Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 324
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Gazuś']Ludek, a dla jakiej rasy?[/quote]

A kto to wie:evil_lol: .
Na razie mam Czarnego teriera rosyjskiego i parson russell teriera, ale chciałabym uniwersalny. :)

Posted

ja dzisiaj byłam szukać słownika polsko-łacińskiego - NIGDZIE nie ma :shake:

Chce tż kupić kilka innych fajnych, mięzy innymi wlaśnie z afrykańskimi jakimis językami.
I taką książke z objaśnienien imion celtyckich, greckich i indiańskich ;)
Przyda się do wymyślania.

Posted

[quote name='Gazuś']ja dzisiaj byłam szukać słownika polsko-łacińskiego - NIGDZIE nie ma :shake:

Chce tż kupić kilka innych fajnych, mięzy innymi wlaśnie z afrykańskimi jakimis językami.
I taką książke z objaśnienien imion celtyckich, greckich i indiańskich ;)
Przyda się do wymyślania.[/QUOTE]

Pogugluj. :)

Posted

Ja muszę swój przydomek zgłosić do FCI, a nuż ktoś wpadnie na taki sam jak ja pomysł? ;)
A my nazywamy się 'Cor Canis' - chyba tak uniwersalnie, co? ;)

Posted

Ludek

Amicus Curiae - w tej nazwie łączą się słowa "przyjaciel" i "niezależny" - dla mnie jest to obraz teriera :lol: To jakby "Prawdziwy przyjaciel, który jednak jest jednostką" albo coś w tym stylu ;)

Posted

Tak, Aleb, po łacinie :lol:
Mam troche słówek zapisanych - słownik przybędzie jak go znajdę w jakieś księgarni, wczoraj nic nie można było dostać.
Były chebrajskie, norwerskie, rumuńskie, japońskie, było kilka w afrykańskich językach - a ŁACINY nie :-(

Posted

Ja tez szukam jakiegos fajnego przydomka dla mojej hodowli. Na razie przed nami skonczenie hodowlanki ale juz zaczynam kombinowac i mam z tym klopot...Chociaz jak patrze na niektore beaglowe przydomki to hmmm... brak mi slow....takie sa dziwaczne i smieszne...

Posted

[quote name='Gazuś']Ludek

Amicus Curiae - w tej nazwie łączą się słowa "przyjaciel" i "niezależny" - dla mnie jest to obraz teriera :lol: To jakby "Prawdziwy przyjaciel, który jednak jest jednostką" albo coś w tym stylu ;)[/QUOTE]
Eee, nie. Amicus, owszem, to przyjaciel. Ale curiae to dopełniacz od curia- czyli zgromadzenie, gmina, kuria. A więc to znaczy bardziej przyjaciel zgromadzenia. :)

Ja też mam przydomek zaczerpnięty z łaciny. Moja hodowla nazywa się Vellico's, vellico to znaczy skubię, szczypię, chwytam. Rasa, jaką hoduję(corgi), zagania dosyć charakterystycznie bydło, szczypiąc w pęciny. Czyli nazwa pasuje. :)

Posted

[quote name='nice_girl']Eee, nie. Amicus, owszem, to przyjaciel. Ale curiae to dopełniacz od curia- czyli zgromadzenie, gmina, kuria. A więc to znaczy bardziej przyjaciel zgromadzenia. :)[/quote]

Mi słownik inaczje pokazuje - sprawdzałam jeszcze :roll: :lol:

jakąś rozbieżność mają? :lol:

Posted

[CODE][/CODE][quote name='Gazuś']Mi słownik inaczje pokazuje - sprawdzałam jeszcze :roll: :lol:

jakąś rozbieżność mają? :lol:[/QUOTE]

Ja mam Korpantego, a ten się raczej nie myli. :) Poza tym curiae nie może oznaczać niezależny, ponieważ jest to rzeczownik I deklinacji w genetivie. A amicus to rzeczownik II dekliacji w nominativie. Przymiotnik określający rzeczownik musi być w tym samym przypadku. :)

Pzdr.

Posted

No to wierze - ja sprawdzałam na internetowym, ale do pisanych mam wieksze zaufanie ;) Książkowy dopiero nabywam niedługo ;)

A jak jest niezależny w takim razie?

Posted

[quote name='Gazuś']No to wierze - ja sprawdzałam na internetowym, ale do pisanych mam wieksze zaufanie ;) Książkowy dopiero nabywam niedługo ;)

A jak jest niezależny w takim razie?[/QUOTE]
A nie wiem. W tę stronę mój słownik już nie jest mądry. :)

• 3 weeks later...
Posted

ja ma takie 1 pytanko. Wprawdzie do załozenia hodowli mi jeszcze dleko, pytam z czystej ciekawośc:

Czy jeżeli na karcie na ktrorj piszemy propozycje przydomków można zaznaczyc cos takiego ze mam jedna propozycje np
-"z konśtam" i gdyby ten przydomek zostal zarejestrowany to chciałabym, aby byl pisany PO imieniu
- "coś tam" i gdyby ten przydomek zostal zarejestrowany to chciałabym, aby byl pisany PRZED imieniem

Można tak ?

Posted

[quote name='Gazuś']ja dzisiaj byłam szukać słownika polsko-łacińskiego - NIGDZIE nie ma :shake: [/quote]
Gazuś, tymczasowo mogę Ci zaproponować tylko tą stronkę:
[URL="http://82.210.159.30/vicinus/index.php/Strona_g%C5%82%C3%B3wna"]http://82.210.159.30/vicinus/index.php/Strona_g%C5%82%C3%B3wna[/URL]
[URL="http://82.210.159.30/vicinus/index.php/Specjalna:Allpages/Fizyczny"][/URL]

Posted

[quote name='Hawana']ja ma takie 1 pytanko. Wprawdzie do załozenia hodowli mi jeszcze dleko, pytam z czystej ciekawośc:

Czy jeżeli na karcie na ktrorj piszemy propozycje przydomków można zaznaczyc cos takiego ze mam jedna propozycje np
-"z konśtam" i gdyby ten przydomek zostal zarejestrowany to chciałabym, aby byl pisany PO imieniu
- "coś tam" i gdyby ten przydomek zostal zarejestrowany to chciałabym, aby byl pisany PRZED imieniem

Można tak ?[/QUOTE]

Ja radzę wymyślac takie porpozycje, by można było pisać przydomek przed nazwą psa. Tak jest najlepiej,tak robią w Skandynawii, USA i wielu innych krajach, których poziom kynologii wzbudza zachwyt na całym świecie.

Posted

A mnie zastanawia jedno- skoro mam już zarejestrowany przydomek na "starych" zasadach, a więc nie automatycznie we FCI, i chcę go tam zgłosić, to jak to powinnam zrobić?

Posted

[quote name='nice_girl']Ja radzę wymyślac takie porpozycje, by można było pisać przydomek przed nazwą psa. Tak jest najlepiej,tak robią w Skandynawii, USA i wielu innych krajach, których poziom kynologii wzbudza zachwyt na całym świecie.[/quote]
Zgadzam się, to mocno ułatwia śledzenie wyników danych hodowli.

Posted

Słuchajcie. Niedawno wpadł mi w ręce link ze spisem hodowli całego świata. Tzn. nazwy ;)
Ma ktoś może ten link na zbyciu? :cool3:
Mam parę pomysłów, ale wolałabym sprawdzić na wszelki wypadek ;)