Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 648
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Witam Wszystkich zainteresowanych losem Czarok i Medara. Wczoraj wieczorem Czarok powiększyła naszą Rodzinkę, zdobywając bezgranicznie sześć serc. Od pierwszej chwili poczuła się jak u siebie w domu - jest spokojna.wpatrzona w nas z oczekiwaniem na czułość, której jej nie szczędzimy...
Czarok sprawia wrażenie wiecznie głodnej - właśnie pichcę dla Niej niedzielny obiadek:)
Zrobimy wszystko, by niedługo dołączył do Niej jej Brat Medar:)
pozdrawiam - Aga

Posted

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOoooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie wierzę:crazyeye::crazyeye::crazyeye:
A Emirowi należy się lanie!!!!!:razz::razz::razz: Widziałam się z Nią i pytałam, a Ona nic, żadnej pary z ust!! No ładnie!
Gagasia, strasznie się cieszę :bigcool::bigcool::bigcool: i życzę Wam samych wspaniałych chwil!!!

Posted

No jakie cudne wieści :loveu: Przez cały czas miałam nadzieję, że jednak psiaki będą razem i proszę - takie wspaniałe nowiny :multi:
No i bardzo, bardzo proszę o częste relacje o aklimatyzacji + fotki :cool3: :p

Posted

:-o No ja też jestem w totalnym szoku - tym bardziej, że jeszcze wczoraj zmieniłam temat w aukcji Czarok żeby był bardziej chwitliwy!!!!
Czyli muszę skasować aukcję.

ALe się cieszę!!!!

p.s. a czy można wiedzieć skąd dowiedziałaś sie o Czarok? z jakiegoś ogłoszenia czy ze strony fundacji?

Posted

Gagasiu bardzo gratuluję Ci tej decyzji.Wychowałam się z bernardynką i dzieciństwo moje ma zapach futra najlepszej przyjaciółki.I choć od dni spędzonych z Saną dzielą mnie już lata świetlne to miłość do tej rasy pozostała mi na zawsze.Kocham je tak mocno jak ONki,które są od lat najważniejszymi członkami naszej rodziny.To naprawdę wspaniała decyzja,którą mogli podjąć wspaniali ludzie.Życzę aby Czarok była z Wami jak najdłużej i aby w Waszym życiu były tylko szczęśliwe dni.Ala.

Posted

O Czarok dowiedziałam się od pani, która działa na rzecz bezdomnych zwierząt. Wiedziała, że szukam jakiegoś dużego psa do ogrodu, i że kocham zwierzęta. Wiedziała też, że interesuje mnie właśnie piesek pokrzywdzony przez los, któremu będę mogła dać dom i miłość.
I tak trafiła do mnie Czarok, którą pokochałam całym sercem. Tak jak cała moja Rodzina.
Pozdrawiam.

Posted

[quote name='al-ka']Gagasiu bardzo gratuluję Ci tej decyzji.Wychowałam się z bernardynką i dzieciństwo moje ma zapach futra najlepszej przyjaciółki.I choć od dni spędzonych z Saną dzielą mnie już lata świetlne to miłość do tej rasy pozostała mi na zawsze.Kocham je tak mocno jak ONki,które są od lat najważniejszymi członkami naszej rodziny.To naprawdę wspaniała decyzja,którą mogli podjąć wspaniali ludzie.Życzę aby Czarok była z Wami jak najdłużej i aby w Waszym życiu były tylko szczęśliwe dni.Ala.[/QUOTE]
Wielkie dzięki. Będziemy pisać co słychać u Czarok. A zdjęcia wkrótce pojawią się na stronie.
Pozdrawiam:)

Posted

[quote name='Bushak']No jakie cudne wieści :loveu: Przez cały czas miałam nadzieję, że jednak psiaki będą razem i proszę - takie wspaniałe nowiny :multi:
No i bardzo, bardzo proszę o częste relacje o aklimatyzacji + fotki :cool3: :p[/QUOTE]
Mam nadzieję, że będą razem. Zrobimy wszystko, żeby tak się stało. Póki co czekamy na przeprowadzkę do nowego domu z dużym ogrodem.
Pozdrawiam:)

