Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ania z poznania napisał(a):
Wiesz, Allu, ja byłam w klinice akurat jak robili RTG Bigusiowi, spotkałam dr Ciborowskiego i powiedział, że po zębach dałby mu 4-5lat! Ale po kręgosłupie minimum 7....

Mój ma teraz 2 lata, a w zeszłym roku neurolog po mielografii i RTG kręgosłupa gdyby nie widział go na żywo zarzekałby się, że to wyniki przynajmniej 10-cio letniego doga

Posted

Dlatego Twój demotywator jest inspiracją ;)

A ja nieźle namieszałam... Mianowicie myślałam, że Alla ma kontakt z dr. Słodkim (cóż za fajne nazwisko!), a okazuje się, że Alla zaproponowała dt po rehabilitacji... Alla, czy to aktualne?
Oczywiście wyniki badań poślę również do Oli, namiary dostałam od Joaa.
No ciapa ze mnie....

Posted

GoniaP napisał(a):
Dlatego Twój demotywator jest inspiracją ;)

A ja nieźle namieszałam... Mianowicie myślałam, że Alla ma kontakt z dr. Słodkim (cóż za fajne nazwisko!), a okazuje się, że Alla zaproponowała dt po rehabilitacji... Alla, czy to aktualne?
Oczywiście wyniki badań poślę również do Oli, namiary dostałam od Joaa.
No ciapa ze mnie....

Jeśli chodzi o DT u mnie, to jest to ostateczność. Mam 3 dogi, w tym sunię, która nie toleruje obcych psów. Musiałabym je izolować, a sami wiecie, co to znaczy przy psach tych gabarytów. Biguś musiałby mieszkać sam, oddzielnie być wyprowadzany na spacery i nie wiem, czy byłoby to dla niego najlepsze. No i dość często wyjeżdżam na 10 do 15 dni. A TZ nie partycypuje w zajmowaniu się Bigusiem. Ja myślałam o płatnym hoteliku u Joaaa???

Posted

Na Biga wpłynęło do tej pory 240,73 PLN. Darczyńcom serdecznie dziękujemy!
Prosimy o więcej... to nie starczy na dotychczasowe leczenie Biga, nie wspominając o dalszej diagnostyce, rehabilitacji itp...

Posted

GoniaP napisał(a):
Na Biga wpłynęło do tej pory 240,73 PLN. Darczyńcom serdecznie dziękujemy!
Prosimy o więcej... to nie starczy na dotychczasowe leczenie Biga, nie wspominając o dalszej diagnostyce, rehabilitacji itp...

Spokojnie. Kasa będzie. Trwają 2 bazarki, z mego już jest 500 zł utragu. U Norel też kupują. Teraz trzeba myśleć, co dalej z Bigusiem, jak zrobić, żeby było dla niego najlepiej...

Posted

Alla Chrzanowska napisał(a):
Spokojnie. Kasa będzie. Trwają 2 bazarki, z mego już jest 500 zł utragu. U Norel też kupują. Teraz trzeba myśleć, co dalej z Bigusiem, jak zrobić, żeby było dla niego najlepiej...
Alla, problem jest złożony - musimy Biga zdiagnozować - tu zdania są podzielone.
1. Jedni twierdzą, że info od obecnego dra prowadzonego wystarczy i dr. Słodki z Bydgoszczy będzie mógł go na tej podstawie rehabilitować.
2. Inni natomiast chcą pełnej diagnostyki np. we Wrocławiu u dr. Wrzoska lub w Grudziądzu u dr. Mederskiego.
Tak czy inaczej nie ma obecnie dt dla Biga i nie wiem co robić... (hotel Joaaa jest pod Wawą i nijak sięma do podanych lokalizacji specjalistów)

Posted

GoniaP napisał(a):
Alla, problem jest złożony - musimy Biga zdiagnozować - tu zdania są podzielone.
1. Jedni twierdzą, że info od obecnego dra prowadzonego wystarczy i dr. Słodki z Bydgoszczy będzie mógł go na tej podstawie rehabilitować.
2. Inni natomiast chcą pełnej diagnostyki np. we Wrocławiu u dr. Wrzoska lub w Grudziądzu u dr. Mederskiego.
Tak czy inaczej nie ma obecnie dt dla Biga i nie wiem co robić... (hotel Joaaa jest pod Wawą i nijak sięma do podanych lokalizacji specjalistów)

Ja mieszkam za Białymstokiem, to jeszcze dalej...
A czego oczekuje dr Słodki, przecież to on (chyba) powienien określić jakie badania są mu potrzebne do rehabilitacji???

Posted

ania z poznania napisał(a):
Wiesz, Allu, ja byłam w klinice akurat jak robili RTG Bigusiowi, spotkałam dr Ciborowskiego i powiedział, że po zębach dałby mu 4-5lat! Ale po kręgosłupie minimum 7....

Przecież pisałam i to bardziej 4 niż 5...

Posted

A czego oczekuje dr Słodki, przecież to on (chyba) powienien określić jakie badania są mu potrzebne do rehabilitacji???
Zobaczymy co powie po przesłaniu mu dokumentacji leczenia

Posted

No właśnie, Słodki rehabilituje Aresa, który jest pod opieką Adopcji Dogów i właśnie w jego przypadku powiedział, że nie trzeba robić tomografii, bo to byłoby za bardzo obciążające dla niego (narkoza) no i duży koszt, który nie jest konieczny.

Gonia, znajdziemy dt w Bydgoszczy, musimy! Są już dwie osoby chętne do pomocy w wożeniu go do weta, tylko potrzebny dach nad głową.

