Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Monalisa4']co wy na to?

[URL]http://www.dogomania.pl/threads/211996-Polski-Klub-Psa-Rasowego-akcja-przeciwko-ZK[/URL][/QUOTE]

No coz ,o czym tu dyskutowac?!Jakis zwiazek chce zaistniec na polskiej scenie i dyskredytuje inny, ktory dziala w kraju od kilkudziesieciu lat zrzeszajac hodowcow ktozy maga sie szczycic coraz piekniejszymi psami.W ZK,dzieje sie roznie ,ale na Boga w niczym go porownac z PKPR z ktorego w wyniku wewnetrznych konfliktow tworzy sie nastepny PFK,a razem skupiaja kilkunastu czlonkow z psami (ok przemilcze)
Co to za idiotyczny argument z tymi metrykami :) Potencjalny kupujacy ma wglad do rodowodow rodzicow.W PKPR mozna zrobic hodowlanke po jednej wyztawie z ocena bdb ,dla repa i suki ,w PFK sa az dwie wystawy,ale za to wystarcza tylko oceny db.To jest dopiero wyzwanie :)

• 2 months later...
Posted

kamila_vu- masz bardzo małostkowe pojecie o PFK i pewnie stąd te przekłamania. PFK to nie kilkunastu ale po 1,5 roku działalności już kilkuset członków- a to znaczna różnica.
Druga sprawa to z z oceną dobrą mogą byc dopuszczone do rozrodu psy z linii użutkowych po zaliczeniu specjalnych testów psa użytkowego - dostępne na stronie
Tak więc troche wiedzy , zanim sie wypisuje takie opinie , bo w ten sposób tylko wychodzisz na ignoranta.
Poza tym akurat jesli chodzi o PFK to z tego co wiem bardzo ZK szanują ! nigdy nie słyszałem , aby atakowali ZK. Natomiast w drugą stronę nie zawsze to działa, ale trudno może z czasem ?

• 3 weeks later...
Posted

[quote name='kamila_vu']No coz ,o czym tu dyskutowac?!Jakis zwiazek chce zaistniec na polskiej scenie i dyskredytuje inny, ktory dziala w kraju od kilkudziesieciu lat zrzeszajac hodowcow ktozy maga sie szczycic coraz piekniejszymi psami.W ZK,dzieje sie roznie ,ale na Boga w niczym go porownac z PKPR z ktorego w wyniku wewnetrznych konfliktow tworzy sie nastepny PFK,a razem skupiaja kilkunastu czlonkow z psami (ok przemilcze)
[/QUOTE]
Konkurencja stowarzyszeń psom wyjdzie na dobre.

• 3 weeks later...
Posted

[quote name='farabutto']Konkurencja stowarzyszeń psom wyjdzie na dobre.[/QUOTE]
Z konkurencją, czy bez - wszystkie te stowarzyszenia i chore ambicje ludzkie wychodzą psom... bokiem :angryy:

Posted

nie bede podawac dokladnych przykladow ale znam kilku hodofcow ktorzy wylecieli z ZKwP nawet z mojego oddziału a teraz działaja w innych zwiazkach i federacjach kynologicznych . Osobiscie nie mam nic przeciwko innycm federacjom i wiem , ze w ZK potrzebne sa spore zmiany , ale skoro FCI uznał ZKwP to o czyms musi to swiadczyc .

Posted

A zatem Twoje twierdzenie jest całkowicie gołosłowne.
Uznanie ZKwP przez FCI o niczym nie świadczy, bo w tamtym czasie, głębokiej komuny, nie było żadnego innego stowarzyszenia. ZKwP było jedynym związkiem kynologicznym uznanym i popieranym przez władze komunistyczne.

Posted

[quote name='farabutto']Konkurencja stowarzyszeń psom wyjdzie na dobre.[/QUOTE]
A gdzie Ty widzisz konkurencję ? Które z nowopowstałych stowarzyszeń ma większe wymagania względem hodowców i rozmnażanych przez nie psów niż ZkwP (moim zdaniem minimalne) ? Ja oczekiwałabym od nowych organizacji wzorowania się na najlepszych wzorach, choćby cos w stylu szwedzkich testów psychicznych, większe wymagania szkoleniowe względem reproduktorów ? Jak na razie poziom tych wszystkich nowości, pozwala na rozmnaźanie niemal wszystkiego co się rusza. Gdzie więc ta sławna konkurencja ?

Posted

[quote name='shila1404']nie bede podawac dokladnych przykladow ale znam kilku hodofcow ktorzy wylecieli z ZKwP nawet z mojego oddziału a teraz działaja w innych zwiazkach i federacjach kynologicznych . Osobiscie nie mam nic przeciwko innycm federacjom i wiem , ze w ZK potrzebne sa spore zmiany , ale [B]skoro FCI uznał ZKwP to o czyms musi to swiadczyc [/B].[/QUOTE]
O niczym nie musi świadczyć i nie świadczy. Bo nie ma mowy o żadnym [U]uznaniu.[/U] ZK po prostu się swego czasu do FCI [U]zapisał.[/U] W regulaminie FCI jest napisane, że z jednego kraju tylko jedna organizacja kynologiczna może być członkiem tego szacownego stowarzyszenia. I słusznie - jeszcze by się poszczególne organizacje krajowe w ramach FCI żarły!
Więc nie żadne uznanie, tylko zasada: kto pierwszy ten lepszy!

