Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

to są komorkowe zdjęcia, będą inne może jeszcze dziś a najpóżniej jutro z normalnego aparatu, będzie ich kilka wraz z dobrymi wiadomościami, jest dobrze,a Timo to naprawdę salonowiec,jak na Onka to pies zadziwiający, wzrusza do łez/przecudownie się zachowywał u mnie w domu, uwielbia kanapę do momentu gdy mu się w objeciach lub na poduchach zrobi za ciepło, wtedy przenosi się na podłogę, toleruje psiaki inne mniejsze i większe, i wstawię fotki jak urzęduje z moimi maluchami na wersalce, poczuł się w domu lepiej to i smutne oczy się zmieniły a Timo jak mały szczeniaczek podgryzal mi dłonie dla pieszczoty i wręcz podszczypywał delikatnie przednimi zębulami, już nie jest taki smutny wie że jest nadzwyczjnie kochany, ale też i jest wart wielkiej miłości , potrafi się zachować w każdej sytuacji, powita gości jak należy podając cudowną łapę, potrafi poprosić o wszystko wymownie, tak że wiemy o co chodzi, zachowuje idelany spokój i porządek, nie gryzie nic i nie drapie, nie piszczy i nie szczeka, nie wyobrażam sobie lepszego psa, ale nie cierpi kotów i sprawdza bardzo dokładnie na każdym spacerze każde drzewo, wspianając się po pniu aż pod konar, czy tam nie siedzi kocie licho, ale za to przeparasza wracając do pańci i przytulając się w oczekiwaniu na popieszczenie szyi i karku/

Bardzo daje sie kochać , taki psi ideał, ładnie tez wygląda,nareszcie mu się błyszczy sierść, czekam kiedy będzie jej miał więcej, bo wyczesałam kilka reklamówek starej, pojadł omeg,żołteczek, olejków to i sierść się wzmocni a i wiosenna nowa szata się wnet pojawi

Starałam się jak najbardziej mu dogadzać w trosce by nieco jeszcze przytył, ale narazie osiągnalął wagę 39 kg i stop, miał za mało może u mnie ruchu no bo wiadomo co moge zapewnić w bloku, i w moim stanie, ale za to nauczył się jesc gotowane potrawy, zupy wartościoe z mnóstwem warzyw i uwielbia milanowskie krówki, trzeba widziec sprint Tima w kierunku odgłosu odwijanego papierka!!

Bardzo wzrusza kiedy siadam na wersalce na oddalonym od Tima końcu, on się wtedy przenosi bliżej i kładzie mi ten wielgachny łepek na kolana, takiego psa się nie zapomina!

czekajcie cioteczki na nowe zdjęcia i nowe dobre wieści!

Posted

To sa naprawde fantystyczne wiesci pani Teresko .Bardzo nas cieszy ,ze Timus jest taki cudny ,dobrze ulozony:lol: .I ze tak domaga sie glaskow i pieszczot :loveu:.Jednak onki to wielgachne przytulanki .Wage ma fajna i widac ,ze jest zadbany szczesliwy .Pani Teresko prosze zadbac tez o swoje zdrowko i wymiziac kawalera od nas ciotek bardzo mocno ....

Posted

siedział w kagańcu zresztą bez protestów tylko w chwilach kiedy nie mogłam siedzieć tuż przy nim, i bronić zoperowany ogonek przed polizywaniem i podgryzaniem,tu z nas nikt nie mógł znalezć sensownego sposobu zabezpieczenia , ani opieka ani weci,nie pomagało absolutnie nic, cwaniaczek wykorzystywał każdy moment nieuwagi i aby nie zawalić wyników nawet przy fotografowaniu czy wyjściu na moment do toalety musiał mieć zabezpieczenie,albo drugą osobę dopilnowania na szczęście udało się go w końcu upilnować, a trzeba było to robić w dzień i w nocy, i od dawna juz to nie jest potrzebne, ogonek pięknie zarasta i raczej nim się już nie interesuje, fotki nie są najnowsze lada moment będą nowe, teraz zamiast podgryzać ogonek podgryza pieszczotliwie moje ręce/kaganiec w sensie ochrony otoczenia nie jest mu zupełnie potrzebny, bo to wyjątkowe stworzenie, przyjazne dla wszystkiego dookoła z wyjątkiem kotów/Kaganiec pozostanie rekwizytem spacerowym dla porzadku strzeżonego przez straż miejską na spacerach/

