Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam pytanie kiedy można zaczac przestawiać psiaka z trzech na dwa posiłki?Ostanio mój 7 miesięczny border collie zaczał strajkowac i nie zjada rannej porcji,niezaleznie czy ona postoi 20 minut czy dwie godziny.Natomiast gdy dostanie 2 porcje to jest w stanie zjesć podwojna.Czy to juz dobry okres na przestawienie go na dwa posiłki? Pies jest karmiony sucha karma proplanem , proformance lub nutrą .

Posted

[QUOTE]Czy to juz dobry okres na przestawienie go na dwa posiłki?[/QUOTE]
Bardzo dobry. Pies od 6-tego miesiąca powinien już jadać jak dorosły, więc spokojnie możesz zrezygnować z jednego posiłku.
[QUOTE]niezaleznie czy ona postoi 20 minut czy dwie godziny[/QUOTE]
Pełna miska nie powinna stać dłużej niż 10 minut. Jeśli pies nie zje- micha do szafy i następne podanie o godzinie następnego posiłku.

Posted

Witam
Jestem właścicielką małej pudelki (półrocznej). Straszliwy z niej niejadek... próbowałam zastosować kilka serwowanych przez lekarza i sprzedawców w sklepach zoologicznych sposobów, ale na nią chyba nic nie działa, poza nakarmieniem jej z ręki i to nie wszystkim... Wybredne toto ;) .
Czy poza podawaniem jedzenia w określonych porach i zabieraniem go po 20 minutach nie ma jakiegoś skutecznego sposobu?... To małe w takiej sytuacji tylko podchodzi, wącha i odchodzi od miseczki...

Posted

[quote name='dina_o2']
Czy poza podawaniem jedzenia w określonych porach i zabieraniem go po 20 minutach nie ma jakiegoś skutecznego sposobu?... [/QUOTE]
Możesz prosić, namawiać, karmić z ręki i cudować nad miską na milion spobów, ale to tylko pogłębi naturę niejadka :diabloti:
[QUOTE]To małe w takiej sytuacji tylko podchodzi, wącha i odchodzi od miseczki...[/QUOTE]
No to bez łaski, nie chce, niech nie je :mad: Jak zgłodnieje to zje! Ale zawsze w misce musi być to samo! Żeby się nie nauczyła, że jak raz nei zje, to następnym razem dostanie coś lepszego :cool3:

Posted

No własnie... a ja kombinuję jak koń pod górkę... nie puszeczka, to może suche, najdroższe ze sklepu, albo może pierś z kurczaczka czy wątróbka... Hmmm... spróbuję tego sposobu :) Wprawdzie boję się o tą chudzinę, ale coś trzeba z tym zrobić ;) Dzięki serdeczne!
PS. Sprzedawczyni ze sklepu śmieje się ze mnie, że pieskowi kupuję lepsze kąski niż mężusiowi :evil_lol:

Posted

czy jesli ma sie mozliwosc dawania 3 razy dziennie to mozna dawac 3?
dwa razy dziennie wiem ze na pewno w przerwie miedzy posilkami bym mu cos dala do jedzenia na te piekne oczy :)

Posted

[B]cuciola[/B], Kreska od kilku miesięcy jest karmiona trzy razy dziennie, bo dostaje lekarstwo, które musi przyjmować właśnie 3 x dziennie w karmie. :cool1:
Możesz karmić psa i 3 razy dziennie, byle tylko dzienna porcja się nie rozrosła :cool3:
[quote name='dina_o2']No własnie... a ja kombinuję jak koń pod górkę...[/QUOTE]
No i masz efekty :diabloti: Pies się szybko uczy kombinowania :evil_lol:

Posted

3 razy dziennie byloby lepiej dlatego ze 8,13,i 20 to godzinki posilkow kiedfy my tez jemy a Yoghi wie,ze jak my odejdziemy od stolu to na niego jedzonko czeka. :)

Posted

witajcie , moja mala suczka zaczęła kombinowac ,ma jakies 8 miesięcy, przestawilismy ja na dwa posilki , ale zaczęła wybrzydzać, miska zawsze czysta i resztki niezjedzone są oprózniane. Ale cały czas sprawia wrazenie glodnej, nie daje nam spokoju przy posilkach, a już z tym był spokoj.
I powstał jeszcze jeden problem , po zjedzeniu posilku wychodzi na spacer, i tak usiluje zjeśc cokolwiek jej w pysk wpadnie, a potem wymiotuje , nie mogę tego opanowac, wet, powiedział że czasem, małe psy tak maja, a wymiotując daje do zrozumienia ze to jej nie smakuje, mam watliwości co do zdania weterynarza, inne psy które mialem nie zjadaly niczego będąc najedzone, a już po epizodach wymiotow, z daleka omijaly podwórkowe "skarby", nie mam pojęcia co z tym fantem zrobic, zaznaczę że to malutka suczka 4,5 kg , mieszanka jamnika z pinczerem miniaturowym, pozdrowionka:lol:

Posted

Zacznijcie moze dawkowac karme tak jak podaje producent (np. RC ma taka "instrukcje obslugi" na opakowaniach + dodaje miarke).

Ja przestawilam oba psy na 2 posilki powyzej 10-tego miesiaca zycia.

Posted

Tak , dawkuje tak jak jest na opakowaniu ale to tak naprawdę niczego nie zmienia, zakazałem dzieciakom dokarmiania, miska po jedzeniu sprzątana jest po 20 min, lecz nadal na podwórzu chce wziąć do pyska cokolwiek to jest i ma jakis zapach, :cool3::cool3::cool3:

• 7 months later...
Posted

A ja mam pytanko, w jakim wieku, ile powinien jeść szczeniorek?
Nasza Zuzka to amstaff z bokserkiem chyba... taki miksik...
Jak byliśmy pierwszy raz u weterynarza, to miała podobno jakieś 8 tyg. Wtedy Pani doktor mówiła, że powinna ze 4 razy jeść. Starałam się tego przestrzegać. Teraz Zuzka ma 13 tyg. (3 m-ce) i w sumie... zaczęłam jej dawać już 3 razy (czasem jako 4 posiłek dostaje twarożek... a czasem jako 3-ci). Nieraz nie zjada wszystkiego podczas któregoś posiłku... ale może za dużo trochę dostaje w takim razie?
Czy to nie jest za wcześnie, żeby 3-miesięcznego szczeniora już przestawić na 3 posiłki?

Posted

To pewnie zależy od psa. Moja suka jadła 4 razy do 4 miesiaca, 3 razy do 6 miesiąca, a potem już 2 razy. Z tym że moja na pewno niejadkiem nie jest i mogłaby jeść chyba 10 razy dziennie :p

• 5 months later...