Posted

GoniaP napisał(a):

Nie wiem jakie chcecie robić badania, ale nie polecam dr. Wrzoska (przepraszam p. doktorze) lekarz z niego fantastyczny, ale kliniki nie polecam. Z tego co wiem, nie jeden dog po mielografii wyszedł stamtąd sparaliżowany, w tym mój. Ponadto, ja po badaniu mielograficznym (które miało być ostatecznością, bo jechałam na rezonans i tomografię) właśnie we Wrocławiu dalej nie mam postawionej pełnej diagnozy, bo tak naprawdę do końca nie wiadomo co to. Objawy zupełnie nie pokrywają się z wynikami badań, bo według mielografii pies nie powinien w ogóle chodzić, a chodzi (w gwoli ścisłości, po badaniach we Wrocławiu chodzić przestał - przywieźliśmy chodzącego, a po prawie 10 godzinach od badania dostaliśmy sparaliżowanego, nieprzytomnego psa - powiedziano nam że jest zamroczony środkami przeciwbólowymi, które de facto nie działały, bo pies co półgodziny wydawał z siebie przerażający krzyk - a to dlatego, że nie podali mu nic na wyrównanie ciśnienia śródczaszkowego po badaniu).
Lekarza z Grudziądza nie znam, polecano mi natomiast lekarzy z Warszawy, dr. Janickiego i Lechowskiego (nie byłam w końcu u nich, bo nasza pani doktor postawiła go na nogi). Wiem natomiast, że najlepszym neurologiem jest dr. Szrenk, ale to Brno, czyli Czechy, z tym, że tam robią już pełną diagnostykę - dostajecie psa z kompletnym zestawem wyników badań i proponowanym przebiegiem leczenia oraz rehabilitacji

Posted

[quote name='Alla Chrzanowska']Bardzo proszę o przesłanie pełnej dokumentacji badań Bigusia, a szczególnie rentgena na adres: [email protected] lub [email protected]
Proszę o przesłanie możliwie jak najszybciej

Ponawiam swoją prośbę!!! Wysłałam też PW!
W związku z tym, że za niespełna 48 godzin kończy się mój bazarek, byłabym też zobowiązana za przedstawienie kosztów wydatków na Biga.

Posted

Allu, niepotrzebne te wykrzykniki... Do tej pory nie dostałam obiecanych przez lekarza info, więc nic Ci w chwili obecnej nie mogę przesłać. Prawdopodobnie ma urwanie głowy, podobnie jak ja. Proszę o cierpliwość.

Posted

GoniaP napisał(a):
Bardzo dziękujemy. Jednakże Glutofia była za uśpieniem Biga. Po co Jej więc wyniki?

Przecież chcemy pomóc Bigusiowi??? Mamy dobrego neurologa w Zabrzu (bo w Bialymstoku nie ma żadnego), może warto skonsultować wyniki Bigusia?
Owszem, uważaliśmy, że pies będzie tylko cierpiał. Wy byliście innego zdania. Teraz chyba to jednak nie ma już znaczenia, nawet jak popełniliśmy pomyłkę. Teraz chyba chodzi o to, by pomóc Bigusiowi żyć na tyle pełnym życiem, na ile to możliwe...

Posted

nie jestem od dogów,ale od chartów
na wątku wyczytałam,że Mr Big porusza się innochodem
dla mnie innochód nie jest chorobą,praktycznie każdy pies który np idzie na smyczy na wolnym spacerku idzie tym krokiem
nawet psom wystawowym to się zdarza ;)
to nie jest choroba! pies idzie wtedy jak wielbłąd,tzn przednia i tylnia prawa łapa razem do przodu,a lewa strona do tyłu......nie ma ruchu łap naprzemiennego (nie wiem czy to obrazowo opisałam)
ważne aby chłopak był zdrowy,innochód to betka! psy często też tak się poruszają z lenistwa (piszę o zdrowych)
będę kibicować Bigowi :)

Posted

Słuchajcie dziewczyny, znalazł się na 90% dt w Bydgoszczy.
Są tam koty, Gosiu, mówiłaś , że on ok do kotów, ale bardzo Cię proszę, potwierdź to jeszcze.

Posted

joaaa napisał(a):
Są tam koty, Gosiu, mówiłaś , że on ok do kotów, ale bardzo Cię proszę, potwierdź to jeszcze.

Pół kamienia spadło mi z serca (drugie pół spadnie, jak będzie to prawda). Mój bazarek kończy sie jutro. Wyjeżdżam 31.08. Najpóźniej 30.08. zrobię przelew.
Będę bardzo wdzięczna, gdybyście dały mi znać (na PW czy tu) jakiego rzędu mamy wydatki, żebym wiedziała ile Bigusiowi potrzeba

Posted

joaaa napisał(a):
Ojej!!! Ale byłoby super!! Poproszę by podstawili Bigowi kota pod nos ;)

Pół kamienia spadło mi z serca (drugie pół spadnie, jak będzie to prawda). Mój bazarek kończy sie jutro. Wyjeżdżam 31.08. Najpóźniej 30.08. zrobię przelew.
Będę bardzo wdzięczna, gdybyście dały mi znać (na PW czy tu) jakiego rzędu mamy wydatki, żebym wiedziała ile Bigusiowi potrzeba

Ja wyjeżdżam jutro na 2 dni, ale zaraz jeszcze napiszę do weta prośbę o podanie dotychczasowych kosztów (nie wiem, czy chcę zobaczyć kwotę) i powinnam już coś wiedzieć po powrocie.