emdziolek Posted May 29, 2011 Author Posted May 29, 2011 Udalo mi sie Śmierdziucha troche obcią i ostrzyc. Kosztowało to nas obojga dużo stresu ale .. mam nadzieje ze teraz bedzie czuł sie lepiej bez tej śmierdzacej kupy dredów i kołtunów na sobie. fotka świeżo po "strzyżeniu" Quote
malawaszka Posted May 29, 2011 Posted May 29, 2011 biedaczysko :( jakby mi się udało szybko Zuzię wydać to bym go wzięła do siebie, ale pewnie się to nie uda :( Quote
emdziolek Posted May 29, 2011 Author Posted May 29, 2011 miejmy nadzieje ze rana sie dobrze zagoi ... maluch znowu troszeczke zjadł, wypił dzisiaj chyba z litr wody ale przelatuje przez niego. Mam nadzieje ze szybko wydobrzeje.... Quote
Olga7 Posted May 29, 2011 Posted May 29, 2011 A może trzeba mu dawać po trochę tej wody /i raczej przegotowaną/ ,by zbyt predko i za duże ilosci wody nie podrażnialy mu żołądka i nie przelatywala przez niego ? On taki śliczny i biedny -daj mu cioteczko choć ladniesjze imię ,zamiast tego Smierdziuszka ...Może Duszek choćby ,czy Dafi, Gufi ? Albo Szkrab ? On tyle biedak wycierpial i tak :shake: . A nie powinien dostawać do picia glukozy może ? Jakiś grosz dorzucę po 10.06. na leki ,ale teraz nie dam rady . Quote
martaipieski Posted May 29, 2011 Posted May 29, 2011 ranka na pewno ładnie sie zagoi moj tymczasowicz Misiek po operacji wygladał jzu o niebo lepiej a teraz wszytko ładnie porasta sierscia, pies bardzo odzył, nawet szczeka i sie chce bawic:) Quote
emdziolek Posted May 29, 2011 Author Posted May 29, 2011 ten śmierdziuszek to tak w żartach było bo mały śmierdzi okropnie. Proponujcie imiona :) Coś wybierzemy. Maluch dostaje wode przegotowaną z glukozą rozpuszczoną. Dlatego zaczął już w maire normalnie sie poruszac i zjadł. Jutro bedzie miał usg, mam nadzieje ze z tym brzuchem to nic poważnego.. trzymajcie kciuki... zobaczcie, maluchowi udało sie zejsc kilka schodkow z balkonu na ogrodek!! :) To ogromne osiagniecie :) te niebieskie na jego szyi i uchu to antybiotyk wspomagajacy gojenie. Quote
malawaszka Posted May 29, 2011 Posted May 29, 2011 ale bida :( a w brzuchu może robale? dlatego taki wydęty? a tak ogólnie jest wychudzony? Quote
Olga7 Posted May 29, 2011 Posted May 29, 2011 Sliczny sznupek z niego . A może mieć jakieś obrażenia wew. też ,no i zarobaczony jest bardzo -pisze emidziolek .Nie wiadomo ,co przeszedl biedak i co jadl ,może jakąs padlinę w lesie itd. ..:shake: Quote
emdziolek Posted May 29, 2011 Author Posted May 29, 2011 tak, chudy jest okropnie, wszystkie żebra, łopaki i kości z tyłu (biednica, biodra) wyraźnie czuc zreszta na zdjeciach widac. Tylko ten brzuch.. pozatym ma chyba przepukline lub cos w tym stylu na samym środku brzuszka. Jak tam z allegro cegiełkowym..? Quote
malawaszka Posted May 29, 2011 Posted May 29, 2011 nie robiłam jeszcze bo zajmowałam się swoimi psami i tymczasami, pytanie jeszcze czy jest konieczne allegro cegiełkowe przy takiej kwocie za zabieg? Ty działasz w TOZie? żeby można było ich konto podać czy prywatne? czy ktoś z fb zadeklarował wpłaty jakieś? Poker zadeklarowała 40 zł, z bazarków sznupkowych myślę, że 100-150 zł będzie na pewno dla tego malucha, a może więcej się uda Quote
Olga7 Posted May 29, 2011 Posted May 29, 2011 [quote name='emdziolek']tak, chudy jest okropnie, wszystkie żebra, łopaki i kości z tyłu (biednica, biodra) wyraźnie czuc zreszta na zdjeciach widac. Tylko ten brzuch.. pozatym ma chyba przepukline lub cos w tym stylu na samym środku brzuszka. Jak tam z allegro cegiełkowym..? Teraz natknęlam się na wątek drastycznie zaglodzonego Leosia ,jest tam kilka porad co do ratowania/karmienia zaglodzonych psów ,może cos z tego wątku dotyczy nieco i tego sznupka ,nie wiem ....http://www.dogomania.pl/threads/208342-szok.....szok-PSI-KO%C5%9ACIORTUP-poszukiwany-p%C5%82atny-DT/page4 Quote
