martaipieski Posted August 15, 2011 Author Posted August 15, 2011 Właśnie wrociłyśmy od weta. Wet ocenił ja na 7 latek. w gabinecie była bardzo spokojna, dała sobie wszytko zrobić. Wet ją obejrzał, pomacał zrobił usg. w żołądku nic nie ma, martwego płodu też nie, ale pęcherz ma bardzo wypełniony(mimo ze sporo siusia)i ściany pęcherza pogrubione woreczek żółciowy ma pełny lub powiększony, ale może sie tak zażyć gdy pies głodował, a wet stwerdził że jest chudziutka, no i bardzo zaniedbana, mimo że ja odpchliłam fiprexem to dziś złapałyśmy na niej 2 pchełki, więc chyba wykapie ja szamponem od pcheł który pomógł soni którą niedawno odbierałysmy. tylko trzeba uważać na sutki przy kapieli.Sziwa ma też ok cm guzka przy sutku:( wet powiedział ze może coś mieć z nerkami,ale na usg ciężko było mu je znaleźć. Tak więc sunie bedzie trzeba porządnie przebadać, zrobić badanie krwi. Wet przepisał dla Sziwy jakies leki na pęcherz.Te krwawienie z pochwy to normalne. A szczeniaka ocenil na tygodniowego a z relacji ,,właścicielki" powinien jutro skończyć 2 tygodnie. dzisiejszy rachunek u weta to 50zł Quote
martaipieski Posted August 15, 2011 Author Posted August 15, 2011 na dzień dzisiejszy rachunek to 210zł :( (ale w tym sa preparaty na odpchlenie i odrobaczenie dla 3 kocic z tego samego domu co sziwa,koty maja jeszcze koci katar i sa bardzo chude) Quote
Hala Posted August 15, 2011 Posted August 15, 2011 A ja już się cieszyłam, że was poznam dziś... a tu klapa. Teraz patrze, że Ty masz napisane "zachodniopomorskie" a ja tego jakoś nie doczytałam. Ależ było moje zaskoczenie duże, gdy mi zasugerowałaś, że czekam nie w tej miejscowości. :D Co do kasy, to zdaję sobie sprawę, że potrzeba jej sporo. Czy ktoś może wspomóc finansowo Martę w opiece nad maleństwem i jej mamą? Quote
martaipieski Posted August 15, 2011 Author Posted August 15, 2011 HIHIH A ZE MNIE TEŻ GAPA MOGŁAM SIE DOMYŚLEĆ ŻE jedziecie do Tuczna koło Poznania:) szkoda że sie nie spotakłyśmy ale może kiedyś:) Wiem że takich jak Sziwa są tysiące, na szczęście z nią nie jest tak źle, na dogo jest masa psiaków które bardziej od niej potrzebuja wsparcia:( ale nie ukrywam że lekko nie jest, więc każda pomoc bardzo nam sie przyda, karma, leki,pieniążki,ogłoszenia........ Quote
martaipieski Posted August 15, 2011 Author Posted August 15, 2011 http://imageshack.us/g/109/dsc06298e.jpg/ Quote
Hala Posted August 15, 2011 Posted August 15, 2011 ona to mnie się kojarzy jakby z owczarkiem niemieckim była skundlona Quote
martaipieski Posted August 15, 2011 Author Posted August 15, 2011 tez tak pomyślałam w pierwszym momencie, ale psa grenlandzkiego to chyba bardziej niz husky przypomina????:) Quote
martaipieski Posted August 16, 2011 Author Posted August 16, 2011 wczoraj jedzonka dostała niewiele a mimo to w nocy i tak troszke zwymiotowała:( Quote
martaipieski Posted August 16, 2011 Author Posted August 16, 2011 jeśli ktoś ma doświadczenie z suczkami które niedawno urodziły to bardzo proszę o rady i wskazówki. ja nigdy nie miałam w domu suczki ze szczeniakiem, szczeniaka miałam dawno temu w dzieciństwie wiec nie mam doświadczenia ze szczeniakami i suczkami po porodzie. Jak zachowuje sie sunia po porodzie, bo Sziwa jest smutna ciągle śpi i czasem kilka minut albo godz. po posiłku wymiotuje:( do tego jeszcze to wszytko co powiedział wczoraj wet.:( martwie się o n ią ale może ma prawo źle sie czuć skoro rodziła ok 1-2 tyg temu???? dziś wykupiłam leki dla niej kosztowały 21 zł pozniej wkleje rachunek, wet mowił ze mozna dawac jej te leki mimo że karmi,ale ja sie boje ze moze to malcowi zaszkodzic?? Quote
ewunian Posted August 16, 2011 Posted August 16, 2011 napisz o pomoc na wątku "Porodówka", ale uzbrój się w cierpliwość/ Tam cię od razu zjadą, że "kundla" to od razu lepiej uśpić... Quote
martaipieski Posted August 16, 2011 Author Posted August 16, 2011 ok dziękuje. To może lepiej wybiore się z nią do weta, pobrać krew do badania..................:( Quote
