Monalisa4 Posted July 29, 2011 Posted July 29, 2011 co wy na to? [url]http://www.dogomania.pl/threads/211996-Polski-Klub-Psa-Rasowego-akcja-przeciwko-ZK[/url] Quote
kamila_vu Posted August 4, 2011 Posted August 4, 2011 [quote name='Monalisa4']co wy na to? [URL]http://www.dogomania.pl/threads/211996-Polski-Klub-Psa-Rasowego-akcja-przeciwko-ZK[/URL][/QUOTE] No coz ,o czym tu dyskutowac?!Jakis zwiazek chce zaistniec na polskiej scenie i dyskredytuje inny, ktory dziala w kraju od kilkudziesieciu lat zrzeszajac hodowcow ktozy maga sie szczycic coraz piekniejszymi psami.W ZK,dzieje sie roznie ,ale na Boga w niczym go porownac z PKPR z ktorego w wyniku wewnetrznych konfliktow tworzy sie nastepny PFK,a razem skupiaja kilkunastu czlonkow z psami (ok przemilcze) Co to za idiotyczny argument z tymi metrykami :) Potencjalny kupujacy ma wglad do rodowodow rodzicow.W PKPR mozna zrobic hodowlanke po jednej wyztawie z ocena bdb ,dla repa i suki ,w PFK sa az dwie wystawy,ale za to wystarcza tylko oceny db.To jest dopiero wyzwanie :) Quote
gero Posted October 10, 2011 Posted October 10, 2011 kamila_vu- masz bardzo małostkowe pojecie o PFK i pewnie stąd te przekłamania. PFK to nie kilkunastu ale po 1,5 roku działalności już kilkuset członków- a to znaczna różnica. Druga sprawa to z z oceną dobrą mogą byc dopuszczone do rozrodu psy z linii użutkowych po zaliczeniu specjalnych testów psa użytkowego - dostępne na stronie Tak więc troche wiedzy , zanim sie wypisuje takie opinie , bo w ten sposób tylko wychodzisz na ignoranta. Poza tym akurat jesli chodzi o PFK to z tego co wiem bardzo ZK szanują ! nigdy nie słyszałem , aby atakowali ZK. Natomiast w drugą stronę nie zawsze to działa, ale trudno może z czasem ? Quote
farabutto Posted October 29, 2011 Posted October 29, 2011 [quote name='kamila_vu']No coz ,o czym tu dyskutowac?!Jakis zwiazek chce zaistniec na polskiej scenie i dyskredytuje inny, ktory dziala w kraju od kilkudziesieciu lat zrzeszajac hodowcow ktozy maga sie szczycic coraz piekniejszymi psami.W ZK,dzieje sie roznie ,ale na Boga w niczym go porownac z PKPR z ktorego w wyniku wewnetrznych konfliktow tworzy sie nastepny PFK,a razem skupiaja kilkunastu czlonkow z psami (ok przemilcze) [/QUOTE] Konkurencja stowarzyszeń psom wyjdzie na dobre. Quote
pixel Posted November 20, 2011 Posted November 20, 2011 [quote name='farabutto']Konkurencja stowarzyszeń psom wyjdzie na dobre.[/QUOTE] Z konkurencją, czy bez - wszystkie te stowarzyszenia i chore ambicje ludzkie wychodzą psom... bokiem :angryy: Quote
shila1404 Posted November 20, 2011 Posted November 20, 2011 Jest czesto tak , ze hodowcy ktorzy zostali wyrzuceni z ZK zaczynaja swoja kariere w PFK Quote
farabutto Posted November 21, 2011 Posted November 21, 2011 Powiadasz, że jest często tak, to daj proszę trzy przykłady na potwierdzenie tej tezy. 1. 2. 3. Quote
shila1404 Posted November 22, 2011 Posted November 22, 2011 nie bede podawac dokladnych przykladow ale znam kilku hodofcow ktorzy wylecieli z ZKwP nawet z mojego oddziału a teraz działaja w innych zwiazkach i federacjach kynologicznych . Osobiscie nie mam nic przeciwko innycm federacjom i wiem , ze w ZK potrzebne sa spore zmiany , ale skoro FCI uznał ZKwP to o czyms musi to swiadczyc . Quote
farabutto Posted November 22, 2011 Posted November 22, 2011 A zatem Twoje twierdzenie jest całkowicie gołosłowne. Uznanie ZKwP przez FCI o niczym nie świadczy, bo w tamtym czasie, głębokiej komuny, nie było żadnego innego stowarzyszenia. ZKwP było jedynym związkiem kynologicznym uznanym i popieranym przez władze komunistyczne. Quote
Brezyl Posted November 22, 2011 Posted November 22, 2011 [quote name='farabutto']Konkurencja stowarzyszeń psom wyjdzie na dobre.[/QUOTE] A gdzie Ty widzisz konkurencję ? Które z nowopowstałych stowarzyszeń ma większe wymagania względem hodowców i rozmnażanych przez nie psów niż ZkwP (moim zdaniem minimalne) ? Ja oczekiwałabym od nowych organizacji wzorowania się na najlepszych wzorach, choćby cos w stylu szwedzkich testów psychicznych, większe wymagania szkoleniowe względem reproduktorów ? Jak na razie poziom tych wszystkich nowości, pozwala na rozmnaźanie niemal wszystkiego co się rusza. Gdzie więc ta sławna konkurencja ? Quote