emdziolek Posted May 29, 2011 Author Posted May 29, 2011 To może narazie poczekajmy z allegro cegiełkowym, narazie mamy do zapłącenia 120zł, dojdzie conajmniej jedno usg - 80zł, antybiotyki, karma specjalistyczna, nie wiadomo czy to robaki czy mału siedzac we wnykach nie najadł sie kamieni czy piachu, po za tym ma przepukline i trzeba bedzie ją wyciać napewno bo go ona boli. Dojdzie też kastracja ok 100zł. myślę że łącznie bedzie potrzebne conajmniej z 500zł jak nie wiecej. Bo beda odrobaczenia, szczepienia i inne rzeczy, jak mu sie rana zagoi zabiore go do psiego fryzjera to też ze 30zł wyjdzie. Także pieniążki sie przydadzą. Jakby cokolwiek zostało to jest jeszcze u mnie Kela którą trzeba zaraz odrobaczyc i zaszczepić. Jest tez Baster u Łukasza z nużycą i świerzbem. A jak nie to jest masa innych psiaków na dgm którym grosik każdy by sie przydał :P Tak ja jestem z Toz'u ale kontem TOZu zarzada tylko i wyłącznie Łukasz wiec nie mogłabym korzystac z pieniazków do czasu aż łukasz przyjechałby do Suwałk a to czasami trwa miesiace. Także dlatego podaje konto prywatne zeby miec zawsze pieniążki pod ręką żeby maluch jak najszybciej wrócił do zdrowia i dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Ktoś tam z FB sie zadeklarował że wpłaci jakieś grosze, nie wiem ile, dowiem sie w tygodniu jak pieniazki dojdą. Wszystko bedzie podane w pierwszym poście ;) Quote
malawaszka Posted May 29, 2011 Posted May 29, 2011 Przepuklinę razem z kastracją najlepiej zrobić - za jedną narkoza, ale najpierw rany niech się zagoją Quote
emdziolek Posted May 29, 2011 Author Posted May 29, 2011 Tak pewnie zrobimy, narazie najważniejszy jest antybiotyk, usg i odrobaczenie. Mysle ze jutro nasz dług ze 120zł wzrosnie gdzieś do 300zł. Quote
emdziolek Posted May 29, 2011 Author Posted May 29, 2011 Lili Leclerc z facebook azadeklarowała sie wpłącić 50 funtów na rzecz naszego kochanego sznupka na konto paypal :) Pieniazki wiec na koncie beda gdziez za 1,5 tygodnia. Quote
malawaszka Posted May 29, 2011 Posted May 29, 2011 super!!!!! za kilka dni będą chyba - u mnie tak działa, ze po kilku dniach mam na koncie - czyli będzie około 220 zł Quote
martaipieski Posted May 29, 2011 Posted May 29, 2011 a co dokładnie wet zrobił z ta rana????jak ona teraz wyglada??? odrobaczenie drogie nie jest, rozumiem ze psiak juz był raz operowany, narokoze zniósł dobrze?? mogł go wet pod narkozą obstrzyc no ale dobrzez ze jakos udało ci sie pozbyc tych kołtunków. to jest pewne ze rana od wnyka???miał drut na szyi czy tylko rana Quote
emdziolek Posted May 29, 2011 Author Posted May 29, 2011 Wet u którego byliśmy juz kilka razy miał psy z wnyków które uwalniali ludzie lub schronisko stąd padło podejrzenie że albo sam sie uwolnił albo ktoś go wypuścił z tych wnyków. Co z rana? Pisałam już wcześniej, rana została oczyszczona, odsączona została ropa , wycięta martwa tkanka i psiak został zaszyty, dostał antybiotyki w zastrzyku i te w sprayu przyśpieszajace gojenie. Dostał tez kroplówke z glukozą i innymi potrzebnymi składnikami zeby go postawić na nogi. Rana teraz wyglada w miare dobrze. Ropa juz nie cieknie. Napewno idzie to wszystko do przodu. Narkoze zniósł dobrze, dobrze sie wubudził, nie wymiotował, nic. Jest dzielnym psiakiem z wielką wolą życia i walki. A