Posted

Mecka, Marka prowadzi stronę adopcyjną bernardynów [url]http://bernardyny.net/[/url]
Tam jest cała masa bernardynów, w tym piękny rasowy psiak, już po kastracji :cool3:

Posted

Witam.Oto najnowsze wieści o Czarok.
Jesteśmy po wizycie u weterynarza. Sunia ma zdjęte szwy. Została zważona- waży 64 kg. Zaaplikowano jej preparat przeciwpchelny.
Zaczyna się troszke panoszyć w domu. Z potulnego baranka wychodzą rogi:). Kręci nosem na jedzenie, domagając się samych smakołyków. Ale.... pięknie je witaminowe pastylki.
Mam maleńką prośbę. Jeśli ktoś dysponuje jakimiś linkami, gdzie można kupić niedrogą karmę dla psów, to bardzo proszę o podanie.
Pozdrawiam.

Posted

[quote name='Mecka']Nie mogę sobie pozwolić na czytanie całego wątku- mam pytanko, czy jest jeszcze bernardyn jakiś do adopcji-mam domek na cito![/quote]

W Fundacji Emir oprócz Czaroki i Medara sa jeszcze 3 bernardyny:
1. Zara - która trafiła niedawno do fundacji(została przywiązana po prostu do płotu)
2.Laszka (mix bernardyna) uratowana z Krzyczek - z tym, że ona ma 10 lat
3.Barney - ok 5 letni wspaniały pies
Mogę wstawic zdjęcia jeśli będziesz zainteresowana lub odsyłam na strone fundacji
[URL]http://www.fundacja-emir.org/index1.htm[/URL]

Posted

Dziękuję serdecznie za linki, już się skontaktowałam z fundacją, resztę pozostawiam w gestii osob zainteresowanych adopcją, niech decyduja.

Cieszę się za bernisie, teraz już wszystko będzie dobrze.

Posted

GAGASIA

JA mam bernardyna 3 latka z dysplazją jest juz po operacji
kupuje mu karmę firmy BRIT na allaegro
wydaje mi sie ze jest niezła i w przystępnej cenie
zawiera glukozaminię...
mój Dragon ją zjada i nie grymasi

link
gdzie kupuje te karmę
[URL]http://www.allegro.pl/item171625928_brit_premium_adult_large_breed_15kg_kurier_prezent.html[/URL]

czy ja dobrze przeczytałam i zrozumiałam
chcesz zabrać Mederka do siebie???????

Posted

[quote name='Gagasia']
Mam maleńką prośbę. Jeśli ktoś dysponuje jakimiś linkami, gdzie można kupić niedrogą karmę dla psów, to bardzo proszę o podanie.
Pozdrawiam.[/quote] Gagasiu, nie obraź się, ale zarówno Czarok, jak i Medar, powinny jeść tylko i wyłącznie dobrą jakościowo karmę, która niestety trochę kosztuje... Koszmarne niedożywienie, trwające lata, na pewno zrobiło spustoszenie w ich organizmach, więc jeśli chcesz mieć zdrowe psy, musisz ponieść konsekwencje finansowe... Nie oszczędzaj proszę na karmie, nie warto...
[url]http://www.krakvet.pl/[/url] podaję link to internetowego sklepu zoologicznego, który ma korzystne ceny na dobrą karmę, a do tego jeszcze dowożą na miejsce za darmo.

