Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ja nie wiem co wy tym psiakom dajecie że je tak energia rozpiera :lol:

Sara ma swoje hobby: spać i jeść. Spacer to dodatek. Pierwszy pies jakiego w życiu widziałam którego nie raz trzeba prosić żeby wyszła na dwór bo czas na siku. gdybym miała z nią wychodzić tylko w tedy kiedy sama się obudzi i ożywi to chyba byśmy miały jeden spacer dziennie i to popołudniu :eviltong:

• Replies 327
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

no tak teorytycznie można pozazdrościć, ale ja ciągle mam w głowie "przecież jej musi się chcieć" i wyciągam ją na spacer :eviltong:

Posted

A więc wczoraj o godz. 20:00 oficjalnie zakończyliśmy szkolenie Sarki :multi::multi:

otrzymaliśmy dyplom i postanowiliśmy że podejdziemy do egzaminu, oczywiście nie z marszu, w domowym zaciszu nadal będziemy szkolić Sarę, a gdy uznamy że wszystko już jest opanowane w 100% to się umówimy na fachowe sprawdzenie umiejętności Sary ;)

Mam nadzieję że sobie poradzimy, a niebawem zrobię zdjęcia z postępów jakie osiągnęła Sara, czyli podnoszenie koszyka, warowanie itd...

Posted

Gratulacje!!!!!!! :multi::multi: :cunao:

3mam kciuki, żebyście zdali PT na ocenę doskonałą :D

EDIT: A mogłabyś mi napisać, co trzeba dokładnie robić na egzaminie PT?

Posted

my nie mamy egzaminu na PT jeszcze tylko na PSP. (podstawy szkolenia psa, na towarzysza potem idziemy)

Egzamin odbywa się na sali bez innych psiaków i wygląda tak:
pies ma iść przy nodze bez smyczy, siadać i warować przy niej z marszu, przynieść koszyk z odległości 3 m, pies musi warować przez minutę na drugim końcu sali z czego pół minuty w spokoju, pół w rozproszeniu przez egzaminatora, pies musi siedzieć i nie może się zerwać gdy witam kogoś nadchodzącego z naprzeciwka.

Na pozór wygląda łatwo, ale z Sarą to różnie bywa :eviltong:

Posted

I to są wymagania do PSP? Hmmm :hmmmm: a można z psiakiem podejść do tego egzaminu szkoląc go samemu czy trzeba ukończyć szkolenie w jakiejś szkółce?

Posted

tego to ja już nie wiem... w naszej "szkółce" jest to chyba tylko kwestia udokumentowania certyfikatem umiejętności nabytych na szkoleniach, a czy tak z marszu można się sprawdzić to musiałabyś się spytać kogoś bardziej zaznajomionego w tej kwestii :roll:

Posted

no to co by nie było że zła i nie dobra jestem to macie przedsmak fotek z naszych domowych szkolonek...:

siadanie opanowane do perfekcji :)

to teraz czas na podnoszenie koszyka:
najpierw trzeba obwąchać :roll:

potem pomału ząbkami :lol:

i w górę :multi: (zdjęcia może nie najlepszej jakości ale koszyk podniesiony jest :))

a po wysiłku czas na odpoczynek ;)

Posted

no i nie może tu też zabraknąć mojego jakże cudownego kiciula Filemona :)
Filemon głównie śpi lub się wyleguje. W tym roku skończy 10 lat także zachowanie chyba adekwatne jak na "tak dojrzałego" pana :razz:

Sara jak zwykle przerwała mu drzemkę :roll:

Posted

zanim włożę tam np. jajka to muszę ją nauczyć że jak jej się znudzi to może odłożyć a nie rzucać :evil_lol: a najlepiej ( i do tego dążymy) żeby mi go do ręki przynosiła ale to chyba jeszcze trochę potrwa biorąc pod uwagę że teraz mamy chwilową przerwę z powodu kontuzji mojej ręki... jak wróci sprawność to wracamy do ćwiczeń. Narazie wymagam od niej w ciągu dnia dla przypomnienia siadania, zostawania i chodzenia na luźnej smyczy.

Posted

[LEFT]hej nie wiecie gdzie dostanę dobre wytrzymałe szelki?? z ostatnich byłam zadowolona ale Sara już je popsuła i potrzebujemy nowych. w zoologicznych takich duzych nie widuje a w necie nie mogę znaleźć rozmiaru nie wiem co znaczy rozmiar 5 czy coś takiego.
Na RD są podane rozmiary w cm ale z tego wynika ze Sara jest niewymiarowa :roll:
Jej wymiary to: 92 cm w klatce (tzn bezpośrednio za łapami)
55 cm w szyi (tzn trochę przed łapami bo np. trochę wyżej tj. nosi obroże to nawet w 50cm wejdzie)

Macie pomysły??
[/LEFT]

Posted

Wola napisał(a):
hej nie wiecie gdzie dostanę dobre wytrzymałe szelki?? z ostatnich byłam zadowolona ale Sara już je popsuła i potrzebujemy nowych. w zoologicznych takich duzych nie widuje a w necie nie mogę znaleźć rozmiaru nie wiem co znaczy rozmiar 5 czy coś takiego.

Na RD są podane rozmiary w cm ale z tego wynika ze Sara jest niewymiarowa :roll:
Jej wymiary to: 92 cm w klatce (tzn bezpośrednio za łapami)
55 cm w szyi (tzn trochę przed łapami bo np. trochę wyżej tj. nosi obroże to nawet w 50cm wejdzie)

Macie pomysły??

jak w szyi ma okolo 50cm to w barkach ma okolo 10cm wiecej ;)
szelki nie moga byc zakladane na szyje tylko na barki ;)
z tych wymiarow wychodzi ze to wielki pies :diabloti:
jesli pieniazki nie sa tutaj wazne to polecam szele rogza romiar xl ,tylko to koszt 100zl
napisz na watku na dogo "szelki,obroze,smycze" a dziewczyny szybko Ci doradza :razz:

a tak wogole to sliczna sunia :loveu:

pozdrawiam

Posted

Sara może na wzrost olbrzymia nie jest (wielkość samca ON-ka) ale klatę ma potężną i waga adekwatna (coś koło 50 kg bo przytyła :eviltong:)

dzięki za radę ;) i komplement :p

Napiszę zaraz wątek mi gdzieś mignął niedawno ;)

PS. z tymi barkami też nie pomyslałam, zmierzyłam poprzednie szelki i one w barkach muały 80 cm ale chyba węższe by się przydały :roll:

Posted

Fajne szelki robi firma hifikia (znajoma ma na nich pitbullkę, która silę ma i jest bardzo zadowolona) szelki kosztują coś koło 50zł i mają bardzo fajne poduszki wszyte, dzięki czemu absolutnie nie obcierają psa no i szyte są na miarę ;) Zobacz na allegro.

Ja korzystam z szelek z ipo sklepu bodajże, tyle, że to takie pod obronę... a drugie mam szyte na miarę, trzecie miała z maga (czeska firma robi tylko dla astów)

Posted

u nas? u nas leniwie :eviltong: Sara aktualnie śpi ( a cóż innego może robić o tej godzinie :lol:)

Chwilowo mamy zastój w domowych ćwiczeniach bo mam problemy z ręką...:roll:

Jak wróci pełna sprawność to i znów zaczniemy ostro przygotowywać się do egzaminu i wtedy też fotki będą ;)

Posted

jest poprawa, już nie boli ciągle, boli czasami :lol:

Za to dostałam uczulenia na leki xD

no nic wracam do zdrowia i będziemy ćwiczyć.