Guest Agul98 Posted August 11, 2011 Posted August 11, 2011 Witam ! 2.09.11r będę mieć w domu 7 tygodniowego Westa Terriera i mam parę pytań na jego temat, których nie znam odpowiedzi. Czytałam na internecie że maty czy tzw "psie pampersy" są skuteczne, ale to tylko na niektórych stronach, na innych pisało żeby tego nie kupować bo jest to nie przydatne i nie wiem czy warto to kupić ? Kolejna rzecz to jeśli już bym kupiła te pampersy to ile mam ich rozkładać w mieszkaniu ( 3 pokoje dwa mniejsze 1 większy, dość duży przedpokój, kuchnia). Następne pytanie, mam zamiar od początku uczyć malucha samotności bo jak będę szła do szkoły a moi rodzice do pracy szczeniak będzie zostawał sam, więc będę czasami znikać na jakieś pół godzinki a potem na coraz dłużej, czytałam też że kupuje się zabawkę z karmą w środku i pies nawet nie zauważy że zniknęliśmy czy to prawda i czy będzie to skuteczny sposób ? Chcę gdy będę wychodzić zostawiać szczeniakowi miejsce w kuchni i przedpokoju by nie zniszczył czegoś w pokojach albo nie załatwił swoich potrzeb na dywanie, myślę że nie ma na to przeciwwskazań. Kolejna rzecz, wymyśliłam że szczeniak będzie spał u mnie w pokoju przy łóżku w swoim legowisku a na dzień będzie w kuchni w tym samym legowisku, czy może tak być czy powinien on mieć legowisko w tylko jednym miejscu ? Teraz już ostatnie pytanie, które imię wam się najbardziej podoba dla Westa bo mam dylemat : Deza, Deyzi, Lena, Roxy czy Maja ? Jeśli ktoś zna odpowiedzi będę wdzięczna jeśli napiszecie :) Pozdrawiam. Aga. Quote
ewtos Posted August 11, 2011 Posted August 11, 2011 Psie pampersy uważam,że są przeznaczone dla psów , które nie trzymają moczu z przyczyn chorobowych, Ty myślę, że powinnaś kupić podkłady higieniczne albo rozkładać gazety. Ile ma być tych podkładów, to trzeba zdecydować po obserwacji psa w pierwszych godzinach pobytu u Ciebie. Po karmieniu, po spaniu czy jak wyczujesz ,że szuka miejsca , przenoś psa na podkład i poczekaj chwilę , potem głaski, ochy, achy jak coś zrobi . Ja kładłam jeden podkład w przedpokoju i obserwowałam psa. Na noc dodatkowy w pokoju w którym spaliśmy. Jeśli chodzi o ograniczanie terenu , to jak najbardziej , nie tylko w celu utrzymania porządku ale i bezpieczeństwa psa. Usuń z podłogi kable . Pozostawianie psa samego w domu jest bardzo ważne , bo nigdy nie będzie tak,żeby ktoś był w domu zawsze, więc im wcześniej tym lepiej. Po zabawie, karmieniu, stopniowo wydłużając czas, pozostawiaj go samego. Zadbaj tylko o jego bezpieczeństwo, pozostaw szmatki z gniazda, przytulanki , potem kong z pastą . Ja nie przenosiłam legowiska , usunęłam dywan ze swojego pokoju i pies miał do dyspozycji przedpokój i jeden pokój.Ale to nie jest zasada, myślę,że legowisko możesz przenieść tam gdzie pies będzie miał do niego dostęp. A jeśli chodzi o imię , to ja bym myślała pomiędzy Leną a Mają. P.S Nie usuwaj podkładu raz , czy nawet dwa razy użytego, przynajmniej do czasu kiedy pies nie załapie o co chodzi. Quote
Guest Agul98 Posted August 12, 2011 Posted August 12, 2011 Dziękuję za pomoc :) na pewno się przyda !! Quote
Guest Agul98 Posted August 12, 2011 Posted August 12, 2011 [quote name='bobroska.']Siedem tygodni to nie za wcześnie?[/QUOTE] Kupuję go z hodowli, a Pani która opiekuje się tą hodowlą kazała przyjechać po sunię 02.08, ja nie wiem bo to mój pierwszy pies. Quote
Karro Posted August 12, 2011 Posted August 12, 2011 Ja wzięłam mojego kiedy mu dnia brakowało do 8 tyg, ale czytałam, że dośc często hodowcy oddają szczeniaki juz w wieku 7 tyg. Quote
LadyS Posted August 12, 2011 Posted August 12, 2011 [quote name='Agul98']Kupuję go z hodowli, a Pani która opiekuje się tą hodowlą kazała przyjechać po sunię 02.08, ja nie wiem bo to mój pierwszy pies.[/QUOTE] A jaki przydomek ma ta hodowla? Quote
Guest Agul98 Posted August 12, 2011 Posted August 12, 2011 [quote name='ladySwallow']A jaki przydomek ma ta hodowla?[/QUOTE] Nie wiem, teraz jestem w górach i nie mam komputera, mam laptop a na komputerze mam stronę hodowli więc jak wrócę - 29.08. to jeśli nie zapomnę to dodam link. Quote