Posted

[quote name='Brezyl']A gdzie Ty widzisz konkurencję ? Które z nowopowstałych stowarzyszeń ma większe wymagania względem hodowców i rozmnażanych przez nie psów niż ZkwP (moim zdaniem minimalne) ? Ja oczekiwałabym od nowych organizacji wzorowania się na najlepszych wzorach, choćby cos w stylu szwedzkich testów psychicznych, większe wymagania szkoleniowe względem reproduktorów ? Jak na razie poziom tych wszystkich nowości, pozwala na rozmnaźanie niemal wszystkiego co się rusza. Gdzie więc ta sławna konkurencja ?[/QUOTE]
Szwecja tez jest członkiem FCI, a zatem to ludzie, społeczność, kultura obywatelska tworzą lepsze rozwiązania. Co do konkurencyjności, to w nowych stowarzyszeniach zdecydowanie niższe są wszelakie opłaty. Ja nie twierdzę że jest szał ale są szanse na poprawę.

Posted

Czytając WAS , i wasze poglądy oparte na regulaminach , wydaje mi się że ZK powinno w tym momencie nie uznawać rodowodów FCI np z Norwegii , Anglii itp gdzie psy nawet hodowlanki nie muszą mieć aby posiadać potomstwo, nie ma czegoś takiego jak uprawnienia suka hodowlana , czy rep, gdzie nie ma komisyjnych przeglądów miotów, gdzie nie trzeba jezdzic na wystawy, tam tylko wola hodowcy , więcej zaleceń niż wymogów, wiec proszę Was ! Nie wszedzie w FCI jest tak jak w ZK , zastanawiam sie tylko czemu w takim razie ZK bez zmróżenia okiem rejestruje psy z Norwegi np z FCI , a nie uznaje rodowodów organizacji gdzie te wymogi spełniaja . W sumie ZK bliżej do PFK niż do co niektórych klubów z ramienia FCI w innych krajach. Nie wszedzie jest tak samo niestety pod sztandarem FCI ! Prawdą jest też że ZK tylko dlatego swego czasu wszedł w szeregi FCI , gdyż był jedynym stowarzyszeniem wtedy w Polsce ! nie ze względu na wymogi, bo odnośnie ich to ich poziom może być bardzo rózny , w zależności od kraju !

Posted

[quote name='pixel']O niczym nie musi świadczyć i nie świadczy. Bo nie ma mowy o żadnym [U]uznaniu.[/U] ZK po prostu się swego czasu do FCI [U]zapisał.[/U] W regulaminie FCI jest napisane, że z jednego kraju tylko jedna organizacja kynologiczna może być członkiem tego szacownego stowarzyszenia. I słusznie - jeszcze by się poszczególne organizacje krajowe w ramach FCI żarły!
Więc nie żadne uznanie, tylko zasada: kto pierwszy ten lepszy![/QUOTE]

W 1935 roku z inicjatywy Maurycego Trybulskiego został powołany Międzyklubowy Komitet Kynologiczny, którego celem było stworzenie federacji kynologicznej o ogólnopolskim zasięgu, zrzeszającej członków wszystkich organizacji kynologicznych w Polsce. Był to warunek wstąpienia do FCI. W skład MKK wchodził Polski Związek Hodowców Psów Rasowych z Warszawy, Towarzystwo Miłośników Psów Służbowych z Warszawy, Sekcja Kynologiczna Stowarzyszenia "Łowiec Wielkopolski" z Poznania, Sekcja Kynologiczna Wielkopolskiego Związku Myśliwych z Poznania, Klub Kynologów z Torunia, Pointer Klub w Polsce z Warszawy, Seter Klub w Polsce z Warszawy, Klub Hodowców Wyżła Niemieckiego z Warszawy, Klub Pekińskiego Psa Pałacowego, Klub Buldoga Francuskiego oraz Klub Teriera.
29 lipca 1938 roku Międzyklubowy Komitet Kynologiczny oraz Stowarzyszenie Hodowców Psów Policyjnych w Chorzowie na zgromadzeniu przedstawicieli, uchwaliły statut Związku Kynologicznego w Polsce pod nazwą "Polski Kennel Klub" oraz wybrał jego pierwsze władze. (2 czerwca 1939 na zjeździe w Sztokholmie został on przyjęty do Międzynarodowej Federacji Kynologicznej). po II Wojnie Światowej reaktywowany 5 maja 1948 roku. Członkiem FCI ZKwP zostało ponownie 15 czerwca 1957 .