co do ostrzyżenia psa pod narkozą - on nie miał takiej maszynki co by wzieła te jego dredy wiec nożyczkami wyciął ile dał rady do okoła tej rany aby móc spokojnie sie nią zajać. Reszte zrobiłam ja. Wet zrobił wszystko to co do niego należało. Nie ma tu do czego sie przyczepić. Zreszta wszystko bedzie na rachunku bądź obdukcji wystawionej przez weta prawdopodobnie jutro. Jedziemy tam koło 18. U innego weta robimy usg gdyż tamten u którego był operowany niedawno przeniósł swój gabinet i nie ma teraz urzadzenia do robienia usg. Jak cokolwiek sie wyklaruje to napewno napisze. Ja wiem tyle samo co Wy wiecie. Pisze wszystko co tylko wiem i co sie nowego wydarzy. Psiak już śpi. Zrobił siusiu na ogrodzie. Mocz ma raczej naturalny kolor, ale tak czy siak zrobimy badania. A teraz idziemy spać Buziaki Quote
Olga7 Posted May 29, 2011 Posted May 29, 2011 Może jednak potrzebny jest tez Rtg ,jesli pies ma problemy z poruszaniem się -jakieś obrażenia kostno-stawowe itp; a nawet wewnętrzne problemy -to Rtg jest bardziej miarodajny czesto niż Usg i lepiej widać na nim co jest nie tak. Udg często weci nie wszyscy potrafią dobrze odczytać,trzeba do tego wiele lat doświadcz. i dobrej aparatury a nie każdy wet ma dobry sprzęt-nieraz mają stary. Dorzucę kilka zl na rtg tez. Quote
martaipieski Posted May 29, 2011 Posted May 29, 2011 pytam bo 5 maja odebralismy psa Miska ktory u mnie jest na DT własciciele mowili tez ze wpadł ze wnyko ale wet. powiedział ze to raczej od wrosnietego łancucha lub kolczatki. niedawno znalazła zająca we wnyku i wiem ze jak ta linka sie zacisnie to ciezko poluzowac:( a tym bardziej samemu sie uwolnic. niedawno tez nasza sasiadka znalazła psa we wnyku biedak złapał sie w pasie ok 2 dni stał w lesie. własciciel sie odnalazł pies był poobdzierany obolały i opuchniety, niestety ja na spacerach czesto znajduje i likwiduje zastawione oczka:(:(:(biedne zwierzaki Quote
martaipieski Posted May 29, 2011 Posted May 29, 2011 a moze samochód go potracił??? stąd rana i inne problemy :( Quote
Olga7 Posted May 29, 2011 Posted May 29, 2011 martaipieski napisał(a):a moze samochód go potracił??? stąd rana i inne problemy :( Wszystko możliwe -nie dowiemy się .Jednak jesli zlapaly go wnyki to może miec też porazenie nerwów ,uszkodzenie .Albo ktoś go mogl wczesniej pobić ?A potem wpadl we wnyki ? A może to byla proba powieszenai psa ? Tez możliwe . Nie wiadomo ...Z wnyka to chyba pies by nie dal rady sam sie uwolnić -bo to b.mocno trzyma chyba .:shake: Bardziej może zerwal się z lancucha a przedtem pobity moze ? A może on też wisial na lancuchu i mial kolczatkę ? Nie wiadomo ...:shake: Na tych fot. z klatki wygląda na b.chorego psa ... Quote
martaipieski Posted May 29, 2011 Posted May 29, 2011 ,,moj" Misiek z relacji włascicieli rok czasu miał rane, tez twierdzili ze od wnyk ale wet nie był w stanie na 100% powiedziec od czego to jest wygladała tak przed operacja: miał pozrywane mięsnie tak po opeacji wet wszytko pieknie wygolił oczyscił i zeszył oraz pozszywał zerwane mięsnie. a tu wet sciąga szwy. misiek czuje sie juz swietnie bardzo odzył robi rozne rzeczy ktorych wczesniej zapewne z powodu potwernego bólu robic nie mogł. Quote
farmerka63 Posted May 29, 2011 Posted May 29, 2011 Emdziolek - na zdjęcia sznupek jest w klatce na balkonie . Rozumiem, że na noc zabierzesz go do domu ? Quote
martaipieski Posted May 29, 2011 Posted May 29, 2011 rana jest tylko w tym jednym miejscu?? wnyko chyba by nie zostawiło takiego sladu, byłoby widoczne w koło szyi:( Quote
Recommended Posts