Ajula Posted August 16, 2011 Posted August 16, 2011 [quote name='martaipieski'] Jak zachowuje sie sunia po porodzie, bo Sziwa jest smutna ciągle śpi i czasem kilka minut albo godz. po posiłku wymiotuje:( [/QUOTE] my mieliśmy Morię po porodzie - ona nie wymiotowała, nie spała też ciągle, wręcz przeciwnie, wyglądało, jakby wcale nie spała, taka była ciągle czujna czy miała mierzoną gorączkę jak była u weta? Quote
martaipieski Posted August 16, 2011 Author Posted August 16, 2011 Ja z pewnościa za bardzo panikuje, juz tak mam,nawet u zdrowego coś znajdę. Odpukać Sziwa przed chwilka zjadła 3 posiłek i cały dzień nic nie zwymiotowała(rano znalazłam tylko troszkę zwymiotowanej karmy, nie pogryzionej nie strawionej) na widok karmy Sziwa popiskuje podskakuje kręci sie w kółko, więc chyba nic ja nie boli skoro robi takie rzeczy. co do spania,spi sporo ale jest bardzo czujna, nie wiem też czy to mozliwe ale dostala dzisiaj rano tabletki i chyba więcej po nich siusia,a to chyba dobry znak. My u weta bylismy wczoraj(żadko u niego bywam) przyjał nas mimo że było święto, niestety temperatury nie spr.:( Quote
martaipieski Posted August 16, 2011 Author Posted August 16, 2011 Hala doszła wpłata na Sziwe 30zł to od Ciebie tak:) Quote
Hala Posted August 16, 2011 Posted August 16, 2011 A to się bardzo cieszę. Wiem, że z psiakami duże wydatki :) Quote
martaipieski Posted August 16, 2011 Author Posted August 16, 2011 dziękujemy!!! no tak tu pare zł tam pare zł i uzbierało sie ponad 200zł:( oby tylko Sziwa nie okazała sie chora, nie wymagała, kosztownego leczenia specjalnej karmy lub operacji:( Quote
martaipieski Posted August 17, 2011 Author Posted August 17, 2011 Sziwa od wczoraj nie zwymiotowała, a mały rośnie w oczach, zrobiłam im wczoraj kilka zdjęć, Sziwa to wspaniała mamusia, i bardzo ufna w stosunku do ludzi, poczatkowo była zaniepokojona gdy zagladałam do budy ale chyba juz wie że jest u nas bezpieczna i nic jej nie grozi ani jej dziecku, więc pozwoliłam sobie zrobić malcowi zdjęcie:) Quote
Amarylis Posted August 17, 2011 Posted August 17, 2011 Marta jesteś cudowna! Na razie nie moge nic wpłacić, ale na początku września powinnam coś mieć : ) A co do psiaków to śliczne są. Quote
martaipieski Posted August 17, 2011 Author Posted August 17, 2011 dziekuje, i mysle ze nikt z nas nie zostawiłby tego malca na pewną śmierć w tej norze:( serce sie kraje na taki widok:( mi spokoju nie dają jeszcze to zagłodzone chore na koci katar kocice, i jeszcze jedna sunia ktora tam została, wyglada ładnie ale pewnie za jakis czas bedzie miała małe a bude ma fatalna, chcemy jechac w tym tygodniu naprawić jej tą bude. Quote
martaipieski Posted August 17, 2011 Author Posted August 17, 2011 kontaktowałam sie dzisiaj z 2 wetami. wet. u ktorego byliśmy w pon. przepisał tabletki dla Sziwy ale mam wrazenie ze odkąd je bierze(wczoraj i dzisiaj) mały ma rozwolnienie, więc odstawiam te leki i chyba jutro jak mi sie uda pojade z nimi do innego weta:( czyli jesteśmy w plecy, usg 50zł leki 21:( mam tylko nadzieje ze usg było dobrze zrobione Quote
Hala Posted August 17, 2011 Posted August 17, 2011 Szybko znajdą dom... zobaczysz ;) Co do kasy, ciężka sprawa... chwilowo nie mam co przelać.... Quote
martaipieski Posted August 17, 2011 Author Posted August 17, 2011 Mam taka nadzieje, ale to musi być wspaniały dom(Sziwie chciałabym zrobić jakieś badania, jeśli będzie ok trzeba ja później wysterylizować zanim pójdzie do adopcji) nie wiem czy jutro nie pojadę z nimi do weta do którego zawsze jeżdżę z moim zwierzyńcem i innymi bidami. Hala, jest nam ciężko, więc tym bardziej jesteśmy bardzo wdzięczni za jedna wpłatę i wcale nie oczekujemy kolejnej tym bardziej po tak krótkim czasie:) dziekuję !!! Quote
Pola17 Posted August 18, 2011 Posted August 18, 2011 matrapieski a szczeniak ile ma ? kiedy mozna psiaki adoptowac >? :shake: Quote
Recommended Posts