Guest Agul98 Posted August 12, 2011 Posted August 12, 2011 Mam jeszcze parę pytania, od kiedy będę mogła z pieskiem na spacery wychodzić, nie mam na myśli jakiś długich spacerów tylko na troszkę - 5 minut po osiedlu, kiedy najlepiej ją wysterylizować ,jak ją na początku karmić - pani z hodowli powiedziała że da nam na start woreczek z karmą i żeby wrzucić parę kuleczek do wody, chodzi mi o to kiedy i na jaką karmę powinna ją przestawić i od jakiego wieku będę mogła serwować jej puszki JUNIOR z pedigree i ostatnie pytanie - pani w sklepie zoologicznym powiedziała że na początku suczka powinna chodzić w obroży bo w szelkach nie może bo taki szczeniak zamiast kości ma jeszcze chrząstki, więc kiedy będę mogła zmienić z obroży na szelki i co wo gule jest lepsze ? Jak tylko sunia przyjdzie do domu zrobię jej parę zdjęć i dodam. Quote
LadyS Posted August 12, 2011 Posted August 12, 2011 [quote name='Agul98']Mam jeszcze parę pytania, od kiedy będę mogła z pieskiem na spacery wychodzić, nie mam na myśli jakiś długich spacerów tylko na troszkę - 5 minut po osiedlu, kiedy najlepiej ją wysterylizować ,jak ją na początku karmić - pani z hodowli powiedziała że da nam na start woreczek z karmą i żeby wrzucić parę kuleczek do wody, chodzi mi o to kiedy i na jaką karmę powinna ją przestawić i od jakiego wieku będę mogła serwować jej puszki JUNIOR z pedigree i ostatnie pytanie - pani w sklepie zoologicznym powiedziała że na początku suczka powinna chodzić w obroży bo w szelkach nie może bo taki szczeniak zamiast kości ma jeszcze chrząstki, więc kiedy będę mogła zmienić z obroży na szelki i co wo gule jest lepsze ? Jak tylko sunia przyjdzie do domu zrobię jej parę zdjęć i dodam.[/QUOTE] A to sunia jest niezaszczepiona, że pytasz, kiedy będziesz mogła wychodzić? Na wszystkie pytania na pewno odpowie Ci hodowca, w końcu bierzesz psa z rodowodem, a nie bez, więc hodowca powinien odpowiadać na wszelkie pytania. Quote
Milla.j Posted August 12, 2011 Posted August 12, 2011 Co do szelek czy obroży to sama wyczujesz w czym będzie Wam wygodniej, ale porozmawiaj z hodowcą, może właśnie spisz te pytania i po kolei je zadawaj? Hodowca powinien Ci wytłumaczyć, ze karmy nie powinno się tak szybko zmieniać, a co do pedigree.. może poczytaj o innych karmach? [URL]http://westie.net.pl/modules.php?name=Forums[/URL] - zaloguj się tutaj, tam wszyscy będą mieli wiedzę konkretną dla westów;) Co do wcześniejszych pytań... Rozumiem, że na początku szczenię będzie robiło na podkłady, ale chyba docelowo będzie załatwiał się na dworze? Zapytaj się hodowczyni jak Ona uczyła szczeniaki (o ile uczyła) załatwiania sie w jednym miejscu i z tego korzystaj Powodzenia ;) Quote
Guest Agul98 Posted August 23, 2011 Posted August 23, 2011 Dziękuję za odpowiedzi i link już się loguje, a co do psa to będzie z hodowli bez rodowodu. Quote
LadyS Posted August 23, 2011 Posted August 23, 2011 [quote name='Agul98']Dziękuję za odpowiedzi i link już się loguje, a co do psa to będzie z hodowli bez rodowodu.[/QUOTE] Czyli za dużą kasę kupujesz kundelka? Bezsens... Quote
Martens Posted August 23, 2011 Posted August 23, 2011 [quote name='Agul98']Dziękuję za odpowiedzi i link już się loguje, a co do psa to będzie z hodowli bez rodowodu.[/QUOTE] A to Ci hodowla - nie ma hodowli bez rodowodu, chyba że to oszuści. Quote
daria_zet Posted August 24, 2011 Posted August 24, 2011 osobiscie myślę, ze jezeli juz bez rodowodu, to czy nie lepiej ze schronu? dajesz nowy dom, nowe życie. W schroniskach tez masz szczeniaki, a skoro ten psiak bez rodowodu, to nigdy nie wiesz co wyrośnie. Zupełnie jak pseudo. Quote
Martens Posted August 24, 2011 Posted August 24, 2011 [quote name='daria_zet']a skoro ten psiak bez rodowodu, to nigdy nie wiesz co wyrośnie. Zupełnie jak pseudo.[/QUOTE] Bo to jest pseudo, bo na pewno nie hodowla... Quote
Guest Agul98 Posted September 3, 2011 Posted September 3, 2011 Zapraszam na [url]http://www.dogomania.pl/threads/213996-Moja-ma%C5%82a-%C5%9Bnie%C5%BCynka-Roxy?p=17565640#post17565640[/url]. Roxy już w domu ! Quote
Guest Agul98 Posted September 9, 2011 Posted September 9, 2011 [url]http://www.dogomania.pl/threads/2143...8#post17600368[/url] POMOCY !!! Quote
Mani2000 Posted September 9, 2011 Posted September 9, 2011 bez rodowodu? tym mnie zastrzeliłaś no cóż... Quote
Recommended Posts