Posted

Uploaded with ImageShack.us

Byłam pod ogromnym wrażeniem salonowych manier tego pięknego owczarka, zachowywał się bardzo spokojnie i chętnie poddawał sie głaskaniu i drapaniu. Jego sierść i ogon wyglądają bardzo dobrze, widać że doszedł do siebie. Kiedy widziałam go wczesniej w kojcu nie sadziłam że tak doskonale zaaklimatyzuje sie w mieszkaniu. Myślę że ogrom pracy włożony w niego przez P. Teresę zaowocował na wszystkich frontach :)

Posted (edited)

Wielkie dzięki za pomoc w sfotografowaniu i wstawieniu fotek, psiak jest naprawdę cudowny, ma maniery salonowca
i wrażliwość godną podziwu, właściwie każdy kto go spotkał jest pod jego wrażeniem Timo uwielbia jeść orzechy włoskie, chyba się nauczył w dt w Gierałtowicach gdzie jego kojec był pod olbrzymim "Włochem"/ u mnie w czasie rekonwalescencji częstował się po uzyskaniu przyzwolenia z olbrzymiej tacy, pięknie je rozłupywał i umiejętnie wyłuskiwał nawet najmniejsze drobinki/

będą następne fotki już z nowego domku!!!!:multi::multi::multi::multi: Ogromnie mi go brakuje, bo tak to już bywa że im więcej pracy i poświeceń kosztuje 'odzysk" takiego cuda tym bardziej się z powodu jego odejścia cierpi akurat w tym przypadku zdarzył się niemal cud/

Cioteczka jetek dała mi namiar na niebywały adres, niebywały bo stale myślałam że ten pies musi mieć dom lepszy niż Gierałtowicki czy mój tymczas, tak jak to miało miejsce z inną owczarką wyadoptowaną wcześniej / marzyłam sobie głośno z przyjaciółmi że dla naszego cuda dom musi być po pierwsze w Gliwicach,blisko by być pewnym że nie dzieje mu się krzywda, na konkretnej ulicy, bo tam są piękne domy z ogrodami, zasobne i wygodne z gospodarnymi ludzmi, musi być bez kojca, Timo musi mieć domek gdzie będzie swobodnie się poruszał z domownikami, ponieważ potrafi się zachować jak należy, no i z racji jego uroku niezaprzeczalnego marzył mi sie kominek przy którym będzie sie wylegiwał w zimowe wieczory, musi być kochany przez nowych przyjaciół/

Namiar odpowiadał wszelkim moim marzeniom za co jestem bezgranicznie wdzięczna cioteczce jetek!!!!Wielkie dzięki w imieniu moim no i Timona!!!:Rose::Rose::Rose:

Jedynym problemem były koty!! Timo to "pies na koty' mimo to coś i kazało jednak zadzwonić, superowa miłośniczka czworonogów stwierdziła że to nie problem bo koty mają osobny domek ogrzewany w ogrodzie, i z psiakiem nie będzie kontaktu/

Pojechalismy na trzeci dzień tak by dać pani czas do namysłu, mimo że decyzja była już przez nia podjęta i poczynione przygotowania do przyjazdu Timonka!

w transporcie do kliniki na szczepienia i do nowego domku pomogła nam gliwicka cioteczka z wolontariatu, wielkie dzięki!!!:Rose:

Domek to naprawdę marzenie, wszystko tak jak marzyłam, nawet lepiej, piękny dom , ogród, wspaniali ludzie kochający ptaki, ryby, koty i psiaki,Timon dostał wielki kosz, piękne puszyste koce przy kominku i ludzi do których przylgnął odrazu!! chodził swobodnie za panią MARIĄ kręcąc ogonkiem, dawał jej łapę, a niespodzianka nas dopiero czekała po wkroczeniu pana domu, niezwykle sympatycznego, a wyglądem przypomnał pana z Gierałtowic który dogadzal Timowi, wiec Timon uznał go za swego i chodził za nim dość radośnie!!:laola:

Timon dość swobodnie i dokładnie obejrzał pomieszczenia, trafił pięknie do kuchni, potrafił otworzyć rozsuwane wielkie drzwi jednym gestem tak jak by to robił od zawsze, pooglądał widoki z okien do ogrodu, opierajac się wygodnie łakami o parapety okien a potem poleżał na chłodnych kafelkach, dając nam nieco czasu na omówienie jego menu i zwyczajów/ Mnie przytłaczała myśl o rozstaniu, jak wstawałyśmy Timon szykował się do wyjścia!! dramat, musielismy go zająć przysmakami w kuchni a ja z towarzyszką poprostu zniknęłyśmy, ale Timon nas szukał i dramatycznie chciał wyjsć za nami/ Pani Maria wie jak postępować, zajeła się nim i jakoś to przetrwał/

Jesteśmy w kontakcie, Timo nie sprawia kłopotów, może nieco żołądkowych ale to raczej związane ze zmianą choć niewielką menu i stresem, już temu zaradzono, zachowuje się idealnie/
Jest mały problem, bo tam jest przygarnięty jamnikowaty niewielki piesek, i trzeba ich do siebie stopniowo przyzwyczaić, co napewno się uda bo u mnie akceptował wszystkie psiaki, i wylegiwał się z nimi na wersalce, pokazałam pani fotki w aparacie dla dodania odwagi/ bardzo tęsknię narazie za Timem ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie aby mógł lepiej trafić, więc to koi nieco mój żal/

Coś mi się niechcący wyczarowało, wymarzyło, trzymajmy kciuki za powodzenie i aby nie wynikły jakieś niespodzianki, w poniedziałek lub wtorek dostanę zamówione adresówki i numerki z kliniki, zrobię zakupy prezentów i pojadę, z dokumentami adopcyjnymi,choć bardzo się boję by Timowi nie dostarczyć stresu, mam nadzieję że do tego czasu już pokochał swój nowy wygodny dom!!!

Narazie jest dobrze, zalegam chyba z deklaracjami za miesiąc czy dwa, zaraz jak się odrobie posyłam i prosze cioteczki o uzupełnienie zaległości, to ważne bo wszystko wygląda superowo, adopcja jest fajna i niespodziewana, ale musimy być zabezpieczeni na wszelki wypadek/ wszystko mamy opłacone, transport zasponsorowała gliwicka wolontariuszka, mamy zaoszczędzony jeden miesiąc hotelikowania, u mnie bezplatnie, klinika :leczenie , zabiegi, diagnozy ok, zakupy apteczne i zielarskie od pierwszego dnia leczenia do dziś zapłacone częściowo z ok 290 zł z ostatniego przelewu spłacone ok 125 reszta wisi, no i doszło szczepieniena wszystko 60 zł/jeśli doskładamy na hotelikowanie następne, spłacimy tę resztówkę, mam nadzieję że jednomiesięczna dodatkowa rezerwa na wszelki wypadek nie będzie konieczna jednak/

