__Lara Posted August 21, 2011 Posted August 21, 2011 Może praca z człowiekiem coś zmieni? Czas spędzony blisko niego? Quote
Awit Posted August 21, 2011 Posted August 21, 2011 Kilkanaście lat w schronisku u nich podziałało bardzo negatywnie na ich życie:-( Quote
martka1982 Posted August 21, 2011 Author Posted August 21, 2011 trudno oczekiwać od nich wszystkiego od razu, ja nadal liczę,że powoli,małymi kroczkami te negatywne zachowania będą eliminowane Quote
ulka 1108 Posted August 22, 2011 Posted August 22, 2011 marta, naprawdę chciałabym myśleć optymistycznie, bo do mnie w grudniu 2009r. przyjechał taki przerażony strachulec, sunia Migotka od myszy1, którą adoptowałam, jak mi ją przywieźli to do domu przywlekłam ją na siłę, weszła do pokoju i wskoczyła na nieposłany tapczan, wcisnęła się w kąt i tak siedziała przez dwa tygodnie, w nocy schodziła najeść i napić się, no i oczywiście załatwić się na dywan, na szczęście już nie pracowałam i mogłam jej poświęcić dużo czasu, siadałam przy niej i mówiłam łagodnie, potem zaczęłam głaskać i tak stopniowo zdobyłam jej zaufanie, mnie kocha i pozwala na wszystko, ale reszcie domowników i obcym do dzisiaj nie pozwoli zbliżyć się do siebie, wyjątek stanowi moja 18-letnia bratanica, którą bardzo lubi, za to okropnie się boi małych dzieci i dużych psów, a ja strasznie ją kocham i trzęsę się nad nią jak kiedyś nad moją córką, podziwiam Biafrę i życzę, żeby jej się udało z Maczką i Dumką, bo to naprawdę nie jest łatwe Quote
martka1982 Posted August 23, 2011 Author Posted August 23, 2011 myslicie,ze jest mozliwosc aby dorosly pies nigdy nie nauczyl sie,ze swoje potrzeby zalatwia sie na dworze? Quote
si_bcw Posted August 23, 2011 Posted August 23, 2011 nie wiem, ale niecały miesiąc to za mało, żeby tak wyrokować, zważywszy, że sunia naście lat w schronie przeżyła w nienormalnych warunkach. musimy się w cierpliwość uzbroić i czekać na wieści od biafry. którą, NB, podziwiam i spokoju zazdroszczę. ktoś obznajomiony z psim behawiorem mógłby się w życiu Maczki pojawić za jakiś czas, żeby podpowiedzieć jak z nią postępować, bo jeśli się nie zmieni, to domu pewnie nie znajdzie :( Quote
martka1982 Posted August 27, 2011 Author Posted August 27, 2011 powoli możemy zacząć ogłaszać Maczkę, z tymże domek musi spełniać kilka warunków np powinien być z wyjściem na ogród, tak aby można było otworzyć drzwi balkonowe lub inne i pozwolić Maczce wyjść samej. Każde zakładanie smyczy u Maczki wywołuje ogromny stres, ona nie toleruje i nie rozumie jakiegokolwiek przymusu, co innego jeśli może sama, bez niczego na szyi wymaszerować na ogród. Tylko takie rozwiązanie dawałoby nadzieję,że nie będzie załatwiać się w domu. Druga sprawa to taka,że Maczka nie potrafi zostawać sama w domu. Gdy Biafra wychodzi na spacer z Dumką, to Maczka wyje, a gdy siedzą w domu we dwie, to jest wszystko ok. Czyli musiałaby trafić do domu z innym psem. napisałam coś takiego: Maczka do niedawna znała tylko schronisko – trafiła za jego bramy w roku, w którym się urodziła…1998. W lipcu 2011r, po 13 latach za kratami, poznała nowe życie dające dom, człowieka, spacery, kanapę….Nie wszystko udało jej się opanować w tym nieznanym dotąd świecie i tak już zapewne zostanie. Maczka jest bardzo wesołą, rezolutną i bystrą suczką. Szybko orientuje się w nowym otoczeniu, jest ciekawska i sprytna. Lubi spać na kanapie i uczestniczyć w domowym życiu „po swojemu”. Jest typem psa, który bardzo się cieszy na widok człowieka i potrzebuje go na co dzień lecz nadal boi się dotyku ludzkiej ręki. W chwilach gdy człowiek ją opuszcza tej kruszynce potrzebna jest obecność innego czworonoga, przy którym będzie się czuła bezpiecznie. Maczka nie potrafi chodzić na smyczy dlatego musi mieć możliwość swobodnego wychodzenia na ogród/podwórko aby załatwić swoje potrzeby i wrócić. Ma 33 cm wysokości, jest po sterylizacji. Quote