pixel Posted November 22, 2011 Posted November 22, 2011 [quote name='shila1404']nie bede podawac dokladnych przykladow ale znam kilku hodofcow ktorzy wylecieli z ZKwP nawet z mojego oddziału a teraz działaja w innych zwiazkach i federacjach kynologicznych . Osobiscie nie mam nic przeciwko innycm federacjom i wiem , ze w ZK potrzebne sa spore zmiany , ale [B]skoro FCI uznał ZKwP to o czyms musi to swiadczyc [/B].[/QUOTE] O niczym nie musi świadczyć i nie świadczy. Bo nie ma mowy o żadnym [U]uznaniu.[/U] ZK po prostu się swego czasu do FCI [U]zapisał.[/U] W regulaminie FCI jest napisane, że z jednego kraju tylko jedna organizacja kynologiczna może być członkiem tego szacownego stowarzyszenia. I słusznie - jeszcze by się poszczególne organizacje krajowe w ramach FCI żarły! Więc nie żadne uznanie, tylko zasada: kto pierwszy ten lepszy! Quote
farabutto Posted November 23, 2011 Posted November 23, 2011 [quote name='Brezyl']A gdzie Ty widzisz konkurencję ? Które z nowopowstałych stowarzyszeń ma większe wymagania względem hodowców i rozmnażanych przez nie psów niż ZkwP (moim zdaniem minimalne) ? Ja oczekiwałabym od nowych organizacji wzorowania się na najlepszych wzorach, choćby cos w stylu szwedzkich testów psychicznych, większe wymagania szkoleniowe względem reproduktorów ? Jak na razie poziom tych wszystkich nowości, pozwala na rozmnaźanie niemal wszystkiego co się rusza. Gdzie więc ta sławna konkurencja ?[/QUOTE] Szwecja tez jest członkiem FCI, a zatem to ludzie, społeczność, kultura obywatelska tworzą lepsze rozwiązania. Co do konkurencyjności, to w nowych stowarzyszeniach zdecydowanie niższe są wszelakie opłaty. Ja nie twierdzę że jest szał ale są szanse na poprawę. Quote
gero Posted November 23, 2011 Posted November 23, 2011 Czytając WAS , i wasze poglądy oparte na regulaminach , wydaje mi się że ZK powinno w tym momencie nie uznawać rodowodów FCI np z Norwegii , Anglii itp gdzie psy nawet hodowlanki nie muszą mieć aby posiadać potomstwo, nie ma czegoś takiego jak uprawnienia suka hodowlana , czy rep, gdzie nie ma komisyjnych przeglądów miotów, gdzie nie trzeba jezdzic na wystawy, tam tylko wola hodowcy , więcej zaleceń niż wymogów, wiec proszę Was ! Nie wszedzie w FCI jest tak jak w ZK , zastanawiam sie tylko czemu w takim razie ZK bez zmróżenia okiem rejestruje psy z Norwegi np z FCI , a nie uznaje rodowodów organizacji gdzie te wymogi spełniaja . W sumie ZK bliżej do PFK niż do co niektórych klubów z ramienia FCI w innych krajach. Nie wszedzie jest tak samo niestety pod sztandarem FCI ! Prawdą jest też że ZK tylko dlatego swego czasu wszedł w szeregi FCI , gdyż był jedynym stowarzyszeniem wtedy w Polsce ! nie ze względu na wymogi, bo odnośnie ich to ich poziom może być bardzo rózny , w zależności od kraju ! Quote
Marmasza Posted November 23, 2011 Posted November 23, 2011 [quote name='pixel']O niczym nie musi świadczyć i nie świadczy. Bo nie ma mowy o żadnym [U]uznaniu.[/U] ZK po prostu się swego czasu do FCI [U]zapisał.[/U] W regulaminie FCI jest napisane, że z jednego kraju tylko jedna organizacja kynologiczna może być członkiem tego szacownego stowarzyszenia. I słusznie - jeszcze by się poszczególne organizacje krajowe w ramach FCI żarły! Więc nie żadne uznanie, tylko zasada: kto pierwszy ten lepszy![/QUOTE] W 1935 roku z inicjatywy Maurycego Trybulskiego został powołany Międzyklubowy Komitet Kynologiczny, którego celem było stworzenie federacji kynologicznej o ogólnopolskim zasięgu, zrzeszającej członków wszystkich organizacji kynologicznych w Polsce. Był to warunek wstąpienia do FCI. W skład MKK wchodził Polski Związek Hodowców Psów Rasowych z Warszawy, Towarzystwo Miłośników Psów Służbowych z Warszawy, Sekcja Kynologiczna Stowarzyszenia "Łowiec Wielkopolski" z Poznania, Sekcja Kynologiczna Wielkopolskiego Związku Myśliwych z Poznania, Klub Kynologów z Torunia, Pointer Klub w Polsce z Warszawy, Seter Klub w Polsce z Warszawy, Klub Hodowców Wyżła Niemieckiego z Warszawy, Klub Pekińskiego Psa Pałacowego, Klub Buldoga Francuskiego oraz Klub Teriera. 29 lipca 1938 roku Międzyklubowy Komitet Kynologiczny oraz Stowarzyszenie Hodowców Psów Policyjnych w Chorzowie na zgromadzeniu przedstawicieli, uchwaliły statut Związku Kynologicznego w Polsce pod nazwą "Polski Kennel Klub" oraz wybrał jego pierwsze władze. (2 czerwca 1939 na zjeździe w Sztokholmie został on przyjęty do Międzynarodowej Federacji Kynologicznej). po II Wojnie Światowej reaktywowany 5 maja 1948 roku. Członkiem FCI ZKwP zostało ponownie 15 czerwca 1957 . Quote
Recommended Posts