Cioteczka Korespondentka zaoferowała pomoc przy skanowaniu i umieszczeniu wszelkich diagnoz, opisów leczenia i rachunków za co jej jestem wdzięczna i lada moment to zrobi, ja stale jeszcze nie umiem, gapa jedna/dodamy ostatnie kanapowe zdjecia z mojego aparatu i z nowego domku, a może i fachowe zdjęcia z poadopcyjnej wizyty wkrótce/

to chyba dobre wiadomości, prawda

Pani Maria nawiązała już kontakt z dobrą kliniką gliwicką na wszelki wypadek, a ja ja poprosiłam o zaaplikowanie odpowiedniej dawki advocata Bayera na wszelki wypadek gdyby ta wyleczona juz po okropnych infekcjach skóra miała tendencje do nowego ataku/

Dokumenty dotyczące wszelkich diagnoz i zabiegów oraz stosowanych leków po zeskanowaniu dołaczę do ksiażeczki zdrowia Timona, dla pełnego obrazu jego stanu/

Jak narazie wyniki są dobre, obejrzała go jego prowadząca wetka w dniu adopcji,Timo wymaga tylko kontynuacji opieki nad uszami/

Aha , Timon już wybrał sobie miejsce doleżenia alternatywne dokosza przy kominku, wiadomo, na kanapie przy pani Marii!

Nasz cudowny Timo ma prawdziwy dom:lol:

Edited by TERESA BORCZ
Posted

nie wiem co powiedziec....zabralo mi mowe....
czy zwykle DZIEKUJE jest w stanie oddac co chcialabym przez to powiedziec?
mysle, ze wszystki wiemy co zawdzieczamy Teresie
Timona bedzie nie tylko jej brakowalo.... mam nadzieje, ze od czasu do czasu jakies informacje o nim uda sie uzyskac....

Posted

Kava napisał(a):
nie wiem co powiedziec....zabralo mi mowe....
czy zwykle DZIEKUJE jest w stanie oddac co chcialabym przez to powiedziec?
mysle, ze wszystki wiemy co zawdzieczamy Teresie
Timona bedzie nie tylko jej brakowalo.... mam nadzieje, ze od czasu do czasu jakies informacje o nim uda sie uzyskac....

podpisuję się, nie wiem jak dziękowaćnie umiem wyjść zpodziwu waszego profesjonalizmu i "spełnionego marzenia":)

Posted

wybieramy się na nastepną wizytę do TIMA z prezentami, specjalną adresówka, mięchem jak zwykle, orzechami włoskimi i krówkami z Milanówka, stale odkładam, bo chce by sie do swej dobrości bytowej przyzwyczaił i bardziej przywiązał do nowych opiekunów, boję się stresu bo on jednak bardzo jest do mnie przywiązany, ja, choć z trudem jakoś przeżyje bo wiem że mu dobrze i lepiej nie mógł trafić/jedzie ze mna cioteczka cud fotografka tozamiescimy zdjecia juz gotowe z pierwszej wizyty i nowe!

Może pomalutku zmienimy tytuł z dramatycznego na radosny, doda optymizmu wszystkim cioteczkom!

Posted

Pani Tereniu, nie wiem czy jest ciągle miejsce, tak gdzie był Timo w kojcu na DT.Pytam, bo z adopcji wrócił do schronu starszy owczarek, ugryzł znajomą nowych właścicieli. W schronie pójdzie do uśpienia, uznano, że starszawy, nie znajdzie domu, więc do odstrzału. Czy ci państwo mogliby go wziąć do DT? Może zna Pani inne DT. Proszę o pomoc.

http://www.dogomania.pl/threads/218787-%C5%9Aliczny-owczarek-niemiecki-WR%C3%93CI%C5%81-DO-SCHRONISKA!!!

Posted

Byłam juz u vipa, Cantadorro,to straszne , trzeba się zmobilizowac by mu pomóc on jest bardzo podobny do Timonka i widać leczenie nie skomplikowane, ja nie wierzę w słowa pani która go oddała, może cos wspólnymi siłami pomożemy, narazie jadę do Timona a potem do pani Jadzi z zapytaniem o Rexa ale nie mam wielkich nadziei bo ona gdzieś wyjeżdza w kwietniu i będzie się bać że vip by nie znalazł do tego czasu domku, zobaczymy!