Posted

Ja zamawiam karmę tutaj:
[URL]http://www.telekarma.pl/category.php?id=2&prod=117&weight=5&age=3&rodzaj=warunek1&start=0#[/URL]
Mój bernardyn dostaje Royala (RC Giant Adult) i chyba w tym sklepie mają najprzystępniejsze ceny. Zdecydowaną zaletą tej karmy w porównaniu z innymi o podobnej jakości jest to, że granulki są naprawdę duże i psiak je chrupie, a nie połyka. No i to chyba jedyna firma, która ma rozdział między karmami dla ras dużych i olbrzymich (a nie da się ukryć, że potrzeby żywieniowe np. Goldena i Bernardyna są nieco inne). Dowóz dużych opakowań (15 kg) jest gratis, a jeśli zamówienie jest złożone do godz. 15.00 to karma jest dostarczana nastepnego dnia roboczego.
A jeśli chodzi o różnego rodzaju karmy weterynaryjne, to całkiem przyzwoite ceny mają tu:
[url]http://www.karmydodomu.pl/index.php?go=searchk&f=32&path=5[/url]

Posted

[quote name='ANETTTA']GAGASIA

JA mam bernardyna 3 latka z dysplazją jest juz po operacji
kupuje mu karmę firmy BRIT na allaegro
wydaje mi sie ze jest niezła i w przystępnej cenie
zawiera glukozaminię...
mój Dragon ją zjada i nie grymasi

link
gdzie kupuje te karmę
[URL]http://www.allegro.pl/item171625928_brit_premium_adult_large_breed_15kg_kurier_prezent.html[/URL]

czy ja dobrze przeczytałam i zrozumiałam
chcesz zabrać Mederka do siebie???????[/QUOTE]
Tak:), bardzo bym chciała. Czarok tęskni za nim. A ja mam nadzieję, że będzie mnie stać na jego utrzymanie, bo podobno jest kosztowne.Ale liczę na pomyślnę wiatry.
Pozdrawiam

Posted

[quote name='Bushak']Ja zamawiam karmę tutaj:
[URL]http://www.telekarma.pl/category.php?id=2&prod=117&weight=5&age=3&rodzaj=warunek1&start=0#[/URL]
Mój bernardyn dostaje Royala (RC Giant Adult) i chyba w tym sklepie mają najprzystępniejsze ceny. Zdecydowaną zaletą tej karmy w porównaniu z innymi o podobnej jakości jest to, że granulki są naprawdę duże i psiak je chrupie, a nie połyka. No i to chyba jedyna firma, która ma rozdział między karmami dla ras dużych i olbrzymich (a nie da się ukryć, że potrzeby żywieniowe np. Goldena i Bernardyna są nieco inne). Dowóz dużych opakowań (15 kg) jest gratis, a jeśli zamówienie jest złożone do godz. 15.00 to karma jest dostarczana nastepnego dnia roboczego.
A jeśli chodzi o różnego rodzaju karmy weterynaryjne, to całkiem przyzwoite ceny mają tu:
[url]http://www.karmydodomu.pl/index.php?go=searchk&f=32&path=5[/url][/QUOTE]
Witaj.
Niestety czarok nie chce nawet spojrzeć na suchą karmę. Kupiłam jej Purinę dla dużych psów i tylko powąchała ją. Więc jestem zmuszona jej gotować. Jednak jutro kupię jej na spróbowanie Royala, może na to jedzonko się skusi.
Spróbujemy. Dzięki wielkie.

Posted

Wydaje mi się, że Czarok generalnie przetrwała tę całą męczarnię u pierwszych właścicieli w całkiem dobrym stanie i jeśli dobrze pamiętam, to poza ogólnym niedożywieniem większych problemów zdrowotnych nie miała. Zresztą obejrzałam jej fotki i naprawdę dziewucha wypiękniała :loveu: Czyli pewnie gotowane jedzonko w jej przypadku może być, pod warunkiem, że jest odpowiednio zbilansowane. No i pewnie dobrze by było w takim razie dodać do jedzonka jakiś preparat na stawy (np. Arthroflex, Caniviton czy Gelacan), bo bernardyny to ciężkie psy, z tendencjami do różnych schorzeń stawowych, więc też ich dieta musi być odpowiednia.
Ale w przypadku Medara to chyba w grę będzie wchodziło tylko specjalistyczne jedzenie (czyli karma weterynaryjna) :shake: Cóż, w tej kwestii największym ekspertem będzie Emir, bo to ona opiekuje się Medarem i wie, jaki jest jego stan. Obawiam się tylko, że po usunięciu fragmentu jelita jego układ trawienny może nie wszystko tolerować.
Na razie bądźmy dobrej myśli :lol:
A serducho się raduje widząc Twoje starania, żeby psiaki były znowu razem :loveu:

A w sklepach zoologicznych bardzo często można dostać darmowe próbki Royala - popytaj, może gdzieś trafisz :-)

I jeszcze jedno - faktem jest, że utrzymanie bernardyna do najtańszych nie należy, ale za to miłość, jaką te psy potrafią obdarzyć i to ufne, wpatrzone we właściciela, niewinne spojrzenie są warte każdej ceny :-)

Posted

[U]zgadzam się z Twoją ostnia myślą [/U]

bernardyn ma takie cudne kochane spojrzenie że mój DRagonek mnie nim tak rozwala że nie potrafie na niego krzyknąć ....no bo ma takie biedne oczka .......
nie odmówie mu jedzonka (ze stołu naszego ) ...bo jego oczka są takie głodne .......jest łakomczuszkiem wiecznie głodnym niestety .....

a kiedy śpi i go obudze jest taki kochany zaspany ....często chyba nie wie o co chodzi >>>>

a jak go wyganiam z domu na kladkę (bo moj spi w domku buda jest dla ozdoby psiak jej nie zamieszkuje ) to łapy mu sie odmawiaja posłuszeństaw kładzie się i ......chrapie nieraz nawet nie zdąży zamknąć oczu ....ale chrapie zeby go nie wyganiać z domku
a jest przy tym taki słodki

miał 10 m-cy kiedy okazało s ie ze ma dysplazję i weterynarz kazał go uspić twierdzac ze nic z tego psa juz nie bedzie
cała rodzinka wpadła w panikę i histerię latalismy od weta do weta i czytalismy informację w necie i fora o dysplazji ,,,,
wkoncu miał operację .... kiedy wrócił do domu i widac było poprawę nasza radośc trwa do dzisiaj a mineło w styczniu juz 2 lata

i muszę przyznać niestety ......[COLOR=blue]szybko sobie nas wychował[/COLOR] całą rodzinkę
mężą syna i nawet moich rodziców i starego małego kundelka naszego tez
wszyscy podporzadkowani ....DRAGONOWI .......
słodkiemu łagodnemu ciapowatemu łaciatemu Dragonowi, który się zmienia w agresywnego strsznego psa na widok obcych a obcy to kazdy opócz nas .. taki agresywny stał sie po tej operacji ........ dołaczyłabym fotki dragonka ale nie umie

czekamy na informację o czarok i mederku

Posted

Anettta - Twoja wypowiedź nasunęła mi pewną refleksję.
Niestety bardzo często zdarza się, że właśnie ze względu na te słodkie, maślane oczy właściciele pozwalają bernardynom na wszystko. Bo jak tu nakrzyczeć na psiaka, który patrzy niewinnie i "nie ma pojęcia, o co chodzi".
A prawda jest taka, że bernardyn to wbrew pozorom pies o zdecydowanym charakterze i z wielką chęcią wykorzystuje każdą słabość właściciela. Jeśli nawet 1000 razy mu czegoś zabronisz, a ten jeden jedyny raz pozwolisz - on zapamięta właśnie ten razy, kiedy mógł coś zrobić. I dlatego potem nie rozumie, dlaczego właściciel ma pretensje za coś, co zbroił. Dlatego stanowczość i konsekwencja w działaniu są podstawą postępowania z barnardynem.
To naprawdę fantastyczna rasa, bardzo oddana właścicielowi, ale konsekwencja w postępowaniu z bernardynem jest niezbędna.