Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam prośbę o radę. Mój PON podczas wykonywania komend na odległość, przy każdej zmianie podchodzi krok do przodu. co robić by oduczyć go tego?? Ćwiczenie na schodach nie pomaga - wtedy ok, ale jak ćwiczymy na placu znowu podchodzi

Posted

spróbuj nachodzić na psa,stoisz przed psem wbliskiej odelgłości: jak ma z waruj zrobić siad, zrób wykrok prawą nogą w kierunku psa jednocześnie podając komendę, tak samo ze stój pies siedzi a ty mówiąc stój idz poprostu na niego. TAk żeby wstając cofnął się nieco

Posted

A plosię:)

Ja mojej kładłam jeszcze rurę od odkurzacza przed łapami, rura jest metalowa więc moja suka "nie chciała" :) stukać w nią pazurami i się cofała

Posted

Sic ma racje, u nas tez tak było.

Ja sie odwracam i robie krok a Bromba wstaje. Odwracasz sie i robisz energiocznie krok do przodu wraz z wydaniem komendy - bardzo stanowczo. Pomyśl jeszcze nad linką, ktos trzyma linkę z psem a Ty odchodzisz, w momencie kiedy pies sie podnosi i robi krok, ten ktos szybko szarpnie za linkę a Ty powtarzasz komende....ćwiczenie do znudzenia albo do nauczenia.

POzdrawiamy

Posted

Moja sunia zostaje, tylko przy zmianie komendy(np. siad na stój) robi pare kroków do przodu i tym sposobem po takich kilku zmianach zamiast siedzieć na końcu boiska(tam najczęściej ćwiczymy) to siedzi na 3/4.

Posted

z metalowej rury mój pies sobie nic nie robi, ale to "nachodzenie na psa" chyba zaczyna pomagać :) na razie na maleńkie odległości, ale stopniowo, stopniowo... może coś z tego będzie.

Najgorsze jest to, że Bzik to cwaniak, kiedy np. zostawiam go na siad i odchodzę - wstaje (bez kroczków), ale gdy odwracam się zaraz siada. Początkowe ćwiczenia z nim to ciągłe "tasowanie", bo a nuż pancia odpuści, a może już jej się znudziło, a czy na pewno mam to wykonać? Na szczęście po porządnej rozgrzewce ćwiczy już normalnie (powiedzmy, że "normalnie") :D

Dzięki za rady

Posted

A mojej święty Boże nie pomoże. :roll:

Np. komeda "do mnie", wykonuje bez zastrzeżeń, ale kiedy chcę ja np. zatrzymać w połowie drogi na "stój" to starsznie długie hamowanie ma, zwalnia, ale sie nie zatrzymuje, tylko wolno, coraz wolniej ale podchodzi i to tylko wtedy kiedy "stój" ma wykonać idąc do mnie, nie ma żadnego problemu kiedy komnda "stój" ma być wykonana, kiedy pies idzie "ode mnie"

Najgorzej jak ma wykonac komendę "zostań". Zostaje,oczywiście, ale ma punkt krytyczny, kiedy ja sie za bardzo, według niej, oddalę to nie ma przebacz, stresa jakiegos dostaje i leci za mną na łep na szyje. :-?

Nie wiem o co jej chodzi, ona tak zawsze miała, może to dlatego, że jest znajdą. :niewiem:

Posted

Być może się ze mną nie zgodzicie, ale tendencje są takie, że komend na odległość należy uczyć, że tak powim bez odległości :) Jeżeli pies będzie wykonywał bezbłednie (100/100) komendy z bliska, to po odejściu od niego np. 20 m reakcja będzie taka sama.

Nie wypraktykowałam w prawdzie tego, ale wiem to od bardzo dobrych szkoleniowców obedience z farancji.

Spróbujcie :)

Posted

Rotti fajnie, ale nie do końca prawda, przynajmniej w moim przypadku

Z bliskiej odległości (nawet dalszej jak dwa kroki :wink: ) to pies PT2 by zdał, po uzyskaniu odległości "krytycznej" - doopa.

Szczególnie to nieszczęsne "zostań" :-?

Posted

To może próbuj z nią ćwiczyć "tuz przed" odległością krytyczną. Jak będzie wykonywać ćwiczenia bezbłędnie to przy setnym wykonaniu zrób o krok więcej. :) (sentym wogóle - nie każ jej robić sto razy pod rząd 8) )

Posted

Kamil, Ona w lutym bedzie miała 4 lata. :) Myslisz, ze nie próbowałam.

chyba wszystkiego juz próbowałam. Ona ma chyba jakis centymetr w oczach :niewiem: Jak ćwiczymy, to staram się nie przekraczać "punktu"

A wogóle to se juz odpuściłam, chce do mnie lecieć to niech leci. :fadein: Przynajmniej na spacerach "na luzie" nie musze psa bez przerwy nawoływać. :D za daleko nie odleci, a jak stwierdzi, że ja sie za bradzo oddaliłam to mało se łap nie połamie tak do mnie biegnie :D

Posted

Podchodzi bo sie nauczyl ze: cwiczenie wykonuje sie przy Tobie oraz nagradzany byl tez bedac przy Tobie.

Wez smakolyki i rzucaj ZA psa, po kilku/kilkunastu probach zrozumie, ze nie warto podchodzic (bo sie wraca po smakolyk), a wykonywac tam gdzie jest.

No i nalezy pamietac, by odleglosc wprowadzac POWOLI, a wiec cwiczymy najpierw np. o krok od psa, gdy to mamy opanowane idziemy dalej o dwa kroki itd.

Posted

Tobi - dzieki, ale to wszystko przerabiane :lol:

Wiecie przyszło mi cos do głowy.

Ona miała taki głupi okres "nie słuchania się" i ucieczek. Głownie komenda „do mnie” była ignorowana. Więc żeby ją nauczyć natychmiastowego przychodzenia, to zaczęłam zabawę w chowanego. Pewnie wiecie o co chodzi.

Rzeczywiście efekt tego jest taki, że na spacerach to ona mnie pilnuje a nie ja ją. Nawet się jej teraz schować dla zabawy nie mogę, bo ona natychmiast łapie, że ja cos kombinuję. :D

Może tu tkwi przyczyna. Nauczyła się, że jak jest za daleko ode mnie to ja jej mogę gdzieś zniknąć. :niewiem: A do tego dochodzi to, że jest do nas baaaardzo przywiązana i jest znajdą

Posted
Być może się ze mną nie zgodzicie, ale tendencje są takie, że komend na odległość należy uczyć, że tak powim bez odległości :)
Z tym się zgadzam, przynajmnie używając metody, której ja używam. Zanim zaczynasz na odległość, pies musi umieć na 100% bez odległości.
Jeżeli pies będzie wykonywał bezbłednie (100/100) komendy z bliska, to po odejściu od niego np. 20 m reakcja będzie taka sama.
A z tym się nie zgadzam, chyba że pies był uczony siad na odległość od początku, co jest teoretycznie możliwe przy odpowiednim użyciu klikera. Natomiast jeżeli pies jest uczony siad najpierw tylko blisko przewodnika, a na odległość dopiero potem, to dla większości psów "siad" znaczy siad blisko przewodnika (bo tylko tam jest smakołyk), więc tendencja jest, żeby najpierw podbiec do przewodnika. Więc na odległość trzeba dopiero nauczyć (chociaż z reguły idzie to szybko).