martka1982 Posted August 28, 2011 Author Posted August 28, 2011 tekst zaaprobowany przez Biafrę ciotki gdzie wy jestescie? po wszystkich watkach błądzę sama, niedługo poczuję się jak widmo potrzebuje was, bo tu jest potrzebny ruch, działanie....trzeba Maczce zrobić kampanię ogłoszeniową....to samo z Dumką...sama nie dam rady, biorac pod uwage ile psow mam pod wirtualną opieką.... Quote
plina Posted August 30, 2011 Posted August 30, 2011 Jestem, ale nie porobię ogłoszeń, bo mam pełno innych zleceń :shake: Mogę co najwyżej pomóc stawiać czoła pustemu wątkowi :roll: Quote
martka1982 Posted August 31, 2011 Author Posted August 31, 2011 dzięki dziewczyny! plina, to stawmy mu czoło wspólnie, w kupie raźniej przecież..... Maczka ma już allegro i gumtree na kraków, tak jak obiecałam Quote
martka1982 Posted August 31, 2011 Author Posted August 31, 2011 rozmawiałyśmy przez telefon, Maczka nadal nie łapie po co się wychodzi na dwór oraz nadal boi się smyczy, dlatego musi trafić do domu z ogrodem, żeby po prostu otworzyć jej drzwi i wypuścić ją luzem na ogrodzony teren. lubi przebywać w domu, jest wesoła tak długo jak nie zmusza się jej do czegokolwiek (np wyjścia na dwór) Quote
plina Posted September 1, 2011 Posted September 1, 2011 To znaczy, że siusia w domu? Jaki ma stosunek do innych piesów wiadomo? Quote
martka1982 Posted September 1, 2011 Author Posted September 1, 2011 plina napisał(a):To znaczy, że siusia w domu? Jaki ma stosunek do innych piesów wiadomo? tak, niestety załatwia się w domu. na dworze również ale po prostu "z przypadku" dlatego Biafra mówiła,że oni musi być wypuszczana na ogród kilka razy dziennie, to wtedy zrobi co trzeba, więc szukamy domu z ogrodem. stosunek do psów ma pozytywny, mieszka z Dumką i dogadują się (Maczka rządzi ale krzywdy nie robi). Maczka bardzo potrzebuje towarzystwa innego psa w domu, gdy nie ma człowieka. wszystko to zawarłam w tekście do ogłoszeń,żeby od razu czytający wiedział na czym stoi Quote
Secia Posted September 6, 2011 Posted September 6, 2011 maleńka ciotka zagląda i czyta co tam słychać u ciebie Quote
martka1982 Posted September 8, 2011 Author Posted September 8, 2011 cichutko u Maczki jakiś wieści możemy się spodziewać? Quote
martka1982 Posted September 8, 2011 Author Posted September 8, 2011 plina napisał(a):NIkt jeszcze nie robil ogloszen? no cóż... ja jej zrobiłam allegro, gumtree na kraków (te dwa odnawiam non-stop), a poza tym dałam ją do cafeanimal, leno, tablica i alegratka. tak samo z Dumką. na więcej po prostu nie mam czasu:( Quote
martka1982 Posted September 11, 2011 Author Posted September 11, 2011 zrobiłam jej od wczoraj wyróżnione, podświetlone i pogrubione allegro.........może akurat..... Quote
martka1982 Posted September 15, 2011 Author Posted September 15, 2011 dzien dobry Maczko! jak sie dzisiaj masz? Quote
Sabina02 Posted September 16, 2011 Posted September 16, 2011 plina napisał(a):Nikogo, nikogo tu nie ma ... No, ja jestem! :cool3: Quote
Recommended Posts