Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Edycja postu 2.08.br, ponieważ pies okazał się być suką :) a otwarte złamanie łapy - przeciętym ścięgnem ze sporą, starą, gnijącą raną z ubytkiem skóry...

Sunia została znaleziona 27.07, w łąkach, kilka km od najbliższych wsi. Wszystko niestety wskazuje na to, że została tam porzucona/wywieziona z powodu rozwalonej łapy. Psina była zaniedbana, miała straszne kołtuny (już obcięte), nie była jednak wychodzona, więc długo tam nie koczowała. Miała ogromne szczęście, że mój TŻ akurat tamtęty przejeżdżał i ją wypatrzył..
Na drugi dzień zabrałam ją do weterynarza. Okazało się że rana na łapie jest stara i gnijąca, ale nie ma złamania, tylko przecięte ścięgno. Pod narkozą rana została oczyszczona, jej brzegi odnowione, zszyte ile się dało (niestety brakuje kawałka skóry o średnicy ok 3 cm, więc całej nie dało się zszyć i szybko się to nie zagoi). Został założony i opatrunek i dostaliśmy antybiotyk do podawania w jedzeniu. Koszt zabiegu 100 zł (z dużym rabatem), co kilka dni trzeba z nią jeździć na zmianę opatrunku (koszt 40 zł + dojazd do lecznicy 30 zł).
Z powodu przeciętego ścięgna sunia będzie kuleć, nawet po zagojeniu się rany.

edit:12.08.br
Mam wspaniałą wiadomość :multi::multi::multi:

Po sunię zgłosili się jej właściciele :multi: Zginęła im miesiąc temu, bo pobiegła za swoim panem, który jeździł quadem po lesie. Szukali jej po lasach i łąkach, ale ogłoszeń niestety nie wywieszali... Przypadkowo zgadali się ze znajomym mojego TŻeta, który jechał akurat z nim, jak znaleźli psinę.

Sunia ma na imię Mika. Była u nich 13 lat i wzięta była ze schroniska.
Państwo zwrócili mi pieniążki za leczenie i mają je kontynuować.

zdjęcia (29.07)

zdjęcie rany z 6.08:

• Replies 157
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Rozliczenie.

wpływy:
Enigma79 30 zł, 05.08.br
gonia141 50 zł, 8.08.br
wpłata z miau 50 zł
Kundelkowa Skarbonka 200 zł (15% do zwrócenia do 6 tyg)
gonia141 41 zł
Agnieszka103 20 zł

wydatki:
- 100 zł (zabieg oczyszczenia rany i leki), 28.07.br
- 70 zł (zmiana opatrunku, leki + paliwo na dojazd do lecznicy) 01.08
- 55 zł (zmiana opatrunku, leki + paliwo na dojazd do lecznicy) 06.08
- 76 zł (zmiana opatrunku, witaminy + paliwo na dojazd do lecznicy) 10.08

Posted

Pojechałam z nim dziś rano do weterynarza.
Okazało się, że łapa nie jest złamana :multi: Ma "tylko" przecięte ścięgno, dlatego na niej nie staje. Rana ropiejąca, brudna. Pod narkozą została oczyszczona. Dostał również lek, który mam mu podawac w jedzeniu przez kilka dni (mam nadzieję, że mokrą karmę będzie jadł, bo suchego nawet nie tknął - pewnie nie nauczony tego jeść, albo tęskni za właścicielami...). Na łapie ma założony gipsowy opatrunek.
Praktykanci w lecznicy poobcinali mu skołtunioną sierść, bo była ona strasznie zaniedbana.

Za 5 dni psiak ma mieć ściągnięty opatrunek.

Koszt dzisiejszej wizyty 100 zł (po dużym rabacie).

Bardzo proszę o pomoc w szukaniu mu DT i o wsparcie finansowe na jego leczenie.

Zdjęcia postaram się zrobić jutro, bo dziś nie mam aparatu.

Posted

Enigma79 napisał(a):
Mogę oddać kilka rzeczy na bazarek jedynie.... (m.in.nowiutkie "tenisówki" / buty sportowe czerwone)

Dziękuję :loveu:
Oddać, czyli ktoś musiałby odebrać rzeczy i wystawić na bazarku?

Posted

Bardzo proszę o pomoc również w rozsyłaniu wątku.
Trochę już pospamowałam, mam nadzieję, że nie dorobię się bana... ;)

Psiak przebywa teraz w stajni. W domu na pewno czułby się o wiele lepiej i szybciej wrócił do zdrowia :(

Posted

Na razie na pewno jest w stresie - dlatego się nie skusił na jedzenie. Może rzeczywiście w nocy......

Ja go wziąć nie mogę, nie te możliwości.... Nie mówiąc o tym, ze mieszkam na 4-tym piętrze bez windy. Popytam ale szczerze mówiąc wiele nadziej dać nie mogę......:shake:

Posted

Czy ten psiak z naszych rejonów?? W Czarnocinie zaginął pies - nie znam szczegółów jak wygląda, jest podejrzenie wywiezienia psa do innej wsi (sąsiad groził właścicielom).
Do bazarku też mogę się dorzucić - komu mogłabym podrzucić drobiazgi i czy ktoś by się zajął tym bazarkiem??

Posted

Mogłabyś się dowiedzieć więcej o tym psie z Czarnocina?

"Mój" staruszek został znaleziony w łąkach między Gąsierzynem a Miłowem, leżał przy polnej drodze w kałuży. Daleko od asfaltu.
W to miejsce można dojechać betonówką od strony Czarnocina, lasem od Gąsierzyna, polami od Miłowa.

a wygląda tak:

Posted

Ale poczciwa psina... mariamc prowadzi hotelik/schronisko w Szczecinku. Nie wiem, za jaką kasę i czy ma miejsce. Jak będziecie zbierać, to ja się mogę dorzucić. Rozumiem, że jeśli łapa niezłamana, to opcja uśpienia nie wchodzi w grę?

Posted

Uśpienie nie wchodzi już w grę, bo nie jest potrzebna żadna operacja za 3 tys zł :)

W Szczecinku hotelik jest chyba za 200 zł/miesięcznie, ale o miejsce zwykle ciężko.
Zapytam marięmc o miejsce, ale wtedy potrzebne będą deklaracje...

Posted

Tak myślałam :shake:

U mnie niestety nie ma dobrych warunków. Siedzi/leży cały czas sam w ciemnym boksie w stajni. Cieszy się jak do niego ktoś przychodzi. Lubi być głaskany.

Posted

kamilqax95x napisał(a):
Piękny jest :loveu: Oby się znalazł właściciel albo chociaż DT bo szkoda psiaka :(

Że właściciel się odnajdzie, to wątpię... Mi to raczej wygląda na to, że psiak uległ wypadkowi, a właściciel zamiast go leczyć, pozbył się problemu. Chyba, że naprawdę jest to ten zaginiony pies z Czarnocina, ale raczej nie, bo psisko zaniedbane. Miał koszmarne kołtuny (obcięte przy okazji oczyszczania rany) :shake:

Posted

[quote name='Cudak']Kto pomoże psiemu staruszkowi?

Czy ktoś ze Szczecina mógłby odebrać rzeczy od Enigmy79 i poprowadzić bazarek?

Oj, z tym to może być problem... Szkoda, że nie mogę pomóc, ale w poniedziałek rodzę...