 Posted August 21, 2006 Słuchajcie. Niedawno wpadł mi w ręce link ze spisem hodowli całego świata. Tzn. nazwy ;) Ma ktoś może ten link na zbyciu? :cool3: Mam parę pomysłów, ale wolałabym sprawdzić na wszelki wypadek ;) Quote
puli Posted August 21, 2006 Posted August 21, 2006 [URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=22050"]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=22050[/URL] Quote
Recommended Posts